• 1 Μαρτίου, 2024

17 δράσεις υπέρ των πληγέντων στη Θεσσαλία – Τί ισχύει για την Κάρλα

17 δράσεις υπέρ των πληγέντων στη Θεσσαλία – Τί ισχύει για την Κάρλα

Στην εισήγησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης παράλληλα με την κατάσταση στη Θεσσαλία αναφέρθηκε και στην πολιτική που ασκείται στα ζητήματα που αφορούν στις αλλαγές στην ΚΑΠ και στους ελέγχους στην αγορά.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πράξεις αποδείξαμε ότι κατανοούμε την αγωνία των αγροτών της χώρας μας. Αγωνία που εντείνεται όλο και περισσότερο λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης.

Δώσαμε μάχες στις Βρυξέλλες για να ξεκινήσουμε τις αλλαγές στην ΚΑΠ και χάρη στις συμμαχίες που δημιουργήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα (ΕΛΚ- EUMED -9) πετύχαμε το στόχο μας, να υιοθετήσουν, δηλαδή, οι εταίροι μας τις ελληνικές θέσεις.

Ήδη έχουμε ζητήσει από τα κόμματα και όλους τους παραγωγικούς φορείς της χώρας να καταθέσουν προτάσεις για τις δομικές αλλαγές, διαδικασία που τώρα ξεκινά.

Σημειώνεται ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα αλλαγή της ΚΑΠ σε δομικά της σημεία ενόσω βρίσκεται σε εφαρμογή.  Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή δυσλειτουργική και γραφειοκρατική ΚΑΠ είναι αποτέλεσμα της πίεσης των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα των ελέγχων που γίνονται στην αγορά.

Τόνισε, ότι η Θεσσαλία παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με βάση την επιλογή μας αυτή προχωρούμε με ταχύτητα στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί:

 

 1. Τη Δευτέρα, ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο Μέτρο που αφορά τους πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, της Βόρειας Φθιώτιδας και του Έβρου. Το Μέτρο 5.2 είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταύλων, σε όσους επλήγησαν από τον Daniel. Και οι μελέτες για την ένταξη στο Μέτρο θα είναι δωρεάν μετά από συμφωνία του ΥΠΑΑΤ με το ΓΕΩΤΕΕ. Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων θα γίνει με πρότυπα σχέδια σταύλων και θα πληρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας, καθώς και θα υπάρχει πρόβλεψη για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Ενισχύεται επίσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής.
 2. Παρακάρλιες περιοχές: Ανατέθηκε τον Δεκέμβριο 2023, εκπονήθηκε Γενάρη. Η μελέτη που αφορά την κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, γενικά, αδυνατούν  να καλλιεργήσουν, λόγω της καταστροφής, τη γη τους. Στις παρακάρλιες περιοχές, 120.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης βρίσκονται ακόμα καλυμμένα με νερό.  Αρχές Φεβρουαρίου υποβλήθηκε στην ΕΕ το τελικό διαμορφωμένο Τεχνικό Δελτίο του Μέτρου 10.01.11. Αναμένεται – από μέρα σε μέρα- η έγκριση του αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενεργοποιηθεί το μέτρο. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου με 15 Απριλίου 2024 . Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι. Το Μέτρο είναι ύψους άνω των 40 εκατ. και αναμένεται να καλύψει τους παραγωγούς της περιοχής για τουλάχιστον δύο χρόνια.
 3. Αποζημιώσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ  μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου De minimis, για τους 427 αλιείς που δραστηριοποιούνται εντός του Παγασητικού και στα παράλια Νομού Λαρίσης. Ολοκληρώθηκε ο διοικητικός έλεγχος των φακέλων και έχει αποσταλεί η λίστα με τους δικαιούχους στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή τους, έως την Τρίτη. Άμεσα αναμένεται, η ενίσχυση με επί πλέον 1 εκατ. ευρώ των αλιέων της Β. Εύβοιας και Βόρειας Φθιώτιδας, κατόπιν αιτήματος του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού και του πρώην υφυπουργού Σίμου Κεδίκογλου.
 4. Καταβλήθηκαν, στο τέλος Ιανουαρίου, από το Γεωργικό Αποθεματικό 2023, αποζημιώσεις 15,8 εκατ ευρώ σε μη υπόχρεους να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, καλλωπιστικά φυτά, φυτωριούχοι,  κ.α). Επί πλέον στο Γεωργικό Αποθεματικό εντάχθηκαν και οι μελισσοκόμοι, όπως δεσμεύθηκαν κατά τη συνάντησή μας. Η καταβολή των ενισχύσεων αφορά πληγέντες στη Θεσσαλία και στον Έβρο. Θα ακολουθήσει πρόσθετη πληρωμή- διόρθωση για δικαιούχους που δεν συμπεριελήφθησαν στην αρχική πληρωμή. Αφορά, κυρίως, πτηνοτρόφους και φυτωριούχους. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
 5. Αντίστοιχες ενισχύσεις για τους μελισσοκόμους, δηλαδή 15 ευρώ ανά κυψέλη, δίνονται και στους μελισσοκόμους των πληγεισών περιοχών της Βορείου Φθιώτιδας, Βόρειας Εύβοιας και της Ρόδου.
 6. Απονιτροποίηση: «Τρέχουν» δύο προγράμματα ύψους 150 εκατ. ευρώ. Το ένα με νέα πρόσκληση για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Β. Φθιώτιδας και Έβρου, ύψους 100 εκατ. ευρώ και το άλλο με παράταση της υφιστάμενης πρόσκλησης, με εφαρμογή σε όλη τη χώρα, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η νέα πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του Απριλίου. Οι περιοχές εφαρμογής του μέτρου είναι αυτές που είναι χαρακτηρισμένες ως ευαίσθητες στα νιτρικά, σύμφωνα με τους χάρτες του υπουργείου Περιβάλλοντος.
 7. Εντάξαμε στα Σχέδια Βελτίωσης, όλους τους επιλαχόντες της Θεσσαλίας (καλύπτουμε επί πλέον 322 δικαιούχους με 17.497.655 ευρώ. Καλύπτονταν 276 δικαιούχοι με 18.864.172. Άρα συνολικά καλύπτουμε 598 με  36.361.827) και του Έβρου (καλύπτουμε  επί πλέον 87 δικαιούχους με 6.100.000  ευρώ.   Καλύπτονταν 70 με 5.910.000.  Άρα συνολικά καλύπτουμε 157 δικαιούχους 12.010. 000 ευρώ).
 8. Εντάξαμε επίσης,  στα Σχέδια Βελτίωσης, όλους τους επιλαχόντες στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου, Βόρειας Εύβοιας και της Βόρειας Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, για Ρόδο: Καλύπτουμε επιπλέον 27 περιπτώσεις με 1.600.000 ευρώ. Καλύπτονταν 18 με 1.300.000 ευρώ. Άρα συνολικά καλύπτουμε 45 με 2.900.000 ευρώ.

