• 27 Φεβρουαρίου, 2024

Η ξεχωριστή, ευδιάθετη, χαμογελαστή νότα του Νίκου Καμαγιάννη στις «Κουβέντες του Λαού»

Η ξεχωριστή, ευδιάθετη, χαμογελαστή νότα του Νίκου Καμαγιάννη στις «Κουβέντες του Λαού»

Τη δική του ξεχωριστή, ευδιάθετη, χαμογελαστή νότα έβαλε ο Νίκος Καμαγιάννης στις «Κουβέντες του Λαού» που προβλήθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ιστοσελίδα μας αυτή την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από αγροτικά θέματα και το καρναβάλι, ενώ δεκάδες ήταν τα μηνύματα από φίλους και γνωστούς που είχαν μια καλή κουβέντα να γράψουν για τον δημοφιλή Νίκο. Ο ίδιος δήλωσε διαθέσιμος να αναλάβει μια αγροτική εκπομπή στον «Λαό», αποδεχόμενος σχετική πρόταση της Βιβής Τσιντσίνη!

Αρχικά ερωτηθείς για την επαγγελματική του ασχολία, απάντησε: «Διατηρώ συνεργείο επισκευής γεωργικών μηχανημάτων. Είμαι χαρούμενος και ευτυχισμένος που κάνω το επάγγελμα των ονείρων μου, είμαι τρίτη γενιά στην οικογένεια, έχουμε αντιπροσωπεύσει τις περισσότερες μάρκες των τρακτέρ και χαίρομαι που ασκώ αυτό το επάγγελμα. Είμαστε στην οδό Τρ. Αργυροπούλου 5, στα όρια του Αλμυρού με την Ευξεινούπολη, πίσω από τις εργατικές του Αγίου Σεραφείμ. Εκεί βρισκόμαστε από το 1965, επισκευάζω μηχανήματα παλιάς και νέας τεχνολογίας, παράλληλα ήμουν θεριζοαλωνιστής μέχρι το 2020 με δύο μηχανές».

Για τα αγροτικά θέματα και πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση-ενημέρωση ανέφερε: «Εγώ έμαθα την τέχνη από έναν άνθρωπο που ήταν αυτοδίδακτος, όμως για να παρακολουθήσεις την τεχνολογία των γεωργικών μηχανημάτων και κάθε τροχοφόρου θα πρέπει να εξελίσσεσαι και να εκπαιδεύεσαι. Έτσι, παρακολουθούσα από 15 ετών πολλά τεχνικά σεμινάρια στην Ελλάδα κι εκτός συνόρων, το κυνήγησα πολύ. Το βασικό αίτημα για το οποίο διαμαρτύρονται οι αγρότες είναι το κόστος παραγωγής, όπως επίσης η διάθεση των προϊόντων και αν θα μπορούσαν να έχουν μία τιμή για να βγαίνουν. Το πρόβλημα με τη γεωργία είναι πως ανεβαίνει το κόστος παραγωγής αλλά δεν έχουν διάθεση και τιμή για τα προϊόντα τους. Έπονται κι άλλα όπως τα στοιχεία της φύσης που έχουν να κάνουν με τις αποζημιώσεις. Ο γεωργός έχει ξεσπέπαστο μαγαζί. Στην οικονομική αλυσίδα, είναι ο πρώτος συνδετικός κρίκος. Είναι δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, μακάρι να ικανοποιηθούν γιατί εάν δεν πηγαίνει καλά ο αγρότης, δεν πηγαίνει καλά κανένας.

Πρέπει όσοι ασχολούνται με τη γη να ενημερώνονται. Στα χρόνια μας υπάρχει η Αβερώφειος σχολή στη Λάρισα που είναι ένα καλό ξεκίνημα. Οι αγρότες οι σημερινοί μπορούν να εκπαιδεύονται από διάφορα σεμινάρια εταιρειών, μεγάλο εργαλείο είναι επίσης το ίντερνετ. Η Ευρώπη φωνάζει εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον αφού δεν μπορούμε να έχουμε τις τιμές που θέλουμε στα προϊόντα μας και δεν μπορούμε να έχουμε τις τιμές που θέλουμε στα εφόδια, θα πρέπει να κάνουμε οικονομία στα εφόδια κι αυτό γίνεται με τη γεωργία ακριβείας. Δηλαδή gps, μηχανήματα ηλεκτρονικά αυτόματης δόσης ψεκασμού, αλλά αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να υπάρχουν ομάδες παραγωγών. Το κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει, είναι μια μεγάλη κουβέντα…».

Για το καρναβάλι της Ευξεινούπολης στο οποίο έχει ενεργό συμμετοχή, σχολίασε: «Τα χρόνια που δεν γινότανε το καρναβάλι, ήμασταν μία παρέα που βγάζαμε ένα αυτοκινούμενο άρμα, εμείς φέραμε τη διασκέδαση στον πεζόδρομο. Είναι ένα έθιμο που δεν πρέπει να σταματήσει. Πιο παλιά στην Ευξεινούπολη υπήρχε ένα έθιμο όταν ήμουν 10 ετών, ντυνόμασταν και πηγαίναμε σε συγκεκριμένα σπίτια. Αυτό λείπει γιατί αποξενωθήκαμε».

Μάλιστα αποκάλυψε on air τη μεταμφίεσή του! Όπως είπε σκέφτεται να ντυθεί μπαλαρίνα αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα είναι από τα Μπολσόι ή τη λίμνη των κύκνων!

Και έκλεισε την εκπομπή με το μήνυμα ότι πρέπει όλοι μας να δείχνουμε αλληλεγγύη…