• 6 Ιουλίου, 2024

Εγκαινιάστηκε το νέο μουσείο στο Βελεστίνο – Ένα επίτευγμα συνολικά της κοινωνίας πολιτών-δημοτών

Εγκαινιάστηκε το νέο μουσείο στο Βελεστίνο – Ένα επίτευγμα συνολικά της κοινωνίας πολιτών-δημοτών

Η επίγευση που μας έμεινε από την παρακολούθηση των εγκαινίων του μουσείου Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας την Κυριακή 30 Ιουνίου, είναι ότι όταν οι πολίτες οραματίζονται, συνεργάζονται και οργανώνονται, μπορούν να γίνουν θαύματα.

Το άρτιο, καλαίσθητο και πολύ ενδιαφέρον σε εκθέματα μουσείο στο οποίο ξεναγηθήκαμε, είναι ένα αποτέλεσμα πολλών φορέων και πολιτών. Η Δημοτική Αρχή βράβευσε τους ανθρώπους που συνετέλεσαν και συντελούν, αφού είναι ένα ενεργό πλέον κύτταρο, με εκθέματα που αναμένουν τη φροντίδα για να πάρουν τον χώρο τους στο μουσείο. Ό,τι είχε ένα σπίτι του …τότε… που όλα ήταν απλά και λειτουργικά, μπορεί να το δει κανείς στο μουσείο, να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να δει εκθέματα που μας γυρίζουν στις σχολικές αίθουσες πριν 30-40 χρόνια, εργαλεία της αγροτιάς και της καθημερινής ζωής περιμένουν τα παιδιά μας να ανακαλύψουν την ευρηματικότητα των προγόνων μας, τον μόχθο τους, αλλά και να διαπιστώσουν την εξέλιξη των εργαλείων συγκρίνοντας με όσα έχουμε σήμερα στα χέρια μας.

 

«Μια εκκρεμότητα δεκαετιών αποκαθίσταται με μοναδικό και αξιοθαύμαστο τρόπο», έγραφε το Δελτίο Τύπου του Δήμου, καθώς μια ομάδα πολιτών, αποφάσισε να συλλέξει τα αντικείμενα -δεκαετίες πριν- τα οποία και οι συμπολίτες τους τα δώρισαν ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό. Η προσπάθεια έγινε συντεταγμένα και επί σειρά ετών. Αργότερα έλαβε τις δεσμεύσεις για τη δημιουργία του μουσείου και σήμερα η σημερινή Δημοτική Αρχή σε κτίριο που παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αξιοποιεί την πλούσια και ποικίλη συλλογή των 3.000 εκθεμάτων του Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας και παραδίδει ένα υπέροχο εκθεσιακό χώρο.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας αναφέρει σε μήνυμά του: Το νέο Μουσείο, θα αναδείξει την κληρονομιά μας, θα αναδείξει επίσης την προσπάθεια των συνδημοτών μας που συγκέντρωσαν τα εκθέματα δεκαετίες πριν και θα αποτελέσει έναν νέο πόλο έλξης επισκεπτών στον Δήμο Ρήγα Φεραίου. Εκτιμούμε ότι με τη λειτουργία του Μουσείου θα δημιουργηθεί ένας χώρος για την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή από σχολεία, συλλόγους και άλλους φορείς, καθώς θα αποτελεί σήμα κατατεθέν για τη Θεσσαλία ευρύτερα η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγροτική παραγωγή. Σας καλωσορίζουμε μαζί με τον Πρύτανη κ. Χαράλαμπο Μπιλλίνη στο νέο ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ και σας καλούμε να το επισκεφθείτε, να ταξιδέψετε, να περιηγηθείτε και να γνωρίσετε την αυθεντική αγροτική ζωή του κάμπου και όχι μόνον. ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…!!!

Το φωτο-ρεπορτάζ είναι του Βαλάντη Ματσόρδα.

Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε εδώ


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…