• 27 Μαρτίου, 2023

«Όχι» στις ανεμογεννήτριες από μέλη κι εκπροσώπους τοπικών συλλόγων – Ρεπορτάζ από τη συνάντηση της Τετάρτης

«Όχι» στις ανεμογεννήτριες από μέλη κι εκπροσώπους τοπικών συλλόγων – Ρεπορτάζ από τη συνάντηση της Τετάρτης

Η τοπική κοινωνία, όπως εκφράστηκε σχεδόν από το σύνολο των συλλόγων-φορέων, δήλωσε την αντίθεσή της στο σχέδιο επένδυσης με τοποθέτηση 11 νέων ανεμογεννητριών στο βουνό των Τιτάνων

Πάνω από σαράντα άτομα, πρόεδροι, μέλη διοικητικών συμβουλίων και εκπρόσωποι των συλλόγων πολιτιστικών, αθλητικών, πολιτικών φορέων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Έφης Αγελάρη-Μπαζή εκ μέρους του ΕΟΣ Αλμυρού το απόγευμα της Τετάρτης και συγκεντρώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευξεινουπόλεως προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα της τοποθέτησης 11 νέων ανεμογεννητριών στην Όθρυ.

Παρόντα τα μέλη των δ.σ. των συλλόγων: Εμπορικού Αλμυρού, Εξωραϊστικού Κωφών, Πολιτιστικού Κοκκωτών, Πολιτιστικού Ευξεινούπολης, Πλατάνου, Λαογραφικού Πτελεού, ΓΣΑ, Κυνηγετικού Συλλόγου, Ομάδας Γυναικών, Βλάχων, Φιλαρχαίου Εταιρείας, ΕΟΣ Αλμυρού, Ανατολικής Ρωμυλίας, Πολιτιστικού Βρύναινας, ΣκηνοΠαίκτες, ο πρόεδρος της κοινότητας Ευξεινούπολης κος Τέφογλου, η Αντιδήμαρχος κα Μπέη, ο περιφερειακός σύμβουλος κος Ζώγας.

Η συνάντηση κράτησε πάνω από δυόμιση ώρες και άπαντες εξέφρασαν την αρνητική τους γνώμη απέναντι σε αυτή την επένδυση λέγοντας πως οι επιπτώσεις για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, για τους κατοίκους των χωριών θα είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς. Ειπώθηκαν πολλά. Αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα, να γίνει αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε το θέμα να τεθεί προς συζήτηση σε αυτό, μία ευρύτερη ενημέρωση από επιστήμονες και ειδικούς σε διαβούλευση των πολιτών του Αλμυρού, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που θυμήθηκαν τις κινητοποιήσεις του 2001 για τον άνθρακα.

Η Αντιδήμαρχος κα Μπέη είπε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται μεγάλη δουλειά από τον Δήμο, τον ΕΟΣ Αλμυρού και ιδιώτες προκειμένου να κατατεθεί μελέτη για σήμανση μονοπατιών συνολικού μήκους 150 χιλιομέτρων στην Όθρυ μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, ως ένα πρώτο βήμα αξιοποίησης του βουνού.

Παρακολουθήσαμε όλη τη συζήτηση και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια απ’ όλα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση της Τετάρτης, που οργανώθηκε μεν βιαστικά (μόλις την προηγούμενα ημέρα το δημοσιεύσαμε στην ιστοσελίδα μας κι άρχισαν τα τηλέφωνα ενημέρωσης από την κα Αγελάρη-Μπαζή) αλλά συγκέντρωσε σχεδόν το σύνολο των συλλόγων.

Έφη Μπαζή-Αγελάρη: «Η συνάντηση αυτή δεν έχει κομματικό χαρακτήρα αλλά μας αφορούν όλους οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από αυτό το έργο που νεκρώνει τη φύση. Το βουνό μας είναι ανεκτίμητης αξίας, κάνουμε όνειρα για άλλη αξιοποίηση. Προχωράμε μαζί με τον Δήμο για τη χάραξη μονοπατιών. Οι Κωφοί και οι Κοκκωτοί είναι κτηνοτροφικά χωριά. Τι θα απογίνουν αυτοί οι κτηνοτρόφοι; Δεν είμαστε αρνητικοί στις πράσινες πηγές ενέργειας, αλλά πρέπει να μπει ένα στοπ. Εγώ ανησυχώ πολύ, τι θα δώσουμε στα παιδιά μας, ένα νεκρό τοπίο;

