• 22 Σεπτεμβρίου, 2018

Λύκειο Ελληνίδων: Εγγραφές για εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών, χορών και μουσικής

Λύκειο Ελληνίδων: Εγγραφές για εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών, χορών και μουσικής

Διαβάστε παρακάτω τρία Δελτία Τύπου του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, για εξαιρετικές ευκαιρίες να “βουτήξετε” εσείς και τα παιδιά σας στην πλούσια ελληνική παράδοση και να γεμίσετε δημιουργικά τις ώρες σας.

Εγγραφές στις χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

  Από την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 ξεκινούν τα μαθήματα της νέας εκπαιδευτικής περιόδου που θα ταξιδέψουν παλιούς και νέους χορευτές,  κάθε ηλικίας στην εκφραστική και αρμονική  τέχνη του λαϊκού χορού.

Η παραδοσιακή μουσική, τα χορευτικά βήματα που την συνοδεύουν, οι αξιοθαύμαστες παραδοσιακές  φορεσιές  είναι, κατά κύριο λόγο,  το τρίπτυχο που προσεγγίζει τη συγκεκριμένη δράση και αποτελεί ενδιαφέρουσα ενασχόληση για μικρούς και μεγάλους. Στις σύγχρονες  παιδαγωγικές αντιλήψεις προτρέπεται η εκπαίδευση του παιδιού μέσω των αισθήσεων,  όπου αναπτύσσεται  η δημιουργική φαντασία και η μουσικότητα. Ο χορός είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει το παιδί το ρυθμό και να ελέγξει  την ενστικτώδη διάθεσή του να κινηθεί. Η κίνηση και ο λόγος που σιγά-σιγά  συνοδεύεται από νόηση δίνουν τις πρώτες βάσεις για την  αρμονία και την μουσικοκινητική διαίσθηση  που θα  συντροφεύει την προσωπικότητά του  σε όλη του τη ζωή.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με εμπειρία από το 1965, που ίδρυσε την πρώτη χορευτική ομάδα συνεχίζει με ανερχόμενη δράση την πορεία του,  συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό μελών  στις χορευτικές του ομάδες στο Βόλο και τον Αλμυρό. Υποστηρίζεται από στελέχη -εμψυχωτές  και αξιόλογους εκπαιδευτές, γνώστες του ελληνικού χορού. Οργανώνει με σεβασμό χορευτικές και μουσικές παραστάσεις που υμνούν  και αναδεικνύουν  τον πλούτο του πολιτισμού μας συνδέοντάς τον με την σημερινή πραγματικότητα,   αφού ο χορός  αποτελεί ζωντανό και αναπόσπαστο  στοιχείο στη ζωή την Ελλήνων.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018. Στα τμήματα μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες και  παιδιά από πέντε ετών.   Τα μαθήματα στο Βόλο και τον Αλμυρό ξεκινούν από την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου. Πληροφορίες-εγγραφές στο γραφείο του Λ.Ε.Β (Κοραή 79) καθημερινά, τηλ. 2421033938-  2421305753  10:30-14:30 και για το Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αλμυρού απογευματινές ώρες (18.00-20.00) και στα τηλέφωνα 6981834938 – 6973448897 .

 

Ζουρνάδες και νταούλια στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και νέους με στόχο τη γνωριμία και την ανάδειξη της τοπικής μουσικής μας παράδοσης  θα λειτουργήσει τη φετινή χρονιά  στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου. Η  φιλόδοξη και τολμηρή σκέψη του ΛΕΒ,  που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο με την συμπαράσταση και συνεργασία της ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποτελεί και χρέος προς τη διάσωση της πηλιορείτικης παράδοσης με τη  δημιουργία μιας μουσικής ομάδας παιδιών και νέων με ζουρνάδες και νταούλια.

