- 19 Σεπτεμβρίου, 2020
Σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο Αλμυρού παρουσία του Υφυπουργού Αγρ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα
Συνάντηση όλων των πολιτειακών παραγόντων συγκλήθηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού μεγάρου Αλμυρού, μία ημέρα μετά τις βιβλικές καταστροφές στην περιοχή μας.
Το “παρών” έδωσαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Νικόλαος Ντίτορας, οι τέσσερις Βουλευτές Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μπουκώρος, Ζέττα Μακρή, Αθανάσιος Λιούπης, Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ο Δήμαρχος Αλμυρού που ήταν ο συντονιστής των ομιλιών, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ιωάννης Τέας, Γεώργιος Ζώγας, Αθανάσιος Μόρας, ο Αντιδήμαρχος Βόλου Αργύρης Κοπάνας, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Δήμητρα”, Ιωάννης Κίτσιος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Δρυμώνα, Παναγιώτης Γκουγκουτούδης και η Έλενα Ράπτη από τη Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Άπαντες μίλησαν για βιβλική καταστροφή στον Αλμυρό και την ανάγκη γρήγορων διαδικασιών για την καταγραφή των ζημιών και των αποζημιώσεων. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην ανάγκη για σοβαρά έργα υποδομών που θα βοηθήσουν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. “Βοηθάμε τον πρωτογενή τομέα ώστε να είναι ανθεκτικός κι ανταγωνιστικός” σχολίασε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι ήδη ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης των πληγέντων.
Ο κ. Αγοραστός είπε: “Ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο, ιδίως εδώ στον Αλμυρό. Θέλω να ευχαριστήσω το στρατό, την Αστυνομία, την ΕΜΑΚ, την Πυροσβεστική, τους ιδιώτες, τις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας για την άμεση ανταπόκριση. Εμείς δεν αιφνιδιαστήκαμε, ήμασταν σε επαγρύπνηση. Η διάσωση που έγινε στον Ξηριά ήταν υποδειγματική, καθόλου εύκολη υπόθεση. Έγιναν συνολικά 800 διασώσεις σε μία τόσο μικρή περίοδο, κάτι που δεν έχει γίνει ξανά. Ανέφερε ο Πρωθυπουργός ότι για πρώτη φορά θα δοθούν χρήματα από το αποθεματικό για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν ενώ θα έρθει εδώ την Τρίτη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κος Λυκουρέντζος. Έχουμε επαφή με το Υπουργείο Υποδομών για να καταγράψουμε τις ζημιές και να μας ενισχύσουν ώστε να προχωρήσουμε στα απαραίτητα έργα. Είπαμε ότι πρέπει να ανοίξει η διαδικασία στον Δήμο για όσους έπαθαν ζημιά, πολίτες κι επιχειρήσεις. Ήδη γίνεται η καταγραφή. Ο κ. Θεοδωρικάκος επικοινώνησε μαζί μου και δήλωσε τη στήριξή του”. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά “η ταχύτητα σώζει, ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε γρήγορα”.
Ο κ. Μπουκώρος τόνισε: “Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για δύο λόγους. Πρώτον γιατί δεν είχαμε θύματα παρά το γεγονός ότι κινδύνεψαν άνθρωποι και δεύτερον, για τις άμεσες εντολές κι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Θέλω από εσάς κε Σκρέκα να τονίσω το αίτημα για γρήγορη αναγγελία των ζημιών. Από τον ΕΛΓΑ περιμένουμε γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις”.
Η κα Μακρή δήλωσε: “Δεν περιγράφεται αυτό που ζήσαν οι κάτοικοι της περιοχής χθες βράδυ, μιλάμε για βιβλικές καταστροφές. Παράκληση δική μας είναι να γίνουν όλες οι διαδικασίες έγκαιρα κι έγκυρα”.
Ο κ. Μαραβέγιας είπε ότι “μέσα από μια κακή συγκυρία όπως αυτή η χθεσινή, είναι ευκαιρία να δώσουμε ένα μήνυμα ότι υπάρχει βούληση για πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών με έργα υποδομών σημαντικά όπως για παράδειγμα αυτό της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά που σημείωσε σημαντικό πρόοδο. Δείξαμε τη βούλησή μας να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα, ευκαιρία είναι να γίνουν έργα και πραγματικές βελτιώσεις”.
Ο κ. Λιούπης στη σύντομη ομιλία του, ανέφερε προς τον κο Χατζηκυριάκο “θα είμαστε δίπλα σου Δήμαρχε για να αποκατασταθούν οι ζημιές”, ενώ η κα Κολυνδρίνη έκανε λόγο για μεγάλη καθυστέρηση σε αποζημιώσεις κι έργα μετά από ανάλογες καταστροφές. Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας είπε: “Στις 21/9/2015 βυθίστηκε η Σκόπελος. Οι επιχειρηματίες πήραν τα χρήματα πριν ένα χρόνο. Στις 26/2/18 είχαμε καταστροφές στο Πήλιο. Τα χρήματα δόθηκαν με καθυστέρηση οκτώ μηνών. Πρέπει να τελειώσει η γραφειοκρατία. Έχουμε κομμένο δρόμο προς τον Αλμυρό. Πώς θα ολοκληρωθεί αυτό το έργο; Με διαγωνισμό; Αυτό σημαίνει ότι για δύο χρόνια δεν θα αποκατασταθεί η ζημιά. Με πρόχειρο διαγωνισμό; Θα χρειαστούν δέκα μήνες. Έχουμε δύο αποκλεισμένα χωριά στην Όθρυ. Η ουσία είναι να συντομεύσει το υδροκέφαλο γρανάζι, να βρεθεί μία δίοδος για να απορροφήσουμε όσο πιο γρήγορα τα χρήματα”.
Από την πλευρά του, ο κ. Κοπάνας αναφέρθηκε στις ζημιές που έγιναν σε Νέα Αγχίαλο, Αϊδίνι, Μικροθήβες, περιοχές δηλαδή που ανήκουν στον Δήμο Βόλου για “άμεσες ενέργειες αποκατάστασής τους”, ενώ ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Δήμητρα”, κ. Κίτσος μίλησε στο ίδιο μήκος κύματος αλλά και για τα σχέδια βελτίωσης των νέων αγροτών.
Από πλευράς δημοτικών παραγόντων Αλμυρού, ο κ. Εσερίδης είπε: “Με συντονισμένες ενέργειες δεν θρηνήσαμε θύματα. Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ακολουθεί παλιές συνταγές, τα έργα δεν τελειώνουν, πάνε δυο-τρία χρόνια με όλες τις διαδικασίες όπως σωστά τόνισε η κα Κολυνδρίνη”. Ο κ. Τσόγκας σχολίασε: “Μπορούμε να τα βάλουμε με τα καιρικά φαινόμενα όταν έχουμε υποδομές. Να δοθούν σωστά κι άμεσα οι αποζημιώσεις, εμείς λέμε να γίνουν οι γέφυρες άμεσα. Πριν δέκα χρόνια είχαμε μία ίδια συνάντηση για καταστροφές στη Σούρπη και δεν έγινε κανένα έργο από τότε”.
Ο κ. Καραγιώργος μίλησε για την υποβάθμιση του προϊόντων των παραγωγών βαμβακιού, ενώ ο κ. Βαλκανιώτης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αϊδινίου, ζήτησε να κηρυχθεί το χωριό του, οι Μικροθήβες και η Ν. Αγχίαλος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Κλείνοντας ο Δήμαρχος Αλμυρού είπε ότι η παρουσία του Υφυπουργού στην πόλη μας μάς δίνει δύναμη και κουράγιο.