• 3 Μαρτίου, 2020

Πώς δέχθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα οι Αλμυριώτες

Πώς δέχθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα οι Αλμυριώτες

έκδοση 28-2-2020

Ποια τα πρώτα μέτρα φορέων – Ρεπορτάζ σε μάρκετ και φαρμακεία

Τραγελαφικές καταστάσεις για την προμήθεια σε μάσκες

Τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και η πιθανότητα να επέβαιναν Αλμυριώτες στο αεροπλάνο της 38χρονης που νόσησε (δημοσιεύθηκε από το protothema.gr), προκάλεσαν τις αντιδράσεις ιδιαιτέρως των γηραιοτέρων της κοινωνίας μας. Οι ρεπόρτερ μας, επικοινώνησαν με υπευθύνους του Δήμου, του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, του πολιτικού αεροδρομίου, με φαρμακοποιούς και ιδιοκτήτες τοπικών super market και σας παρουσιάζουν την «υποδοχή» του κορωνοϊού στον Αλμυρό.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι ακυρώθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού με Υπουργική απόφαση, η οποία κοινοποιήθηκε στη Δημοτική Αρχή Αλμυρού. Άμεσα ο Δήμαρχος Αλμυρού, ανακοίνωσε και εκείνος την ματαίωση των εκδηλώσεων. Σημαντικό, επίσης, ότι δεν έχουμε καμία υποψία αρρώστου από τον κορωνοϊό στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, μέχρι την ώρα έκδοσης, δηλαδή απόγευμα Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου.

Ρεπορτάζ στα φαρμακεία και τα μάρκετ του Αλμυρού

Μάσκες ούτε για δείγμα, είδος προς εξαφάνιση τα αντισηπτικά
Μάσκες δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα στον Αλμυρό, είδος προς εξαφάνιση τα αντισηπτικά σαπούνια… Έχουν εξαντληθεί εδώ κι αρκετές ημέρες αφού η ζήτηση είναι τεράστια. Επικοινωνήσαμε με τους φαρμακοποιούς του Αλμυρού και της Ευξεινούπολης οι οποίοι μας περιέγραψαν την κατάσταση των τελευταίων ημέρων. Κοινή συνισταμένη των δηλώσεών τους είναι ότι κόσμος έχει πανικοβληθεί, χωρίς να υπάρχει όμως λόγος όπως επισήμαναν.
Η κα Μποντού-Νανά σχολίασε πως «δεν υπάρχουν μάσκες και οι εταιρίες που τις προμηθεύουν, ανέφεραν ότι αυτό θα γίνει σε ένα μήνα διότι προηγούνται τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Ο κόσμος συνέχεια ζητάει μάσκες κι αντισηπτικά. Τα ψάχνει από φαρμακείο σε φαρμακείο. Εμείς δίνουμε οινόπνευμα των 70 βαθμών, που δεν είναι η ιδανική λύση αλλά ικανοποιεί εν μέρει τους πελάτες μας».
Ο κ. Τσιατσιάνης είπε πως αρχικά «τα αντισηπτικά εξαντλήθηκαν εδώ και δύο ημέρες καθώς η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, ενώ αναφορικά με τις μάσκες υπάρχουν ενισχυμένες ενεργού άνθρακα» και συνέχισε λέγοντας: «Πανικοβλήθηκε ο κόσμος κι αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι πελάτες μας προμηθεύονται δύο και τρία αντιπυρετικά ή αντιβιοτικά για να έχουν σε περίπτωση ανάγκης».
«Προσπαθούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο γιατί ακούει διάφορα και έχει επικρατήσει πανικός. Υπάρχει έλλειψη σε μάσκες και αντισηπτικά τον τελευταίο μήνα» επισημάνθηκε από την κα Τσιώμου.
Υπερβολική την αντιμετώπιση του θέματος χαρακτήρισε ο κ. Φυτιλής, ο οποίος τόνισε ότι ο κόσμος ανησυχεί, ωστόσο υπάρχει ημιμάθεια στο θέμα του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν μάσκες κι έχουν απομείνει λίγα τζελ.
Από άλλο φαρμακείο σχολιάστηκε ότι εδώ και πολύ καιρό τελείωσαν τα αποθέματα σε μάσκες κι αντισηπτικά, από τα τέλη Ιανουαρίου. «Επικρατεί ο πανικός, η ζήτηση είναι μεγάλη, ανησυχεί ο κόσμος αλλά θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι κάτι σοβαρό» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια.
Από το φαρμακείο Καλεντζή αναφέρθηκε επίσης η έλλειψη των συγκεκριμένων προϊόντων, ενώ στο φαρμακείο Ανατολιώτη εξαντλήθηκε ακόμη και το οινόπνευμα. «Έφυγαν 500-600 μάσκες μέσα σε μία εβδομάδα και 150 κομμάτια αντισηπτικού τζελ» όπως μας είχαν.

