• 17 Απριλίου, 2023

Δίκτυο μονοπατιών 150 χιλιομέτρων στην Όθρυ: Συνεργασία Δήμου Αλμυρού και ΕΟΣ για πρόταση χάραξης μονοπατιών

Δίκτυο μονοπατιών 150 χιλιομέτρων στην Όθρυ:  Συνεργασία Δήμου Αλμυρού και ΕΟΣ για πρόταση χάραξης μονοπατιών

Στην πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης με υποβολή πρότασης χάραξης και σηματοδότησης μονοπατιών στην Όθρυ συμμετέχει ο Δήμος Αλμυρού.

Πρόκειται για πρόσκληση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του Πυλώνα Ανάκαμψης: «1-ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ», του Άξονα: «1.4 -Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας», της Δράσης: «16851-Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης» για το έργο «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας».

Η χρηματοδότηση είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την Ευρωπαϊκή Ένωση-NextGenerationEU. Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, για τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών, Διαδρομών Πεζοπορίας και Ποδηλασίας με: τη δημιουργία την αναβάθμιση, τη συμμόρφωση πλήρωσης κοινών κριτηρίων και την ενοποίηση των υφιστάμενων τοπικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας και βελτίωσης των χώρων αναψυχής.

Η πρόταση του Δήμου Αλμυρού σχετίζεται με τη διάκριση και αναβάθμιση μονοπατιών/διαδρομών, ποδηλατικών διαδρομών και περιβαλλοντικών, ιστορικών και πολιτιστικών αξιοθέατων στο όρος Όθρυς. Σε αυτά περιλαμβάνεται η ανάπλαση των υφιστάμενων μονοπατιών με στόχο να εξυπηρετούν όλα τα είδη πεζοπορικών διαδρομών, την επίτευξη της λειτουργικότητάς τους όπως ορίζεται από τους κανονισμούς και τον σεβασμό στην περιοχή που χαρακτηρίζεται προστατευόμενη (Natura 2000).

Με τον εντοπισμό και την αποτύπωση των σχετικών διαδρομών μονοπατιών της δασικής έκτασης πρόκειται να αναδειχθούν και να μετατραπούν σε διαδρομές πεζοπορίας και ποδηλασίας με τη δυνατότητα δημιουργίας χώρων αναψυχής και συνάθροισης. Στόχος είναι αυτές οι διαδρομές όχι μόνο να φιλοξενούν επισκέπτες από τοπικές περιοχές και ευρύτερα αλλά και να ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα και την αειφόρο χρήση πόρων αφήνοντας ένα θετικό αποτύπωμα στην κλιματική αλλαγή.

Από Μαγούλα Σούρπης μέχρι Ανάβρα το κεντρικό μονοπάτι
Συγκεκριμένα, ύστερα από ενημέρωση που είχαμε από μέλη του ΕΟΣ Αλμυρού, έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες της υποβολής πρότασης, ένα δίκτυο μονοπατιών που φθάνει τα 150 χιλιόμετρα. Το κεντρικό αρχίζει από τη Μαγούλα Σούρπης και καταλήγει στην Ανάβρα και είναι σημαντικό να αναφερθεί η ιστορικότητα του σημείου αφετηρίας αφού εκεί ήταν τα σύνορα του πρώτου ελληνικού κράτους. Πολλά άλλα μονοπάτια ενώνονται με το κεντρικό.

Με πρωτοβουλία του ΕΟΣ Αλμυρού, τώρα υπάρχει επαρκής σηματοδότηση σε δύο μονοπάτια: το Μ1 ή Άτλας που ξεκινάει από την Βρύναινα και καταλήγει στον δρόμο που πηγαίνει στους Κοκκωτούς μετά το γεφύρι Ματάζι και το Μ2 ή Κρόνος που βρίσκεται στους Κωφούς-Γερακοβούνι. Υπάρχουν κι άλλες σηματοδοτήσεις αλλά υποτυπώδεις.

Η συνεργασία του Δήμου Αλμυρού με τα μέλη του ΕΟΣ για την υποβολή πρότασης στο προαναφερθέν πρόγραμμα αποσκοπεί στο να διανοιχθούν τα μονοπάτια, να καταγραφούν, να σηματοδοτηθούν και επίσης να γίνουν παρεμβάσεις που χρειάζονται όπως για παράδειγμα διάνοιξη δρόμου, σκαλοπατάκια σε ορισμένα σημεία, δημιουργία καθισμάτων (παγκάκια) ή θέσεων θέασης (μικρά και μεγάλα κιόσκια). Τα περισσότερα μονοπάτια είναι σε αλπικό τοπίο και ένα περίπου 20% σε δασική έκταση. Η υπόδειξη έγινε με κριτήριο τα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος.

Όπως μάς τόνισαν από τον ΕΟΣ Αλμυρού, η μελέτη που συντάχθηκε σχετικά με τα μονοπάτια της Όθρυος αναδεικνύει όλα τα αρχαιολογικά, ιστορικά, θρησκευτικά, γεωλογικά σημεία του τόσου πλούσιου βουνού μας. Περπατώντας κανείς σε αυτή τη μεγάλη διαδρομή, μπορεί να δει δύο ιστορικά μοναστήρια, πέτρινα γεφύρια, σπήλαια, σημεία αρχαιολογικά όπως το Κάστρο Βρύναινας και τη Μαγούλα Πλατάνου, πολλούς καταρράκτες, φαράγγια, πηγές, ένα μέρος πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα.

Από κάποια σημεία στην Όθρυ, ο επισκέπτης βλέπει τη μισή Ελλάδα, βλέπει τον Όλυμπο, τον Κίσσαβο, τα Πιέρια όρη, τα ανατολικά Άγραφα, το Βελούχι, τον Παρνασσό!

Εκτός από τους ανθρώπους του ΕΟΣ που έχουν περπατήσει επί σειρά ετών αυτές τις διαδρομές, ο κος Βίκτωρ Κοντονάτσιος συνεισέφερε στην εν λόγω μελέτη με την έκθεση των πιο σημαντικών αρχαιολογικών και μυθολογικών στοιχείων του βουνού.

Στην πρόσφατη συνάντηση πολιτών-εκπροσώπων συλλόγων/φορέων σχετικά με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών που είχε γίνει στις 22 Μαρτίου στην Ευξεινούπολη, η Αντιδήμαρχος κα Μπέη ανέφερε ότι η κατάθεση αυτής της μελέτης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης αποτελεί ένα πρώτο βήμα αξιοποίησης του βουνού ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και κατ’ επέκταση το εισόδημα των δημοτών.


Σχετικά Άρθρα

Πεζοπορία στις 3 κορυφές της Όθρυος

Πεζοπορία στις 3 κορυφές της Όθρυος

Ο ΕΟΣ Αλμυρού από πέρυσι καθιέρωσε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως ημέρα πεζοπορίας στο βουνό…
Ενέργειες για τη διάσωση πέτρινου μονότοξου γεφυριού στην Όθρυ

Ενέργειες για τη διάσωση πέτρινου μονότοξου γεφυριού στην Όθρυ

Τέσσερα χιλιόμετρα από τους Κοκκωτούς και πλησίον της Ιεράς Μονής Άνω Ξενιάς στην τοποθεσία Τσιγγενόρεμα ή…
Νέες κινητοποιήσεις πολιτών κατά των 35 ανεμογεννητριών στην Όθρυ

Νέες κινητοποιήσεις πολιτών κατά των 35 ανεμογεννητριών στην Όθρυ

Με αφορμή την καινούργια αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες στην Όθρυ λάβαμε και δημοσιεύουμε το κείμενο διαμαρτυρίας των…