• 7 Οκτωβρίου, 2020

Ένας πολίτης του κόσμου από τους Αγίους Θεοδώρους! Συνέντευξη με τον διακεκριμένο μουσικό παγκοσμίου φήμης Αλέξη Μουζουράκη

Ένας πολίτης του κόσμου από τους Αγίους Θεοδώρους! Συνέντευξη με τον διακεκριμένο μουσικό παγκοσμίου φήμης Αλέξη Μουζουράκη

Ένας πολίτης του κόσμου από τους Αγίους Θεοδώρους! Σπουδαίος, διακεκριμένος κιθαρίστας παγκοσμίου φήμης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ο Αλέξης Μουζουράκης άφησε τη γαλλική μεγαλούπολη στο κέντρο της Ευρώπης και μένει μόνιμα πλέον στους Αγίους Θεοδώρους που τόσο πολύ αγαπάει. Μαζί με την Ισπανίδα σύζυγό του Σουσάνα Πριέτο με την οποία αποτελούν το κορυφαίο ντουέτο κλασικής κιθάρας στον κόσμο με την ονομασία Duo Melis, μεγαλώνουν την κόρη τους έχοντας την ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει το χωριό.

Συναντηθήκαμε με τον Αλέξη Μουζουράκη μέσα στην εβδομάδα και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση τόσο για τις επαγγελματικές, μουσικές του διαδρομές, όσο και για τη ζωή στους Αγίους Θεοδώρους.

-Είστε ένας διακεκριμένος μουσικός της κλασικής κιθάρας. Πώς ξεκινήσατε, είχατε κάποια ερεθίσματα για τη μουσική από το σπίτι σας;

-Μεγάλωσα στους Αγίους Θεοδώρους μέχρι τα 15 και μετά πήγα στη Λαμία όπου εκεί στο Ωδείο σπούδασα μουσική. Ο θείος μου, ο Δημήτρη Κοντογιάννης είναι συνθέτης και κιθαρίστας, οπότε είχα ερεθίσματα στο σπίτι. Κιθάρα κλασική ξεκίνησα όταν ήμουν οκτώ ετών. Υπήρχε τότε και μια μουσική εκπαιδευτική εκπομπή στην τηλεόραση που μου παρουσίασε το μοναδικό κόσμο της μουσικής. Θα έλεγα ότι όλη η οικογένεια έχει σχέση με την τέχνη. Ο παππούς μου Κώστας Κοντογιάννης ήταν ζωγράφος όπως και η γιαγιά μου Μελίτα, έτσι υπήρχε κατανόηση από τους γονείς αναφορικά με καλλιτεχνικές ασχολίες.

-Στα 15 μείνατε μόνος στη Λαμία; Δεν ήταν δύσκολα για έναν έφηβο; Είχατε αποφασίσει από τότε να ακολουθήσετε επαγγελματική πορεία στη μουσική;

-Ναι, έμεινα μόνος και σίγουρα ήταν δύσκολα μακριά από την οικογένειά μου. Στην αρχή κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα γινόταν το επάγγελμά μου. Πήγα στο διεθνές φεστιβάλ κιθάρας του Βόλου όταν ήμουν στο Γυμνάσιο, είδα για πρώτη φορά επαγγελματίες  κιθαρίστες και ήταν κάτι που με μάγεψε. Έτσι, άρχισα να σκέφτομαι ότι ήταν αυτό που μου άρεσε και ήθελα να κάνω.

-Και όλη αυτή η πορεία πώς εξελίχθηκε στη συνέχεια;

-Αφού σπούδασα δύο χρόνια με τον διάσημο Έλληνα κιθαρίστα και καθηγητή Κώστα Κοτσιώλη στο Ωδείο Αθηνών, γνώρισα σε ένα φεστιβάλ στα Κανάρια Νησιά όταν ήμουν 19 ετών, την Σουσάνα Πριέτο που έμελλε να γίνει η γυναίκα μου και με την οποία συνυπάρχουμε μουσικά από το 1999 με το ντουέτο Duo Melis. Το 1999 μετακόμισα στην Ισπανία, συνέχισα τις σπουδές στη Μαδρίτη, μετά με την Σουσάνα ξεκινήσαμε στη Χάγη μεταπτυχιακά, στη Λειψία και το Βερολίνο. Στο ξεκίνημα ήταν δύσκολη η διεθνής καριέρα. Υπάρχει μια διαδικασία μακροχρόνια, πρέπει να περάσεις από κάποιος διαγωνισμούς όπου πρέπει να ξεχωρίσει ανάμεσα σε επαγγελματίες όλου του κόσμου. Προσωπικά ήμουν τυχερός σε κάποιος διαγωνισμούς, μαζί με τη γυναίκα μου κερδίσαμε πρώτα βραβεία σαν ντουέτο, οπότε μετά σιγά σιγά χτίζεται το όνομα, μιας διεθνής καριέρα.

-Duo melis λοιπόν.

