• 14 Μαΐου, 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Σπ. Καρανικόλας: «Δεσμεύομαι να εργαστώ για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Σπ. Καρανικόλας: «Δεσμεύομαι να εργαστώ για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας»

Με το υπέροχο φόντο της μικρής λίμνης στα Ζερέλια πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη του υποψηφίου ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, Σπύρου Καρανικόλα για τις ανάγκες της διαδικτυακής σύμπραξης 10 ΜΜΕ από τέσσερις περιφέρειες της χώρας μας. Ο νεαρός πολιτικός, με καταγωγή από το χωριό των Μικροθηβών, μίλησε για την προσωπική του διαδρομή, την επιλογή του να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και να υπηρετήσει τις ιδέες του δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, ενώ έκανε λόγο για Έλληνες Ευρωβουλευτές που αντί να υπερασπίζονται την πατρίδα μας, την συκοφαντούν. Αναλυτικά η συνέντευξη του κου Καρανικόλα στην Βιβή Τσιντσίνη.

-Κύριε Καρανικόλα, για τους πολίτες που δεν σας γνωρίζουν, θα θέλαμε να μας πείτε μερικά στοιχεία του βιογραφικού σας…

-Δικηγόρος στο επάγγελμα, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο στο ευρωπαϊκό δίκαιο, έχω διατελέσει νομικός σύμβουλος της ευρωπαϊκής επιτροπής και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για περίπου επτά χρόνια και άλλα τέσσερα χρόνια στο υπουργείο εξωτερικών ως νομικός σύμβουλος επί ευρωπαϊκών υποθέσεων. Άρα σχεδόν 12 χρόνια από την καριέρα μου, επιστημονικά, ακαδημαϊκά, επαγγελματικά, αλλά και πολιτικά τα έχω αφιερώσει στην Ευρώπη. Εάν με την επιλογή των πολιτών τα καταφέρω, εάν είμαι ένας από τους ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας στα δύσκολα και σημαντικά μέτωπα των Βρυξελλών, τότε θα είμαι έτοιμος ώστε να υπηρετήσω τον ρόλο και τον θεσμό υπερασπιζόμενος τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα όλων των πολιτών.

Επειδή κατάγομαι από τις Μικροθήβες και είμαι περήφανος γι’ αυτό, ένας λόγος παραπάνω για εμένα είναι να εκπροσωπώ την περιοχή της Μαγνησίας και ευρύτερα της Θεσσαλίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Είναι μία περιοχή που έχει τεράστιες δυνατότητες και εάν εργαστεί κάποιος σκληρά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους για την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη ώστε να αποτελεί πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό θα εργαστώ και γι’ αυτό δεσμεύομαι.

-Ήσασταν στο ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα ανήκετε στη Νέα Δημοκρατία. Πώς προέκυψε αυτή τη αλλαγή;

-Καταρχάς είναι για ‘μένα ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι στη μεγάλη οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, στη μεγάλη ιστορική δημοκρατική αυτή οικογένεια που έχει προσφέρει πολλά στην πατρίδα μας και τους Έλληνες πολίτες. Και φυσικά είναι ιδιαίτερη τιμή όταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης με τίμησε με την εμπιστοσύνη του τοποθετώντας με στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Και τώρα βέβαια λόγω της ακαδημαϊκής, επαγγελματικής κι επιστημονικής εξειδίκευσης και της πολιτικής μου διαδρομής, μου ζήτησε να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Ο λόγος αποχώρησής μου από το ΠΑΣΟΚ είναι λίγο-πολύ γνωστός. Αποχώρησα όταν μετά τις εσωκομματικές εκλογές στις οποίες στήριξα τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο Νίκος Ανδρουλάκης με κάλεσε και μου ζήτησε να σταματήσω να υπηρετώ αυτό που μέχρι τότε υπηρετούσα με πολύ πάθος και πίστη, δηλαδή το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Ήμουν από τους πολιτικούς που ανέδειξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, αλλά σε όλη μου την πολιτική πορεία οι πολίτες με γνώρισαν ως τον σκληρά αντιμαχόμενο απέναντι στις φωνές της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Όταν ο κος Ανδρουλάκης μου ζήτησε από αντι-ΣΥΡΙΖΑ να γίνω αντι-Μητσοτάκης, αποχώρησα γιατί δεν μπορούσα να υπηρετώ κάτι που δεν πίστευα. Πρέπει να πω ότι η εξέλιξη των πραγμάτων δικαιώνει την επιλογή μου γιατί το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη έχει μετατραπεί σε ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ, μετακινείται από πάγιες θέσεις του και δυστυχώς δεν είναι το ΠΑΣΟΚ της ευθύνης της Φώφης Γεννηματά που έβαζε πάνω απ’ όλα τη χώρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάνω από τη χώρα και το κόμμα βάζει την προσωπική του ιδιοτέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ του κου Κασσελάκη ακολουθεί την πεπατημένη του κου Τσίπρα ως κόμμα λαϊκισμού και δημαγωγίας και έχουμε άλλα κόμματα που χαρακτηρίζονται από πατριδοκαπηλεία κι αναφέρομαι στον κο Βελόπουλο ή χριστεμπορία όπως είναι η Νίκη. Εγώ υπερασπίζομαι αρχές κι αξίες που πιστεύω με απόλυτη ευσυνειδησία.

