• 3 Ιουνίου, 2024

Φαίη Τζανετουλάκου: Το ΜέΡΑ25 είναι πολιτικός χώρος ακτιβιστικός μπροστά σε όλους τους αγώνες

Φαίη Τζανετουλάκου: Το ΜέΡΑ25 είναι πολιτικός χώρος ακτιβιστικός μπροστά σε όλους τους αγώνες

H Ευτυχία (Φαίη) Τζανετουλάκου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή RegioNewsGR for the EU μιλώντας για τον ακτιβισμό και τις θέσεις του ΜέΡΑ25 στο ψηφοδέλτιο του οποίου κατέρχεται ως υποψήφια Ευρωβουλευτής.

Αρχικά ζητήσαμε βιογραφικά στοιχεία της και αναφορές για την ακτιβιστική της δράση: «Είμαι ιστορικός τέχνης, λατρεύω τον πολιτισμό και τις τέχνες, από μικρό παιδί ήμουν ενταγμένη σε αυτό τον χώρο. Σπούδασα, πήρα το διδακτορικό μου από το Αριστοτέλειο και τώρα διδάσκω «Θεωρία της σύγχρονης τέχνης» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπως και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου είμαι πανεπιστημιακή υπότροφος κι εκπονώ τη μεταδιδακτορική μου έρευνα. Η τέχνη με περιτριγυρίζει, θεωρώ πως όλα είναι πολιτισμός και μέσα από αυτή τη σύνδεση, προχωράω και στον ακτιβισμό. Η διαχείριση του φυσικού μας περιβάλλοντος δείχνει πόσο ανεπτυγμένοι πολιτιστικά και πολιτισμικά είμαστε, γι’ αυτό θεώρησα πόσο σημαντικό είναι να κοιμάμαι τα βράδια χωρίς να πω ότι δεν έχω κάνει κάτι για τα παιδιά μου, τα παιδιά της κοινωνίας μας ώστε να αναπνέουν τον καθαρό αέρα, να έχουν το καθαρό νερό που δεν θα είναι ιδιωτικοποιημένο, να μπορούμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον και μια χώρα που εφαρμόζει πολιτικές φροντίδας. Αυτό με ενδιαφέρει άμεσα».

Σχετικά με την πολιτική συνεργασία της με τον Γιάνη Βαρουφάκη σχολίασε: «Δεν είχα σκεφτεί ποτέ τον πολιτικό στίβο. Ξεκίνησα από τον αγώνα από το μετερίζι του Βόλου για τον καθαρό αέρα που προανέφερα και σε σχέση με την τσιμεντοβιομηχανία που βρίσκεται στον ιστό της πόλης και ενισχύει την αέρια ρύπανση κι έχουμε τεράστια προβλήματα χωρίς κανένα έλεγχο από την Πολιτεία. Αυτός ο αγώνας βαίνει τώρα στο 7ο έτος του και δεν είχε ανταπόκριση στα συστημικά κόμματα. Αλλά τον μίσησαν. Όλες οι αδειοδοτήσεις δόθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΥΖΑ, τον κο Φάμελο. Νιώσαμε μόνοι μας. Ζούμε σε μία περιοχή όπου η αυτοδιοίκηση έχει δώσει γη και ύδωρ στις εταιρείες, το βλέπουμε αυτό και με το LNG. Όλα αυτά επηρεάζουν ευρύτερα την περιοχή,, ο Βόλος είναι η κερκόπορτα αλλά ο μολυσμένος αέρας δεν μένει στον Βόλο. Τώρα ετοιμάζεται ένα μεγάλο εργοστάσιο που θα αυξήσει την καύση απορριμμάτων. Ξοδεύουμε πέντε-έξι ώρες την ημέρα για αυτόν τον αγώνα για να υπηρετήσουμε το κοινό καλό. Βλέπουμε ότι υπάρχει ένας πολιτικός χώρος που είναι ακτιβιστικός ο ίδιος, εμφανίζεται το ΜέΡΑ25 μπροστά σε όλους τους αγώνες. Και δεν μιλάω μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για τα εργασιακά δικαιώματα, τα έμφυλα, τον αντιμιλιταρισμό, για όλα. Είναι ένας χώρος από ένα υγιές κομμάτι της κοινωνίας, δίνει λόγο στους ανθρώπους που αγωνίζονται χωρίς να προερχόμαστε από κάποιο κομματικό σωλήνα ή να έχουμε ποτέ πολιτική ατζέντα ή βλέψεις. Εμένα αυτό με συγκίνησε πολύ, διότι θέλουν να σου δώσουν ένα βήμα να εκφράσεις τις αναζητήσεις και τις αγωνίες σου.

