• 10 Μαΐου, 2024

Συνέντευξη με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο για την επιτήρηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τέσσερα σημεία πολιτικών προτεραιοτήτων του ως υπ. Ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο για την επιτήρηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τέσσερα σημεία πολιτικών προτεραιοτήτων του ως υπ. Ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ

Την Παρασκευή περιόδευσε στην Μαγνησία ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής και γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Κατά την επίσκεψή του στον Αλμυρό, μπορέσαμε να κάνουμε μια μικρή συνέντευξη μαζί του, κατά την οποία ανέδειξε τα τέσσερα κυριότερα σημεία, στα οποία επικεντρώνεται και υπόσχεται να δουλέψει και να διεκδικήσει για την Ελλάδα και μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτά είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και η άμυνα της χώρας και της Ευρώπης ευρύτερα. Ας δούμε όμως τι είπε ο κ. Σπυρόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Βιβή Τσιντσίνη.


Θα θέλαμε ένα σχόλιο που να προκύπτει από την περιοδεία σας στην πληγείσα Μαγνησία.

Κατά την περιοδεία μου βλέπω ότι μετά τις καταστροφές είναι ακόμη πολλά τα προβλήματα στη Μαγνησία. Είχα έρθει στην περιοχή αμέσως μετά τις καταστροφές. Στα έργα υποδομής είμαστε πολύ πίσω όπως και στις αποζημιώσεις. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Πριν από λίγες μέρες ήμουν στην Καρδίτσα όπου οι πολίτες είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν πλέον τα χωριά τους… Γενικότερα, επειδή βρισκόμαστε κοντά στις ευρωεκλογές, η άποψή μου και η άποψη του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η κλιματική κρίση είναι από τα πιο βασικά προβλήματα που η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια. Είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα, εάν με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός να μπω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε όσα χρειάζεται η χώρα μας για να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα που δυστυχώς αναμένεται να πλήττουν στο εξής τη χώρα μας. Η Ευρώπη πρέπει να έχει μια πολιτική, κατά την οποία θα γίνουν έργα πρόληψης, έργα υποδομών, ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τις ζημιές τέτοιων φαινομένων.  Εάν τα έργα υποδομών είχαν γίνει πριν τον Daniel, η Θεσσαλία θα είχε υποστεί πολύ λιγότερες καταστροφές.

 

Τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα η επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Είναι ένα θλιβερό γεγονός που φέρνει και πάλι την Ελλάδα στο προσκήνιο με έναν αρνητικό τρόπο. Με ευθύνη της κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας διαλύθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και χάθηκαν 600 εκ. επιδοτήσεις. Το 2023 ήταν η χρονιά που οι έλληνες αγρότες πήραν τα λιγότερα χρήματα από ίδρυσης της κοινής αγροτικής πολιτικής με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της Ευρώπης όπως προσπάθησαν να παρουσιάσουν στην αρχή. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια ανικανότητα στη διαχείριση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και αυτό δεν βοηθάει τους Έλληνες αγρότες για το μέλλον. Ο πρωτογενής τομέας παραμένει ένας σημαντικός αναπτυξιακός πόλος. Για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η στήριξη των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των παραγωγών. Τα ελληνικά προϊόντα είναι τα καλύτερα στην Ευρώπη, μπορούμε να έχουμε πάρα πολλές εξαγωγές, αρκεί να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα το οποίο είναι το κόστος παραγωγής. Προτείναμε μια σειρά από μέτρα τα προηγούμενα χρόνια και άμεσα όπως ο μηδενισμός του φόρου στα καύσιμα, τον περιορισμό των τιμών στα αναλώσιμα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές… αλλά και μέτρα όπως μικρά φωτοβολταϊκά που μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Έτσι τα προϊόντα θα έφταναν στο ράφι του καταναλωτή σε πολύ χαμηλότερη τιμή και θα είχαμε και περισσότερες εξαγωγές. Στην επόμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει να εξασφαλίσουμε όσα περισσότερα κονδύλια γίνεται και βεβαίως να διαπραγματευτούμε για τη νέα κοινή πολιτική.

 

Παρατήρησα στα κείμενά σας την επανάληψη της λέξης «αξιόπιστη»…. Τι σημαίνει για εσάς αξιοπιστία στην πολιτική;

Αξιοπιστία για ‘μενα είναι το πιο σημαντικό που οφείλουν να έχουν οι πολιτικοί απέναντι στους πολίτες. Δυστυχώς όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν αποτύχει παταγωδώς όσον αφορά την τήρηση των πολιτικών που είχαν εξαγγείλει και υποσχεθεί στους πολίτες. Οι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική, απέχουν στις εκλογές, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους. Βλέπουμε στις μεγάλες τραγωδίες όπως στα Τέμπη, ότι υπάρχει μια γενική αίσθηση συγκάλυψης των τεράστιων πολιτικών και πιθανώς ποινικών ευθυνών, αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης μεγαλώνει ακόμη παραπάνω. Άρα σε αυτά τα οποία λέμε πρέπει να έχουμε μια αξιοπιστία, να λέμε όσα μπορούμε να υλοποιήσουμε και να μελετάμε όσα γίνονται σε άλλες χώρες και μπορούμε να εφαρμόσουμε. Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούμε βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόστηκαν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και θα μπορούσανε πραγματικά να εφαρμοστούν και στη χώρα μας όπως και η επιδότηση της στέγασης… το ζήτημα των υποδομών της υγείας, τα κίνητρα και η αύξηση μισθών σε ιατρούς και νοσηλευτές.

