- 18 Νοεμβρίου, 2019
Με 37 μέλη και πολίτες η Επιτροπή Διαβούλευσης – Όλες οι προτάσεις
Στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Αλμυρού που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, συμμετείχαν 37 μέλη και πολίτες οι οποίοι ανέπτυξαν τις απόψεις τους για το τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2020.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, παρακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης εν μέσω των πολιτών που παρέστησαν, στις θέσεις ακροατηρίου. Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Τέας.
Η Αντιδήμαρχος κα Αρετή Μπέη-Σταματίου, ενημέρωσε για τα συνεχιζόμενα έργα ύψους 7.200.000 ευρώ και τα ήδη δεσμευμένα από τα τακτικά έσοδα του 2020, ύψους 1.150.000 ευρώ. Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων «μας δεσμεύουν τα συνεχιζόμενα έργα, γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε δικά μας έργα. Όσα είναι συμβασιοποιημένα ή με συγχρηματοδότηση είμαστε αναγκασμένοι να τα υλοποιήσουμε. Τα υπόλοιπα θα τα επανεξετάσουμε. Έχουμε όμως μια τετραετία μπροστά μας. Δεν θέλω να πείτε για το πρώτο τεχνικό πρόγραμμα ότι αδιαφορήσαμε. Θέλουμε τις προτάσεις σας για να τις εντάξουμε σε επόμενα τεχνικά προγράμματα, αλλά και νωρίτερα σε προγράμματα όπως στο παρελθόν το Φιλόδημος.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Στοργή, εκπροσωπήθηκε από την κα Νίκη Τσάκαλου, η οποία παρέδωσε φάκελο με τις προτάσεις του Συλλόγου και ως προτεραιότητες έθεσε, τα parking για ΑΜΕΑ, την εύκολη διέλευση των ΑΜΕΑ με κινητικές δυσκολίες από τα πεζοδρόμια της πόλης και την τοποθέτηση ραμπών σε δημόσια κτίρια και χώρους.
Ο κ. Μπουκουβάλας πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων ζήτησε να αποκατασταθούν τα σπασμένα καπάκια των κάδων, ενώ στήριξε προτάσεις μελών.
Ο Πρόεδρος των Μικρασιατών κ. Καραγεωργόπουλος, τόνισε την ανάγκη διαγραμμίσεων στις διαβάσεις πεζών μπροστά από τα σχολεία και να τοποθετηθούν μπάρες στα πεζοδρόμια αυτών.
Ο κ. Πολυμέρου, του Συλλόγου Κοκκωτών «η Όθρυς» πρότεινε να κατασκευαστούν κιόσκια στην Όθρυ.
Ο κ. Παπαθανασίου Αριστείδης, έδωσε προτάσεις για κυνοκομείο στον Αλμυρό. Τη σκυτάλη πήρε η κα Αθηνά Υφαντή, Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Αλμυρού η οποία έχει ήδη δώσει τις προτάσεις της στη Δημοτική Αρχή, αλλά τόνισε στο Σώμα, τις ανάγκες νέας σύμβασης με κτηνίατρο για στειρώσεις, την ενίσχυση σίτισης των αδέσποτων που ακάματα φροντίζει η κα Χριστέλλου και να τοποθετηθούν ταΐστρες και ποτίστρες στην πόλη.
Ο κ. Ντούκας Δημήτρης, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούρπης «Νήες», πρότεινε την επισκευή και αξιοποίηση του παλιού σινεμά στη Σούρπη, αλλά και να γίνει κωδικός για την ενίσχυση των Συλλόγων.
Η κυρία Φυτιλή Κατερίνα, έκανε μια σύνοψη των προτάσεων του Συλλόγου Φίλων Δάσους Κουρί, όπως αναφέρονται παρακάτω, ενώ η κα Μαρδάκη, εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευξεινούπολης ζήτησε να γίνουν πεζοδρόμια από την Ευξεινούπολη προς το Κουρί, στο ύψος της πλαϊνής εισόδου και να απομακρυνθούν σκουπίδια και ξερά κλαδιά, να γίνει ποδηλατόδρομος από τον Αλμυρό προς την Ευξεινούπολη και τέλος να γίνει αμφιθέατρο μπροστά στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευξεινούπολης.
