• 5 Αυγούστου, 2020

Στο μεγαλύτερο οριζόντιο σπήλαιο με τον μεγαλύτερο υπόγειο ποταμό στη Νεροσπηλιά

Στο μεγαλύτερο οριζόντιο σπήλαιο με τον μεγαλύτερο υπόγειο ποταμό στη Νεροσπηλιά

Με χαρά δεχθήκαμε την πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρύναινας, να τους ακολουθήσουμε στην εκδρομή τους από τη Βρύναινα, στην Αρνόβρυση και από εκεί στη Νεροσπηλιά, την Πέμπτη 30 Ιουλίου. Άγριο το τοπίο και κακοτράχαλος ο δρόμος για να φτάσει κανείς από την Αρνόβρυση στη Νεροσπηλιά, ένας δρόμος που κάποιοι κτηνοτρόφοι μας, κάνουν καθημερινά για να φροντίσουν τα ζώα τους.

Το τοπίο σε αποζημιώνει και ειδικά όταν έχεις τέτοιους οδηγούς-ξεναγούς ντόπιους, όπως είχαμε εμείς, καθώς φεύγεις με πλήθος πληροφοριών για τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας

Η Νεροσπηλιά είναι το μεγαλύτερο οριζόντιο σπήλαιο και με το μεγαλύτερο υπόγειο ποταμό στην Ελλάδα το οποίο απλώνεται σε μήκος 1400 μ.!

Η σπηλιά με τον υπόγειο ποταμό,  βρίσκεται σε υψόμετρο 1220 μ. Η είσοδος του ποταμού στο σπήλαιο είναι ταυτόχρονα και η έξοδός του από αυτό, και στο σημείο αυτό δημιουργείται ένας φυσικός δροσερός καταρράχτης. Διανοίγεται σε ασβεστόλιθο, κροκαλοπαγή, ενώ κοντά στην είσοδο υπάρχει και τραβερτίνης. Η όδευση στον κύριο άξονα γίνεται άνετα, όπου παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες αίθουσες με αρκετές κατακριμνήσεις. Κατά σημεία υπάρχουν απολιθώματα στα τοιχώματα (Ιππουρίτες). Σε πολλά σημεία η διατομή είναι φαρδιά ψηλά, γεγονός που μαρτυρά την περίοδο όπου ο αγωγός ήτανε πληρωμένος με νερό.

Είναι δυνατό να εξερευνηθεί κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν η στάθμη των νερών είναι χαμηλότερη, καθώς τους υπόλοιπους μήνες μπορεί να κινδυνέψετε. Το θέαμα είναι απίστευτο και σαγηνευτικό, όχι μόνο όσον αφορά το εσωτερικό της σπηλιάς αλλά και το φυσικό άγριο περιβάλλον.

Να πούμε για αξιοποίηση; Δεν πρέπει; Έχουμε μοναδικής φυσικής ομορφιάς σπήλαια στον Αλμυρό. Αυτά, τα Ζερέλια και το Κουρί μπορούν να βάλουν στον τουριστικό χάρτη τον Αλμυρό και μάλιστα με μεγάλα γράμματα.

Κατά την πορεία μας είδαμε το Κακόπλαγο, που κρατά μέχρι τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου το χιόνι και διαθέτει φυσικές πίστες χιονοδρομίας, είδαμε το Καστρούλι, παλιό κάστρο και το νερό στο Μπακρατσάκι που κρατά νερό όλο το χρόνο και “ποτίζει” τα ζώα ελευθέρας βοσκής και τα ζώα του βουνού γενικότερα, μάθαμε τον δηλητηριώδη Ίταμο, απολαύσαμε τις αγριοφράουλες και τις μυρωδιές των βοτάνων της Όθρυος, όπως της ρίγανης που είναι στολισμένη και μυρωδάτη αυτή την εποχή!

Συγχαίρουμε τα μέλη του συλλόγου Βρύναινας που φροντίζουν τα παιδιά του χωριού να μαθαίνουν τον τόπο τους και να αγαπούν τη φύση και αναμένουμε επόμενη πρόσκληση.


Σχετικά Άρθρα

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Ακολουθούν φωτο-ρεπορτάζ και βίντεο  από την Αποκαθήλωση στην Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς και μήνυμα του Μητροπολίτη:…
Φωτο-ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των επιταφίων στον Αλμυρό

Φωτο-ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των επιταφίων στον Αλμυρό

Τη Μεγάλη Παρασκευή πλήθος πιστών, ως μια κοινωνία Χριστού, παρέστη στη συγκέντρωση των επιταφίων των Εκκλησιών…