  Δυνατοί ήχοι, κρούσεις, ρυθμοί, ένταση και χαρά είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της πρωτότυπης ενασχόλησης, αφού πρόκειται για όργανα ομαδικής επικοινωνίας που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος σε διαρκή χρήση από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Το τμήμα θα λειτουργήσει κάθε Σάββατο από τις 6 έως τις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα χορού του Λ.Ε.Β. (Κύπρου-Αχιλλοπούλου-πληροφορίες. Δάσκαλοι και εμψυχωτές της ομάδας: Λαυρέντης Νίτης στον ζουρνά  και Φώτης Σκαμαγκούλης στο νταούλι. Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Νταούλι: «Βάρα το νταούλι καλά, να χορέψουν τα παιδιά», φράση που καταμαρτυρεί την αλληλουχία μεταξύ ρυθμού και χορού αφού μόνον ο άνθρωπος, όπως φαίνεται, μπορεί να ρυθμίζει και να συντονίζει τις συναισθηματικές του κινήσεις, προικισμένες με την επίγνωση του ρυθμού. Τα νταούλια είναι από τα αρχαιότερα κρουστά. Πολυσήμαντα σύμβολα, μας συνδέουν με τις πρώτες ακτίνες φωτός στο ανθρώπινο πνεύμα, με τις πρώτες απόπειρες κατανόησης και επικοινωνίας με τη φύση. Νταούλι είναι το αρχαίο «τύμπανον» (τύπτω=χτυπώ με ξύλο). Δεξιόθεν ο κόπανος, αριστερόθεν η νταουλόβεργα και στη μέση το δέρμα που ξυλοκοπείται και …ηχεί. Σκορπά στον αέρα επιβλητικά σήματα γιορτής….και ορίζει τις κινήσεις του χορευτή.  Είναι συνδεδεμένο λόγω του επιβλητικού του ήχου με τελετές μεγαλείου: νίκες, γιορτές, γάμους ….Ο Κολοκοτρώνης γράφει στα απομνημονεύματά του: «Έφθασε εις την Τριπολιτσά με αλάι πασαλίδικο με δέκα ζυγιές ταβούλια….».

 

Ζουρνάς: Από όλους τους ήχους  ο πιο αδάμαστος είναι αυτός του ζουρνά. Μια παράδοση λέει πως ήταν το αγαπημένο μουσικό όργανο της Θεάς Αθηνάς, η οποία διασκέδαζε παίζοντας μαζί του μουσική. Κάποια μέρα παίζοντας είδε στην αντανάκλαση των νερών τα φουσκωμένα τις μάγουλα, τρόμαξε από το παραμορφωμένο πρόσωπό της θύμωσε και το πέταξε μακριά….Ο αυλός έπεσε στη Φρυγία και εκεί τον βρήκε ο Μαρσύας, από όπου λένε ότι  κατάγεται… «και είδα το πρόσωπο του γύφτου λαλητή, αλλασμένο και ογκωμένο και πλατύ και πανάθλιο κι από την ασκήμια και ήτανε λαχανιασμένα και αγώνας και άμοιαστη φοβέρα» γράφει ο Γρηγόριος Παλαμάς,  σαν να εκφράζει με αυτά τα λόγια το θυμό της Αθηνάς. Ο οξύς διαπεραστικός και διονυσιακός του ήχος αναφέρεται στην Ιλιάδα ως όργανο των Τρώων και ως διάκοσμος στην ασπίδα του Αχιλλέα.

Ο ζουρνατζής και ο νταουλιέρης διαθέτουν πανομοιότυπους προγόνους στην Ανατολή και στη Δύση. Σε όλα τα Βαλκάνια και τη Μ. Ασία  η μουσική έχει την ίδια ατμόσφαιρα. Αν αλλάζει λίγο από τόπο και προσαρμόζεται στις συνθήκες ζωής, στο χαρακτήρα των ανθρώπων, δεν χάνει ωστόσο ούτε τις κοινές βάσεις,  ούτε τους ρυθμούς, ούτε την κοινή καταγωγή της.

 

Πληροφορίες και εγγραφές στη γραμματεία του ΛΕΒ καθημερινά 11.00-14.00 Κοραή 79 και στα τηλέφωνα 2421033938-2421305753.

 

Ξεκινούν τα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών

του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συνεχίζει με συνέπεια και γνώση τη διατήρηση  των παραδοσιακών τεχνών, με κυρίαρχη την τέχνη του αργαλειού. Αυτή την εβδομάδα  ξεκίνησαν οι εγγραφές και συνεχίζονται, ενώ τα μαθήματα  των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών που αποτελούν μια σειρά από εξαιρετικές   προτάσεις,   ξεκινούν  την 1η Οκτωβρίου. 

