• 7 Ιουνίου, 2024

Ρίζος Μαρούδας-KKE: «Να σταλεί μήνυμα καταδίκης όλων αυτών που στήριξαν και στηρίζουν την ΚΑΠ»

Ρίζος Μαρούδας-KKE: «Να σταλεί μήνυμα καταδίκης όλων αυτών που στήριξαν και στηρίζουν την ΚΑΠ»

Ο αγροσυνδικαλιστής από τη Λάρισα κατέρχεται υποψήφιος με το ΚΚΕ
στις εκλογές της 9ης Ιουνίου

Τις απόψεις του για μία σειρά από αγροτικά θέματα και τους αγώνες του λαού εξέθεσε ο κος Ρίζος Μαρούδας στην εκπομπή RegioNewsGR for the EU, συνδικαλιστής στον αγροτικό χώρο, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που παραχώρησε ο κος Μαρούδας στην Βιβή Τσιντσίνη.

Πώς αποφασίσατε να μπείτε στο στίβο της πολιτικής;

Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολύ μεγάλοι αγώνες στον αγροτικό χώρο. Φέτος ιδιαίτερα ήταν μαζικές οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα που είχαν ως βασικό σκοπό την ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής διότι ξέραμε ότι με τη νέα αναθεώρηση, αυτή που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024, είναι η χειρότερη ΚΑΠ που έχουμε ζήσει έως τώρα. Δώσαμε τη μάχη αυτή ως αγροτικό κίνημα και τώρα στις Ευρωεκλογές γιατί εκεί καθορίζεται η νέα αγροτική πολιτική. Για εμάς, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, πρόκειται για ένα εργαλείο που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λιγότερα χέρια και βοηθάει τους ανταγωνισμούς που κάνουν οι επιχειρήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα της Αμερικής, της Κίνας, της Ρωσίας κι άλλων χωρών για το ποιος θα έχει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, άρα και μεγαλύτερη κέρδη. Δεν βοηθάει τους αγρότες, δεν βοηθάει ούτε τους συλλόγους που έχουν υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα. Αν η ΚΑΠ ήταν καλή και εξυπηρετούσε το στόχο που υποτίθεται εξυπηρετεί, τότε γιατί έχουν ερημώσει τα χωριά μας; Γιατί ο αγροτικός πληθυσμός είναι στο 8% από το 25% το 1996 που ξεκινήσανε τα μεγάλα μπλόκα; Γιατί το 60% των αγροτών είναι πάνω από 60 ετών και τα νέα παιδιά με το σταγονόμετρο κάθονται για να δώσουν τη μάχη της παραγωγής; Η ΚΑΠ έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι έλυσε. Η στράτευσή μου στις Ευρωεκλογές ως υποψήφιος με το ΚΚΕ θέλει να αναδείξει ότι ο αγώνας που κάναμε όλο τον χειμώνα, 35 μέρες στα μπλόκα, πρέπει να έχει συνέχεια στην Ευρωβουλή και να σταλεί ένα μήνυμα καταδίκης όλων αυτών που στήριξαν και στηρίζουν την ΚΑΠ.

 

Μειώνεται ο αγροτικός πληθυσμός και με την κλιματική κρίση πολλές αποφάσεις δυσχεραίνουν τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να δούμε τι γίνεται για τη στήριξη της επαρχίας. Για το κόμμα σας, ποιο είναι το διακύβευμα των Ευρωεκλογών;

Η κλιματική αλλαγή είναι το μεγάλο άλλοθι της κυβέρνησης και όλων όσων στηρίζουν αυτές τις πολιτικές για την ανυπαρξία έργων που εδώ στη Θεσσαλία το βιώσαμε με τις καταστροφικές πλημμύρες, την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Μας μιλάνε για κλιματική αλλαγή χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα έργα τα οποία θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μη επιλέξιμα. Επιλέξιμα θεωρούνται αυτά που αφήνουν κέρδος στην κατασκευάστρια εταιρεία και γι’ αυτό δεν κάνουν φράγματα, καθαρισμούς, αναχώματα, όλα αυτά που ζητάμε σαν αγροτικό κίνημα. Μην τα φορτώνουν όλα στην κλιματική αλλαγή γιατί τώρα που χρειάζεται επανασπορά ή πολλά δένδρα έχουν ακαρπία, δεν το αναγνωρίζει η κυβέρνηση για να δώσει αποζημιώσεις.

Ό,τι αποφάσεις παίρνονται στο Ευρωκοινοβούλιο, μεταφέρονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα οι ευθύνες είναι ότι ψηφίζουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές και έχουν ψηφίσει σε ποσοστό από 70 έως 90% τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Τα κόμματα έχουν μια μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και γενικότερα η Ευρώπη. Όλες οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους να γίνουν πλουσιότεροι και όλοι οι λαοί, και ο ελληνικός, να γίνουν φτωχότεροι. Για εμάς το διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι να υπάρξει ενδυνάμωση του ΚΚΕ ώστε να σταλεί μήνυμα καταδίκης των κομμάτων και των πολιτικών που έχουν ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο και την ελληνική βουλή, αλλά ταυτόχρονα να είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής.