Ο κ. Κρικελάς εκπροσωπώντας την Ένωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Αλμυρού, ζήτησε να συνταχθεί και ψηφιστεί κανονισμός λειτουργίας της βιοκλιματικής πλατείας Αλμυρού.
Η κα Τσιντσίνη Βιβή, εκδότης της εφημερίδος «Λαός του Αλμυρού», πρότεινε να δοθεί σε ιδιώτη η συντήρηση ανοιχτών χώρων πρασίνου και κήπων σε τουριστικούς χώρους όπως π.χ. Λίμνες Ζερέλια, να συσταθεί η τουριστική επιτροπή και να προβλεφθεί κονδύλι για την τουριστική προβολή του Δήμου, να δεχθεί την πρόταση που είχε ο Δήμος για κωπηλατήριο, εφόσον υπάρχει ιδιώτης που παρέχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τέλος νέες οδούς χρηματοδότης εκδηλώσεων και έργων, αλλά και συνεργασίες με Πανεπιστήμια.
Παρακάτω παραθέτουμε περιλήψεις των γραπτών προτάσεων που κατατέθηκαν από μέλη της Επιτροπής.
Προτάσεις Ευθ. Ζιγγιρίδη (Πρόεδρος στο Κέντρο Πρόληψης Πρόταση Ζωής, μέλος Φιλοζωϊκού Αλμυρού, Αντιπρόεδρος Γηροκομείου Βόλου)
1) Διάνοιξη και ο καθαρισμός των αγροτικών δρόμων.
2) Ολοκλήρωση του αγροτικού δρόμου Αργιλοχωρίου-Ανθοτόπου
3) Ανάπλαση του χώρου παιδικής χαράς Ανθότοπου.
4) Βελτίωση του δρόμου Σούρπη-Νηες προκειμένου να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
5) Αντικατάσταση σωλήνων κι αφαίρεση σωλήνων αμιάντου στα δίκτυα ύδρευσης Αγ. Τριάδας, Αμαλιάπολης, Αργιλοχωρίου, Μαυρόλοφου, Ανθότοπου, Νεράιδας κτλ.
Αποκατάσταση/αντιστήριξη λόγω επικινδυνότητας της γέφυρας από Σούρπη προς Αμαλιάπολη.
6) Εκπόνηση μελέτης κι ένταξη σε πρόγραμμα από την περιφέρεια της γέφυρας στην έξοδο του Πλατάνου η οποία έχει υποστεί ζημιές.
7) Καθαρισμός Πλατανορέματος.
8) Αποκατάσταση του παρακαμπτήριου δρόμου του Πλατάνου
9) Επισκευές στο κοιμητήριο Σούρπης και το κληροδότημα Αμβράζη στη Σούρπη.
10) Διαμόρφωση του χώρου δίπλα στην πλατεία της Σούρπης σε δημοτικό πάρκινγκ.
11) Δημιουργία χώρου δημοτικού αναψυκτηρίου στην Σούρπη.
12) Καθαρισμός ποταμιού Σαλομβριά με τη συνεργασία της Περιφέρειας.
13) Επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού στη Σούρπη.
14) Αποκατάσταση δρόμου διασταύρωση Μιτζέλας μέχρι την Αγία
15) Αποπεράτωση της αποχέτευσης της Αμαλιάπολης
16) Εκσυγχρονισμός σφαγείων Γούρας μαζί με τη δημιουργία τυποποιητηρίου
17) Δίκτυο ύδρευσης Γούρας μέσω Φιλόδημου
18) Αποκατάσταση δρόμου Αγ. Ιωάννης προς Φράγμα
19) Καθαρισμός πλαγίων χαντακιών κατά μήκος του δρόμου Κονταρόλακα Βρύναινα.
20) Ανάπλαση πλατείας Δρυμώνα και αποκατάσταση ελλιπούς φωτισμού
21) Δημιουργία μουσειακού χώρου για τον Στέφανο Κομητά στο σχολείο των Κωφών (χρειάζεται ανακοστολόγηση υφιστάμενης μελέτης)
22) Συντήρηση των Μουσείων Σούρπης κι Αχιλλείου και πρόγραμμα ανάδειξης όλων των περιφερειακών μουσείων με την αρωγή της ΕΚΠΟΛ Θεσσαλίας
23) Έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) και κατ’ επέκταση των δημοσίων κτιρίων.
