• 1 Νοεμβρίου, 2022

Από τον Αλμυρό στους ακριτικούς Φούρνους μέλη της ομάδας ΣκηνοΠαίκτες – εκπαιδευτική δράση για το θέατρο

Από τον Αλμυρό στους ακριτικούς Φούρνους μέλη της ομάδας ΣκηνοΠαίκτες – εκπαιδευτική δράση για το θέατρο

Τέσσερα μέλη της αλμυριώτικης θεατρικής ομάδας ΣκηνοΠαίκτες ταξίδεψαν μέχρι τους ακριτικούς Φούρνους Κορσεών και πραγματοποίησαν δράση ενημέρωσης για το θέατρο στους μαθητές του Γυμνασίου-Λυκειακές Τάξεις Φούρνων!

Πώς όμως βρέθηκαν εκεί και τι περιλάμβανε η δράση; Πού ακριβώς είναι οι Φούρνοι Κορσεών; Ας δούμε αναλυτικά τις λεπτομέρειες αυτής της ενδιαφέρουσας εξόρμησης με τη βοήθεια του σκηνοθέτη της ομάδας Βαγγέλη Κούργια με τον οποίον συνομιλήσαμε.

Οι Φούρνοι Κορσεών (ή απλώς Φούρνοι) είναι συστάδα νήσων, νησίδων και βραχονησίδων του ανατολικού Αιγαίου, ανήκει στις Κυκλάδες. Η θέση τους είναι δυτικά-νοτιοδυτικά της Σάμου και ανατολικά της Ικαρίας (λίγο νότια ανάμεσα στα δύο νησιά). Συγκεκριμένα ανάμεσα στο τρίγωνο των ακρωτηρίων Δομένικος της Σάμου, Φανάρι της Ικαρίας και Τζουλούφι της Πάτμου.

Οι Φούρνοι είναι το μεγαλύτερο νησί της συστάδας με έκταση 30,5 τ.χλμ. Επίσης εκεί βρίσκεται και η ομώνυμη πρωτεύουσα της συστάδας, αλλά και της νήσου με περίπου 1.000 κατοίκους. Τα νησιά ήταν γνωστά στους αρχαίους γεωγράφους με διάφορες παραλλαγές του ονόματος τους.

Η πρόταση αυτής της επίσκεψης προέκυψε από την φιλόλογο ειδικής αγωγής κα Χριστίνα Τιμπλαλέξη η οποία κατάγεται από το Αχίλλειο και εργάζεται στο σχολείο του νησιού, ύστερα από την έγκριση της Διευθύντριας κας Χρυσούλας Ρούσου-Κάρλας. Έτσι, στις 20 Οκτωβρίου, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Κούργιας, ο ηθοποιός και υπεύθυνος κατασκευής σκηνικών Στέργιος Ξυνός, ο ηθοποιός Αντώνης Μπαζής και η Νεκταρία Κοτζαπαναγιώτη ως συντελεστής της ομάδας για το μακιγιάζ θεάτρου ταξίδεψαν στους Φούρνους. Οδικώς από τον Αλμυρό στην Αθήνα, αεροπορικώς από εκεί μέχρι τη Σάμο και μετά με πλοίο για περίπου δύο ώρες μέχρι το νησί.

Η δράση αφορούσε τρεις ώρες διδασκαλίας, τις τρεις τελευταίες του προγράμματος της 21ης Οκτωβρίου με διδασκαλία θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού στους μαθητές του Γυμνασίου- Λυκείου όλων των τάξεων. Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου που διαθέτει θεατρική σκηνή. Τα μέλη της ομάδας ΣκηνοΠαίκτες παρέδωσαν θεωρητικά μαθήματα για την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, την κατασκευή σκηνικών, ενώ η Νεκταρία μίλησε για το επαγγελματικό μακιγιάζ  σε μαθήτριες που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτό. Επίσης έγιναν μαθήματα αυτοσχεδιασμού σε αλληλεπίδραση με τους μαθητές.

