• 11 Μαΐου, 2024

Συζήτηση με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη για Αγροτικά, Πράσινη Μετάβαση, Ανάπτυξη της Θεσσαλίας και ευρω-στρατού

Συζήτηση με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη για Αγροτικά, Πράσινη Μετάβαση, Ανάπτυξη της Θεσσαλίας και ευρω-στρατού

Το Σάββατο 11 Μαΐου ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, πολύπειρο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, επισκέφθηκε την πόλη του Αλμυρού, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Εσερίδη, τους Αντιδημάρχους και τον πρόεδρο της τοπικής της Ν.Δ. κ. Αναστασίου και περιόδευσε στην πόλη. Κατά την επίσκεψή του, μας διέθεσε λίγο χρόνο για μια μικρή συνέντευξη.

Αρχικά σταθήκαμε σε προηγούμενη πρότασή του στο ευρωκοινοβούλιο για ένα νέο Ταμείο στην υπηρεσία των αγροτών. Μεταφέρουμε από το βίντεο που καταγράφηκε από την παρουσίαση της πρότασης: «Ναι, οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δίκιο. Τι προσφέρουν οι αγρότες μας… Επάρκεια τροφίμων στην Ευρώπη και εγγυημένη αγροτική ασφάλεια. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Ένα σοβαρό στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της Γεωργίας. Προτείνω τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου. Ενός νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, όπως έχουμε κάνει ήδη με την πράσινη συμφωνία. Ναι, είμαστε υπέρ της προστασίας του κλίματος. Πάντα όμως με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σ’ αυτό το πλαίσιο και για την Πράσινη μετάβαση ο κ. Κεφαλογιάννης σχολίασε στη συζήτησή μας:

Ήμουν εισηγητής στο ταμείο Πράσινης Μετάβασης. Ήταν το πρώτο νομοθέτημα της Πράσινης Συμφωνίας, ενός προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ –πέντε φορές ό,τι παράγουμε και ό,τι καταναλώνουμε όλοι οι Έλληνες. Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι όταν πηγαίνουμε στη νέα Πράσινη εποχή, απομακρυνόμενοι από τον λιγνίτη και προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα πρέπει καμία περιοχή να μη μείνει πίσω… Το πρόγραμμα βάζει ένα δίχτυ σε αυτούς που θίγονται από αυτή τη μετάβαση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραγγείλει και έχει συζητήσει μελέτες που καταδεικνύουν ότι εάν και στον τομέα της γεωργίας καλλιεργούμε με τους παραδοσιακούς τρόπους που καλλιεργούσαμε τα προηγούμενα 30-40 χρόνια μέχρι το 2050 – ‘60 το 60% των καλλιεργήσιμων γαιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ερημοποιημένες. Όλη η προσπάθεια γίνεται ακριβώς για να προχωρήσουμε σε πράσινες διαδικασίες και παραγωγής, αλλά και κατανάλωσης για τη δημιουργία ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Και εδώ στη Θεσσαλία ένα μεγάλο κομμάτι του αναπτυξιακού εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρει το χώρο της υλοποίησής της και με συγκεκριμένα κονδύλια. Το πρόγραμμα έχει μεγάλη εφαρμογή και στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη και στα νησιά και αλλού…

 

