• 14 Αυγούστου, 2023

Β. Χατζηκυριάκος: Κατασκευή Λιμενικών Εγκαταστάσεων σε Αμαλιάπολη, Αχίλλειο, Πηγάδι και Άγιο Ιωάννη-Παραλία Ευξεινούπολης

Β. Χατζηκυριάκος: Κατασκευή Λιμενικών Εγκαταστάσεων σε Αμαλιάπολη, Αχίλλειο, Πηγάδι και Άγιο Ιωάννη-Παραλία Ευξεινούπολης

Η Δημοτική Αρχή, έχοντας κατηγοριοποιήσει ως απόλυτα σημαντική τη σημασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, τη ποικιλότητα των δραστηριοτήτων και χρήσεων και τις επιπτώσεις τους στο θαλάσσιο και παράκτιο χώρο, έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του εκτεταμένου παράλιου μετώπου του Δήμου μας. Αποσκοπούμε στην αειφόρο διαχείριση και χρήση των παράκτιων ζωνών, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά.

Προβήκαμε στη σύσταση Λιμενικού Γραφείου, καθώς μέσω αυτού εξασφαλίζουμε σημαντικά οφέλη ως προς τη διαχείριση, βελτιστοποίηση, οικονομική και τουριστική αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών. Θα έχουμε τη δυνατότητα να οριοθετήσουμε τις λιμενικές ζώνες διευκολύνοντας τεχνικές επεμβάσεις ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε τη δυνατότητα είσπραξης ανταποδοτικών τελών για τον ελλιμενισμό και την παραχώρηση χρήσεων με συνέπεια την εξασφάλιση οικονομικής ευχέρειας για τη συντήρηση, βελτίωση και κατασκευή νέων εγκαταστάσεων. Είμαστε στο στάδιο εκπόνησης εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και κανονισμού εργασιών του Λιμενικού Γραφείου με στόχο την εν τοις πράγμασι έναρξη λειτουργίας του από 01-01-2024.

Η ύπαρξη του Λιμενικού Γραφείου είναι ένα σημαντικό μέσο στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αλμυρού για την εκπόνηση τεσσάρων (4) μελετών για την κατασκευή μεγάλων λιμενικών εγκαταστάσεων στην Αμαλιάπολη, στο Αχίλλειο, στο Πηγάδι Πτελεού και στον Άγιο Ιωάννη – Παραλία Ευξεινούπολης.

Από την πρώτη στιγμή μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διασφαλίσαμε τους πόρους για την πλήρη διαχειριστική και περιβαλλοντική νομιμοποίηση τους.

 

Λιμενικές Εγκαταστάσεις στην Αμαλιάπολη

Στην Αμαλιάπολη βρισκόμαστε στη διαδικασία μεταφοράς της διαχειριστικής αρμοδιότητας της χερσαίας ζώνης λιμένος από τον ΟΛΒ στο Δήμο Αλμυρού. Παράλληλα έχουν χρηματοδοτηθεί και προβλέπονται στο επίπεδο σχεδιασμού:

  • Η διαπλάτυνση του υφιστάμενου βραχίονα, στη θέση Καραντίνα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του ελλιμενισμού.
  • Η νομιμοποίηση και η πλήρης ανάπλαση του κτιρίου στέγασης των αλιέων.
  • Η πρόβλεψη ασφαλούς και νόμιμης ράμπας ανέλκυσης και καθέλκυσης μικρών σκαφών.
  • Ο καθαρισμός του πυθμένα της εσωτερικής λιμενολεκάνης με πρόβλεψη για μικρές προβλήτες εξυπηρέτησης των λέμβων.
  • Η πρόβλεψη ασφαλούς προσβασιμότητας στον μυχό της εσωτερικής λιμενολεκάνης.
  • Η εκπόνηση φακέλου χωροθέτησης τουριστικού καταφυγίου χωρητικότητας 70 – 80 σκαφών, στο πλαίσιο της τόνωσης της επισκεψιμότητας.

