• 9 Ιουνίου, 2024

Κατατέθηκε στο Δασαρχείο για έγκριση η μελέτη με τις παρεμβάσεις στο Κουρί

Κατατέθηκε στο Δασαρχείο για έγκριση η μελέτη με τις παρεμβάσεις στο Κουρί

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσουν οι παρεμβάσεις στο δάσος Κουρί καθώς από πλευράς του Δήμου Αλμυρού έχει σταλεί η μελέτη στο Δασαρχείο κι εφόσον υπάρχει η έγκρισή της, θα αρχίσουν οι εργασίες με υπαλλήλους του Δήμου από το πρόγραμμα απασχόλησης 55-67 ετών.

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κος Δημήτρης Εσερίδης είχε αναφέρει ότι θα ήταν ο ίδιος που θα διαχειριζόταν τα θέματα του δάσους. Στη σχετική μελέτη, όπως μάς ενημέρωσε ο Δήμαρχος Αλμυρού, περιλαμβάνονται πολλές εργασίες που έχουν στόχο τη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών και τη δημιουργία νέων που θα αναβαθμίσουν αισθητικά τον χώρο και θα του δώσουν την αίγλη που του αξίζει ως μοναδικό πεδινό δρυοδάσος, σπάνιο για το οικοσύστημα της χώρας μας.

Στις παρεμβάσεις της μελέτης είναι μεταξύ των άλλων: φωτισμός σε όλο το μήκος του δρόμου που οδηγεί στο Κουρί, δημιουργία υπαίθριου γυμναστηρίου με τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής, διαμόρφωση διαδρόμων πέριξ της εκκλησίας του Αγίου Σεραφείμ και του αύλειου χώρου με κυβόλιθους ώστε να καταστεί εύκολη η πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες, κατασκευή νέας παιδικής χαράς προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Θα συντηρηθούν τα κτίσματα που υπάρχουν, ενώ θα γεμίσει με νερό η λίμνη, σε ένα σημείο όπου οι παρεμβάσεις προβλέπουν τέσσερις καταρράκτες.

Μία πρωτοποριακή ιδέα του κου Εσερίδη είναι η προμήθεια πέντε τρενοποδηλάτων που θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι επισκέπτες για βόλτα σε όλο το μήκος της ήδη υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ μελλοντικά για μεγαλύτερη βόλτα επιδίωξη του Δήμου είναι στο Κουρί να κυκλοφορούν δύο ηλεκτρικά οχήματα.

Σημαντική παρέμβαση, στο πλαίσιο πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών, αποτελεί η τοποθέτηση καμερών με αισθητήρες σε όλο το δάσος και η δημιουργία αγωγού με κρουνούς πυρόσβεσης.

Επιπροσθέτως, εκτός από τα πανέμορφα ελάφια και παγώνια, ο Δήμος Αλμυρού προτίθεται να προμηθευτεί από εκτροφεία πέρδικες, φασιανούς και ορτύκια όλων των ειδών εμπλουτίζοντας την πανίδα.

Όλες οι εργασίες που δρομολογούνται -επαναλαμβάνουμε ότι απαιτείται η έγκριση του Δασαρχείου- έχουν στόχο να καταστήσουν το Κουρί, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ, κέντρο για τους φοιτητές δασοπονίας-δασολογίας όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο! Μην ξεχνάμε ότι σε λίγα χρόνια θα συμπληρωθεί εκατονταετία από τότε που το δάσος Κουρί, αυτή η βαρύτιμη κληρονομιά της περιοχής μας, με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου παραχωρήθηκε στην τότε κοινότητα και σήμερα Δήμο Αλμυρού.

Σημειώνεται πως το Κουρί θα είναι το τρίτο έργο με εργαζομένους του Δήμου μετά την ανάπλαση της πλατείας Μετσόβου και τον κυκλικό κόμβο στο 2ο Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Σχετικά Άρθρα

Εκδήλωση …δημιουργίας από τα ΚΔΑΠ Αλμυρού για όλα τα παιδιά του Δήμου

Εκδήλωση …δημιουργίας από τα ΚΔΑΠ Αλμυρού για όλα τα παιδιά του Δήμου

Τα ΚΔΑΠ του Δήμου Αλμυρού – Πτελεού, διοργάνωσαν μια πολύ ωραία εκδήλωση με δραστηριότητες για όλα…
Γέμισε παράδοση και χορούς η πλατεία από το ΠΤΧ Αλμυρού του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

Γέμισε παράδοση και χορούς η πλατεία από το ΠΤΧ Αλμυρού του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

Σε Μέτσοβο, Γρεβενά και Κοζάνη, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που παρουσίασε το Περιφερειακό Τμήμα Χορού του…
Απολογισμός δράσεων του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αλμυρού

Απολογισμός δράσεων του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αλμυρού

Από τον Διευθυντή του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αλμυρού κο Κόκκινο λάβαμε και δημοσιεύουμε: Βαδίζοντας προς το τέλος…