• 3 Οκτωβρίου, 2022

Βιβλίο Γεωργίου Ι. Σούρλα: Ήθος στην πολιτική-Νοθευμένη Δημοκρατία. Γράφει η Βιβή Τσιντσίνη

Βιβλίο Γεωργίου Ι. Σούρλα: Ήθος στην πολιτική-Νοθευμένη Δημοκρατία. Γράφει η Βιβή Τσιντσίνη

Πριν λίγες μέρες ένας νέος φίλος με ρωτούσε «δηλαδή εάν σπούδαζες σήμερα τι θα ήθελες να σπουδάσεις»; Η απάντησή μου ήταν ότι θα ήθελα αρχικά να σπουδάσω κάτι σχετικό με την ηθική και τον δημόσιο λόγο.

Κάπως έτσι έφτασε στην ώρα του αυτό το βιβλίο, λίγο μετά από τα σεμινάρια περί «δημοσίου λόγου στην πανδημία» και «δοκιμές διαλόγου για την μετα-πραγματικότητα». Εξάλλου όπως έλεγε παλιά μου καθηγήτρια «Το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσεις, σε διαλέγει, δεν το διαλέγεις…».

Ο λόγος για το βιβλίο του Γεωργίου Ι. Σούρλα «Ήθος στην πολιτική – Νοθευμένη δημοκρατία» με τον πολύ σοβαρό υπότιτλο «Νομότυπη διαπλοκή – Αθέατη απάτη».

Ο εννέα φορές βουλευτής, διδάκτωρ, πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής, φαίνεται ότι το χρωστούσε στον εαυτό του, μετά τη μακρά συγγραφική του πορεία, να ασχοληθεί με το «ήθος στην πολιτική», με όσα «ταλανίζουν την χώρα και υπονομεύουν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς» να καταγράψει «ενέργειες, παραλείψεις και πολιτικές που νόθευσαν την δημοκρατία και ευτέλισαν το κύρος της πολιτικής». Αυτό το πόνημά του έρχεται ως συνέχεια στα βιβλία του «Διαφάνεια, προϋπόθεση δημοκρατίας», «Η αναγέννηση του πολιτικού συστήματος», «Για ένα πολιτικό σύστημα».

Εξάλλου όπως ο ίδιος θυμίζει στο εισαγωγικό του σημείωμα, «ήθος και πολιτική» ήταν το κεντρικό του σύνθημα όταν ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα το 1981. Μάλιστα, παραδέχεται «δεν ήταν επαρκής η θεωρητική μου κατάρτιση περί ηθικής και ήθους και πολύ περισσότερο η εμπειρία μου στην πρακτική εφαρμογή, στην κοινωνία και την πολιτική, αλλά με ενθάρρυναν τα λόγια του Αριστοτέλη «αυτό που πρέπει να μάθεις για να κάνεις, το μαθαίνεις κάνοντάς το».

Στον πρόλογο του βιβλίου ο Αν. Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής κ. Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης αναφέρει: για τον Immanuel Kant ο βαθμός στον οποίον κάποιος είναι ενάρετος μετράται επί τη βάσει της προσήλωσης εκείνου στον ηθικό νόμο – σε πείσμα ή εις βάρος της όποιας προτίμησης ή ροπής. Υπ’ αυτή την έννοια τουλάχιστον, αλλά και υπό αρκετές άλλες, το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί το πόνημα ενός ενάρετου πολιτικού ανδρός.

Ο συγγραφέας καταπιάνεται με «φορείς» που παραβιάζουν, καταστρατηγούν  ή και αγνοούν ηθικούς κανόνες, που ενεργούν για ίδιον συμφέρον… Αναφέρεται σε «πρωθυπουργούς που…», «υπουργούς που…», «βουλευτές που…», «θεσμικούς παράγοντες που…», «πολίτες που», και «Μ.Μ.Ε. που…».

Τι έκαναν όλοι αυτοί… και ποια είναι η πρόταση του συγγραφέα, θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Σας αφορά. Όλοι μας ανήκουμε σε τουλάχιστον μια από τις παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων.

Ο κ. Σούρλας παραθέτει μια ολοκληρωμένη τεκμηρίωση αλλά και πρόταση ότι «η επαναφορά της ηθικής στην πολιτική είναι η μόνη διέξοδος για ασφαλή και δημιουργική προοπτική» και βάζει τις βάσεις για ένα ευρύ διάλογο, προτρέποντάς μας να αναλάβουμε το χρέος που έχουμε και «να μην παραμένουμε απλοί θεατές, αλλά να διαφυλάσσουμε την νομιμότητα και να καταπολεμάμε με κάθε μέσο την διαφθορά και την διαπλοκή».

Εν κατακλείδι οφείλουμε να διαπιστώσουμε ακόμη μια φορά για τον κ. Γεώργιο Ι. Σούρλα, ότι «Βελεστινλής, είναι». Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Τσιντσίνη Βιβή


Σχετικά Άρθρα

Αυτοψία της Αντιπεριφερειάρχη στον Αλμυρό – Ποια έργα σχεδιάζονται στην πόλη και τις κοινότητες του Δήμου

Αυτοψία της Αντιπεριφερειάρχη στον Αλμυρό – Ποια έργα σχεδιάζονται στην πόλη και τις κοινότητες του Δήμου

Την Δευτέρα 4 Μαρτίου η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Σποράδων κα Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, στα πλαίσια περιοδειών σε…
Χρ. Τριαντόπουλος: 2,7 εκατ. ευρώ κρατικής αρωγής για την πυρκαγιά στη Μαγνησία

Χρ. Τριαντόπουλος: 2,7 εκατ. ευρώ κρατικής αρωγής για την πυρκαγιά στη Μαγνησία

Η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής συνεχίζεται για τους δικαιούχους, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές…
Χρ. Τριαντόπουλος: Προχωρά η αποκατάσταση στο λιμάνι του Βόλου ύψους 6,2 εκατ. ευρώ

Χρ. Τριαντόπουλος: Προχωρά η αποκατάσταση στο λιμάνι του Βόλου ύψους 6,2 εκατ. ευρώ

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την…