Λιμενικές Εγκαταστάσεις στο Αχίλλειο

Στο Αχίλλειο έχουν χρηματοδοτηθεί και προβλέπονται μια σειρά από παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα:

  • Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός σε επίπεδο οριστικών μελετών, της επιμήκυνσης του προσήνεμου εξωτερικού βραχίονα κατά 100 έως 120 μέτρα, γεγονός που θα δημιουργήσει προοπτικές να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο σκαφών, να εξυπηρετήσει ημερόπλοια, αλλά και να αξιοποιηθεί ως αφετηρία εξυπηρέτησης προορισμών όπως το Νότιο Πήλιο και κυρίως τα νησιά των Βορείων Σποράδων.
  • Σχεδιάζεται ο τρόπος διαπλάτυνσης της βορειοδυτικής πλευράς το λιμένα, με σκοπό να ενοποιηθεί ο μυχός και να αποκτηθεί ασφαλής προσβασιμότητα σε όλο το μήκος της Χερσαίας Ζώνης του Λιμένα.
  • Σχεδιάζεται πλήρης ανάπλαση της χερσαίας ζώνης με διασφάλιση της προσβασιμότητας, αξιοποίηση του παιδότοπου και κρηπίδωση του αλιευτικού καταφύγιου.
  • Έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της εγκατάστασης φωτισμού σε όλο το μήκος του μετώπου.

 

Λιμενικές Εγκαταστάσεις στο Πηγάδι Πτελεού

Στο Πηγάδι Πτελεού, εκτός των νομιμοποιήσεων, έχουν χρηματοδοτηθεί και προβλέπονται:

  • Αξιοποίηση του χώρου της ράμπας ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, με σχεδιασμό για να είναι ασφαλής και λειτουργική.
  • Αποκατάσταση της βιώσιμης κινητικότητας σε όλο το μήκος της παραλίας με σχεδιασμό νέας κρηπίδωσης, για την προστασία  των κατοικιών στο όριο της οικιστικής ζώνης.
  • Αντικατάσταση των φρεατίων και αποκατάσταση των επιστρώσεων σε όλο το μήκος της Χερσαίας Ζώνης.

 

Λιμενικές Εγκαταστάσεις στον Άγιο Ιωάννη – Παραλία Ευξεινούπολης

Στον Άγιο Ιωάννη Ευξεινούπολης, παραδόθηκαν ήδη οι μελέτες για την νομιμοποίηση και την ουσιαστική αποκατάσταση  του λιμένα και έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης. Προβλέπονται:

  • Αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων με εκβάθυνση και διεύρυνση της εσωτερικής εισόδου στον λιμένα.  Αποκατάσταση του φωτισμού στη χερσαία ζώνη και πρόβλεψη λήψεων ρεύματος και ποσίμου.
  • Διευθέτηση του μικρού ρέματος.
  • Πλήρης επαναφορά των λειτουργικών βαθών.
  • Αποκατάσταση της διασκορπισμένης προστατευτικής λιθοριπής.
  • Αναπτυξιακή προοπτική με κρηπίδωση της εξωτερικής λιθοριπής, πλήρη εσωτερική κρηπίδωση, πρόβλεψη μικρού κτιρίου για την εξυπηρέτηση των αλιέων, φωτοσήμανση εισόδου και πλήρης ανάπλαση των περιφερειακών οδών.

Η λειτουργία του λιμένα δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τα σχεδιαζόμενα έργα για την κατασκευή ναύσταθμου του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή.

Προχωράμε ενωμένοι με συγκεκριμένο σχεδιασμό, πρόγραμμα και εξασφαλισμένες πλέον χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση σημαντικών και μεγάλων έργων. Είμαστε παρόντες για την επόμενη μέρα του Δήμου Αλμυρού, την οποία έχουμε σχεδιάσει και μαζί θα κάνουμε πραγματικότητα. Ενωμένοι Συνεχίζουμε.


Σχετικά Άρθρα

Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Καλλιέργεια ελιάς και τουρισμός, το δίπτυχο ανάπτυξης της Δ.Ε. Πτελεού – Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κώστα Μπουκοβάλα

Η βροχόπτωση στις 19-20 Απριλίου προκάλεσε ζημιές στην αγροτική οδοποιία της Δημοτικής Ενότητας Πτελεού και το…
Την Κυριακή η κηδεία του Δημητρίου Μόσχου

Την Κυριακή η κηδεία του Δημητρίου Μόσχου

Το πρωί της Κυριακής θα γίνει η εξόδιος ακολουθία για τον Δημήτριο Μόσχο ο οποίος έφυγε…
Πρόεδρος ΔΕΥΑΑΛ: Εξαιρετικό το νερό του Αχιλλείου που προέρχεται από το Μαυρομμάτι

Πρόεδρος ΔΕΥΑΑΛ: Εξαιρετικό το νερό του Αχιλλείου που προέρχεται από το Μαυρομμάτι

Μετά από αιτήματα πολιτών επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑΛ σχετικά με την ποιότητα του νερού…