Ο κ. Μπούρχας, του super market των ΑΦΩΝ Μπούρχα, μας ενημέρωσε, ότι η κίνηση είναι αυξημένη σε όσπρια, ζυμαρικά, κάποια είδη διαρκείας και αντισηπτικά υγρά μαντήλια, ενώ έχουν εξαντληθεί τα υγρά αντισηπτικά.

Τραγελαφικές καταστάσεις

Τραγελαφικές καταστάσεις σημειώθηκαν στο Κέντρο Υγείας, όταν ηλικιωμένοι ανακάλυψαν τον χώρο αποθήκευσης των μασκών και …με βιαστικές κινήσεις, απέσπασαν από καμιά δεκαπενταριά να …έχουν. Κίνηση απελπισίας, χωρίς λόγο, θα λέγαμε.

Σε άλλη περίπτωση ηλικιωμένος που δεν έβρισκε μάσκα στα φαρμακεία, προμηθεύτηκε μάσκα από γεωπόνο, για την προστασία από τα φυτοφάρμακα!

Οι οδηγίες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε έντυπο -σε οκτώ γλώσσες- στο οποίο υπενθυμίζει στους πολίτες τις οκτώ ατομικές συμβουλές προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό. «Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε, ασπίδα μας η γνώση» αναφέρεται και οι οδηγίες είναι οι εξής:
1) Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
2) Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα  ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
3) Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο αμέσως μετά τη χρήση σε κλειστό κάδο.
4) Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
5) Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
6) Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
7) Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
8) Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Κέντρο Υγείας Αλμυρού

Επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή κ. Ξηραδάκη και την υπεύθυνη διαχείρισης για τον κορονοϊό στο Κέντρο Υγείας κα Πιπέρκου, οι οποίοι συνέστησαν στον κόσμο να ακολουθήσει τις οδηγίες υγιεινής που δόθηκαν. Μας ενημέρωσαν ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ΥΠΕ για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας και υπάρχει συνεχής τροφοδότηση για τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων. Έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα όπως προβλέπεται. Για παράδειγμα έχει οριστεί ειδικός χώρος εξέτασης και αν χρειαστεί, υπάρχει και επιχειρησιακό σχέδιο για την εξέταση περισσότερων και για τη διάθεση και άλλου χώρου. Το τηλέφωνο επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ είναι το 210-5212054, στο οποίο μπορούν να καλούν όσοι αισθανθούν ότι μπορεί να έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό. Καλό είναι χωρίς λόγο πανικού, να μένουν στην οικία τους και να ζητούν αρχικά ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ.

Πολιτικό αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

Ενήμερος για τις εξελίξεις ο Αερολιμενάρχης κ. Κων/νος Ευσταθίου, μας ενημέρωσε ότι προς το παρόν δεν έχει εντολή να ληφθούν νέα μέτρα, καθώς οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό αναμένονται από τις 11 Απριλίου.

Αστυνομία και Δημοτική Αρχή, επίσης ενημερωμένοι για τις εξελίξεις, προς το παρόν δεν έχουν εντολές για περαιτέρω μέτρα.

Εν τω μεταξύ με δύο αποφάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Επιτελικού Σχεδιασμού δεσμεύτηκε πίστωση 49.600 ευρώ για την «προμήθεια υγειονομικού υλικού, ήτοι 4.130 κουτιά χειρουργικές μάσκες με λάστιχο συσκευασία των 50τμχ για την κάλυψη εκτάκτων και επιτακτικών αναγκών των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος διάδοσης της νόσου του κορονοϊού».

Η συγκεκριμένη προμήθεια εκτός των συνολικά 206.500 μασκών συμπληρώνεται με την αγορά 413.000 γαντιών ώστε τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να προστατευτούν επαρκώς.

Η ΓΣΒΕΕ ζητά μέτρα για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις εμφάνισης του κορονοϊού

Η ΓΣΕΒΕΕ σε συνέχεια των μέτρων προστασίας για την μη περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού που αποφασίστηκαν, απέστειλε χθες επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης & επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη, τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση και τον Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα εξετάσουν με ιδιαίτερη ευαισθησία τις προτάσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας και θα προχωρήσουν άμεσα σε παρεμβάσεις που θα αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις και θα διαμορφώνουν ένα πλαίσιο προληπτικής παρέμβασης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε τα ακόλουθα:

