• 8 Αυγούστου, 2022

«Ζωντανεύει» το χωριό του παλιού Πλατάνου μέσα από τoν φακό του Νίκου Μεταξιώτη

«Ζωντανεύει» το χωριό του παλιού Πλατάνου μέσα από τoν φακό του Νίκου Μεταξιώτη

Ο Αλμυριώτης φωτογράφος διηγείται μια πικρή ιστορία στη θεματική έκθεση για το εγκαταλελειμμένο χωριό

Ο Νίκος Μεταξιώτης επιμελήθηκε τη θεματική έκθεση φωτογραφίας που αφορά το εγκαταλελειμμένο χωριό του Παλιού Πλατάνου και η οποία θα παρουσιαστεί για διάστημα δύο εβδομάδων, από 17 έως 30 Αυγούστου, σε αίθουσα του Δημαρχείου Αλμυρού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εικόνες του Αλμυριώτη ερασιτέχνη φωτογράφου, συνταξιούχου των σωμάτων Ασφαλείας, εκτίθενται στην περιοχή μας. Στο παρελθόν εκθέσεις του έχουν γίνει τόσο στον Αλμυρό όσο και σε Βόλο, Τρίκερι. Η συγκεκριμένη που θα εγκαινιαστεί στις 17/8 (ώρα 20:00) είναι θεματική κι όπως προαναφέραμε αφορά τον παλιό Πλάτανο.

Ο ίδιος ο κος Μεταξιώτης δεν κατάγεται από το χωριό, αλλά μας εξήγησε ποια ήταν η πηγή έμπνευσής του.

Όπως μας είπε: «Το χωριό Πλάτανος εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του στις αρχές της δεκαετίας του 1960 κι έχει σβήσει από τον χάρτη. Ήταν ένα αρχοντοχώρι, με Δημαρχία, αστυνομικό σταθμό, σχολεία, τρεις εκκλησίες. Είχε καλή δόμηση και βρίσκονταν σε ένα ιδανικό από πλευράς κλίματος μέρος. Από τον 16ο αιώνα έχουμε αναφορές για την αύξηση πληθυσμού του και με την καταστολή της Επανάστασης του 1821 κάηκε για πρώτη φορά από τους Τούρκους. Το 1833 για δεύτερη από τον λήσταρχο Βαλατσό, στη θεσσαλική εξέγερση του 1854 για τρίτη φορά, στην Επανάσταση του 1878 καταστράφηκε ολοκληρωτικά, το 1897 με τον ελληνοτουρκικό πόλεμο κάηκαν αρκετά σπίτια από τον τουρκικό στρατό και το Δεκαπενταύγουστο του 1943 κάηκε το χωριό από τους Ιταλούς, με αποτέλεσμα λίγα χρόνια αργότερα να ολοκληρωθεί η εγκατάλειψή του. Γνωρίζοντας λοιπόν αυτή την ιστορία, θέλησα να αποτυπώσω με τον φωτογραφικό μου φακό την εγκατάλειψη του Πλατάνου. Βλέποντας τα χαλάσματα να στέκονται σαν φαντάσματα, βρήκα έμπνευση και ήταν κάτι που μου κίνησε την περιέργεια».

Ο κος Μεταξιώτης ανέφερε ότι η συλλογή φωτογραφιών του από το χωριό ανέρχεται σε παραπάνω από 250 εικόνες, ωστόσο λόγω έλλειψης χώρου, θα εκτεθούν στο Δημαρχείο περίπου 30, έγχρωμες κι ασπρόμαυρες. «Οι εικόνες του Πλατάνου συγκεντρώθηκαν σε διάστημα δέκα ετών, από το 2012 έως τις ημέρες μας. Δεν έχω κάποια σχέση με το χωριό, δεν κατάγομαι δηλαδή από εκεί αλλά ως φωτογράφος, κάνοντας κάτι που μου αρέσει και με γεμίζει, βρήκα ένα σημείο αναφοράς με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι φωτογραφίες προέρχονται από πολυάριθμες επισκέψεις μου στην περιοχή, πηγαίνω συχνά ώστε να πετύχω τις κατάλληλες λήψεις που διαφοροποιούνται βεβαίως με την εποχή, τις καιρικές συνθήκες, τη χρονική στιγμή της ημέρας που φωτογραφίζω. Μάλιστα, μπορεί να βλέπω τα ίδια πράγματα, ωστόσο κάθε λήψη είναι διαφορετική. Η παρατήρηση για τον φωτογράφο είναι σημαντική, μπορεί να δει και να απαθανατίσει πράγματα που δεν βλέπει το κοινό μάτι, να καταγράψει κάτι με τη δική του οπτική πλευρά».