Αρετή Μπέη: Οι αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, απλώς; Διατυπώνουμε γνώμη. Τόσο για τα πλωτά όσο για το LNG οι αποφάσεις ήταν αρνητικές και θεωρούμε ότι θα πρέπει να εισακουστούν από αυτούς που θα δώσουν τις άδειες. Όταν προχωρήσει το έργο, οι εταιρίες με τις ανεμογεννήτριες θα ζητήσουν δημοτικό χώρο, εκεί ο Δήμος μπορεί να αντιδράσει. Στην Ανάβρα οι ανεμογεννήτριες φέρνουν ένα ποσό γύρω στα 50.000 ευρώ στα ταμεία του Δήμου συν μια έκπτωση στο ρεύμα των κατοίκων του χωριού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα θυσιάσουμε όλα τα άλλα. Μπορούμε να αυξήσουμε το εισόδημα των δημοτών εάν αναδείξουμε το βουνό μας, πρέπει να δουλέψουμε για να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στην Όθρυ. Προσωπικά είμαι αρνητική για αυτή την επένδυση, πιστεύω ότι το βουνό πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά».

Στάθης Πολυμέρου: «Η τοποθέτηση αιολικών πάρκων θα μετατρέψει την Όθρυ σε κρανίου τόπο. Πού θα βόσκουν οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους και οι μελισσοκόμοι τα μελίσσια τους; Είναι επικίνδυνο να χαθούν τα νερά, να εξαφανιστεί η πανίδα μας. Πρέπει να ενώσουμε τα χέρια μας σαν μια αλυσίδα όλοι μαζί και να αντιδράσουμε, να βροντοφωνάξουμε κάτω τα χέρια από την Όθρυ». Ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κοκκωτών μίλησε επίσης για τρόπους αξιοποίησης και στάθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας καταφυγίου.

Κώστας Γιαννίτσης: (…έκανε αρχικά μια ιστορική αναδρομή) Η νύφη Οθρηίδα προστατεύει το βουνό με ιστορία χιλιάδων ετών που ανάδειξε ο Στέφανος Κομμητάς για πενήντα χρόνια σε όλη την Ευρώπη. Τα χωριά Γούρια, Κωφοί, Κοκκωτοί έπρεπε να είναι μαρτυρικά λόγω των βανδαλισμών των Τούρκων. Πρέπει να τα σεβαστούμε, τόπος χωρίς ιστορία δεν έχει παρόν ούτε μέλλον. Όλη η επαρχία Αλμυρού ετροφοδοτείτο από τα χωριά αυτά με την κτηνοτροφία τους, είχαμε τα τρίμηνα σιτάρια, υπήρχε ζωή. Αυτή την προσφορά πρέπει να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας. Στα Προσήλια, αυτό το ιστορικό μέρος, προβλέπεται να μπουν δύο ανεμογεννήτριες με 97 μέτρα ύψος. Για να γίνει αυτό θα φύγουν τα βράχια που θα καταλήξουν στο μεγαλύτερο φαράγγι, δεν θα μείνει τίποτα, ούτε τσάι, ούτε ρίγανη, ούτε σαλέπι. Οι υπόγειες καλωδιώσεις σε μήκος 6 χιλιομέτρων θα επιφέρουν καταστροφή. Έκλεισε το σχολείο, έφυγε ο δάσκαλος, έφυγε ο παππάς, έφυγαν όλοι από τα χωριά. Δεν πρέπει να ματώσουμε το βουνό, δεν έχουμε δικαίωμα να βάλουμε χέρι στην ομορφιά του, το χρωστάμε στον εαυτό μας, το χρωστάμε στα παιδιά μας, το χρωστάμε στην Οθρηίδα».

Χρήστος Ζαβός: «Το βουνό μας έχει μείνει είκοσι χρόνια αναξιοποίητο. Για να εναντιωθούμε στην επένδυση αυτή, θα πρέπει να γνωρίζουμε το νομικό πλαίσιο».

Γιώργος Ζώγας: «Το 2019 είχαμε πληροφορία για αιολικό πάρκο στο Νότιο Πήλιο. Μετά το δεύτερο ήταν για Κεραμίδι-Κανάλια στον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Το τρίτο αυτό στην Όθρυ και ακούγεται πως το τέταρτο θα είναι στο Αχίλλειο. Η τοποθέτησή μου είναι αρνητική. Είδα να γίνεται 16 μέτρα δρόμος για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες. Δεν χωρά πολιτική σκοπιμότητα το θέμα, η τοπική κοινωνία να έχει λόγο».

