• 5 Φεβρουαρίου, 2024

Αρ. Μπασδάνης: Η αγορά στον Αλμυρό έχει ανάγκη μιας ταυτότητας η οποία σήμερα δεν υπάρχει

Αρ. Μπασδάνης: Η αγορά στον Αλμυρό έχει ανάγκη μιας ταυτότητας η οποία σήμερα δεν υπάρχει

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας σε συνέντευξη στον «Λαό»  για τα μεγάλα στοιχήματα της περιοχής μας: το open mall στην κεντρική αγορά, τη ΒΙΠΕ Αλμυρού, τη σιδηροδρομική σύνδεση, το αεροδρόμιο και τη μεταποίηση στον πρωτογενή τομέα

 

Η παρουσία του κου Αριστοτέλη Μπασδάνη στον Αλμυρό για την παρουσίαση του έργου του open mall το απόγευμα της Τετάρτης αποτέλεσε την αφορμή ώστε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας να επισκεφθεί τα γραφεία του «Λαού» και να παραχωρήσει μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Βιβή Τσιντσίνη.

 

Κύριε Μπασδάνη, είστε στον Αλμυρό  με αφορμή την εκδήλωση παρουσίασης για το open mall. Πού βρίσκεται αυτό το έργο;

Είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο, ως επιμελητήριο έχουμε φθάσει στο 80% σχετικά με αυτό που μας αφορά, απομένει το τελευταίο στάδιο. Το μεγαλύτερο κομμάτι είναι του Δήμου Αλμυρού που είναι διαχειριστής του έργου. Άρα εμείς συμπληρωματικά ερχόμαστε να κάνουμε όλα εκείνα που αφορούν τις επιχειρήσεις ούτως ώστε να έχουν μία ενιαία εικόνα, να μπορέσουμε να αναδείξουμε μια αγορά που έχει ανάγκη μιας ταυτότητας η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Βλέπουμε πολλά καταστήματα κλειστά κι αυτό είναι πολύ δυσάρεστο διότι ο Αλμυρός φημίζεται πως είναι μια ζωντανή περιοχή όπου υπάρχει μεγάλη οικονομική δραστηριότητα. Άρα επομένως πρέπει να δούμε για ποιο λόγο η εμπορική αγορά νοσεί για να μπορέσουμε να την στηρίξουμε ενεργά μέσω αυτού του προγράμματος. Με τις αναπλάσεις του Δήμου Αλμυρού θα πάρει σάρκα κι οστά το όνειρο που έχουμε για την κεντρική αγορά που εμένα προσωπικά με έχει στεναχωρήσει τα τελευταία χρόνια γιατί συνεχώς βλέπω καινούργια λουκέτα.

 

Μετά το πολύ δύσκολο 2023, τώρα όλοι μαζί με συνέργεια πρέπει να πάμε παρακάτω. Τι βλέπετε ότι πρέπει να γίνει για να πάμε σε μια δημιουργική περίοδο;

Ο ορεινός όγκος του Πηλίου και τα παραλιακά χωριά έχουν τεράστια προβλήματα, ζητήματα προσβασιμότητας, άρα οι υποδομές θα πρέπει να αποκατασταθούν πολύ σύντομα. Θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρές μελέτες, να γίνουν από την αρχή σωστά για να μην έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα. Όλα αλλάζουν με την κλιματική αλλαγή κι αυτό θα διαρκέσει χρόνια. Αυτή η μεταβολή πρέπει να μας καθιστά πιο έτοιμους για να αντιμετωπίσουμε τέτοια ακραία φαινόμενα με περισσότερα όπλα και υποδομές που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα. Θα αναφερθώ και στο πρόβλημα εδώ του Ξηριά. Έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, δεν υπάρχει η σύνδεση που υπήρχε πριν και πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα και βεβαίως θα πρέπει να σχεδιαστούν εναλλακτικές διαδρομές. Έχει σχεδιαστεί να οργανωθεί η ΒΙΠΕ Αλμυρού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο για εμάς. Υπάρχει σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα εδώ, η μελέτη τρέχει για την οριοθέτηση για να μπει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας της ΒΙΠΕ αλλά παράλληλα υπάρχει και η μελέτη όσον αφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση με τον Βόλο και με το αεροδρόμιο. Μία σύνδεση που θα ξεκινάει από τον Αλμυρό και θα καταλήγει στο κεντρικό δίκτυο και θα φθάνει σε όλη την Ευρώπη, άρα είναι πάρα πολύ σημαντική. Ελπίζω να ολοκληρωθεί η μελέτη αρκετά γρήγορα.