«Μετά την έκδοση της σχετικής ΠΝΠ του Υπουργείου Υγείας που αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας, και την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων που συνδέονται με την ακύρωση των εκδηλώσεων εορτασμού του καρναβαλιού, η Γενική Συνομοσπονδία θεωρεί υποχρέωσή της να επισημάνει προς την πολιτεία την ανάγκη υιοθέτησης έκτακτων μέτρων υπέρ των επιχειρήσεων που θα πληγούν αναπόφευκτα από τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, η ματαίωση των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, μόλις λίγες ημέρες πριν την κορύφωση των εκδηλώσεων είναι προφανές ότι θα μειώσει σημαντικά τα προσδοκώμενα έσοδα για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε τοπική κλίμακα και θα έχει έμμεσες επιπτώσεις στην τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση. Επιπλέον, θεωρείται πολύ πιθανό τους επόμενους μήνες να σημειωθεί μια πρόσκαιρη κάμψη του τουριστικού ρεύματος, εξ αιτίας του φόβου μετακινήσεων και των ευρύτερων μέτρων προφύλαξης που λαμβάνονται διεθνώς. Είναι δεδομένο ότι όλη αυτή η αντικειμενική συνθήκη θα έχει συνέπειες στην ψυχολογία της αγοράς. Για αυτούς τους λόγους απαιτείται η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου που θα αντιμετωπίζει παράλληλα με τις υγειονομικές συνέπειες, τις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.

Προς την κατεύθυνση άμβλυνσης των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων από τη διάδοση της υγειονομικής απειλής, η ΓΣΕΒΕΕ θέτει στη διάθεση της πολιτείας τους μηχανισμούς διάχυσης επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης των μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε τοπική κλίμακα.

Εκτός από το πλαίσιο εκπόνησης του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του κορονοιού, η Συνομοσπονδία υποβάλλει το ακόλουθο πλέγμα προτάσεων και δράσεων που αποτυπώνει το σύνολο των προληπτικών μέτρων που απαιτούνται για την προσωρινή ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα:

Ι. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

[1] Πρόβλεψη για τη μερική αποζημίωση απωλειών από τη δυσανάλογη μείωση του κύκλου εργασιών (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ή το μέσο όρο τριών περιόδων). 

ΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

[1] Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος τριμήνου (ανανέωση σε περίπτωση συνέχισης της κρίσης).

[2] Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του α’ τριμήνου 2020 (καταβολή ΦΠΑ, εισφορών, άλλων φόρων και τελών) μέχρι νεοτέρας.

ΙΙΙ. ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

[1] Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

[2] Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.  Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές

[3] Αναστολή διατραπεζικών χρεώσεων για συναλλαγές από ΑΤΜ.

IV. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

[1] Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για  χρονικό διάστημα του πρώτου εξαμήνου.

[2] Μέριμνα για την άμεση απόδοση παροχών που προβλέπονται από τις υπηρεσίες ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης».

Τέταρτο κρούσμα κορωνοϊού

Τέσσερα είναι πλέον συνολικά τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα (μέχρι την ώρα έκδοσης Παρασκευή απόγευμα) και δύο μόνο στην Αθήνα, καθώς θετική διαγνώστηκε μια 36χρονη γυναίκα, που νοσηλεύεται στο «Αττικόν».

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Βόρεια Ιταλία. Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία.

Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο νοσοκομείο. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Εντός της ημέρας θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ανακοινώθηκε το τρίτο συνολικά κρούσμα, και πρώτο στην πρωτεύουσα, μια 40χρονη, η οποία επίσης νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο.

Δύο είναι τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στη Θεσσαλονίκη, η 38χρονη γυναίκα, που ήταν το πρώτο περιστατικό πανελλαδικά, και το παιδί της.

Αναστολή των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό

Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας, αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό λόγω κορωνοϊού σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα.

Οπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας ο λόγος της αναστολής των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό έχει να κάνει με τη δυσκολία ιχνηλάτησης των επαφών.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παίρνοντας τον λόγο απηύθυνε έκκληση να επικοινωνηθεί σωστά το μήνυμα για τις ευπαθείς ομάδες, αναφέροντας πως ο ιός επηρεάζει πιο εύκολα τις μεγαλύτερες ηλικίες και ευπαθείς ομάδες. 


Σχετικά Άρθρα

Υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα για όλους τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός…
Παρέμβαση του Χρ. Μπουκώρου για γιατρό στο ιατρείο Πτελεού

Παρέμβαση του Χρ. Μπουκώρου για γιατρό στο ιατρείο Πτελεού

Ερώτηση κατέθεσε, προς τον Υπουργό Υγείας, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ζητώντας…
Κινητές μονάδες για ράπιντ “επί τόπου” ζητούν οι σχολικές κοινότητες του Αλμυρού – Επικίνδυνος ο συνωστισμός και η αναμονή

Κινητές μονάδες για ράπιντ “επί τόπου” ζητούν οι σχολικές κοινότητες του Αλμυρού – Επικίνδυνος ο συνωστισμός…

Μετά την έξαρση των κρουσμάτων στους μαθητές του Αλμυρού, έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στις σχολικές κοινότητες.…