• 16 Μαρτίου, 2024

Ένα πολύ χρήσιμο σεμινάριο στις Μικροθήβες

Ένα πολύ χρήσιμο σεμινάριο στις Μικροθήβες

Δεκαέξι άτομα παρακολούθησαν το βράδυ της Παρασκευής 8 Μαρτίου το σεμινάριο πρώτων βοηθειών που πραγματοποιήθηκε στις Μικροθήβες από τον τοπικό Αθλητικό Σύλλογο σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ. Το παρακάτω κείμενο δεν αποτελεί δελτίο Τύπου αλλά είναι η εμπειρία του γράφοντα που παρακολούθησε την εκδήλωση.

Ήταν τέτοια η μεταδοτικότητα των διασωστών του ΕΚΑΒ που καθήλωσαν όλους τους παρευρισκόμενους. Με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών μέσων, του προτζέκτορα, έγινε παρουσίαση της διαδικασίας καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, της ΚΑΡΠΑ όπως εν συντομία λέγεται, της χρήσης του εξωτερικού απινιδωτή αλλά και συμβουλές πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις πνιγμών, δαγκωμάτων φιδιών, ρινορραγίας κι άλλων πολλών. Τα όσα διδαχθήκαμε ήταν δίχως αμφιβολία χρήσιμα ακόμη κι αν δεν χρειαστεί να τα εφαρμόσουμε. Ήταν τέσσερις ώρες που «γέμισαν» όλους όσοι έδωσαν το «παρών», από μία νεαρή κοπέλα έως μία ηλικιωμένη κάτοικο του χωριού.

Άπαντες έκαναν πρακτική της ΚΑΡΠΑ στην ειδική κούκλα υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών-διασωστών που αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά στον καθημερινό επαγγελματικό τους βίο. Συγκρατήσαμε δύο ενδιαφέροντα στοιχεία. Όταν ένας άνθρωπος υποστεί καρδιακή ανακοπή, με τη μέθοδο της ΚΑΡΠΑ κατά μέσο όρο το 60% των περιπτώσεων έχουν ευτυχή κατάληξη.

Όπως είπε ο διασώστης κος Βαΐτσης, στα 100 περιστατικά στην Ελλάδα, μόνο 4-6 άτομα βγαίνουν από το νοσοκομείο και πηγαίνουν υγιή στο σπίτι τους. Αντιθέτως, στις βόρειες χώρες, στη Σκανδιναβία, έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τον μέσο όρο και το αντίστοιχο νούμερο είναι πάνω από το 60. Καταλαβαίνετε τη διαφορά, 4-6 άτομα στην Ελλάδα, 60-65 στη Σκανδιναβία! Δεν είναι πιο ανθεκτικοί οι άνθρωποι αυτοί, είναι όμως εκπαιδευμένοι να αντιδράσουν σωστά όταν παραστεί ανάγκη, εκπαιδευμένοι από μικρή ηλικία. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου προβλήθηκαν βίντεο από κάμερες σε διάφορους χώρους που δείχνουν μαθητές να σώζουν συμμαθητές τους από πνιγμό εν ώρα φαγητού ή μαθητές να κάνουν ΚΑΡΠΑ. Αναφέρθηκε ότι στη χώρα μας, ένας λουόμενος σώθηκε από πνιγμό στη Χαλκιδική από μαθήτρια γ’ τάξης Γυμνασίου που του έκανε εγκαίρως ΚΑΡΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια, σύλλογοι, φορείς και σχολεία διοργανώνουν ανάλογα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ και πρώτων βοηθειών. Έχουμε την άποψη όμως ότι θα πρέπει να ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα ως υποχρεωτική δραστηριότητα/μάθημα, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, διότι η γνώση είναι δύναμη, μία σωστή αντίδραση σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να σώσει μία ανθρώπινη ζωή και οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο το είδαν σε διάφορα βίντεο που προβλήθηκαν.

 


Σχετικά Άρθρα

Nέος ιερέας στον Αγιο Γεώργιο Μικροθηβών

Nέος ιερέας στον Αγιο Γεώργιο Μικροθηβών

Νέος ιερέας λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Μικροθήβες. Όπως είπε…
Nίκη τίτλου για Μικροθήβες! Το φωτορεπορτάζ του αγώνα

Nίκη τίτλου για Μικροθήβες! Το φωτορεπορτάζ του αγώνα

Οι Μικροθήβες νίκησαν 3-1 τον Τοξότη Β’ και μία αγωνιστική πριν το τέλος κράτησαν τη θέση…
Σούπερ Σγούρδας οδήγησε τις Μικροθήβες σε διπλό!

Σούπερ Σγούρδας οδήγησε τις Μικροθήβες σε διπλό!

Ταξιδάκι στο νησί της Σκιάθου για την ομάδα των Μικροθηβών σήμερα Σάββατο. Οι “τράγοι” του Άρη…