Για τη Βόρεια Εύβοια: Καλύπτουμε επιπλέον 78  δικαιούχους με 3.220.000. Αρχικά καλύπτονταν 48 με 1.880.000 ευρώ. Άρα συνολικά καλύπτουμε 126 δικαιούχους με 5.100.000 ευρώ.

Στη Βόρεια Φθιώτιδα  (περιοχή Δομοκού: καλύπτουμε επί πλέον 78 δικαιούχους με 3.250.000 ευρώ. Αρχικά καλύπτονταν 17 δικαιούχοι με 830.000. Άρα συνολικά καλύπτουμε 55 δικαιούχους με 2.915.000 ευρώ

 1. Ενεργοποιούμε, κατ’ αρχήν, 15 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των βασικών ζημιών στα δίκτυα των ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας, που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας για καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί, ώστε να μπορέσουν να γίνουν και πάλι λειτουργικά τα δίκτυα. Για το ζήτημα αυτό συνεργαζόμαστε τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τα 15 – από τα 53 ΤΟΕΒ και 1 ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας- που έχουν ανταποκριθεί. Η πρόταση για κατανομή των 15 εκατ. ευρώ έχει ως εξής: TOEB ΣΥΝΟΛΟ: 9.655.000, ΓΟΕΒ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ:   5.000.000, ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ : 345.000, ΓENIKO ΣΥΝΟΛΟ: 15.000.000 

 

Από τους 53 ΤΟΕΒ, μέχρι σήμερα, ανταποκρίθηκαν ο ΓΟΕΒ Στραγγιστικών Έργων Θεσσαλίας και τα εξής ΤΟΕΒ:

 

 1. Ταυρωπού Καρδίτσας,
 2. Θεσσαλιώτιδας,
 3. Τιτανίου,
 4. Σελλάνων,
 5. Ενιπέα Φαρσάλων,
 6. Αγίας Σοφίας,
 7. Ταουσάνης,
 8. Κρανέας,
 9. Πηνειού Λάρισας,
 10. Λίμνης Κάρλας,
 11. Ζάρκου Τρικάλων,
 12. Φήκης Τρικάλων,
 13. Κλοκοτού, Τρικάλων,
 14. Φωτάδας Τρικάλων,
 15. Στροφύλλου Αγίου Βλασίου Μαγνησίας,