Εμείς λέμε για αεροδρόμιο μικτής χρήσης, δεν φθάνει ούτε το cargo ούτε το επιβατικό κοινό, θα πρέπει να αναδείξουμε το αεροδρόμιο μας ως σημείο αναφοράς για την κεντρική Ελλάδα κι εφόσον υπάρχει η οικονομική δραστηριότητα ικανή που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να γίνει το cargo. Είμαστε σύμφωνοι από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί ταυτόχρονα κι ένα εμπορευματικό κέντρο το οποίο θα μπορεί να διοχετεύει αυτά τα προϊόντα σε όλες τις αγορές.

Πιστεύω ακράδαντα πως και ο ναύσταθμος θα βοηθήσει τα μέγιστα στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας. Όπως αντιλαμβανόμαστε εμείς τα τελευταία χρόνια, η Μαγνησία, η ευρύτερη περιοχή μας, έχει μπει στο επενδυτικό στόχαστρο, άρα επομένως θα πρέπει ο Αλμυρός να είναι έτοιμος να αποδεχθεί πάρα πολλές επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η αγορά να έχει ταυτότητα, με έξυπνα συστήματα, καινοτόμα στοιχεία για να ικανοποιήσει τους πελάτες.

 

Σημαντικό κεφάλαιο όμως αποτελούν και οι αγρότες μας…

Μας ήρθε μία πρόταση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο Αυγενάκη για να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό μητρώο για τους αγρότες, με την έννοια ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τα εργαλεία που έχει στα χέρια του το Υπουργείο και γνωρίζοντας ότι εμείς έχουμε το δικό μας μητρώο που ανανεώνεται κι αναβαθμίζεται συνεχώς. Θέλουμε η επιχειρηματικότητα να τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ο κος Αυγενάκης θέλει αυτό το ειδικό μητρώο αγροτών να ανήκει στο Υπουργείο αλλά εμείς θα είμαστε οι διαχειριστές. Το ακούμε προσεκτικά, είμαστε εδώ να βοηθήσουμε το υπουργείο και τον αγροτικό κόσμο. Εμείς τους αγρότες τους προωθούμε στη μεταποιητική δραστηριότητα. Χωρίς να έχουμε αγροτικό τμήμα, τους αγρότες που έχουν καθετοποιημένη παραγωγή, δηλαδή φυτεύουν, καλλιεργούν, παίρνουν τον καρπό και τον τυποποιούν, είμαστε εκεί και τους περιμένουμε, τους εγγράφουμε. Άρα προωθούμε τα προϊόντα τους μέχρι να εγγραφούν στο ΓΕΜΗ. Έχουμε πάρει αγροτικές επιχειρήσεις από το μηδέν και τις στηρίξαμε στα πρώτα τους βήματα χρηματοδοτώντας την εξωστρέφειά τους.  Είμαστε εδώ να εκπαιδεύσουμε κόσμο, να τον δείξουμε στο εξωτερικό. Η Θεσσαλία είναι αγροτική περιοχή, έχει πληγεί βάναυσα, στα παρακάρλια χωριά χάθηκαν δύο χρόνια παραγωγής, επομένως χρειάζεται να γίνει γρήγορη αποκατάσταση και σωστές, ασφαλείς υποδομές. Ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός για τη μεταποίηση που αποτελεί στόχο όλων μας, να υπάρχει ένα τελειοποιημένο το προϊόν με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά για να πωληθεί ακριβά.


Σχετικά Άρθρα

Ημερίδα για την ανάδειξη του Κυλινδρόμυλου Σαμαρίκου στον Αλμυρό

Ημερίδα για την ανάδειξη του Κυλινδρόμυλου Σαμαρίκου στον Αλμυρό

Ο Δήμος Αλμυρού, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων…
Ανάδειξη της ευεργετικής δράσης, ρίγανης  μελιού βελανιδιάς, τσαγιού κι αγουρέλαιου

Ανάδειξη της ευεργετικής δράσης, ρίγανης μελιού βελανιδιάς, τσαγιού κι αγουρέλαιου

Η καινοτομία του έργου του Δήμου Αλμυρού με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έγκειται στο γεγονός πως πρόκειται…
Εκλέχθηκε η επταμελής Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου

Εκλέχθηκε η επταμελής Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου

Σε πανηγυρικό κλίμα και θέλοντας να δώσουν μήνυμα ενότητας τα 31 νέα μέλη του Δ.Σ. του…