• 13 Απριλίου, 2024

Χρ. Τριαντόπουλος: Συνεργασία όλων για την αποκατάσταση άρδευσης – Χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ προς ΤΟΕΒ και Δήμους

Χρ. Τριαντόπουλος: Συνεργασία όλων για την αποκατάσταση άρδευσης – Χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ προς ΤΟΕΒ και Δήμους

Την Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, είχε μια σειρά από συναντήσεις και επισκέψεις στο πεδίο αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο και τις υποδομές άρδευσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Θεσσαλίας.

Αρχικά, το πρωί, είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Καρδίτσας, κ. Βασίλη Τσιάκο, όπου αναλύθηκαν ζητήματα αποκατάστασης ζημιών σε δίκτυα και υποδομές μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, εστιάζοντας – μεταξύ άλλων – στις ανάγκες παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της άρδευσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής και κατ’ επέκταση την παραγωγική κανονικότητα και κατά τη φετινή περίοδο.

Ο Δήμος Καρδίτσας έχει ήδη προχωρήσει σε σχετικές παρεμβάσεις επισκευής αντλιοστασίων και επιδιόρθωσης ζημιών σε δίκτυα σε διάφορα σημεία, στα οποία και βρέθηκαν – σε συνέχεια της συνάντησης τους – ο Υφυπουργός μαζί με τον Δήμαρχο, συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των εγκρίσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, θα προχωρήσει σε έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Καρδίτσας, για έργα αποκατάστασης των δικτύων και υποδομών άρδευσης της περιοχής – όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις Δήμων.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφθηκε την έδρα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, με τον οποίο έχει αναπτυχθεί στενή συνεργασία όλη αυτή την περίοδο των αποκαταστάσεων μαζί και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στα γραφεία του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ, κ. Αθανάσιος Μαρκινός, ενημέρωσε τον Υφυπουργό για τις μεγάλες και σημαντικές ζημιές που υπέστη το δίκτυο και οι υποδομές άρδευσης, κάθε επιπέδου, στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ, ενώ παρουσίασε τις ενέργειες και δράσεις που προχώρησε το τελευταίο διάστημα – σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας – για την αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023. Προς αυτή την κατεύθυνση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει εγκριθεί έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΤΟΕΒ και τους Δήμους με αρδευτικά δίκτυα συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ. Μετά τη σύσκεψη, ο Υφυπουργός μαζί με τα στελέχη του ΤΟΕΒ επισκέφθηκαν σημεία στο πεδίο των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στενά χρονοδιαγράμματα, ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγική κανονικότητα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής.

Μετά την Καρδίτσα, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε περιοχές της Λάρισας, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο ΤΟΕΒ Πηνειού και μέλη του οργανισμού, κατά την οποία και συζήτησαν την πορεία υλοποίησης των παρεμβάσεων επιδιορθώσεων και επισκευών στο δίκτυο και τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ, ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγική κανονικότητα σε μεγάλο μέρος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της ευρύτερης περιοχής μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Πρόκειται για έναν ΤΟΕΒ, ο οποίος έχει επίσης ενταχθεί στο πλαίσιο της έκτακτης χρηματοδοτικής στήριξης, ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει τις μεγάλες ζημιές στο δίκτυο άρδευσης και στις υποστηρικτικές υποδομές του.

Με αφορμή την επίσκεψη, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «σε συνέχεια της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει όλη αυτή την περίοδο τόσο με τους ΤΟΕΒ, όσο και με τους δήμους που έχουν στη διαχείρισή τους αρδευτικά δίκτυα, και παρά τις δυσκολίες και τις μεγάλες και πολλές ζημιές στο δίκτυο και τις υποδομές, προχωρούν έργα και παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί η παραγωγική κανονικότητα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Θεσσαλίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, επί του παρόντος, έχει εξασφαλιστεί έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ, τόσο προς τους ΤΟΕΒ – από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – όσο και προς τους δήμους. Έχει ήδη δημοσιευθεί η πρόσκληση από το Υπουργείο Εσωτερικών που αφορά τους δήμους, ενώ έχει εγκριθεί και η χρηματοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που αφορά τους ΤΟΕΒ. Και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται όλες οι σχετικές διαδικασίες. Και, φυσικά, η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς εντάσσονται και άλλοι δικαιούχοι δήμοι, όπως ο Δήμος Καρδίτσας.

 Οι παρεμβάσεις και οι δράσεις έχουν ξεκινήσει από τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς. Είχαμε την ευκαιρία αυτές τις ημέρες να επισκεφθούμε σημεία σε Καρδίτσα και Λάρισα, όπου προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης δικτύων, αντλιοστασίων και υποδομών άρδευσης. Και προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να πετύχουν τα στενά και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Ακολουθούμε τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Συνεχίζουμε, λοιπόν, όλοι σε στενή συνεργασία με όλους και για διασφαλίσουμε σε όσους περισσότερους αγρότες της Θεσσαλίας μια παραγωγική κανονικότητα».


Σχετικά Άρθρα

Νέο Φαρμακείο στις Μικροθήβες

Νέο Φαρμακείο στις Μικροθήβες

Με ένα μήνυμά του ο πρόεδρος των Μικροθηβών κ. Νίκος Σταφυλοπάτης, καλοσωρίζει το νέο φαρμακοπειό στο…
Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αν υπάρχει η Ορθοδοξία σήμερα είναι χάρη στους αγίους πατέρες μας. Οι άγιοι πατέρες μας είναι…
Αστείρευτο γλέντι στη χοροεσπερίδα του πολιτιστικού συλλόγου Βρύναινας

Αστείρευτο γλέντι στη χοροεσπερίδα του πολιτιστικού συλλόγου Βρύναινας

Νωρίτερα από άλλες χρονιές, το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, διοργανώθηκε φέτος η καλοκαιρινή χοροεσπερίδα του Πολιτιστικού…