• 18 Νοεμβρίου, 2019

Κοινό όραμα για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου στις Μικροθήβες

Κοινό όραμα για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου στις Μικροθήβες

Μία ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις Μικροθήβες κατά την οποία, παρουσία πλήθους κόσμου, συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάδειξης του αρχαιολογικού θησαυρού της περιοχής, του αρχαίου θεάτρου ώστε να αναστηλωθεί και να καταστεί επισκέψιμο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φθιώτιδες Θήβες σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Μικροθηβών. Το «παρών» έδωσαν ο Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Λιούπης Αθανάσιος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, η Αντιδήμαρχος Βόλου κα Μποντού-Τοκαλή Γεωργία, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Τέας Ιωάννης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Μόρας Αθανάσιος, το μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας Θεόδωρος Στάμος, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, μέλη του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, η πρώην Βουλευτής κα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της Νέας Αγχιάλου και πλήθους κόσμου αφού η αίθουσα στο Δημοτικό Σχολείο γέμισε ασφυκτικά.

Ομιλητές ήταν η αρχαιολόγος δρ. αρχαιολογίας και πρώην προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη (η οποία υπήρξε επικεφαλής της ομάδας που εντόπισε το θέατρο πριν σχεδόν τριάντα χρόνια), ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος και το μέλος Ευθύμιος Τσάμης και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικροθηβών, Νίκος Σταφυλοπάτης.

Κοινή συνισταμένη όλων σε όσα ειπώθηκαν είναι πως το αρχαίο θέατρο των Μικροθηβών πρέπει να αναδειχθεί, αυτό το όραμα των τοπικών παραγόντων το συμμερίζεται τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος Βόλου και με την κατάλληλη συνεργασία όλων των παραγόντων πρέπει να γίνουν τα επόμενα αποφασιστικά βήματα. Η τοπική κοινωνία θέλει να αναδείξει, να ζωντανέψει το αρχαίο θέατρο Φθιώτιδων Θηβών μετά από τόσα χρόνια σιωπής.

Ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», πρώην Υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος ανέφερε μεταξύ των άλλων πως αισιοδοξεί για ολοκλήρωση των αναστηλωτικών εργασιών μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια ώστε το 2023 το θέατρο να καταστεί επισκέψιμο για τον κόσμο, ενώ το μέλος του, Ευθύμιος Τσάμης υπογράμμισε: «Το παράδειγμα της προσπάθειας ανάδειξης και αναστήλωσης του αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι είναι αποτέλεσμα συνένωσης δυνάμεων μιας ολόκληρης κοινωνίας. Είναι η αποθέωση των συνεργειών δέκα ετών κατά την διάρκεια των οποίων οι δημιουργικές δυνάμεις ενός τόπου αποφάσισαν με όραμα και πίστη στο όραμα, με συνέπεια, οργάνωση, μεθοδικότητα και διαφάνεια να συνενωθούν προκειμένου να γίνει πραγματικότητα αυτό που στην αρχή της προσπάθειας φαίνονταν ακατόρθωτα. Είναι το μοντέλο που θα έπρεπε να επικρατεί σε όλους τους τομείς στην χώρα μας και το οποίο είναι βέβαιο ότι μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές καταστάσεις ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα. Είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα που πραγματοποιήθηκε στην περίπτωση του αρχαίου θεάτρου μας που από την σιωπηλή και σε ύπνωση κατάσταση που βρίσκεται για αιώνες, φτάσαμε στο σημείο να είναι έτοιμο να ζωντανέψει».


Σχετικά Άρθρα

Φιέστα τίτλου για τον ΑΣ Μικροθηβών!

Φιέστα τίτλου για τον ΑΣ Μικροθηβών!

Η διαδρομή του Αθλητικού Συλλόγου Μικροθηβών στο τοπικό μας ποδόσφαιρο έχει συμπληρώσει σαράντα χρόνια αλλά ο…
Nέος ιερέας στον Αγιο Γεώργιο Μικροθηβών

Nέος ιερέας στον Αγιο Γεώργιο Μικροθηβών

Νέος ιερέας λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Μικροθήβες. Όπως είπε…
Nίκη τίτλου για Μικροθήβες! Το φωτορεπορτάζ του αγώνα

Nίκη τίτλου για Μικροθήβες! Το φωτορεπορτάζ του αγώνα

Οι Μικροθήβες νίκησαν 3-1 τον Τοξότη Β’ και μία αγωνιστική πριν το τέλος κράτησαν τη θέση…