Οι Περιφέρειες, οι Δήμοι από τους εκπροσώπους τους πρέπει να πιέζουν τους αντίστοιχους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή και να παρακολουθούν τις εργασίες της, με σκοπό ένα καλό αποτέλεσμα για τους πολίτες της επαρχίας, τονίσαμε στον κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος σχολίασε: Υπάρχει μια αρχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που λέγεται αρχή της επικουρικότητας. Δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, να έρχονται απευθείας στα Κοινοτικά Όργανα και να παρουσιάζουν πρωτοβουλίες και προγράμματα τα οποία να χρηματοδοτούνται απευθείας χωρίς τη μεσολάβηση του κεντρικού κράτους κάθε χώρας. Αυτό είναι ένα σημαντικό σχέδιο που μας ενδιαφέρει να το υλοποιήσουμε και σ’ αυτή την προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων είμαστε συμπαραστάτες για οποιοδήποτε έργο χρειάζεται να προχωρήσει. Όμως η Θεσσαλία παρά την μεγάλη καταστροφή την οποία υπέστη τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι ένα μοναδικό φαινόμενο. Αυτό το μοναδικό που έχει δημιουργηθεί πρέπει να το πάρουμε ως αφετηρία και να το κάνουμε μια ευκαιρία για το μέλλον. Ως τέτοια πρέπει να την προσεγγίσουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιεί πρωτοποριακά προγράμματα όπου οι επιδοτήσεις φτάνουν το 80%. Είναι έτοιμο να υλοποιηθεί ένα τεράστιο πρόγραμμα για την περιοχή της Θεσσαλίας. Ξέρετε το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης στη Θεσσαλία δεν υπερβαίνει τα 400 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί είναι 4,5 δις. Είναι 10 κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Επειδή υπάρχει η πολιτική βούληση να αλλάξουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, χρειάζονται λεφτά επάνω στο τραπέζι τα οποία θα βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και χρειάζεται υλοποίηση για να αποτελέσει η Θεσσαλία το πρότυπο της ανάπτυξης και άλλων Περιφερειών στην Ελλάδα.    Εμείς θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε μέσα από τα Κοινοτικά Όργανα γιατί στην Ευρώπη δεν πήγαμε μόνο ως σχολιαστές των τεκταινομένων, αλλά ως πρωταγωνιστές για να βοηθήσουμε όπως πολύ σωστά είπατε ότι πρέπει να κάνουμε. Η ενασχόληση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και απαραίτητη. Το 80% της νομοθεσίας που ψηφίζουμε και στο Εθνικό  Κοινοβούλιο είναι συζητήσεις και αποφάσεις που έχουν παρθεί στα Κοινοτικά Όργανα και είμαστε υποχρεωμένοι να τα επικυρώσουμε ως κώδικα και μάλιστα χωρίς να τα τροποποιήσουμε. Άρα η πρώτη επεξεργασία που γίνεται πρέπει να είναι σε τέτοιο βαθμό που να προστατεύει και να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης στα δικά μας τα σχέδια και στα δικά μας τα προγράμματα.

 

Στη συνέχεια της συζήτησής μας αναφερθήκαμε σχετικά με τους ελέγχους στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα των Κρατών Μελών. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα ρωτήσαμε κατά πόσο θεωρεί ότι είμαστε σε κατάσταση να ξεπεράσουμε αυτούς τους ελέγχους όσον αφορά την πρόσφατη είδηση περί επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και περί κράτους δικαίου. Ο κ. Κεφαλογιάννης απάντησε: Νιώθω πολύ άνετος όταν κυκλοφορώ στην Ευρώπη γιατί η Ελλάδα ζει την καλύτερη Δημοκρατία που έζησε ποτέ από την σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Ασφαλώς υπάρχουν εκθέσεις σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για κάθε χώρα πως θα βελτιώσουμε τους Δημοκρατικούς μας θεσμούς, πως θα προχωρήσουμε σε εμβάθυνση και διεύρυνση των Δημοκρατικών Θεσμών. Είμαστε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλούν για πρωτοποριακές παρεμβάσεις που γίνονται στα κακώς κείμενα που υπάρχουν πολλές φορές και στη χώρα μας, αλλά νιώθουμε πάρα πολύ άνετοι όσον αφορά το κράτος δικαίου. Από την άλλη μεριά η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ελέγχους γιατί υπηρετεί τα θέματα της διαχείρισης των Κοινοτικών Κονδυλίων που είναι των φορολογουμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνονται λοιπόν αυστηροί έλεγχοι και έτσι πρέπει να γίνονται για να πηγαίνουν τα χρήματα στο σκοπό για τον οποίο έχουν εγκριθεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε έτοιμοι με προγράμματα και με μελέτες, να μπορούμε να απορροφούμε τα κονδύλια αυτά. Δηλαδή εάν είχαμε τώρα στη Θεσσαλία έτοιμες τις μελέτες όλων των έργων υποδομής δημοσίων αλλά και ιδιωτικών πρωτοβουλιών μέσα στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε αμέσως τα 4,5 δις ευρώ που προορίζονται για τη Θεσσαλία. Το Ταμείο Ανάκαμψης που για την Ελλάδα είναι 36 δις πρέπει να απορροφηθεί μέχρι το 2025. Φανταστείτε να είχαμε αυτές τις μελέτες έτοιμες, θα βλέπαμε μέσα σε λίγα χρόνια μια άλλη Θεσσαλία. Αυτό είναι αυτό που μας ενδιαφέρει και χρειάζεται η συνεργασία όλων.

