• 11 Μαΐου, 2024

«Θέρμανση και κίνηση οι βασικοί παράγοντες ρύπανσης» στο Βόλο

«Θέρμανση και κίνηση οι βασικοί παράγοντες ρύπανσης» στο Βόλο

Στη διαπίστωση πως η ατμοσφαιρική ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου είναι σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια, κάτι που οδηγεί σε επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων, αλλά και σε οικονομικό κόστος, προχώρησε ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας χθες σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Σαρηγιάννης παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία των μετρήσεων που διεξάγει το ΕΙΕ στην περιοχή του Βόλου, καταλήγοντας στο γενικότερο συμπέρασμα πως το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης στον αέρα της πόλης προέρχεται από την κίνηση των οχημάτων και την χρήση καυσίμων για τη θέρμανση των σπιτιών, ενώ ένα ποσοστό περίπου 20% προέρχεται από τη βιομηχανία της περιοχής. Ο καθηγητής του ΑΠΘ ξεκαθάρισε ωστόσο πως πρόκειται για αρχικές μετρήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν, προκειμένου να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τις πηγές της ρύπανσης, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Διευκρίνισε πάντως πως σε κάθε περίπτωση, οι αυξημένες τιμές μικροσωματιδιών οδηγούν σε επιβάρυνση την υγεία του πληθυσμού, ενώ είναι η αιτία που η χώρα πληρώνει αυστηρά πρόστιμα.

Νωρίτερα στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας τόνισε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι να δημιουργήσει τις υποδομές ώστε να υπάρχουν ασφαλείς μετρήσεις και δεδομένα, ώστε να μπορούμε να διαγνώσουμε το πρόβλημα και έτσι να προχωρήσουμε στη λήψη των απαραίτητων μέτρων και τη διαμόρφωση αντίστοιχων πολιτικών.


Σχετικά Άρθρα

Οι σχολές που εισήχθησαν οι μαθητές των ΛΤ Σούρπης – Συγχαρητήριο Διδασκόντων

Οι σχολές που εισήχθησαν οι μαθητές των ΛΤ Σούρπης – Συγχαρητήριο Διδασκόντων

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Σούρπης συγχαίρει τους μαθητές και…
Συνέντευξη με τον Υφ. Χρ. Τριαντόπουλο – Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές της Μαγνησίας

Συνέντευξη με τον Υφ. Χρ. Τριαντόπουλο – Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές της Μαγνησίας

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Μαγνησίας -τον Ιούλιο του 2023- που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα…
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τίμησε τους κτηνίατρους για την προσφορά τους στη μάχη κατά της πανώλης των μηρυκαστικών

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τίμησε τους κτηνίατρους για την προσφορά τους στη μάχη κατά της πανώλης των…

Τιμητικές πλακέτες στους κτηνιάτρους που επιστρατεύθηκαν και εξορμούν σε όλη τη Θεσσαλία, ιχνηλατώντας όλα τα ζώα,…