-Ο Μέλις ήταν μουσικός του 5ου αιώνα στην αρχαία Αθήνα. Έπαιζε ένα όργανο που λέγονταν κίθαρα κι έμοιαζε με τη λύρα. Έτσι ενώσαμε τις σόλο καριέρες μας και από τότε είμαστε μαζί ως ντουέτο duo melis.

-Μαζί στη ζωή, μαζί και στη μουσική…

-Το να δουλεύεις με τη σύζυγο καθημερινά έχει πολλά καλά, κοινά ενδιαφέροντα, το ίδιο πάθος, εννοείται και κάποιες δυσκολίες.

-Αναγνωρίζεται η καριέρα και η δουλειά σας στη χώρα μας; Η κιθάρα είναι αγαπημένο όργανο για τους Έλληνες, αλλά δεν έχουν ακούσματα αυτού του είδους που υπηρετείτε, δηλαδή της κλασικής κιθάρας χωρίς τραγούδι, της λεγόμενης μουσικής δωματίου.

-Σίγουρα αναγνωρίζεται η δουλειά μας αν και η κλασική κιθάρα δεν είναι μέρος της παράδοσής μας. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα είχε και έχει πάρα πολύ καλούς κλασικούς κιθαρίστες οι οποίοι κάνουν διεθνή καριέρα. Δυστυχώς δεν είναι πολύ γνωστοί στη χώρα μας. Με την ευκαιρία ήθελα να πω ότι δεν προβάλλονται παραδείγματα πετυχημένων μουσικών, ώστε οι γονείς να στηρίξουν τα παιδιά που τους αρέσει η κλασική μουσική.

-Ξεχωρίζετε κάποιες κορυφαίες συνεργασίες σας;

-Όλες οι συναυλίες είναι ιδιαίτερες, σίγουρα σε κάποιες σημαντικές σκηνές νιώθουμε διαφορετικά. Μέρη που είναι εκπληκτικό το να παίξεις κι αποτελεί μια μοναδική εμπειρία είναι στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, το Concertgebouw του Άμστερνταμ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Merkin Concert Hall της Νέας Υόρκης

-Έχοντας όλη αυτή τη σημαντική διαδρομή στο χώρο της μουσικής και όντας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

-Πάντα υπάρχουν καινούργιες μουσικές που θέλεις να ανακαλύψεις, συνθέτες που θέλεις να γράψουν για αυτό που κάνουμε και μέρη που δεν έχουμε ταξιδέψει.

-Πώς πήρατε την απόφαση να αφήσετε το κέντρο της Ευρώπης για τους Αγίους Θεοδώρους;

-Μου άρεσε πάντα το χωριό μου. Πάντα θέλω να γυρίσω, πέρασα όμορφα παιδικά χρόνια, ελεύθερα, ωραία, είχα βιώματα που μ’ ακολουθούσαν. Όταν γεννήθηκε η κόρη μας η Σοφία αποφασίσαμε να μεγαλώσει εδώ. Μένουμε πλέον μόνιμα στους Αγίους Θεοδώρους και ταξιδεύουμε στο Στρασβούργο για τη δουλειά μας και όπου έχουμε κλείσει κάποια συναυλία ή άλλη επαγγελματική υποχρέωση. Όλες αυτές οι μετακινήσεις για τόσα πολλά χρόνια είναι κουραστικές, ωστόσο το χωριό αποτελεί ιδανικό περιβάλλον να μεγαλώσει η μικρή μας Σοφία, αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμάς. Αποστασιοποιούμαστε από τον κόσμο και τη φασαρία των συναυλιών και της μεγαλούπολης, ηρεμούμε και έχουμε ψυχική γαλήνη, αγαθό ανεκτίμητο!

-Ποιο είναι το μήνυμά σας για κάποιον γονέα ή νεαρό μουσικό που θέλει να κάνει καριέρα στην κλασική κιθάρα;

-Πρόκειται για ένα καταπληκτικό όργανο το οποίο σε συντροφεύει σε όλη σου τη ζωή και παντού διότι μεταφέρεται εύκολα. Χρειάζεται υπομονή, δουλειά, αγάπη και πάθος για το όργανο, σίγουρα προσφέρει μια ζωή γεμάτη όμορφες εμπειρίες. Νιώθω ευλογημένος που έκανα το χόμπι μου επάγγελμα και ασχολούμαι με αυτό που αγαπάω από μικρός.

Παλιότερα ο Αλέξης Μουζουράκης είχε δώσει κονσέρτο στον Αλμυρό, πέρασαν όμως πάρα πολλά χρόνια από τότε… Οι ποδοσφαιρόφιλοι πάντως μπορούν να θαυμάσουν τις ποδοσφαιρικές του αρετές αφού συνεχίζει να φοράει τη φανέλα του Ηρακλή Αγίων Θεοδώρων!!! Έτσι, την Παρασκευή καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μουσικολογίας του Στρασβούργου, την Κυριακή ποδοσφαιριστής στην τελευταία τοπική κατηγορία! Αυτός είναι ο Αλέξης Μουζουράκης, ένας άνθρωπος με πάθος με ό,τι καταπιάνεται, πετυχημένος μουσικός που άφησε τη βοή της μεγαλούπολης για να βρει την ποιότητα ζωής στο μέρος καταγωγής του, τους Αγίους Θεοδώρους.

