• 5 Απριλίου, 2024

Τριαντόπουλος: Πάνω από 3 εκατ. η προκαταβολή κρατικής αρωγής στη Μαγνησία για τις απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο από τις πυρκαγιές

Τριαντόπουλος: Πάνω από 3 εκατ. η προκαταβολή κρατικής αρωγής στη Μαγνησία για τις απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο από τις πυρκαγιές

Προχώρησε, σύμφωνα και με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, η υλοποίηση του πλαισίου για την στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που υπέστησαν ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής από τις πυρκαγιές των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2023 σε περιοχές της χώρας και δη στον Έβρο, την Ρόδο και τη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καταβολή προκαταβολής συνολικού ύψους 15.665.072 ευρώ προς 2.111 αγροτικές εκμεταλλεύσεις με ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια, από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

Στο πλαίσιο αυτής της καταβολής εντάσσεται και η Μαγνησία, όπου καταβλήθηκαν, ως προκαταβολή, 3.068.100 ευρώ προς 394 αγροτικές εκμεταλλεύσεις με ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής που επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού της περασμένης χρονιάς. Ειδικότερα, η καταβολή της προκαταβολής έγινε από τον ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο του ειδικού σχήματος της κρατικής αρωγής σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, αντικαθιστώντας – επί της ουσίας – το γεμάτο ελλείψεις και περιορισμούς παρωχημένο καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ, π. ΠΣΕΑ).

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να σημειωθεί ότι η περίμετρος των δικαιούχων, καθώς και τα επιμέρους προσδιοριστικά στοιχεία του ύψους της προκαταβολής, προσδιορίστηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ με βάσει, αφενός, τις δηλώσεις ζημιάς που έγιναν σε σχέση και με τις δηλώσεις καλλιέργειας και με τα διαθέσιμα χαρτογραφικά στοιχεία, και, αφετέρου, με τα στοιχεία που έλαβαν από το δορυφορικό σύστημα Copernicus οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ως προς την έκταση και την ένταση της ζημιάς σε κάθε καλλιέργεια. Επισημαίνεται ότι η προκαταβολή ισούται με το 50% του τελικού ποσοστού δικαιούμενης επιχορήγησης, το οποίο έχει καθοριστεί το ανώτατο σε 70% της τελικής εκτίμησης της ζημιάς, όσο είναι δηλαδή και το ποσοστό επιχορήγησης που καταβάλλεται προς πληγείσες επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Ειδικά για τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες η προκαταβολή ανέρχεται στο ήμισυ της προκαταβολής των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Έτσι, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το ποσό της προκαταβολής που θα χορηγηθεί εντός των αμέσως επόμενων ημερών, ανέρχεται σε 1.225 ευρώ ανά στρέμμα για τα αμπελοειδή και τις δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερο σχήμα φύτευσης, στο ποσό των 1.750 ευρώ ανά στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες πυκνής φύτευσης (παλμέτες) και σε 700 ευρώ ανά στρέμμα για τα αρωματικά φυτά. Σύμφωνα με την τρέχουσα διαδικασία, η επιχορήγηση αφορά το 70% της αρχικά εκτιμηθείσας απώλειας, το οποίο μεταφράζεται – με την ολοκλήρωση της διαδικασίας – μέχρι και 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες πυκνής φύτευσης (παλμέτες) που έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά, ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την προκαταβολή θα ακολουθήσουν οι αυτοψίες από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ που θα αποτυπώσουν εξατομικευμένα την ένταση και την έκταση της ζημιάς σε κάθε καλλιέργεια. Συνεπώς, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των εξατομικευμένων ελέγχων από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ στις εν λόγω αγροτικές εκμεταλλεύσεις, θα προσδιοριστούν τα τελικά ποσά επιχορήγησης προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τόσο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσο και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τα οποία και θα δρομολογηθούν μετά την αποκατάσταση, όπως θα προβλέπεται με επόμενη ΚΥΑ.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «από το 2021 επιλέξαμε να ενσωματώσουμε στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής και την επιχορήγηση των ζημιών σε φυτικό κεφάλαιο μετά από μία φυσική καταστροφή, ώστε να καλύψουμε τα μεγάλα κενά και τους περιορισμούς του παρωχημένου καθεστώτος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, το παλαιά ΠΣΕΑ. Τότε που η χαμηλή αποζημίωση καταβαλλόταν μετά από τέσσερα και πέντε χρόνια, χωρίς προκαταβολή. Αυτό άλλαξε.

Το νέο υβριδικό σχήμα μέσα από τη συνεργασία ΕΛΓΑ και Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2023. Και μετά την προεργασία από τον ΕΛΓΑ, εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, με συνολικό ύψους 15,7 εκατ. ευρώ προς περισσότερους από 2.000 δικαιούχους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σε περιοχές, όπως ο Έβρος, η Ρόδος, η Μαγνησία, αλλά και αλλού. Ειδικότερα, στην Μαγνησία χθες καταβλήθηκαν περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ προς περίπου 400 δικαιούχους ως προκαταβολή της κρατικής αρωγής στη Μαγνησία για τις απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Η υλοποίηση του σχήματος συνεχίζεται την επόμενη περίοδο, με έμφαση τόσο στην αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου και, φυσικά, τη στήριξη των αγροτών όλων των πληγεισών περιοχών».


Σχετικά Άρθρα

Χρ. Τριαντόπουλος: Πάνω από 226 εκατ. σε πληγέντες από τις πλημμύρες

Χρ. Τριαντόπουλος: Πάνω από 226 εκατ. σε πληγέντες από τις πλημμύρες

Το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα, 2 και 3 Ιουνίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής…
Τριαντόπουλος: Νέα χρηματοδότηση 587.808 ευρώ προς Δήμο Βόλου για την κάλυψη της οικοσκευής

Τριαντόπουλος: Νέα χρηματοδότηση 587.808 ευρώ προς Δήμο Βόλου για την κάλυψη της οικοσκευής

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δη η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και…
Συνάντηση με τον Υφυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο είχε ο Αντιδήμαρχος Γ. Εκίζογλου

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο είχε ο Αντιδήμαρχος Γ. Εκίζογλου

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο είχε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας,…