 

Τέλος, ζητήσαμε μια αναφορά περί ευρω-στρατού και του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία καθώς ο κ. Κεφαλογιάννης έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα θέματα περί εξωτερικής πολιτικής. Η τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή ήταν η εξής: Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι ένας οικονομικός γίγαντας σκέφτεται και την άμυνά του. Γιατί είναι η δεύτερη φορά μετά την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο που έχουμε εισβολή και κατοχή σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Ήδη οι χώρες που βρίσκονται ανατολικά νιώθουν απειλή, όπως είναι η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία. Ξαναέρχεται η συζήτηση μιας ευρωπαϊκής άμυνας. Αυτό το είχαμε ξεκινήσει και το 1950, αλλά δεν προχώρησε. Ξαναπιάνουμε το νήμα 80 χρόνια μετά. Επειδή και το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός καινούριος από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 για να προστατεύσει από τον ψυχρό πόλεμο την Ευρώπη από την πίεση εξ ανατολών και επειδή είχαμε τα βιώματα δυο καταστροφικών παγκόσμιων πολέμων δημιουργήθηκε το ΝΑΤΟ. Ποιος μας λέει ότι δεν έρχεται πίσω το δόγμα Μονρόε που οι Αμερικάνοι θα ασχολούνται μόνο με τα δικά τους θέματα στην Αμερική και η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει στις πλάτες της την άμυνά της. Εμείς είμαστε μπαρουτοκαπνισμένοι γιατί έχουμε δύστροπους γείτονες. Δίνουμε το 2% του ακαθάριστου εθνικού μας προϊόντος για την άμυνα, έχουμε πολεμική βιομηχανία η οποία πρέπει να εκσυγχρονιστεί και είναι πεδίο δόξης λαμπρό για την Ελλάδα να ανοίξει ένας κλάδος ο οποίος θα φέρει και έσοδα στην πατρίδα μας και θα θωρακίσει για τα ανατολικά και ευρωπαϊκά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει και για μια ευρωπαϊκή ομπρέλα που να καλύπτει όλα τα κράτη-μέλη και να ζήσουμε σε ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία.

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Οι σχολές που εισήχθησαν οι μαθητές των ΛΤ Σούρπης – Συγχαρητήριο Διδασκόντων

Οι σχολές που εισήχθησαν οι μαθητές των ΛΤ Σούρπης – Συγχαρητήριο Διδασκόντων

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Σούρπης συγχαίρει τους μαθητές και…
Συνέντευξη με τον Υφ. Χρ. Τριαντόπουλο – Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές της Μαγνησίας

Συνέντευξη με τον Υφ. Χρ. Τριαντόπουλο – Ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές της Μαγνησίας

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Μαγνησίας -τον Ιούλιο του 2023- που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα…
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τίμησε τους κτηνίατρους για την προσφορά τους στη μάχη κατά της πανώλης των μηρυκαστικών

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τίμησε τους κτηνίατρους για την προσφορά τους στη μάχη κατά της πανώλης των…

Τιμητικές πλακέτες στους κτηνιάτρους που επιστρατεύθηκαν και εξορμούν σε όλη τη Θεσσαλία, ιχνηλατώντας όλα τα ζώα,…