• 5 Φεβρουαρίου, 2024

Η Εκκλησία της Δημητριάδος τίμησε τον Κώστα Γκουντάρα

Η Εκκλησία της Δημητριάδος τίμησε τον Κώστα Γκουντάρα

Τη μνήμη των Αγίων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τίμησαν και φέτος από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και η εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, όπου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία των Δ/ντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αντιπροσωπειών μαθητών κ.άλ. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας αναγνώστηκε το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των Εκπαιδευτικών και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων λειτουργών της Εκπαίδευσης.

 

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Δ/ντές των δύο Διευθύνσεων για την αγαστή συνεργασία και φέτος, προκειμένου να εορταστεί, όπως αρμόζει, η μνήμη των Προστατών της Ελληνικής Εκπαίδευσης και των Γραμμάτων, ενώ συνεχάρη ειδικώς τον Δ/ντή και τους Καθηγητές του 1ου Πειραματικού Σχολείου της Ν. Ιωνίας, που είχε την ευθύνη του φετινού εορτασμού και εξήρε την συμβολή του Θεολόγου του Σχολείου κ. Σωτηρίου Τσιτσιρίγκα στις λεγόμενες κατηχητικές Θείες Λειτουργίες, με εξήγηση για τους μαθητές. Ευχήθηκε δε σε όλους να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της εκπαίδευσης στον τόπο μας, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε εόρτια εκδήλωση προς τιμήν του Εκπαιδευτικού κόσμου της Μαγνησίας, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, σε δύο καταξιωμένους εκπαιδευτικούς του τόπου μας, τους κ.κ. Αναστάσιο Γούκο, Δάσκαλο και Κωνσταντίνο Γκουντάρα, Καθηγητή.

 

Για τον κ. Γούκο μίλησε ο κ. Πόρπορας, πρώην Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ για τον κ. Γκουντάρα μίλησε ο παλαίμαχος Φιλόλογος και τ. Γυμνασιάρχης κ. Ιωάννης Πατρίκος. Αμφότεροι περιέγραψαν και παρουσίασαν γλαφυρά την ζωή και το εκπαιδευτικό έργο των δύο τιμηθέντων λειτουργών της Εκπαίδευσης.

 

Ο κος Πατρίκος, καθηγητή του κου Γκουντάρα αλλά και του Δημάρχου Αλμυρού αναπόλησε τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, 1966, στον Αλμυρό και συγκίνησε για τις περιγραφές   και εμπειρίες από τον τότε Αλμυρό και τους ανθρώπους του. Αναφέρθηκε στην πορεία του τιμωμένου ως μαθητή και αθλητή, καθηγητή και Γυμνασιάρχη, θυμήθηκε γεγονότα και περιστατικά που έζησε όπως και τη σχέση του με τον Δήμαρχο Αλμυρού, τονίζοντας μεταξύ των άλλων και την εργατικότητα, την πορεία και την ιδιαίτερη τιμή που επεφύλαξε  ο Μητρόπολίτης Δημητριάδος κος Ιγνάτιος στον βραβευθέντα εκπαιδευτικό και συγγραφέα  από την πόλη μας.

Από την μεριά του, ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι δεν τιμώνται απλώς δύο σπουδαίοι εκπαιδευτικοί, αλλά και δύο εκλεκτοί συνεργάτες της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Με τον μεν κ. Γούκο εκδιπλώθηκε μια μακροχρόνια και καρποφόρος συνεργασία για την εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση των παιδιών ΡΟΜΑ του Αλιβερίου, με τον δε κ. Γκουντάρα συνεχίζεται η συνεργασία στον φορέα πολιτισμού της Τοπικής μας Εκκλησίας «Μαγνήτων Κιβωτός», του οποίου είναι μέλος του Δ/κού Συμβουλίου.

Εντυπωσιακός ο λόγος του κου Γκουντάρα. Μόνο καλά λόγια είχαν να πουν οι παρευρισκόμενοι, στην πλειοψηφία τους εκπαιδευτικοί, οι οποίοι επαίνεσαν τον ομιλητή  μετά το πέρας της εκδήλωσης και τους προσέφεραν ένα δυνατό, θερμό χειροκρότημα. Καθώς το τιμώμενο πρόσωπο δέχθηκε τα συγχαρητήρια, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξήρε τη σπουδαία ομιλία του και δήλωσε περήφανος ως καθηγητής μετά τη συγκινητική ομιλία.

Τέλος αναφέρουμε πως πολλοί ήταν οι Αλμυριώτες, που διαμένουν στον Βόλο, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση, μεταξύ τους και πρώτος πολίτης Αλμυρού, ο Δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Ρεμπέτικες πενιές στην πλατεία του Αλμυρού

Ρεμπέτικες πενιές στην πλατεία του Αλμυρού

Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Αλμυρού, η ορχήστρα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Αλμυρού «Ρεμπέτικο»…
Χειροθεσία Οικονόμου στον Πτελεό – Ιγνάτιος: «Η Κύπρος είναι Ελλάδα και η Ελλάδα Κύπρος»

Χειροθεσία Οικονόμου στον Πτελεό – Ιγνάτιος: «Η Κύπρος είναι Ελλάδα και η Ελλάδα Κύπρος»

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πτελεού λειτούργησε την Κυριακή ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος,…
Πλήθος προσκυνητών στο νησάκι Κίκυνθος για τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας

Πλήθος προσκυνητών στο νησάκι Κίκυνθος για τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας

Πλήθος προσκυνητών πήρε το θαλάσσιο ταξί από την Αμαλιάπολη για το νησάκι Κίκυνθος το πρωί της…