 

Ακούω όσα μου λέτε, αλλά έχω την εντύπωση ότι μιλάμε περισσότερο σα να είμαστε προ των πυλών των βουλευτικών εκλογών και όχι των Ευρωπαϊκών… Ο πρόεδρός σας ήταν Ευρωβουλευτής και ούτε ο ίδιος μπόρεσε να μπει στους 100 πιο ενεργούς ευρω-βουλευτές της Ευρώπης… Θέλω να πω ότι λέμε πως οι πολίτες δεν συμμετέχουν, αλλά ευρύτερα οι ευρωβουλευτές μας στις στατιστικές που παρουσιάστηκαν δεν έχουν καλή θέση στη συμμετοχή και τις παρεμβάσεις.

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν εισηγητής… ήταν ο άνθρωπος που έφερε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας στη Ευρωπαϊκής Ένωση. Τα τελευταία τρία καλοκαίρια στην Ελλάδα έρχονται πυροσβεστικά οχήματα, αεροπλάνα και πυροσβέστες και μας βοηθάνε πάρα πολύ στις καταστροφικές φωτιές από Δαδιά στον Έβρο, μέχρι τη Δαδιά την Αττική και τη Ρόδο, δωρεάν μέσα από το μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας ήταν ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Άρα λοιπόν, πρέπει να δούμε ο καθένας τι αποτύπωμα αφήνει όταν πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης οι συμμαχίες σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο είναι σημαντικές. Παραδείγματος χάριν η εξωτερική πολιτική και η άμυνα.. αυτή τη στιγμή η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει την πρόταση της Ελλάδας όσον αφορά τον Ευρωστρατό. Δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίζει σε ένα ράλι εξοπλισμών με τις απίστευτες προκλήσεις της Τουρκίας και η Ευρώπη να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να μην υπάρχει εμπάργκο εξοπλισμών απέναντι στην Τουρκία. Αυτό ειπώθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη και από το ΠΑΣΟΚ. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω την σύγκληση στο βιοτικό επίπεδο, η οποία είναι πολύ σημαντική. Έχουμε μια απόκλιση των κεντρικών Ευρωπαϊκών χωρών με τις περιφερειακές χώρες όπως η Ελλάδα. Από το τέλος περνάμε μόνο τη Βουλγαρία στη διαχείριση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών και κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό.

 

Σύντομο Βιογραφικό Ανδρέα Σπυρόπουλου

Γεννήθηκε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας το 1986. Αφού τελείωσε το Λύκειο Παραμυθιάς σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Μηχανολόγος Μηχανικός – Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης.

Τα χρόνια που σπούδαζε στην Ξάνθη δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά στην ΠΑΣΠ στην οποία διετέλεσε 2 χρόνια γραμματέας και 3 χρόνια εκπρόσωπος στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

Το 2010 ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Αθήνα.

Παράλληλα, συνέχισε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό του στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Το Μάρτιο του 2013, εκλέχθηκε δεύτερος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ όπως και το 2015. Στη συνέχεια εκλέχθηκε πρώτος ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος και έπειτα ορίστηκε υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Το 2014 ίδρυσε με συνεργάτη του, τεχνική εταιρία στην Αθήνα, διατηρώντας μέχρι και σήμερα ένα πρωτοπόρο δίκτυο μηχανικών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Από το 2015 συμμετέχει σε όλα τα κεντρικά όργανα του Κινήματος.

Στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής εξελέγη πρώτος σε ψήφους στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου εκλέχθηκε Γραμματέας με ποσοστό 88%.


Σχετικά Άρθρα

Η αποτίμηση των εκλογών από το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας

Η αποτίμηση των εκλογών από το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας

Από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας λάβαμε και δημοσιεύουμε: Η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας των Ευρωπαϊκών εκλογών…
Αυτά είναι τα λίνκ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργείου και Περιφέρειας για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Αυτά είναι τα λίνκ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Υπουργείου και Περιφέρειας για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Συνολικά περίπου 360 εκατομμύρια Ευρωπαίων καλούνται στις κάλπες να ψηφίσουν τα 720 μέλη του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου.…
Σε μια ανάρτηση τα λινκ για όλες τις συνεντεύξεις των υποψήφιων ευρωβουλευτών

Σε μια ανάρτηση τα λινκ για όλες τις συνεντεύξεις των υποψήφιων ευρωβουλευτών

Δώσαμε βήμα σε όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που επικοινώνησαν μαζί μας, προσπαθώντας να σας ενημερώσουμε όσο…