24) Αποκατάσταση δρόμου Πέρδικα-Φυλάκη.
25) Αποκατάσταση Δρόμου από τον Άγιο Αθανάσιο έως τη διασταύρωση της πύλης του αεροδρομίου στην έξοδο προς Ν. Αγχίαλο.
26) Αποκατάσταση εσωτερικής οδοποιίας Αργιλοχωρίου-Μαυρολόφου
27) Ολοκληρωμένη μελέτη για τη λειτουργική και αποτελεσματικότερη χρήση της ακτογραμμής του Δήμου.
28) Καινοτομίες στον τομέα της τεχνολογίας όπως σύστημα λογισμικού το οποίο θα επιτρέπει στον πολίτη να επικοινωνεί τα παράπονά του ή τις παρατηρήσεις του απευθείας στο Δήμο μέσα από κινητό τηλέφωνο.
29) Εκπόνηση πιλοτικού προγράμματος για την ανακύκλωση απορριμμάτων.
30) Αύξηση του κονδυλίου παροχής τροφής στο άτυπο κυνοκομείο στην Κεφάλωση είτε με οργανωμένες στειρώσεις και εμφύτευσης μικροτσίπ είτε με ένα διαφορετικό μοντέλο όπου την διαχείριση του κυνοκομείου θα αναλάβει μία ΚΟΙΝΣΕΠ και με την οικονομική αρωγή του Δήμου θα μπορέσει να προσλάβει ένα ή δύο άτομα να συμβάλλουν στην περισυλλογή και στείρωση των αδέσποτων.
31) Διαμόρφωση χώρων στάθμευσης ΑΜΕΑ γύρω από την πλατεία, ενέργειες για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στο κέντρο του Δήμου. Επίσης δημιουργία τουλάχιστον 2 χώρων στάθμευσης για ΑΜΕΑ στο δημοτικό πάρκιγκ
32) Δημιουργία υποδομών πρόσβασης στις παραλίες Ευξεινούπολης, Αλμυρού και Αμαλιάπολης για τα ΑΜΕΑ
Προτάσεις Κ. Πανταζώνα, επιμελητηριακού συμβούλου
1) Χριστουγεννιάτικες δράσεις, όπως δημιουργία χριστουγεννιάτικου χωριού στο πάρκο θέση Πλατάνια, με την τοποθέτηση λούνα πάρκ, σπιτάκια με διάφορες δραστηριότητες, σπίτι Άγιου Βασίλη και σύνδεση με την αγορά και το κέντρο μέσω τροχήλατου τραίνου.
2) Ενίσχυση κωδικού για μελέτες έργων.
3) Ενίσχυση κωδικού για αμοιβές ειδικών συμβούλων.
4) Δημιουργία κωδικού για κάλυψη εξόδων παραμονής και διαμονής των στελεχών του Δήμου Αλμυρού, για τις επαφές τους με στελέχη υπουργείων και ευρωπαϊκών γραφείων.
5) Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του βιολογικού καθαρισμού Πτελεού.
6) Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στο Αχίλλειο.
7) Ανακαίνιση και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στο Δήμο Αλμυρού ώστε το κέντρο της πόλης να είναι προσβάσιμο (πεζών, καροτσάκια μωρών, ποδήλατα, αναπηρικά αμαξίδια).
8) Ασφαλτόστρωση των κεντρικών αγροτικών δρόμων και δημιουργία υποδομών με γεφυράκια και τσιμεντοσωλήνες, στα περάσματα των χειμάρρων
9) Κατασκευή κυκλικών κόμβων.
Προτάσεις Χρ. Καραζούπη, Προέδρου «Εν Δράσει»
1) Επαναφορά και επέκταση της ανακύκλωσης και ξεκίνημα της κομποστοποίησης με διανομή δωρεάν διακοσίων κάδων κομποστοποίησης σε ισάριθμες οικογένειες.
2) Πεζοδρόμηση της κεντρικής πλατείας, δημιουργία σ’ αυτή παιδικής χαράς, υπαίθριας σκακιέρας, μόνιμα επιτραπέζια παιγνίδια, σκάκι, τριάρα, εννιάρα κ.λ.π. Δημιουργία παρτεριών με λουλούδια
3) Μόνιμη τοποθέτηση ενός υπαλλήλου στο δημοτικό στάδιο «Αθανάσιος Ραγάζος», συντήρηση όλων των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και επαναφορά των αγώνων Κρόκια, επίστρωση του στίβου με ταρτάν και δημιουργία τριών βοηθητικών γηπέδων με χλοοτάπητα.