 

Επίσης φακέλους έχουν στείλει και οι 2  ΤΟΕΒ ΔΟΜΟΚΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΤΟΕΒ 5ης ΖΩΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΑΣ Ν. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΤΟΕΒ 6ης ΖΩΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΑΣ ΕΚΑΡΑΣ

 

 1. Εκδώσαμε εγκαίρως όλες τις παρεκκλίσεις για το τομεακό της μελισσοκομίας και του μέτρου της Βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας, ούτως ώστε κανείς από τους πληγέντες να μη χάσει ούτε ένα ευρώ ενίσχυσης.  Από το πρόγραμμα η Θεσσαλία λαμβάνει 33.725.404 ευρώ που αντιστοιχούν σε 7.009 δικαιούχους.
 2. Δώσαμε δυνατότητα παράτασης ενός έτους στους δικαιούχους του μέτρου της αναμπέλωσης ούτως ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις αμπελιών  χωρίς να έχουν απώλεια χρημάτων από το πρόγραμμα.
 3. Εκδώσαμε απόφαση πρώιμης συγκομιδής ακτινιδίων για την ευρύτερη περιοχή της Αγιάς, κατά παρέκκλιση του ενωσιακού και εθνικού κανονισμού που επιτρέπει τη συγκομιδή μετά την 15η Οκτωβρίου, με σκοπό να μη χαθεί ούτε ένα κιλό από το προϊόν.
 4. Σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ της Θεσσαλίας συλλέξαμε από τα γεωπονικά καταστήματα κατεστραμμένες συσκευασίας φυτοπροστατευτικών και λιπασμάτων, αποφεύγοντας περιβαλλοντική μόλυνση. Υπενθυμίζουμε ότι αρκετά γεωπονικά καταστήματα είχαν πλημμυρίσει καθώς και οι αποθήκες τους και ήταν άμεση η ανάγκη απομάκρυνσης των αγροχημικών καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα ήταν ορατός.
 5. Σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας οργανώσαμε και εκτελέσαμε μια τεραστίων διαστάσεων επιχείρηση συλλογής και διαχείρισης των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών ζώων αποτρέποντας μια ανυπολόγιστη υγειονομική κρίση.
 6. ΕΛΓΑ: Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πενταετία 2019 – 2024, στήριξε με γενναιόδωρη χρηματοδότηση τον Οργανισμό, για να ανταποκριθεί με αξιοπιστία και φερεγγυότητα στις υποχρεώσεις του.

Συγκεκριμένα, στο χρονικό αυτό διάστημα έχουν πληρωθεί 1.217.000.545,53 € για αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α. και 100.352.156 €, μέσω των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Πρόκειται για αποζημιώσεις, οι οποίες πληρώθηκαν αφού η Κυβέρνηση ενίσχυσε τον ΕΛ.Γ.Α. με 366.540.000 € νομίμως, σε εφαρμογή του ν.3877/2010 αρ.7, με την εκπλήρωση των αναδρομικώς οφειλομένων της δεκαετίας 2011 – 2019, από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, στον Οργανισμό.

Η ενίσχυση αυτή επέτρεψε να καταβληθούν στο ακέραιο, σε μία δόση, στο 100% της αξίας τους και εγκαίρως, την Άνοιξη του επομένου έτους κάθε φορά και όχι μετά από 18 μήνες, όπως ίσχυε στο παρελθόν και μάλιστα σε προκαταβολές και δόσεις μέχρι την τελική εξόφλησή τους.

Παράλληλα απέναντι στις μεγάλες θεομηνίες, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. συνεργάστηκαν, ούτως ώστε να νομοθετηθούν ευεργετικές διατάξεις, για την προσαύξηση των αποζημιώσεων, με στόχο την βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών, των οποίων ο καλλιέργειες επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παρά το γεγονός ότι, μετά την 10η Σεπτεμβρίου, όταν ολοκληρώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία, εδόθησαν συνεχείς παρατάσεις χρονικής διάρκειας, για την υποβολή δηλώσεων ζημιών από τους παραγωγούς, έχουν καταβληθεί προκαταβολές ύψους 150 εκ. €, εκ των οποίων 132.988.584 € για περίπου 30.000 δηλώσεις ζημίας απώλειας φυτικής παραγωγής και 16.528.449 € για περίπου 2.500 δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου.