– Η Ν.Δ. έκανε μια στροφή ακόμη πιο δεξιά με τις επιλογές της στο ευρωψηφοδέλτιο. Είναι κάτι που η Ευρώπη φοβάται, αλλά μήπως είναι αναγκαίο κακό;

– Ο κίνδυνος ενίσχυσης των άκρων, είτε εκ δεξιών είτε εκ αριστερών, είναι πάρα πολύ έντονος, ειδικά σε αυτές τις ευρωεκλογές. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο γενικότερων ανακατατάξεων και γεωστρατηγικών αλλαγών με δύο πολέμους να είναι σε εξέλιξη. Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται η πορεία της Ευρώπης και ποιοι θα έχουν τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων για να παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις όταν χρειάζεται. Εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών θα συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και θα αναδείξουμε τις δυνάμεις που θα λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Πάνω από το 70% των νόμων που ψηφίζει το ελληνικό κοινοβούλιο είναι νόμοι που πρώτα έχουν ψηφιστεί στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κι αφορούν την καθημερινότητα, την οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη μετανάστευση, το άσυλο, το περιβάλλον, την εξωτερική πολιτική, την κοινή άμυνα που αποτελεί προτεραιότητα. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε πρώτος το ζήτημα του ευρωομολόγου για τις κοινές αμυντικές δαπάνες.

Ακούω κάποιους να λένε ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι εκλογές αυτές ή για μια πιο χαλαρή ψήφο. Όχι δεν είναι έτσι. Οι ευρωεκλογές κρίνουν την ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας μας για τα επόμενα πέντε χρόνια και το ερώτημα που θέτω στους πολίτες είναι: θέλουν να έχει η Ελλάδα μία ισχυρή φωνή, μία ισχυρή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο που θα υπερασπιστεί τα εθνικά πατριωτικά συμφέροντα με δυναμική ή θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας στο εσωτερικό που θα μας συνοδεύει όμως και θα το πληρώσουμε σαν χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια; Διαπιστώσαμε, δυστυχώς για την Ελλάδα, στη θητεία που λήγει τώρα ότι υπήρξαν Έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι μόνο και μόνο για να ασκήσουν κριτική στον κο Μητσοτάκη συκοφαντούσαν τη χώρα μας σε κάθε ευκαιρία.

Υπήρξαν Έλληνες Ευρωβουλευτές που αντί να δώσουν μάχες υπέρ της Ελλάδος, αντί να διεκδικήσουν για τους Έλληνες πολίτες, βρήκαν χρυσό έδαφος να πάνε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο νομίζοντας ότι ασκούν αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας και συκοφάντησαν την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήθεν νεκρή Μαρία στον Έβρο, από εκεί ξεκίνησαν όλα. Αυτές τις αθλιότητες που διακίνησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος Αρβανίτης κατηγορώντας την Ελλάδα ότι άφησε ένα νεκρό άταφο παιδί στις κοίτες του Έβρου. Ήταν μία αθλιότητα που κάποιοι διακίνησαν με σκοπό να πλήξουν την πατρίδα μας και υπήρξαν Έλληνες Ευρωβουλευτές που τους υποστήριξαν.

Δεύτερο παράδειγμα οι καταγγελίες ότι δήθεν το ελληνικό λιμενικό πνίγει μετανάστες στα ελληνικά νησιά και τρίτο παράδειγμα το ψήφισμα για το δήθεν κράτος δικαίου. Ως εμπνευστής ο κος Αρβανίτης ομολόγησε ότι ο ίδιος συνέταξε αυτό το ψήφισμα. Δεν είναι μόνο ότι συκοφάντησε την Ελλάδα αλλά έφθασε στο σημείο να ζητάει από τους ευρωπαίους εταίρους να περικοπούν τα κονδύλια που πηγαίνουν στους αγρότες, στα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια. Άρα στράφηκαν κατά της Ελλάδας. Αυτό για εμένα λέγεται εθνική ντροπή, λέγεται μη πατριωτική στάση, είναι αδιανόητα πράγματα.  Ανεξαρτήτως κομμάτων, θα έπρεπε όλοι σαν μία γροθιά, σαν εθνική Ελλάδος, να πάμε να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας διότι μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε για τους Έλληνες πολίτες.

