• 19 Αυγούστου, 2020

Ο Βρυνιώτης Χρήστος Μυλωνάς παράδειγμα προς μίμηση στους νέους γεωργούς και γεωπόνους

Ο Βρυνιώτης Χρήστος Μυλωνάς παράδειγμα προς μίμηση στους νέους γεωργούς και γεωπόνους

Περήφανη πρέπει να είναι η Βρύναινα για τους νέους της και πόσο μάλλον για τον Χρήστο Μυλωνά, γεωπόνο, γεωργό, ο οποίος καινοτομεί με τα προϊόντα του, στηρίζει και διαφημίζει με όλη τη στάση ζωής του, την Ελλάδα μας και τις αξίες της.

Πολλά αφιερώματα έχουν γίνει ήδη, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για τον Χρήστο Μυλωνά, λόγω των καινοτομιών του, που θα περιγράψουμε και παρακάτω. Όμως ο Χρήστος δεν είναι μόνο γεωργός και γεωπόνος. Είναι ένας νέος που έχει αγκαλιάσει συνειδητά όλα όσα σημαίνουν Ελλάδα.

Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Χρήστο… Μεγάλωσε βοηθώντας τα καλοκαίρια, γονείς και παππούδες, μαζεύοντας τσάι και παρακολουθώντας την εξέλιξη από το αυτοφυές, στην βιολογική καλλιέργειά του. Αγαπά τα αθλήματα όπως το μπάσκετ, αλλά και τα αθλήματα του βουνού, όπως ορειβασία, cannyoning, σκι, κατάβαση φαραγγιών… Ταξιδεύει απολαμβάνοντας τα σπορ σε όλη την Ελλάδα. Τελείωσε τη σχολή βυζαντινής μουσικής στον Άγιο Δημήτριο και πολλές Κυριακές ψέλνει στην εκκλησιά στη Βρύναινα. Συνεχίζει με το 2ο μεταπτυχιακό του, αυτή τη φορά στην αειφορική παραγωγή καλλιεργειών, όπου με ένα μοντέλο που αναπτύσσει θα μπορεί κανείς να βάζει τις παραμέτρους και να λαμβάνει ενδείξεις της παραγωγής των αρωματικών φυτών, π.χ. ανάλογα με το έδαφος και το υψόμετρο, τι παραγωγή μπορεί να αποδώσει.

Ο ίδιος δηλώνει στο «Λαό»: Ο παππούς με τη γιαγιά ασχολούνταν με το τσάι. Η Βρύναινα ήταν το πρώτο χωριό στην Ελλάδα που το καλλιέργησε κάποια στιγμή μετά το 1970. Διαπίστωσαν ότι καλλιεργείται εύκολα, στην αρχή δοκίμασαν στα 1.100 μ. και έπειτα πολλοί κατέβηκαν στα 700 μ. Τα καλοκαίρια βοηθούσα στις εργασίες την οικογένειά μου, αρχικά ως παιχνίδι και μεγαλώνοντας, εργάστηκα πιο σοβαρά. Έπειτα σπούδασα και αποφοίτησα ως γεωπόνος και δεν έμεινα στο θεωρητικό κομμάτι, αλλά βοηθούσα στα χωράφια και έψαχνα ιδέες για την εξέλιξη της δουλειάς μας.

Όλα άρχισαν σε μια έκθεση στην Αθήνα, όπου πήγαμε με κάποια απλά συσκευασμένα σακκουλάκια με αρωματικά φυτά και κάποιος από τον Καναδά αγόρασε μερικά, ώστε να δοκιμάσει την αγορά… Αναγκαστήκαμε έτσι να βρούμε τη διαδικασία εξαγωγών. Έχει αρκετή διαδικασία, αλλά είναι κάτι εφικτό και τελικά αποδοτικό. Στην αρχή δεν είχαμε τις υποδομές, αλλά το κάναμε.

Μεγάλωσαν οι ανάγκες μας, οπότε το 2011, δημιουργήσαμε συσκευαστήριο που μπορεί να μας δώσει όλες τις πιστοποιήσεις. Αρχικά οι πελάτες μας ήταν Έλληνες μεταναστών 2ης, 3ης γενιάς στις ΗΠΑ, οι οποίοι αναζητούσαν τα ελληνικά βότανα μαζί με ελιά, λάδι, φέτα.

Από το 2002 καλλιεργούμε βιολογικό τσάι, το οποίο πωλείται καλύτερα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Ολλανδία. Στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων. Ιδιαίτερα μετά τις μελέτες ότι το Τσάι του βουνού, βοηθά κατά του Αλτσχάιμερ, η αγορά στη Γερμανία «άνοιξε» ακόμη περισσότερο.

Το 2018 ίδρυσα τη “Mountain Herbs”, δική μου επιχείρηση, και παρακολούθησα σεμινάρια για ευρεσιτεχνίες σε αγροτικά προϊόντα. Στο σεμινάριο ξεχώρισαν 4-5 άτομα ώστε να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο προϊόν στα πλαίσια των εργασιών του.

Έτσι ως ομάδα αποφασίσαμε να βάλουμε ελληνικά βότανα σε κάψουλες για μηχανές καφέ. Το εγχείρημα πέτυχε και πλέον συζητάμε τον τρόπο που θα το συνεχίσουμε, πιθανώς με τον τίτλο “othrys herbs” και με τσάι του βουνού, χαμομήλι και άγρια μέντα. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω πόσο πιο αρωματικά και ποιοτικά είναι τα ελληνικά βότανα σε σύγκριση με αυτά άλλων χωρών πιο βόρειων, λόγω του κλίματος της Ελλάδος και ειδικότερα της περιοχής μας. Αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε.

Το προϊόν το δειγματίσαμε στην Agrotica του 2020 και πήγε πολύ καλά.

Επιπλέον ερευνούμε την πιθανότητα-δυνατότητα της πλήρους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των φυτών, ακόμη και τον υπολειμμάτων τους, ώστε να αξιοποιήσουμε και τα εξαιρετικά τους έλαια.

Η επαγγελματική μου έρευνα μέχρι στιγμής μου έχει αποδείξει ότι αγορά υπάρχει για όλα και ιδιαίτερα για τα ποιοτικά προϊόντα. Η ομάδα μου, θέλουμε να διαφοροποιηθούμε κάνοντας κάτι premium.

Ευχόμαστε στο Χρήστο και την επαγγελματική του ομάδα, κάθε επιτυχία και υγεία. Ίσως να μη το καταλαβαίνει, αλλά, δείχνει τον δρόμο και σε άλλους νέους αγρότες της περιοχής, ώστε να τολμήσουν και να αξιοποιήσουν τον πλούτο της περιοχής μας.

Η ιστοσελίδα του Χρήστου Μυλωνά, μέσα από την οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του είναι η  www.organictea.gr, και το e-mail: info@mylona.gr Μυλωνάς Χρήστος: 6981 898 523


Σχετικά Άρθρα

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Φωτο-ρεπορτάζ από την Αποκαθήλωση στην Ι.Μ. Κάτω Ξενιάς – Το μήνυμα του Μητροπολίτη

Ακολουθούν φωτο-ρεπορτάζ και βίντεο  από την Αποκαθήλωση στην Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς και μήνυμα του Μητροπολίτη:…
Φωτο-ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των επιταφίων στον Αλμυρό

Φωτο-ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση των επιταφίων στον Αλμυρό

Τη Μεγάλη Παρασκευή πλήθος πιστών, ως μια κοινωνία Χριστού, παρέστη στη συγκέντρωση των επιταφίων των Εκκλησιών…