Αναφορικά με τον στόχο της έκθεσης, απάντησε: «Επιδίωξή μου είναι να δείξω την εγκατάλειψη, τα ερείπια σπιτιών και δημοσίων κτηρίων, των εκκλησιών και τα συναισθήματα που γεννιούνται βλέποντας αυτή την εικόνα, ξέροντας ότι κάποτε και όχι τα πολύ μακρινά χρόνια, αυτό το χωριό έσφυζε από ζωή και τώρα έχουν απομείνει μόνο γκρεμισμένοι τοίχοι και πεσμένες πέτρες… Ήταν κάτι όμορφο που ξεπέρασε διάφορες λεηλατήσεις και καταστροφές, ωστόσο από το 1962 έσβησε από τον χάρτη, κάτι όμορφο που χάθηκε. Θεωρώ ότι οι φωτογραφίες μου αφηγούνται μια πικρή ιστορία».

Μάλιστα, ο Αλμυριώτης φωτογράφος μίλησε για το πώς θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί το μέρος. «Έχω υπόψιν μου διάφορα μέρη στην Ελλάδα που είχαν την ίδια τύχη με τον Πλάτανο, δηλαδή κάποια στιγμή σταμάτησε η ζωή σε αυτά. Ωστόσο, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αξιοποιήθηκαν κι έγιναν επισκέψιμα από αρκετό κόσμο, αναπτύχθηκε ο αγροτουρισμός. Εκτιμώ ότι η θεματική έκθεση για το χωριό θα μπορούσε να λειτουργήσει για κάτι παρόμοιο, να αποτελέσει δηλαδή κίνητρο, ένα ερέθισμα σκέψης ώστε να ξαναζωντανέψει με κάποιο τρόπο το χωριό και να αξιοποιηθεί προσελκύοντας στην περιοχή μας επισκέπτες».

Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, μάς είπε πως έχει ήδη αποτυπώσει πλούσιο υλικό για άλλα δύο χωριά του Δήμου, συγκεκριμένα την Ευξεινούπολη και την Μιτζέλα, ενώ τόνισε πως οι εικόνες που θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι παρευρεθούν στο Δημαρχείο, είναι αυθεντικές χωρίς καμία επεξεργασία, και δεν απευθύνονται μόνο στους Πλατανιώτες αλλά σε όλους τους λάτρεις της φωτογραφίας, σε όλους όσοι αγαπούν τον τόπο τους… Η έκθεση διαρκεί 17-30 Αυγούστου τις ώρες 09:00-13:00 και 19:00-22:00, ενώ σε περίπτωση που κάποιος θέλει να την δει εκτός ωραρίου, το μεσημέρι, τότε θα πρέπει να καλεί τον κο Μεταξιώτη στο τηλ. 6938382367.


Σχετικά Άρθρα

“Στα Πέριξ”: Η Γη της Μαγνησίας με τον φωτογραφικό φακό του Νίκου Μεταξιώτη

“Στα Πέριξ”: Η Γη της Μαγνησίας με τον φωτογραφικό φακό του Νίκου Μεταξιώτη

Ο τόπος μας, η Γη μας, οι κάμποι, τα βουνά και τα νερά της μετατρέπονται σε…
Έντονο ενδιαφέρον για τις δύο εκθέσεις στο Δημαρχείο Αλμυρού!

Έντονο ενδιαφέρον για τις δύο εκθέσεις στο Δημαρχείο Αλμυρού!

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση εγκαινίων των εκθέσεων ζωγραφικής-φωτογραφίας το βράδυ της Τετάρτης…
Λαϊκή βραδιά στον παλιό Πλάτανο από τον ΑΣΠ “Μυρμιδόνες”

Λαϊκή βραδιά στον παλιό Πλάτανο από τον ΑΣΠ “Μυρμιδόνες”

Ο Αθλητικός Σύλλογος Πλατάνου “οι Μυρμιδόνες” διοργανώνει την ετήσια εκδήλωση του σωματείου, το βράδυ της Παρασκευής…