Επειδή είμαστε σε μια αγροτική περιοχή, πρέπει να καταλάβουμε ποιο κόμμα ψηφίζουμε και ποιους ψηφίζουμε. Εδώ θέλω να αναδείξω ένα μεγάλο ψέμα, ένα μεγάλο λαϊκισμό. Πριν μερικές ημέρες συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η αλλαγή της λεγόμενης ΚΑΠ. Ένα δίκαιο αίτημα των αγροτών που αφορά την αλλαγή των όρων με τους οποίους οι αγρότες δέχονται τις αποζημιώσεις. Ελήφθη η απόφαση να απαλειφθούν κάποιοι όροι που ήταν εμπόδιο για τη γρήγορη και ουσιαστική αποζημίωση. Ξέρετε ποια ήταν η μοναδική πολιτική δύναμη που ψήφισε υπέρ των αλλαγών αυτών; Η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο κος Κασσελάκης πουλούσε παραμύθι στο εσωτερικό, πήγε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μαζί με τον κο Ανδρουλάκη και καταψήφισαν τις αλλαγές αυτές. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που άλλα λένε στο εσωτερικό για να κοροϊδέψουν, να εξαπατήσουν τους πολίτες κι άλλα πάνε και κάνουν στο εξωτερικό.

Ένα άλλο παράδειγμα που αφορά την πολύπαθη Θεσσαλία. Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο η παραπάνω χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια πολύ σκληρή μάχη και η χώρα πήρε 36 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα πάνε για την ενίσχυση των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, σε εθνικά έργα όπως επίσης τη στήριξη της μεσαίας και μικρής επιχειρηματικότητας. Μόνο η Νέα Δημοκρατία ψήφισε υπέρ της έξτρα χρηματοδότησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «παρών». Καταλαβαίνετε ότι αυτές οι εκλογές είναι εθνικής σημασίας.

Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη απέδειξε ότι μόνο ενωμένη μπορεί να ξεπεράσει τις προκλήσεις και τις κρίσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει από παρειά της Ευρώπης να κάνει την Ελλάδα μια πρωταγωνιστική δύναμη. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει δύο ηγετικές φωνές, την Ελλάδα και τη Γαλλία. Με το διπλωματικό κύρος που έχει αποκτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό και ωφέλιμο είναι για τη χώρα μας να συνεχίσει στη διακυβέρνησή της. Οι εκλογές αυτές πρέπει να εκπέμψουν ένα μήνυμα σταθερότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυάται τη σταθερότητα, εγγυάται τη διασφάλιση και προστασία εθνικών συνόρων και συμφερόντων της πατρίδας μας. Δεν υπάρχει περιθώρια για χαλαρή ψήφο. Και αν οι πολίτες με εμπιστευτούν και με αναδείξουν ως ένα από τους Ευρωβουλευτές, δεσμεύομαι να συνεχίσω να δίνω αυτή τη μάχη των ιδεών, για την πατρίδα μας, για τους Έλληνες πολίτες και θα δώσω μία μάχη για πιο ισχυρή Ευρώπη και μια Ελλάδα πιο ισχυρή στην καρδιά της Ευρώπης.

Βιογραφικό

Ο Δρ. Σπύρος Καρανικόλας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου 1981, με καταγωγή από την Πάτρα και το Βόλο.  Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο UCL στο Λονδίνο. Μετά από διαγωνισμό, έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις ακαδημαϊκές του σπουδές, λαμβάνοντας τον τίτλο του Υπότροφου Διδάκτορος Νομικής (PhD). Έχει επίσης λάβει τιμητική διάκριση υποτροφίας από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών Institut des Hautes Etudes  Européennes. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ελληνικών, αλλά και ευρωπαϊκών συνεδρίων, καθώς επίσης έχει δημοσιεύσει αρκετά νομικά άρθρα και ένα ολοκληρωμένο σύγγραμμα με τίτλο: ‘Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου στην Ελληνική Ποινική Έννομη Τάξη’. Εργάζεται ως Δικηγόρος, ενώ έχει εργαστεί με την ιδιότητα του Νομικού Συμβούλου – Εμπειρογνώμονα σε αρκετές επιτροπές αξιολόγησης της Ελληνικής Νομοθεσίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκπροσωπήσεις της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές και ευρωπαϊκές ομάδες εργασίας για την άσκηση πολιτικών που αφορούν τη νέα γενιά, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, όπως τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την ανεργία στους νέους.

Από το 2010 έως και το 2013 υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον ως νομικός σύμβουλος των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εξωτερικών. Από το 2017 διατέλεσε Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, ενώ το 2019 έως το 2021 διατέλεσε Εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παραιτούμενος τον Ιούνιο του 2022. Τον Φεβρουάριο του 2023 με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία.


Σχετικά Άρθρα

Παραμένουν οι υφυπουργοί της Μαγνησίας – Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τον ανασχηματισμό

Παραμένουν οι υφυπουργοί της Μαγνησίας – Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τον ανασχηματισμό

Ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Οι υφυπουργοί…
Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τις ανακοινώσεις ανασχηματισμού της Κυβέρνησης

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τις ανακοινώσεις ανασχηματισμού της Κυβέρνησης

Στο παρακάτω παράθυρο μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Το βίντεο θα…
Η αποτίμηση των εκλογών από το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας

Η αποτίμηση των εκλογών από το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας

Από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας λάβαμε και δημοσιεύουμε: Η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας των Ευρωπαϊκών εκλογών…