Ήταν μια πρωτότυπη πρωτοβουλία που ενθουσίασε πολύ τα παιδιά όπως μάς είπε ο κ. Κούργιας, ο οποίος συμπλήρωσε: «Η δράση αυτή είχε ανακοινωθεί στο νησί πολύ πριν πάμε στους Φούρνους Κορσεών, οπότε μας περίμεναν με ανυπομονησία. Η τοπική κοινωνία μας υποδέχθηκε με τον καλύτερο τρόπο και μας παρείχε άριστη, ζεστή φιλοξενία η κα Πάτρα Μαρκάκη στα καταλύματά της. Το βράδυ της ημέρας που φθάσαμε, συναντηθήκαμε με τα μέλη της θεατρικής ομάδας ενηλίκων που αριθμεί 15 συντελεστές και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο για τα κοινά μας ενδιαφέροντα. Στις 21 Οκτωβρίου, οι Σκηνο Παίκτες για πρώτη φορά βρέθηκαν σε ένα σχολείο, στο Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις των Φούρνων Κορσεών, για πρώτη φορά συμμετείχαμε σε μια δράση εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με πολύ μεγάλη θέρμη, η εκπαιδευτική κοινότητα ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτική, μας αγκάλιασαν με ενθουσιασμό και μας υποδέχθηκαν εγκάρδια. Η δράση για το θέατρο εντάχθηκε στο πρόγραμμα δράσεων του σχολείου και ήταν πρωτότυπη αφού δεν είχε ξαναγίνει κάτι παρόμοιο σχετικά με το θέατρο».

Μάλιστα, ο κος Βαγγέλης Κούργιας μίλησε για τις …νέες πόρτες που άνοιξαν και μελλοντική συνέχεια των επισκέψεων, είτε πάλι στο νησί είτε στον Αλμυρό: Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας και των στόχων της ομάδας, ανταποκριθήκαμε με μεγάλη χαρά στην πρόταση που μας έγινε να βρεθούμε εκεί. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που άνοιξε τις πύλες του το σχολείο και μας υποδέχθηκαν όλοι εγκάρδια περνώντας τρεις δημιουργικές ώρες με καθηγητές και μαθητές. Η δράση των ΣκηνοΠαικτών είναι πολυσχιδής, δεν περιορίζεται όνο την προετοιμασία και το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, βασική μας επιδίωξη είναι να προάγουμε τον πολιτισμό και τα θετική της θεατρικής αγωγής. Έτσι οι πρωτοβουλίες μας αφορούν σε μία ευρεία γκάμα εκπαιδευτικών-πολιτιστικών δράσεων και η ομάδα μας παρουσιάζει καλλιτεχνικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό έργο. Φεύγοντας από τους Φούρνους Κορσεών δώσαμε την υπόσχεση ότι θα υπάρξει συνέχεια, τόσο με τη θεατρική ομάδα ενηλίκων όσο και με την εκπαιδευτική κοινότητα για μια μελλοντική δράση στον Αλμυρό ή πάλι στο ακριτικό μας, πανέμορφο νησί που μας μάγεψε με την ομορφιά του τοπίου και των φιλόξενων ανθρώπων του».

Η επιστροφή έγινε από Φούρνους στην Ικαρία με καράβι κι από εκεί με αεροπλάνο στην Αθήνα. Τέλος, μετά τη σύντομη αυτή αλλά άκρως ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, οι ΣκηνοΠαίκτες ετοιμάζονται για να ανεβάσουν ξανά την παράσταση «Από εσάς πέρασε… ο πελαργός;» που είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία τον Απρίλιο και οι φίλοι του θεάτρου και όχι μόνο, θα έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν για τρεις ημέρες, 18-19-20 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού.


Σχετικά Άρθρα

Η μεγάλη επιτυχία …ανεβάζει ξανά τους ΣκηνοΠαίκτες στη σκηνή

Η μεγάλη επιτυχία …ανεβάζει ξανά τους ΣκηνοΠαίκτες στη σκηνή

Έπειτα από την επιτυχία των τελευταίων παραστάσεων, η Θεατρική Ομάδα Αλμυρού ΣκηνοΠαίκτες παρουσιάζει για ακόμα δύο…
Στις 4μ.μ. αύριο Τετάρτη ο μεγάλος αγώνας του ΓΣΑ με τον Ολυμπιακό Βόλου

Στις 4μ.μ. αύριο Τετάρτη ο μεγάλος αγώνας του ΓΣΑ με τον Ολυμπιακό Βόλου

Ο ΓΣΑ προετοιμάζεται για τον ημιτελικό Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Βόλου που θα γίνει στον…
Πανελλήνια ορειβασία στις 3 ψηλότερες κορυφές της Όθρυος

Πανελλήνια ορειβασία στις 3 ψηλότερες κορυφές της Όθρυος

Ο ΕΟΣ Αλμυρού διοργανώνει πανελλήνια ορειβασία με μια κυκλική διαδρομή στις τρεις ψηλότερες κορυφές της Όθρυος,…