• 6 Ιουνίου, 2024

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Πετσοκομμένες οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών της Μαγνησίας»

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Πετσοκομμένες οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών της Μαγνησίας»

Από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κο Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο λάβαμε και δημοσιεύουμε:

Στη Βουλή έφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τον απροκάλυπτο εμπαιγμό των πλημμυροπαθών αγροτών της Μαγνησίας εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργού για την Κρατική Αρωγή που αποφάσισε να μειώσει στο ελάχιστο τις αποζημιώσεις τους για το κατεστραμμένο φυτικό τους κεφάλαιο. «Η πλειονότητα των πληγέντων καλλιεργητών της Μαγνησίας έλαβε ως προκαταβολή για την ζημία των καλλιεργειών το προκαθορισμένο ποσό των 2.000 ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν οι καταβολές και του υπόλοιπου ποσού της αποζημίωσης σε δικαιούχους αγρότες, οι οποίοι με έκπληξη διαπίστωσαν ότι τα καταβαλλόμενα ποσά υπολείπονται κατά πολύ από τα ποσά που υπολόγιζαν με βάση τις καταστροφές που υπέστησαν και τη σχετική Απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης», ανέφερε ο Βουλευτής.

Στην Ερώτηση του κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει απαντήσεις για τις «πετσοκομμένες» αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών της Μαγνησίας αλλά και να προχωρήσει σε καταβολή του πλήρους ποσού των αποζημιώσεων σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση, προκειμένου οι καλλιεργητές της Μαγνησίας, πολλοί εκ των οποίων έχουν ακόμα τα στρέμματά τους κάτω από όγκους νερού, να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά και κρατήσουν ζωντανές τις δραστηριότητες τους.

Τον περασμένο Φεβρουάριο και σύμφωνα με σχετική Απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ορίστηκαν τα ανώτερα όρια αποζημίωσης από το ταμείο της Κρατικής Αρωγής για καταστροφές φυτικού κεφαλαίου που έγιναν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023, ενώ παράλληλα προβλεπόταν και η προκαταβολή 50% επί του συνόλου της τελικής αποζημίωσης. Ως δικαιούχοι προβλέφθηκαν τόσο κατ’ επάγγελμα αγρότες που είδαν το φυτικό τους κεφάλαιο να καταστρέφεται λόγω των πρωτοφανών πλημμυρών, όσο και μη επαγγελματίες, οι οποίοι ωστόσο θα λάβουν το μισό από τα προβλεπόμενα ποσά.

Όπως καταγγέλλουν καλλιεργητές και αγρότες της Μαγνησίας, οι καταβολές της εξόφλησης των αποζημιώσεων επ’ ουδενί δεν ανταποκρίνονται στις ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργείου. Ενδεικτικά, καλλιεργητές που ανέμεναν αποζημίωση της τάξεως των περίπου 150 ευρώ ανά δέντρο, διαπίστωσαν ότι η αποζημίωση που έλαβαν αντιστοιχεί στο ευτελές ποσό των 25 ευρώ ανά δέντρο! «Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει στις αποζημιώσεις τους σύμφωνα με τις αρχικές αποφάσεις προκειμένου οι πλημμυροπαθείς αγρότες να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά και κρατήσουν ζωντανές τις δραστηριότητές τους», ανέφερε ο Βουλευτής.


Σχετικά Άρθρα

Πρωινό Δελτίο Τύπου 14-6-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Πρωινό Δελτίο Τύπου 14-6-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Διαβάστε παρακάτω με τίτλο και λινκ… τους κύριους τίτλους ειδήσεων της πρωινής επικαιρότητας της Παρασκευής 14…
Συνάντηση Μεϊκόπουλου με τη Συντονιστική Επιτροπή κατά των ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι

Συνάντηση Μεϊκόπουλου με τη Συντονιστική Επιτροπή κατά των ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλ. Μεϊκόπουλος με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής…
Γ. Μαρτίου (ΣΥΡΙΖΑ): «Δικαιούμαστε να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και πρέπει να την έχουμε»

Γ. Μαρτίου (ΣΥΡΙΖΑ): «Δικαιούμαστε να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και πρέπει να την έχουμε»

Στο αισθητικό Δάσος Κουρί και ανάμεσα στα φασαριόζικα πανέμορφα παγώνια, κάναμε την συνέντευξη εν όψει εκλογών…