Το ΚΚΕ είναι μπροστά σε όλες τις κινητοποιήσεις, οργανώνει την πάλη του λαού. Εμείς πιστεύουμε ότι όλες οι κατακτήσεις κερδίζονται μέσα από αγώνες, ότι οι κινητοποιήσεις και η μαζική συμμετοχή μπορούν να ανατρέπουν αποφάσεις, με την κίνηση των μαζών έχουμε πάντα καλύτερα αποτελέσματα. Κερδίσαμε το ακατάσχετο για τους αγρότες, κερδίσαμε ακόμη και αυτά τα ψίχουλα που πήραμε πέρυσι για το πετρέλαιο, ότι δεν πληρώνει ο αγρότης τον φόρο επιτηδεύματος, το πανεπιστημιακό άσυλο με την αστυνομία το κέρδισαν οι φοιτητές, σε μία σειρά από εργασιακούς χώρους υπήρξαν εργασιακές συμβάσεις κι αύξηση των μισθών. Είναι όλα αυτά αποτέλεσμα κινητοποιήσεων.

 

Θα δοθεί συνέχεια στις αντιδράσεις του αγροτικού κινήματος;

Αν ρωτήσετε 100 αγρότες, δεν ξέρω εάν θα είναι διψήφιο το ποσοστό που θα σας πει ότι βλέπουν ρόδινα τα πράγματα. Όλοι είμαστε προβληματισμένοι και υπάρχει μια αβεβαιότητα για το σήμερα και το αύριο. Με το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές, η κατάστασης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες αγρότες τα επόμενα χρόνια να φύγουν από την παραγωγή. Συνεπώς η μόνη λύση που έχουμε εμείς στον πρωτογενή τομέα είναι οι κινητοποιήσεις, ο αγώνας μας, μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους γιατί είμαστε όλοι μια αλυσίδα. Όσο θα δυναμώνουν οι αγροτικοί σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες στη Θεσσαλία και η πανελλαδική επιτροπή μπλόκων θα αποκτούν καλύτερη λειτουργία και μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων, τόσο πιο αποτελεσματικά θα μπορούμε να βάλουμε φρένο σε αυτό το ξεκλήρισμα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε. Άρα για μένα είναι de facto ότι θα συνεχίσουν να γίνονται κινητοποιήσεις, το θέμα είναι να είναι πιο μαζικές, πιο μαχητικές για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

 

Στο τέλος της συνέντευξης, ο κος Μαρούδας σχολίασε: Οι άνθρωποι με τους οποίους συμπορευτήκαμε σε όλους αγώνες, που έχουμε τις ίδιες αγωνίες στη ζωή μας, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ και κρατάνε κάποιες διαφωνίες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι σε αυτές τις εκλογές είναι μια χρυσή ευκαιρία. Από τη μία να στείλουν ένα μήνυμα καταδίκης σε όλους με την ψήφο τους μάς έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση κι από την άλλη να στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας γιατί ξέρουν ότι ψηφίζοντας το ΚΚΕ, θα έχουν ξεκάθαρη ψήφο και το ΚΚΕ θα την γυρίσει πίσω με αγώνες. Όσο πιο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός την επόμενη ημέρα. Εμείς, ο λαός, δεν μας αξίζουν τα ξύσματα του βαρελιού που είπε ο κος Μητσοτάκης αλλά μας αξίζει όλο το περιεχόμενο του βαρελιού…


Σχετικά Άρθρα

Η αποτίμηση των εκλογών από το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας

Η αποτίμηση των εκλογών από το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας

Από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας λάβαμε και δημοσιεύουμε: Η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας των Ευρωπαϊκών εκλογών…
Αυτά είναι τα λίνκ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργείου και Περιφέρειας για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Αυτά είναι τα λίνκ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργείου και Περιφέρειας για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Συνολικά περίπου 360 εκατομμύρια Ευρωπαίων καλούνται στις κάλπες να ψηφίσουν τα 720 μέλη του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου.…
Γ. Μαρτίου (ΣΥΡΙΖΑ): «Δικαιούμαστε να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και πρέπει να την έχουμε»

Γ. Μαρτίου (ΣΥΡΙΖΑ): «Δικαιούμαστε να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και πρέπει να την έχουμε»

Στο αισθητικό Δάσος Κουρί και ανάμεσα στα φασαριόζικα πανέμορφα παγώνια, κάναμε την συνέντευξη εν όψει εκλογών…