4) Τοποθέτηση κερκίδων στα γήπεδα Πλατάνου και Σούρπης.
5) Ενίσχυση όλων των εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων του δήμου και συνεργασία μαζί τους, δημιουργία μόνιμης δημοτικής θεατρικής ομάδας και προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην Σινέ Κύπρος για στέγαση όλων των συλλόγων.
6) Δημιουργία αναψυκτηρίου στην παραλία Αλμυρού και στις Νηές, κάμπινκ στο Τσιγκέλι και στις Νηές με παράλληλη διαμόρφωση και ωραιοποίηση όλων των παραλιών. Νομιμοποίηση και επέκταση των αλιευτικών καταφυγίων
7) Δημιουργία στη θέση Τσατάλι δομής παιδικών κατασκηνώσεων και πυροπροστασία και δημιουργία ενός πρότυπου μικρού αθλητικού και χιονοδρομικού κέντρου, ύδρευση του οικισμού στο Τσατάλι.
8) Αξιοποίηση των μονοπατιών, σπηλαίων, φαραγγιών, πέτρινων γεφυριών και μοναστηριών με δημιουργία εκθετηρίου αρωματικών φυτών και βοτάνων.
9) Ανάπτυξη όλων των αθλητικών και ψυχαγωγικών δράσεων εκτός του δάσους Κουρί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, απαγόρευση των αυτοκινήτων εντός του δάσους, τοποθέτηση ενός φύλακα-υπαλλήλου σε μόνιμη βάση, ανανέωση του δάσους με φύτευση νέων δένδρων και περιποίηση των υπαρχόντων.
10) Δημιουργία πρότυπου περιβαλλοντικού, γεωλογικού, ιστορικού κέντρου στα Ζερέλια ανάλογου του Αρκτούρου και της λίμνης Κερκίνης.
11) Δημιουργία ξενώνα στην Ανάβρα, αξιοποίηση του αιολικού πάρκου.
12) Ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, με δημιουργία δομών σε συνεργασία με τις ΚΟΙΝΣΕΠ, στον πολιτισμό, αθλητισμό, ανακύκλωση, αγροτουρισμό π,χ. Κοινωνικό Παντοπωλείο, δημοτικός λαχανόκηπος κ.λπ
13) Αγροτική οδοποιία, χάραξη των αγροτικών δρόμων και ιδιαίτερα αυτών του αναδασμού, συνεργασία με τους αγρότες για ενημέρωση και επιμόρφωση τους
14) Αναβάθμιση της οδού Ερμού με την εύρεση ενός πάρκινγκ νότια αυτής και πεζοδρόμηση της οδού Αγοράς. Άμεσες μονοδρομήσεις για εξυπηρέτηση και ασφάλεια των οδηγών και των περιοίκων. Δημιουργία οδικών κόμβων στο 3ο Δημ. Σχολείο, Δασαρχείο, είσοδο στην Ευξεινούπολη. Επέκταση του φυσικού αερίου σ’ όλη την πόλη του Αλμυρού και την Ευξεινούπολη.
15) Εμπιστοσύνη στο προσωπικό και στις υπηρεσίες του δήμου, με συνεχή επιμόρφωσή τους στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση
16) Δημιουργία πρότυπου ΚΑΠΗ στο κληροδότημα Κυριάκου με συμπληρωματικές κατασκευές, αίθουσα εκδηλώσεων (μικρό θέατρο), συνταγογράφηση μία φορά την εβδομάδα με ταυτόχρονη επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
17) Δημιουργία καταφυγίου για τα αδέσποτα, σε διαδημοτική μορφή (Δήμοι: Αλμυρού-Βόλου-Ρήγα Φεραίου).
