• 27 Απριλίου, 2024

Ψηφίστηκε το στρατηγικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση αδέσποτων ζωών συντροφιάς στον Δήμο Αλμυρού

Ψηφίστηκε το στρατηγικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση αδέσποτων ζωών συντροφιάς στον Δήμο Αλμυρού

Το 12σέλιδο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τη Διαχείριση Αδέσποτων Ζωών Συντροφιάς Ετών 2023 – 2026 ενέκριναν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλμυρού στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024.

Ο σκοπός του παρόντος Στρατηγικού Σχεδίου αποτυπώνει το όραμα της Δημοτικής Αρχής και της Πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς αναφορικά με τη διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην πόλη του Αλμυρού.

Απώτερος στόχος είναι μία πόλη χωρίς αδέσποτα ζώα συντροφιάς με προϋπόθεση την προστασία των ζώων συντροφιάς και την εξασφάλιση της ευζωίας τους ώστε κανένα ζώο να μη διαβιεί μόνο και χωρίς τη φροντίδα που αξίζει κάθε έμβιος οργανισμός που συναισθάνεται και κινείται σε απόλυτη εναρμόνιση με το σκοπό του Ν.4830/2021 (ΦΕΚ Α΄169/18.09.2021).

Οι βασικοί άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου βασίζονται στις αρχές ευζωίας των ζώων αλλά και στην ικανοποίηση των δημοτών μας από τη διαχείριση του ζητήματος, ήτοι:

  1. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, με πρόσβαση σε τροφή και νερό, κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα.
  2. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

  1. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση.
  2. Ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.
  3. Εξυπηρέτηση δημοτών – Επίτευξη ικανοποίησης τους.

Στο Σχέδιο αναφέρονται αναλυτικά οι Επιμέρους Στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου, αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση και οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τις απαιτούμενες κτηνιατρικές πράξεις που πρέπει να καλυφθούν από τον Δήμο Αλμυρού. Επιπλέον υπολογίζονται οι ανάγκες προμηθειών για τη σίτιση, για ειδών διαβίωσης και περίθαλψης. Τέλος παρουσιάζονται τα σχετικά με τη Δημιουργία Δημοτικού Καταφυγίου και Κτηνιατρείου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Σύμφωνα με τον Ν. 4830/2021, τη δημιουργία ιστοσελίδας, τις δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών και τις απαραίτητες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Πρόβλημα για τον Δήμο είναι η στελέχωση πιστοποιημένου προσωπικού, ενώ διαφαίνεται η αναζήτηση πόρων εκτός από ίδιους πόρους και από Πρόγραμμα το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», ΕΣΠΑ 2021 – 2027, έκτακτη χρηματοδότηση 17.400,00 € (ΚΩΔ ΤΠΔ: 54303) του Υπουργείου Εσωτερικών .

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η κα Ράππου επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης #ζωή_αλλάζουμε, ζήτησε διευκρινίσεις από τον εντεταλμένο Αντιδήμαρχο για τα αδέσποτα ζώα κ. Εκίζογλου σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, με 9 σκυλιά που έχει ήδη περισυλλέξει για στείρωση ο Δήμος Αλμυρού, για τις συντεταγμένες σε ταΐστρες και ποτίστρες, ώστε οι φιλόζωοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση για τη σίτιση των ζώων.

Ο κ. Εκίζογλου απάντησε ότι οι συντεταγμένες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, ότι δυστυχώς εκλάπησαν πολλές από τις ταΐστρες που είχε προμηθευθεί ο Δήμος Αλμυρού στο παρελθόν και παρουσίασε τις κινήσεις και φροντίδες για τα 9 σκυλιά που έχει περισυλλέξει ο Δήμος. Προφανώς και είναι κάποιες πρώτες ενέργειες όπως περιέγραψε, καθώς είναι πολλά και απαιτητικά αυτά που πρέπει να γίνουν.

Σε κάθε περίπτωση η Αντιπολίτευση φαίνεται αποφασισμένη να παρακολουθεί το θέμα στενά και ότι θα πιέζει τη Δημοτική Αρχή.

Ο κ. Εκίζογλου ενημέρωσε ότι πλέον υπάρχει ειδικό όχημα και μητρώο εθελοντών, ότι το καταφύγιο βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης, ενώ δεν μπορούν να βρουν πιστοποιημένο «συλλογέα» αδέσποτων.

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Οι ιπτάμενοι… μοναχοί Σαολίν στον Αλμυρό!

Οι ιπτάμενοι… μοναχοί Σαολίν στον Αλμυρό!

Μία μεγάλη εκδήλωση θα φιλοξενήσει ο Δήμος Αλμυρού σε ένα μήνα. Πρόκειται για παράσταση από την…
Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Στα σκαριά ημερήσιες κρουαζιέρες πολιτισμού και αξιοποίηση του Δυτικού Παγασητικού

Πανεπιστήμιο και Δήμοι εξετάζουν τη δημιουργία διαδημοτικής θαλάσσιας συγκοινωνίας τύπου «hop on – hop off» –…
Ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού προς τους δημότες

Ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου Αλμυρού προς τους δημότες

Τη δυνατότητα παροχής ψηφιακών υπηρεσιών στους δημότες του έχει πλέον ο Δήμος Αλμυρού. Με την υποστήριξη…