Πρόκειται για δράσεις που η αφετηρία τους εντάσσεται στο πρώτο ξεκίνημα  του ΛΕΒ (1920) με τα εργαστήρια κεντητικής, ασπροκεντήματος και  ραπτικής. Μια σπουδαία δραστηριότητα με κοινωνική προσφορά, παρέχοντας εκπαίδευση σε γυναίκες της περιοχής, που αποζητούσαν να μάθουν τέχνες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Αργότερα προστέθηκε   και η τέχνη του αργαλειού. Από το πρώτο εργαστήριο Υφαντικής, το 1949, έως και το 1988 που ο τομέας αυτός έσβησε, υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες της τοπικής μας κοινωνίας, που υπηρέτησαν την υφαντική με αφοσίωση, προσφέροντας επί μακρόν και ανιδιοτελώς εργασία, όπως οι αείμνηστες, Ε. Μπρισίμη, Μ. Γκέκου, Χ. Χρυσοχοΐδη, Λ. Καπουρνιώτη, Μ. Ποταμιάνου, Β. Μυτιληναίου, Ε. Κόκκαλη, Χ. Καλούση, Κ.Ψιώτα κ.ά.. Έτσι τα παλιά εργαστήρια (υφαντικής, κεντημάτων, πλεκτικής, ραπτικής, καλλιτεχνικών κατασκευών)  του Λυκείου εξελίχθηκαν με το χρόνο σε μια κοιτίδα εκπαίδευσης και πολιτισμού,   συμβάλλοντας σ’ ένα παραδοσιακό κλάδο  της τοπικής παραγωγικής οικονομίας και  αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική ευαισθησία των γυναικών. Μετά την βιομηχανοποίηση  των παραγομένων ειδών, οι δράσεις αυτές ατόνησαν. Το Λύκειο όμως με προτεραιότητα την αναβίωσή τους, κατάφερε, προ δέκα ετών, να επαναλειτουργήσει τα εργαστήρια αυτά.

1.Εργαστήριο Υφαντικής: Τα τελευταία σαράντα χρόνια στην Ελλάδα, το νήμα της Υφαντικής κινδυνεύει να χαθεί. Το εργαστήριο του αργαλειού του ΛΕΒ, ξαναπιάνει το νήμα και το προσφέρει στους ενδιαφερομένους. Οι εκπαιδευόμενοι,  μέσω της θεωρητικής και τεχνικής κατάρτισής τους, αποκτούν  ικανοποιητική εκφραστική ικανότητα της τέχνης.  Σκοπός της λειτουργίας του εργαστηρίου αυτού- που ο χώρος του φέρει το όνομα «Μαρία Γκέκου»-  είναι αφενός η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών και αφετέρου,  η ένταξή   τους  στην καθημερινότητά μας.   Να κινητοποιήσει τις γυναίκες να ξανακαθήσουν στους έντεκα ξαναστημένους  αργαλειούς του εργαστηρίου,  προσφέροντας τη χαρά της δημιουργίας με  μια καινοτόμα πρόταση.  Γιατί όχι και  επαγγελματική διέξοδο σε μία κρίσιμη εποχή, όπως η σημερινή. Το ενδιαφέρον καταγράφεται θετικό και το σπουδαιότερο είναι η ανταπόκριση των νέων ανθρώπων, κυρίως γυναικών (ελάχιστοι είναι οι άνδρες)  που τους ενδιαφέρει η μοναδική  αυτή τέχνη, που η γνώση τους είναι πολύτιμο στοιχείο του άυλου πολιτισμού.  Εκπαιδεύτρια υφαντικής η  Kερασία Καρκαλά.

  1. Εργαστήριο Κεντήματος: Στο εργαστήριο αυτό διδάσκονται οι παραδοσιακές τεχνικές χειρός του λασέ και του μακραμέ, με σχέδια από την αστική και παραδοσιακή μας παράδοση. Οι κεντήστρες από περιοδικά εποχής και πλούσιο αρχείο κεντημάτων ξεσηκώνουν τα σχέδιά τους με θέματα που  ποικίλλουν. Κάποια σχέδια αποτελούν δάνεια από τον φυτικό και τον ζωικό κόσμο. Άλλα έχουν ανθρώπινες μορφές. Άλλα εργόχειρα πρωτοτυπούν,  είτε παρουσιάζοντας σχέδια art deco ή και συνδυασμούς τεχνικών,  δημιουργώντας έργα ασυνήθιστης ομορφιάς,  που στολίζουν τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού ή και άλλα χρηστικά μικροαντικείμενα καθώς και κοσμήματα.  