Duo Melis
Ο Αλέξης Μουζουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε με τον Δημήτρη Κοντογιάννη στο ωδείο της Λαμίας και με τον Κώστα Κοτσιώλη στο ωδείο Αθηνών, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του με τιμητική διάκριση. Έχει κερδίσει σε διάφορους διεθνείς  διαγωνισμούς και έδωσε συναυλίες στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ισπανία, το Μεξικό. Η Susanna Prieto γεννήθηκε στο Σανταντέρ της Ισπανίας το 1975. Σπούδασε με το Jose Luis Fernandez και τη Margarita Escarpa στο ωδείο της Χιχόν. Κατόπιν σπούδασε στο βασιλικό ωδείο της Μαδρίτης με το Manuel Estevez και ολοκλήρωσε τις σπουδές της με τιμητικές διακρίσεις. Έλαβε υποτροφίες από διάφορα ιδρύματα, το πρώτο βραβείο σε διάφορους διαγωνισμούς και έδωσε συναυλίες στην Ισπανία, την Ιαπωνία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η Susana Prieto και ο Αλέξης Μουζουράκης έπαιξαν το ντεμπούτο τους σαν ντουέτο το 1999 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας του Βόλου. Από τότε έχουν εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου, το Concertgebouw του Amsterdam, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Merkin Concert Hall της Νέας Υόρκης. Έχουν προσκληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κιθάρας στην Ευρώπη και την Αμερική για συναυλίες και masterclasses. Από το 2005 διδάσκουν στο Conservatoire National de Region του Στρασβούργου. Η Susana και ο Αλέξης έχουν κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς σαν σολίστ και σαν ντουέτο. Το 1999 κέρδισαν το 1ο Βραβείο Διεθνή Διαγωνισμό Ντουέτου Κιθάρας στο Frechen της Γερμανίας. Το 2000 κέρδισαν τον περίφημο Διαγωνισμό Ντουέτου Κιθάρας στο Montelimar της Γαλλίας. Το 2001 κέρδισαν το Βραβείο Ντουέτου-Συνόλου στο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου στο Leipzig της Γερμανίας και την ίδια χρονιά ήταν οι νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού Ντουέτου κιθάρας στο Παρίσι της Γαλλίας. Το 2003 ηχογράφησαν το πρώτο τους cd αφού κέρδισαν το Βραβείο ηχογράφησης “Citta di Verona” στο διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου “Gaetano Zinetti”στην Ιταλία. Το 2005 είχαν μία επιτυχημένη ακρόαση για την Yehudi Menuhin Society “Live Music Now”.

Το ντουέτο Melis έχει συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες όπως η Συμφωνική του Βερολίνου, η Φιλαρμονική του Neubrandenburg, η Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου της Βαυαρίας, η Ορχήστρα της Ρουμανικής Ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Leo Brouwer. Το ρεπερτόριό τους καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από τη μπαρόκ μουσική μέχρι τη μουσική του A. Piazzolla και του Α. Ginastera. Πολλές φορές ερμηνεύουν τα έργα του 19ου αιώνα σε ιστορικές κιθάρες και ασχολούνται με την ιστορική έρευνα της ερμηνείας εκείνης της εποχής.


Σχετικά Άρθρα

Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Η βροχόπτωση στις 19-20 Απριλίου προκάλεσε ζημιές στην αγροτική οδοποιία της Δημοτικής Ενότητας Πτελεού και το…
Ιωάννης Βαλωμένος: Αγνοούνται συστηματικά τα τεχνικά προγράμματα των Κοινοτήτων – Χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο διοίκησης του Δήμου

Ιωάννης Βαλωμένος: Αγνοούνται συστηματικά τα τεχνικά προγράμματα των Κοινοτήτων – Χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο διοίκησης του…

Ονομάζομαι Βαλωμένος Ιωάννης. Μεγάλωσα και διαμένω στους Αγίους Θεοδώρους όπου και εργάζομαι στην παραγωγή ελιάς και…
Ράλι Αλμυρός: 25 αυτοκίνητα πήραν εκκίνηση, τερμάτισαν 19 – Αποτελέσματα κάθε ειδικής διαδρομής

Ράλι Αλμυρός: 25 αυτοκίνητα πήραν εκκίνηση, τερμάτισαν 19 – Αποτελέσματα κάθε ειδικής διαδρομής

Το Ράλι Αλμυρός ολοκληρώθηκε περίπου στις 15:30 χωρίς απρόοπτα με εξαίρεση το ατύχημα που σημειώθηκε γύρω…