 

Είναι εφικτό μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχετε ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε ό,τι ήδη εργάζεστε ή δεν το θεωρείτε γόνιμο έδαφος;

Το DiEM είναι ένας ευρωπαϊκός αγωνιστικός χώρος που πρόσκεινται πάρα πολλοί άνθρωποι της ευρωπαϊκής Αριστεράς –αγαπάμε την Ευρώπη, θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη, δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές- αλλά θέλουμε την Ευρώπη των λαών, που προασπίζεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Μέχρι στιγμής από τον ακτιβιστικό χώρο δεν έχουμε εισακουστεί τόσο, τα αιτήματά μας φθάνουν μέχρι την Επιτροπή Περιβάλλοντος όπου αργούν πάρα πολύ να παρθούν αποφάσεις. Το να  μπούμε εμείς στην Ευρωβουλή θα είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα συνενωθούμε με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή Αριστερά, ήδη κατεβαίνουμε σαν ψηφοδέλτιο στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία. Θέλουμε ότι μαθαίνουμε από την Ευρώπη, να το κάνουμε ορατό στην Ελλάδα και να μαχόμαστε. Είδαμε πώς μάχεται μία μάνα, η μάνα όλων παιδιών μας, η Μαρία Καρυστιανού. Όση πίεση ασκείς, έχει την αξία της, πιάνει τόπο.

 

Οι Δήμοι και η Περιφέρεια, η κοινωνία πολιτών δεν έχουν καμία βαρύτητα και ισχύ σε ζητήματα που μας αφορούν…

Εμείς είχαμε αποταθεί πλειστάκις στον κο Αγοραστό χωρίς να έχουμε καμία ανταπόκριση, ήταν όλα για τα μάτια του κόσμου. Πάντως με όλο αυτό που έγινε στη Θεσσαλία με τις πλημμύρες και η διαχείρισή του -ζούμε σε περίοδο κλιματικής κρίσης, αυτά θα είναι πλέον η νόρμα, το θέμα είναι πως τα διαχειριζόμαστε- είδαμε πόσο ελλιπές υπήρξε το ελληνικό κράτος και η αυτοδιοίκηση. Έρχονται τώρα από μηχανής Θεοί οι ομάδες Ολλανδών και προτείνουν όταν εμείς έχουμε επιστήμονες πολύ σημαντικούς. Δεν θέλουμε να έχουμε έναν θεσσαλικό κάμπο που θα είναι των κολίγων, θα δουλεύουνε όλοι για τους λίγους. Θα δημιουργούνται καινούργιες μονοκαλλιέργειες που θα δίνονται αντί ενός πινακίου φακής στα μεγάλα μάρκετ του εξωτερικού και δεν θα μένει τίποτα στον Έλληνα.

