• 1 Αυγούστου, 2022

Επισκέψιμο πλέον το Λαογραφικό Μουσείο Βρύναινας – Βίντεο/εικόνες από την τελετή εγκαινίων

Επισκέψιμο πλέον το Λαογραφικό Μουσείο Βρύναινας – Βίντεο/εικόνες από την τελετή εγκαινίων

Πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων παρουσία πλήθους κόσμου – Β. Χουλιαρά: «Ο χώρος αυτός αποτελεί μέρος της εθνικής μας ταυτότητας, της ιστορικής μας παράδοσης»

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Βρύναινας «Άγιος Κωνσταντίνος & Αγία Ελένη» το απόγευμα του Σαββάτου 23 Ιουλίου, με οικοδεσπότη τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Βρύναινας «η Όθρυς».

Μεταξύ των άλλων, το «παρών» τιμώντας την εκδήλωση έδωσαν οι Βουλευτές Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ο Αντιπεριφερειάρχης Νέων Τεχνολογιών-Μεταφορών-Επικοινωνιών Ιωάννης Τέας και ο Δήμαρχος Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος οι οποίοι στον σύντομο χαιρετισμό τους εξήραν την προσπάθεια για τη δημιουργία του μουσείου κι έδωσαν τα συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν γι’ αυτή. Επίσης, παρέστη εκπρόσωπος της Υφυπουργού κας Ζέττας Μακρή, ενώ επιστολές απέστειλαν ο κος Μεϊκόπουλος και η κα Χρυσοβελώνη.

Τελέστηκε εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου κι Αγίας Ελένης και κατόπιν, ο πατέρας Νικόλαος Κουντούρης τέλεσε τον Αγιασμό στον χώρο του μουσείου, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Όπως συνηθίζεται σε ανάλογες τελετές εγκαινίων, κόπηκε η κορδέλα και άπαντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον καλαίσθητο χώρο που ετοιμάστηκε με πολλή δουλειά και μεράκι.

Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Βρύναινας κα Βάσω Χουλιαρά μάς είπε ότι το κτήριο όπου στεγάζεται το μουσείο παραχωρήθηκε από την Εκκλησία, για αυτό του δόθηκε το όνομα του Ναού, ενώ η δημιουργία του ήταν μία από τις βασικές επιδιώξεις του συλλόγου από τότε που ιδρύθηκε. Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων παραχωρήθηκε από τον Βρυναινιώτη κο Δημήτριο Τσανάκα, ομότιμο καθηγητή Πατρών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, ο οποίος δώρισε την προσωπική του συλλογή αφήνοντας ένα σημαντικό κομμάτι λαϊκής παράδοσης και τέχνης στο χωριό που μεγάλωσε.

Συνεχίζοντας, η κα Χουλιαρά ανέφερε πως η δημιουργία του λαογραφικού μουσείου έγινε χάρη στη συνεργασία με την τοπική ενορία και χρειάστηκε πολλή δουλειά για να ανακαινιστεί ο χώρος με τις απαραίτητες εργασίες όπως για παράδειγμα γκρέμισμα τοίχων, τοποθέτηση πλακιδίων, βάψιμο, ηλεκτρολογική εγκατάσταση. «Με τη βοήθεια εθελοντών, χορηγών και πολλή προσωπική δουλειά φθάσαμε σήμερα να κάνουμε πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο των εγκαινίων» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επίσης, στάθηκε στους στόχους του μουσείου λέγοντας: «Η υλοποίησή του αποτελεί μήνυμα ελπίδας και δίνει την ευκαιρία στους παλιότερους να ξαναθυμηθούν τον τόπο τους, στους νεότερους να θαυμάσουν και στα παιδιά να τον ανακαλύψουν. Στο μουσείο περιγράφεται ο τρόπος ζωής της Βρύναινας μιας άλλης εποχής… Αποτελεί μέρος της εθνικής μας ταυτότητας, της κληρονομιάς των προγόνων μας, της ιστορικής μας παράδοσης. Κοιτάζοντας κανείς τα εκθέματα συνειδητοποιεί τις αξίες που μας διακατέχουν, αντικρύζει την ιστορία του τόπου μας, της περιοχής μας. Θα έλεγα ότι αγγίζοντας κανείς τα άψυχα αντικείμενα που εκτίθενται, είναι σαν να αγγίζει τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούσαν, κάθε έκθεμα αντανακλά προσωπικές ιστορίες από μακρινές εποχές».

Τέλος, η κα Χουλιαρά τόνισε πως θα γίνουν ενέργειες ώστε να προβληθεί το μουσείο στην εκπαιδευτική κοινότητα έτσι ώστε να το επισκέπτονται οι μαθητές στο πλαίσιο μαθημάτων ιστορίας ή προγραμμάτων που εκπονούνται στα σχολεία. «Ο χώρος που είναι πλέον επισκέψιμος στο κοινό, δεν είναι ένα απλό μουσείο, αλλά μνημείο πολιτισμού, εθελοντισμού και προσφοράς. Πιστεύουμε ότι η απήχησή του θα ξεπεράσει τα όρια του χωριού μας και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και εστία πολιτισμού-εκδηλώσεων για την ευρύτερη περιοχή μας. Αξίζει πραγματικά να το επισκεφθούμε όλοι, να φέρουμε τα παιδιά μας να γνωρίσουν από κοντά την πολιτιστική κληρονομιά και τη λαϊκή μας παράδοση».

Σημειώνουμε ότι το μουσείο θα είναι ανοικτό το καλοκαίρι τα απογεύματα από τις 19:30 έως τις 22:00 και τα πρωινά της Κυριακής από τις 10:00 έως τις 12:00, ενώ για επίσκεψη κάποια άλλη ώρα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την κα Χουλιαρά στο τηλέφωνο 6972259710 ή την κα Σταυρούλα Καβρέτζου στο τηλέφωνο 6970420286.


Σχετικά Άρθρα

Πάνω από 500 άτομα έδωσαν το «παρών» στην καλοκαιρινή χοροεσπερίδα στη Βρύναινα!

Πάνω από 500 άτομα έδωσαν το «παρών» στην καλοκαιρινή χοροεσπερίδα στη Βρύναινα!

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση του κόσμου στο λαϊκό γλέντι που διοργάνωσε την Κυριακή 16 Ιουλίου…
Δίκτυο μονοπατιών 150 χιλιομέτρων στην Όθρυ:  Συνεργασία Δήμου Αλμυρού και ΕΟΣ για πρόταση χάραξης μονοπατιών

Δίκτυο μονοπατιών 150 χιλιομέτρων στην Όθρυ: Συνεργασία Δήμου Αλμυρού και ΕΟΣ για πρόταση χάραξης μονοπατιών

Στην πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης με υποβολή πρότασης χάραξης και σηματοδότησης μονοπατιών στην Όθρυ συμμετέχει ο…
Τεκμηριωμένη άποψη της κοινωνίας πολιτών κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Όθρυ – Κατατέθηκε ψήφισμα

Τεκμηριωμένη άποψη της κοινωνίας πολιτών κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Όθρυ – Κατατέθηκε ψήφισμα

Κατατίθεται ψήφισμα με συμπεράσματα επιστημονικής μελέτης που αποδομεί τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατατέθηκε στον Δήμο από…