Κώστας Τσόγκας: Η σημερινή συνάντηση είναι ένα πρώτο βήμα. Οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν το περιβάλλον. Το Δημοτικό Συμβούλιο και η Περιφέρεια γίνονται μπαλάκια, επιρρίπτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και εταιρείες-κολοσσοί  βγάζουν κέρδος από μπίζνες. Γιατί δεν επενδύουν σε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο; Γιατί εκεί δεν έχουν κέρδος. Πρέπει να κάνουμε κινητοποιήσεις όπως το 2001 που ξεσηκώθηκε όλος ο Αλμυρός και πετύχαμε να μην έρθει ο άνθρακας. Ο λαός να παλεύει, πρέπει να γίνει μεγάλη κινητοποίηση στην πλατεία ως μία επόμενη κίνηση, να πούμε πως η κοινωνία του Αλμυρού δεν επιθυμεί αυτή την «ανάπτυξη».

Δημήτρης Ζούπης: «Οι έχοντες το συμφέρον θα προσπαθήσουν να διασπάσουν αυτούς που τίθενται απέναντί τους. Για να έχει νόημα το όχι, πρέπει να τεκμηριωθεί σωστά. Να έρθουν άνθρωποι με τεχνική γνώση στο αντικείμενο και τις διοικητικές διαδικασίες να μας ενημερώσουν».

Χρήστος Τρικαλινός (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών): Υπάρχει η συντεταγμένη πολιτεία αλλά υπάρχει και η κοινωνία των πολιτών. Πρέπει να ακούσουμε τους τεχνοκράτες αλλά να δηλώσουμε εμείς ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτή την επένδυση όπως επιχειρείται να γίνει στην Όθρυ. Να μην σταθούμε στο όχι στις ανεμογεννήτριες, αλλά να μην εγκαταλειφθούν τα χωριά μας και να αξιοποιήσουμε το βουνό απαιτώντας την τουριστική του ανάπτυξη. Απαραίτητο να μην αποκλείσουμε τις κινητοποιήσεις».

Κώστας Μαργέλος: Όσοι με γνωρίζετε, ξέρετε ότι έχω την Όθρυ σαν τρίτο παιδί μου. Από το 2003 υπάρχει πρόταση για δασικό χωριό, ακούμε χρόνια για το καταφύγιο, για τα μονοπάτια. Οι δημοτικές Αρχές των τελευταίων ετών δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ στο βουνό. Πρέπει να του δώσουμε ξανά ζωή, είμαι μοναδικό, είναι η δική μας «Ελβετία».

Στο τέλος μίλησε η κα Φρόσω Γιαννούλη, Μηχανικός Περιβάλλοντος, η οποία επισήμανε ότι πρέπει να μελετηθούν διάφορα ζητήματα σχετικά με την ορνιθοπανίδα που ίσως είναι τρωτά σημεία της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συγκεκριμένη επένδυση.

Έτσι καταγράψαμε τις διάφορες απόψεις που εκφράστηκαν σε αυτή την πρώτη συνάντηση για το θέμα των νέων ανεμογεννητριών στην Όθρυ. Αρνητικοί όλοι οι παρευρισκόμενοι, ζήτησαν συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο -που το συνέδεσαν με τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα και τον σταθμό LNG στον Παγασητικό για τα οποία υπάρχει ήδη αρνητική γνωμοδότηση- και επιφυλάχθηκαν για τις επόμενες οργανωμένες κινήσεις τους.

*** Λαϊκή Συνέλευση στην Ανάβρα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Μαρτίου και ώρα 18:30 στο κατάστημα του Πολύζου Κανατούλα με θέμα «γνωμοδότηση για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή Μεσοβούνι».


Σχετικά Άρθρα

Με συμμετοχή 34 ατόμων η ανάβαση στις τρεις κορυφές της Όθρυος

Με συμμετοχή 34 ατόμων η ανάβαση στις τρεις κορυφές της Όθρυος

Την Κυριακή 12 Μαΐου έγινε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Αλμυρού, η θεσμοθετημένη πλέον ορειβατική εξόρμηση…
Πεζοπορία στις 3 κορυφές της Όθρυος

Πεζοπορία στις 3 κορυφές της Όθρυος

Ο ΕΟΣ Αλμυρού από πέρυσι καθιέρωσε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως ημέρα πεζοπορίας στο βουνό…
Στο Δημοτικό Συμβούλιο η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση «Βισαλούδα» της Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη Σούρπης

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση «Βισαλούδα» της Τ.Κ. Αγίου Ιωάννη Σούρπης

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Απριλίου στις 7 το απόγευμα,…