 

Για το τέλος, αφήσαμε μία ερώτηση σχετικά με την τέχνη στην καθημερινότητά μας και πώς πρέπει να υποστηρίζεται από το κράτος…

Η τέχνη είναι ζωή. Τι έκανε ο πρώτος άνθρωπος, από την εποχή των σπηλαίων ακόμα:  ζωγράφισε τους τοίχους τους. Εκφράστηκε πρώτα έτσι πριν ακόμα κάνει τη γλώσσα, πριν ακόμα κάνει την ιατρική. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που είμαστε στην περιφέρεια να προσπαθήσουμε να προβάλουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας γιατί υπάρχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες, και στον Αλμυρό. Δυστυχώς κι εδώ στον Βόλο με την αυτοδιοίκηση που έχουμε, δεν προβάλλεται ο πολιτισμός όπως θα έπρεπε. Το αντίθετο μάλιστα. Για μένα είναι η πρώτη προτεραιότητα να ενισχύσουμε τον πολιτισμό, να είμαστε περήφανοι για τον δυναμικό μας και την ιστορία μας. Ο Αλμυρός, ο Βόλος βρίσκονται στην κοιτίδα σημαντικότατων αρχαιολογικών ανασκαφών και ανακαλύψεων. Αν ήμασταν στην Αμερική θα είχε αναδειχθεί αυτός ο πλούτος στο έπακρο. Πρέπει να υπάρχει σημαντική εκπαίδευση για τον πολιτισμό, βάζουμε τα καλλιτεχνικά σε όλες τις τάξεις του σχολείου, την ιστορία της τέχνης, το θέατρο, τη μουσική, έτσι φτιάχνουμε μια νέα γενιά ανθρώπων που θα αγαπάνε την τέχνη. Ο πολιτισμός πρέπει να ανοίξει.

Σχετικά με το διακύβευμα των εκλογών η κα Τζανετουλάκου ανέφερε: «Το ΜέΡΑ25, ενωτική πρωτοβουλία της ανατρεπτικής οικολογικής Αριστεράς θέλει να ανατρέψει τα πράγματα κι εκεί γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα, τον πολιτισμό μας. Όλοι στο ΜέΡΑ25, είμαστε αληθινοί, καθαροί αγωνιστές. Εάν μπούμε στην Ευρώπη, θα διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας έχει στερήσει το κράτος, η κυβέρνηση, η κοινωνία μας. Δεν είναι υπόσχεση, είναι αυτό που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Μπροστά σε όλες τις διεκδικήσεις, στα εργασιακά, στα πολιτιστικά, στα περιβαλλοντικά, στα έμφυλα, στα ειρηνευτικά».

 

Βιογραφικά στοιχεία
Η Φαίη Τζανετουλάκου είναι Ιστορικός Τέχνης, Διδάκτωρ της Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ΜΑ Honours. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ είναι Πανεπιστημιακή Υπότροφος στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Το 2020-2021 υπήρξε υπότροφος ερευνητικής εργασίας με θέμα Ψηφιακή Τέχνη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και το 2020 υπότροφος του προγράμματος NEON Curatorial Exchange. Είναι Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA. Arts Editor στο culturenow.gr και περιβαλλοντική ακτιβίστρια.


Σχετικά Άρθρα

Η αποτίμηση των εκλογών από το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας

Η αποτίμηση των εκλογών από το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας

Από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας λάβαμε και δημοσιεύουμε: Η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας των Ευρωπαϊκών εκλογών…
Αυτά είναι τα λίνκ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργείου και Περιφέρειας για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Αυτά είναι τα λίνκ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργείου και Περιφέρειας για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Συνολικά περίπου 360 εκατομμύρια Ευρωπαίων καλούνται στις κάλπες να ψηφίσουν τα 720 μέλη του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου.…
Γ. Μαρτίου (ΣΥΡΙΖΑ): «Δικαιούμαστε να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και πρέπει να την έχουμε»

Γ. Μαρτίου (ΣΥΡΙΖΑ): «Δικαιούμαστε να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και πρέπει να την έχουμε»

Στο αισθητικό Δάσος Κουρί και ανάμεσα στα φασαριόζικα πανέμορφα παγώνια, κάναμε την συνέντευξη εν όψει εκλογών…