• 9 Ιουνίου, 2024

Ανακατασκευή κι αξιοποίηση παλιών κτηρίων σε Άγιο Γεώργιο και Μικρό Περιβολάκι

Ανακατασκευή κι αξιοποίηση παλιών κτηρίων σε Άγιο Γεώργιο και Μικρό Περιβολάκι

Δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ευρώ – Στο Μ. Περιβολάκι προβλέπεται μελλοντικά το κτήριο να φιλοξενήσει σημαντικά εκθέματα απολιθωμένων θηλαστικών ηλικίας επτά εκατομμυρίων ετών προϊστορικής εποχής

Ηλεκτρονικό δημόσιο διαγωνισμό για την αξιοποίηση δύο παλιών κτηρίων στον Άγιο Γεώργιο και το Μικρό Περιβολάκι προκήρυξε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.

Στον Άγιο Γεώργιο Φερών ο διαγωνισμός αφορά την ανακατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου, έργο συνολικού προϋπολογισμού 315.000 ευρώ με ΦΠΑ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2014-2020 προσέγγιση CLLD LEADER». Συγκεκριμένα, την ανακατασκευή δημοτικού κτηρίου για τη δημιουργία χώρου άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην τοπική κοινότητα Αγίου Γεωργίου. Το υπάρχον ισόγειο πέτρινο  κτίσμα με επικάλυψη από στέγη με κεραμίδια, έχει συνολική επιφάνεια 221,91μ2, σε οικόπεδο επιφανείας 881,71 μ2. Η χρήση του ανακαινισμένου χώρου του κτίσματος (από εγκαταλελειμμένο κτίσμα – παλαιό Σχολείο) θα δώσει νέα πνοή και κίνητρα για δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Μετά την Ανακατασκευή του θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος για εκδηλώσεις συλλόγων, νεολαίας, παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων, θεατρικές παραστάσεις τοπικών σχηματισμών.

Οι προτεινόμενες εργασίες ανακατασκευής στο κτήριο, οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές, έχουν στόχο την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του.

dav

Στο Μικρό Περιβολάκι, το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό τα 135.000 ευρώ με ΦΠΑ κι αφορά την ανακατασκευή ισογείου δημοτικού κτηρίου κι ανάπλαση- περιποίηση του περιβάλλοντα χώρου του, που προορίζεται ως χώρος έκθεσης άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το ισόγειο λιθόκτιστο κτίσμα με επικάλυψη από στέγη με κεραμίδια,  αποτελείται  από δύο μεγάλες αίθουσες, χώρο γραφείων, βοηθητικού χώρου και WC, συνολικής επιφανείας 173,76 μ2, σε οικόπεδο επιφανείας 2.558,44 μ2.

Η κύρια όψη του προτεινόμενου κτιρίου, προς τον αύλειο χώρο, είναι η ανατολική, που έχει και τα περισσότερα ανοίγματα (μεγάλα παράθυρα) καθώς και ημιυπαίθριο χώρο (με ξύλινοστέγαστρο) που οδηγεί στην κύρια είσοδο του  κτιρίου. Οι περιμετρικοί φέροντες τοίχοι του κτιρίου είναι αργολιθοδομές, αρκετά καλοκτισμένες, πάχους 0,60m περίπου. Οι τοίχοι περιμετρικά τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά είναι επιχρισμένοι.  Η στέγη του οικήματος είναι ξύλινη.  Η γρυπίδα διαμορφώνεται με προεξοχή 0,30m

Οι προτεινόμενες εργασίες ανακατασκευής στο κτίριο έχουν στόχο την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του, προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς και σε μελλοντικό χρόνο, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ως χώρος που θα μπορεί να φιλοξενήσει τα σημαντικά εκθέματα (απολιθωμένων θηλαστικών, ηλικίας επτά εκατομμυρίων ετών) προϊστορικής εποχής και ανυπολόγιστης αξίας από το Μουσείο Παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Σχετικά Άρθρα

ΔΕΥΑΡΦ: Εκπόνηση μελέτης εκτίμησης κινδύνου-υδρογεωλογικής-υδροχημικής μελέτης

ΔΕΥΑΡΦ: Εκπόνηση μελέτης εκτίμησης κινδύνου-υδρογεωλογικής-υδροχημικής μελέτης

Μετά τις εξελίξεις του τελευταίου διμήνου με την εμφάνιση σαλμονέλας σε δύο γεωτρήσεις Τοπικών Κοινοτήτων του…
Συνεχίζονται οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Δήμο Ρήγα Φεραίου – Το πρόγραμμα

Συνεχίζονται οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον Δήμο Ρήγα Φεραίου – Το πρόγραμμα

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου σε συνεργασία, όπως κάθε χρόνο, με τους τοπικούς συλλόγους, τη Μουσική Δημοτική…
Σημαντική στήριξη από το Περιφερειακό Συμβούλιο στο ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι

Σημαντική στήριξη από το Περιφερειακό Συμβούλιο στο ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι

Η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτιστικών Φορέων Κεραμιδίου, Κερασιάς και Καναλίων, βρίσκει ακόμη μία σημαντική στήριξη, στον αγώνα…