Προτάσεις Ε.Ο.Σ. Αλμυρού
1) Δημιουργία δύο νέων γηπέδων στον αθλητικό χώρο στο Κουρί, από την κάτω πλευρά των υπαρχόντων (η μελέτη είναι έτοιμη)
2) Επισκευή του κτηρίου στο χώρο για να λειτουργεί ως αποδυτήρια και αποθήκη υλικού του τμήματος αντισφαίρισης του ΕΟΣ
3) Επισκευή και αντικατάσταση προβολέων που δυσλειτουργούν
4) Βαφή των γηπέδων σε κόκκινο-πράσινο χρώμα
5) Φτιάξιμο μίας εξωτερικής βρύσης
6) Ενίσχυση της περίφραξης
7)Μπάζωμα της πισίνας γιατί είναι επικίνδυνη για ατυχήματα κι αποτελεί εστία μόλυνσης με κουνούπια
8)Φύτεμα δένδρων περιμετρικά της περίφραξης
9) Ασφαλτόστρωση της εισόδου μπροστά στην είσοδο για δημιουργία χώρου πάρκινγκ
10) Να φτιαχτούν παγκάκια και κρεμάστρες για τα πράγματα των αθλουμένων
Προτάσεις Συλλόγου Φίλων Δάσους Κουρί
1) Δραστηριότητες αθλητικές (ποδηλασία, πεζοπορία), αθλοπαιδιές (παιδικές χαρές και παιδικές χαρές ΑμεΑ), συναφείς με την περιβαλλοντική εκπαίδευση (Birdwatching, επίσκεψη πεζή ή επί υποζυγίων στο δάσος).
2) Δημιουργία μουσείων ή ΚΠΕ για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ιστορικών, αρχαιολογικών και φυσικών στοιχείων του Δάσους, τη χωροθέτηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων υπαιθρίων αλλά και στεγασμένων.
3) Επιστημονική, οικολογική, ερευνητική δραστηριότητα με δυνατότητα διεξαγωγής, επιστημονικής έρευνας και συνεδρίων. Δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την περίθαλψη και επανένταξη των αγρίων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Δημιουργία φάρμας.
4) Κέντρο ενημέρωσης στην είσοδο με χάρτες και οργανωμένη πληροφόρηση.
5) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που απευθύνεται σε οργανωμένες ομάδες όπως είναι τα σχολεία και πραγματοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων.
6) Επίλυση θεμάτων πυροπροστασίας, φύλαξης – ασφάλειας στο χώρο.
7) Εύρεση λύσης για την αποθήκευση, καταγραφή, συντήρηση των κινητών και ακίνητων αντικειμένων του Δάσους.
8) Μελέτες για έργα υποδομών, αποκατάσταση κτιρίων, μελέτη επισκεψιμότητας, μελέτες αγοράς για τις υπηρεσίες.
9) Έναρξη σωστικών εργασιών-έργων αποκατάστασης των κτιρίων.
10) Ενέργειες διαβούλευσης και επίτευξη συναίνεσης-κοινής αντίληψης για το σχέδιο ανάπτυξης του Δάσους Κουρί, τόσο μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων, όσο και με τους ενδιαφερόμενους φορείς και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
11)- Λειτουργία Φορέα Διαχείρισης του Κουρί, με επάρκεια ανθρωπίνου δυναμικού.
12) Αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης ή/και ιδιωτικών φορέων ενδιαφερόμενων για ανασύσταση και ανάληψη της λειτουργίας των υποδομών του Κουρί.
13) Θέματα προσβασιμότητας (συγκοινωνίες, στάθμευση κλπ.), λειτουργία του ήδη υπάρχοντος τρένου και αστική συγκοινωνία από και προς το Δάσος.
14) Διοχέτευση νερού από τον Βιολογικό του Αλμυρού στο Δάσος και πότισμα.
15) Λήξη της άντλησης από τις ήδη υπάρχουσες γεωτρήσεις και μεταφορά υδραγωγείου έξω από το Δάσος.
16) Δημιουργία πάρκου για την κυκλοφοριακή αγωγή έξω από το Δάσος για μαθητές και επισκέπτες του δάσους.
17) Εκμετάλλευση των κτιριακών υποδομών έξω από το Δάσος για αθλοπαιδίες
18) Οργάνωση φεστιβάλ (π.χ. μπύρας, κρασιού, λαδιού και γενικά τοπικά προϊόντα της περιοχής μας), γιορτή της πρωτομαγιάς
19) Δημιουργία κατασκηνώσεων και φιλοξενίας ομάδων προσκόπων.