• 2 Μαΐου, 2024

Παρουσιάστηκε το σχέδιο της Περιφέρειας για τη γεωργική και κτηνοτροφική ανασυγκρότηση

Παρουσιάστηκε το σχέδιο της Περιφέρειας για τη γεωργική και κτηνοτροφική ανασυγκρότηση

Το πρόγραμμα Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Ανασυγκρότησης παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας  σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα. Το πρόγραμμα  102 σελίδων  το οποίο τίθεται σε  δημόσια διαβούλευση  περιλαμβάνει καινοτόμες προτάσεις που αφορούν στη ζωική και φυτική παραγωγή  και προτάσεις για  την κατασκευή σύγχρονων υποδομών που θα αντιμετωπίζουν το υδατικό πρόβλημα  και θα διασφαλίζουν  την  αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας.

Κατά την παρουσίαση του   ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  τόνισε  ότι  το βασικό  στην διαμόρφωση του σχεδίου ήταν  πρωτίστως  η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στη Θεσσαλία ειδικά μετά  τις καταστροφικές πλημμύρες  «Πρέπει να ξέρουμε  που είμαστε, που θέλουμε να πάμε και κυρίως με ποια εργαλεία» είπε ο κύριος Κουρέτας  ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία της διαβούλευσης μέσω της  οποίας  θα προκύψουν  προτάσεις  από τους ανθρώπους της παραγωγής  οι οποίες και θα   συμπεριληφθούν.

 

ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Επιδίωξη σε όλους τους βασικούς άξονες του προγράμματος,  είναι να παραμείνει  η Θεσσαλία  ο  «Πνεύμονας» της παραγωγής της χώρας,  ώστε αγρότες και κτηνοτρόφοι να μην εγκαταλείψουν την περιοχή  τους. Προτείνονται   έργα και  παρεμβάσεις  που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του στόχου και που θα  θωρακίσουν παράλληλα  την Θεσσαλία  από πλημμυρικά φαινόμενα  καθώς θα εξακολουθούμε να βιώνουμε   συνθήκες κλιματικής κρίσης.

 

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
Προκρίνεται  μεταξύ άλλων,  η ανάγκη για στροφή σε ένα σύστημα πολυκαλλιέργειας με υψηλή αξία, συμμόρφωση με την ΚΑΠ και άλλες εδαφικές πολιτικές της Ε.Ε, μείωση της εξάρτησης από τις επιδοτήσεις,  ανακάλυψη αγορών από τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς. Στα νέα βήματα που ανοίγονται η περιφέρεια Θεσσαλίας θα παρέχει όλα τα σημαντικά εργαλεία στήριξης των παραγωγών .Στόχος να φτάσει η αξία της παραγωγής τα 2 δις. Ευρώ μέχρι το 2030

 

Βασικά πεδία παρέμβασης

-Η  αντιπλημμυρική προστασία,

– Το υδατικό πρόβλημα και η διαχείριση των υδάτινων πόρων,

– Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας της γεωργικής παραγωγής.

 

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναλυτικό σχέδιο δράσεων για  την στήριξη  της Κτηνοτροφίας και την αύξηση  της ζωικής παραγωγής. Στόχος  να φτάσει  η αξία της  τα € 500 εκατ. μέχρι το 2030  Προτείνονται  επίσης ειδικές  παρεμβάσεις  για την χοιροτροφία  και την  μελισσοκομία.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σημαντικό άξονα του προγράμματος αποτελεί  η Προστασία του περιβάλλοντος  δεδομένου ότι η   Θεσσαλία  είναι  δεύτερη μετά το Αιγαίο σε κίνδυνο ερημοποίησης .Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων  να γίνει Χρήση του Κανονισμού 2078 για επιδότηση μέτρων που θα συμβάλουν στη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών.

 

Στην εκδήλωση  απηύθυναν χαιρετισμό οι Βουλευτές Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης και η κ. Ευαγγελία Λιακούλη, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος, ο Δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας. Χαιρετισμό  απηύθυνε επίσης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Νίκος  Κακαβάς. Παραβρέθηκαν  και  κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι  παραγωγικών φορέων , της αυτοδιοίκησης καθώς και αγρότες.

 

Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα  και την Παρουσίαση στον παρακάτω  σύνδεσμο  όπως αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Περιφέρειας http://thessaly.gov.gr/enimerosi/deltiotypou/46444


Σχετικά Άρθρα

Ρεμπέτικες πενιές στην πλατεία του Αλμυρού

Ρεμπέτικες πενιές στην πλατεία του Αλμυρού

Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Αλμυρού, η ορχήστρα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Αλμυρού «Ρεμπέτικο»…
Αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο για κάμερες σε δημόσιους χώρους

Αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο για κάμερες σε δημόσιους χώρους

Η 22η δημόσια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Ιουλίου και…
Σήμερα Κυριακή τελευταία μέρα του street food festival – Φωτο-ρεπορτάζ

Σήμερα Κυριακή τελευταία μέρα του street food festival – Φωτο-ρεπορτάζ

Συνέχεια των μεγάλων εκδηλώσεων του Δήμου Αλμυρού με το street food festival που πραγματοποιείται στην κεντρική…