• 1 Μαρτίου, 2024

Ξεκινά τη Δευτέρα το μέτρο για δωρεάν αντικατάσταση ζώων και σταύλων

Ξεκινά τη Δευτέρα το μέτρο για δωρεάν αντικατάσταση ζώων και σταύλων

Η κατάσταση στη Θεσσαλία και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξετάσθηκαν σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία διήρκεσε τεσσεράμισι ώρες.

Στη σύσκεψη μετέχουν ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας απέστειλε μήνυμα.

Στη συνάντηση μετέχουν επίσης οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός (με τηλεδιάσκεψη) ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμαρχοι των περιοχών που έχουν πληγεί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από τις Παρακάρλιες περιοχές εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, κτηνοτροφικών, γεωργικών, μελισσοκομικών οργανώσεων και γενικά παραγωγικών, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων κα Διεπαγγελματικών, καθώς και γενικότερα εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της περιοχής, όπως επίσης και οι Θεσσαλοί – μέλη του Συντονιστικού της Πανελλαδικής των Μπλόκων.

Μετείχαν επίσης ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, και οι ηγεσίες των εποπτευόμενων οργανισμών.

Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης τη Δευτέρα ανοίγει το Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά στην αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με αποζημίωση 100% και στην ανακατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων, επίσης με χρηματοδότηση 100%. Το Μέτρο αφορά και τους μελισσοκόμους. Επίσης ανακοίνωσε ότι από μέρα σε μέρα αναμένεται η έγκριση από την ΕΕ, του Μέτρου που αφορά τις παρακάρλιες περιοχές. Το συγκεκριμένο μέτρο, αρχικού ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ θα ισχύσει τουλάχιστον για δύο χρόνια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σε μήνυμά του ανακοίνωσε τη λειτουργία αναπτυξιακού καθεστώτος μέσα από οποίο θα είναι επιλέξιμες οι πληγείσες επιχειρήσεις για επενδύσεις εκσυγχρονισμού αλλά και μέτρων προστασίας και προσαρμογής από συνέπειες  Κλιματικής Κρίσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι η απόφαση για ευνοϊκή ρύθμιση στο ρεύμα αγροτών δημοσιεύεται στις επόμενες μέρες. Το πολυνομοσχέδιο για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή του στη Θεσσαλία

 Ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος ανακοίνωσε οδικά έργα 900 εκατ. ευρώ και σιδηροδρομικά έργα 470 εκατ. ευρώ το 50% θα προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και το 50% από εθνικούς πόρους.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς ανέφερε ότι από το 1 δις που αρχικών υπολογίζεται για αποζημιώσεις, έως τον Ιούνιο θα έχουν πληρωθεί ακόμη 310 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο είπε ότι η πληρωμή του 50% θα γίνει την 1η Απριλίου, ενώ για την Θεσσαλία ανακοίνωσε ότι ο υπολογισμός θα γίνει με βάση το ΟΣΔΕ του 2023, εφόσον έχουν μικρότερη καλλιέργεια το 2024. Από το επόμενο έτος, ο Θάνος Πετραλιάς ανακοίνωσε ότι θα ισχύσει νέο σύστημα καθώς μονιμοποιείται η επιστροφή.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας κατέθεσε αίτημα με τις χρηματοδοτήσεις που πρέπει να υπάρξουν για την αποκατάσταση των ζημιών.


Σχετικά Άρθρα

Νίκη δίχως αντίκρυσμα για τον Πρωτεσίλαο

Νίκη δίχως αντίκρυσμα για τον Πρωτεσίλαο

  Δίχως αντίκρυσμα ήταν η νίκη για τον Πρωτεσίλαο στο Στεφανοβίκειο καθώς η ομάδα του Πτελεού…
Με ήττα αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική ο Αχιλλέας

Με ήττα αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική ο Αχιλλέας

Ο Αχιλλέας αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική με βαριά εντός έδρας ήττα καθώς έχασε 2-8 από τη…
Κυριακή των Μυροφόρων – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Κυριακή των Μυροφόρων – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Τρίτη Κυριακή από του Πάσχα σήμερα και η Εκκλησία μας συνεχίζει να μας κρατά ζωντανά στη…