  3-4. Εργαστήρια Κοπτικής- Ραπτικής και Πλεκτικής: τα εργαστήρια σχεδιασμού -ραψίματος  στον τομέα του ενδύματος και των αξεσουάρ καθώς και  της πλεκτικής σε μοντέρνες εφαρμογές έχουν και αυτά μακραίωνη ιστορία στο Λύκειο,  αφού η λειτουργία τους είχε εδραιωθεί στον Μεσοπόλεμο. Και μπορεί σήμερα  το ράβε-ξήλωνε να ακούγεται ελαφρώς αναχρονιστικό, αλλά  η εποχή μας αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Το βελόνι ραψίματος και οι βελόνες της πλεκτικής είναι στην πρώτη γραμμή της μόδας και τα σεμινάρια κοπτικής, ραπτικής και πλεξίματος κερδίζουν, διεθνώς και στην Ελλάδα,  ολοένα και περισσότερο έδαφος.  Έτσι ξαναζωντανεύουμε παραδοσιακές ενασχολήσεις που έχουν χρηστική και αισθητική αξία,  προσφέροντας ένα αντίδοτο στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου και  συμβάλλοντας στην οικιακή οικονομία. Εκπαιδεύτρια στα τμήματα κεντήματος και πλεκτικής η  Ράνια Παπακωνσταντίνου.

Εκπαιδεύτρια στο τμήμα ραπτικής η Λαμπρινή Καραΐσκου.

 

Τα παραπάνω εργαστήρια στεγάζονται σε εκμισθωμένο χώρο 150 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένα. Η λειτουργία τους συνεχίζεται  έως και τον Ιούνιο. Η εκπαίδευση  εμπλουτίζεται και με συναφείς εκδηλώσεις. Δράσεις,  που συμβάλλουν στην απόκτηση  ερεθισμάτων για τους εκπαιδευόμενους με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο.   Εκτός από τα πετυχημένα εργαστήρια που οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια (π.χ.   εργαστήριο κατασκευής κούκλας με πιστά αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών,  εργαστήριο   τυρναβίτικων σταμπωτών σε συνεργασία με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας κ.ά.), η  περυσινή χρονιά ήταν πολύ γόνιμη.  Οργανώθηκαν ανοικτά σεμινάρια με αξιοσημείωτη επιτυχία,   όπως της   υφαντικής με τίτλο «ζωγραφική με μαλλί» με διδάσκουσα την εικαστικό Ιωάννα Τερλίδου, της  κεντητικής με τίτλο «κεντάμε τη ζώση της τρικεριώτικης φορεσιάς» με διδάσκουσα την παλαίμαχη του είδους, Ασπασία Σίμου, το σεμινάριο προς τους  φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του Π.Θ.  στο πλαίσιο του  Μεταπτυχιακού τους Προγράμματος Σπουδών «Μετα-βιομηχανικός Σχεδιασμός»,  υπό την εποπτεία της εικαστικού-υφάντριας Ευρ. Αρκουδογιάννη κ.ά.

Φέτος στο χώρο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και των δυο σχολικών βαθμίδων, αφιερωμένο στην Υφαντική,  με στόχο να δώσει βιωματικά ερεθίσματα στα παιδιά πάνω στην πανάρχαια αυτή τέχνη, μια από τις σημαντικότερες μορφές λαϊκής τέχνης.

Η διεύθυνση των παραπάνω  εργαστηρίων είναι: Δον Δαλεζίου &  Ρ.Φεραίου.  Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά στη Γραμματεία του Λ.Ε.Β., 24210339382421305753 και στα τηλέφωνα:  6946592485,  6983280725,  6973814134 και 6978186879.

 


Σχετικά Άρθρα

Γέμισε παράδοση και χορούς η πλατεία από το ΠΤΧ Αλμυρού του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

Γέμισε παράδοση και χορούς η πλατεία από το ΠΤΧ Αλμυρού του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

Σε Μέτσοβο, Γρεβενά και Κοζάνη, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που παρουσίασε το Περιφερειακό Τμήμα Χορού του…
Νησιώτικα και ελληνικότατα διασκέδασαν στην κοπή πίτας τα μέλη του ΠΤ Αλμυρού του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

Νησιώτικα και ελληνικότατα διασκέδασαν στην κοπή πίτας τα μέλη του ΠΤ Αλμυρού του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

Αφιερωμένη στους χορούς των νησιών του Ιονίου ήταν η εκδήλωση του περιφερειακού τμήματος Αλμυρού του Λυκείου…
ΛΕΒ: Λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου των Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών με μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση

ΛΕΒ: Λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου των Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών με μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση

 Ολοκληρώνεται  μια ακόμη εκπαιδευτική περίοδος για τα εργαστήρια των παραδοσιακών τεχνών του Λ.Ε.Β.  Και η φετινή…