Θυμίζω ότι ήδη γίνει η μεταφορά των υπολοίπων 110 εκατ. από το υπουργείο Οικονομικών στον ΕΛΓΑ.

Η εξόφληση των αποζημιώσεων θα γίνει έως 30 Ιουνίου.

 

 1. ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

Αμέσως μετά τη κακοκαιρία “DANIEL”,  Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ανέλαβε τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας στα εδάφη της περιοχής.  Μετά τις έρευνες που διαπιστώθηκε η ποιότητα των εδαφών, εξέδωσε φυλλάδια με καλλιεργητικές οδηγίες για την αποκατάσταση των εδαφών και τις ορθές πρακτικές καθώς και για τη μελισσοκομία. Διενήργησε επίσης με τους επιστήμονες των Ινστιτούτων του ανοικτές συναντήσεις με πληγέντες αγρότες όπου παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα των εδαφολογικών ερευνών και συζητήθηκαν οι τρόποι αποκατάστασής τους.

Η ίδια προσέγγιση, δηλαδή, εμπλοκή των ειδικών επιστημόνων του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της καταλληλότητας ή μη για ανθρώπινη κατανάλωση, αλιευμάτων από τον Παγασητικό.

Και στις δύο περιπτώσεις οι κινδυνολόγοι και Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν.

 

 1. ΟΠΕΚΕΠΕ:

–         Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις έως 10 Μαρτίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.

–         Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.

–         Άνοιγμα των νέων αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός του Μαρτίου.

–         Έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα.

–         Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.

–         Ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

–         Σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών.

 

Ο ΥπΑΑΤ ανέγνωσε μήνυμα του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί στη σύσκεψη.

 

Συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης  Κώστας Σκρέκας ανέφερε:

«Στο ΥΠΑΝ σχεδιάζουμε σε συνεργασία με ΥΠΑΑΝ και ΥΠΟΙΚ (Παπαθανάσης) αναπτυξιακό καθεστώς που θα είναι επιλέξιμες οι πληγείσες επιχειρήσεις για επενδύσεις εκσυγχρονισμού αλλά και μέτρων προστασίας και προσαρμογής από συνέπειες  Κλιματικής Κρίσης»

 

Σκυλακάκης: προτεραιότητα στη Θεσσαλία

Η τοποθέτηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη:

 «Η δική μου τοποθέτηση θα είναι σύντομη, διότι η σημερινή συνάντηση αφορά κυρίως επιχειρησιακά θέματα. Συνεπώς, θέλω να σεβαστώ τους συναδέλφους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκο Ταχιάο.

 Από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σχέση με τη δέσμευσή μας για την ευνοϊκή ρύθμιση που αφορά στο ρεύμα των αγροτών στη Θεσσαλία, δημοσιεύεται μέσα στις επόμενες μέρες η σχετική Υπουργική Απόφαση. Συνολικά, αναφορικά με τα μέτρα για τη μείωση των τιμών αγροτικού ρεύματος των αγροτών προετοιμάζουμε, άμεσα, τη νομοθετική ρύθμιση που θα χρειαστεί, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας.

 Σε ό,τι αφορά στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), το σχετικό πολυνομοσχέδιο βρίσκεται για παρατηρήσεις στα Υπουργεία και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες μέρες. Θα παρακαλούσα -επειδή είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, που μας αφορά όλους- να υπάρξει συμμετοχή και ουσιαστική συζήτηση στη διαβούλευση, ώστε το νομοσχέδιο να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και πολλές άλλες ρυθμίσεις.

 Σε σχέση με τις μετεγκαταστάσεις πληθυσμού, προχωράει η συζήτηση -και με τον χορηγό, δηλαδή τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ώστε να υλοποιηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός. Αυτές οι διαδικασίες απαιτούν de facto χρόνο.

 Αναφορικά με ακόμη ένα θέμα που μου ετέθη από τους συναδέλφους -συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών- και σχετίζεται με την υλοποίηση έργων στη Θεσσαλία, για τα οποία χάθηκαν οι προθεσμίες και κινδυνεύουν με απένταξη, η γενική κατεύθυνση είναι να βοηθήσουμε, ώστε να μην συμβεί αυτό. Δεν είναι εύκολο, αλλά αυτή είναι η κατεύθυνση. Δεν θέλουμε στη Θεσσαλία, τουλάχιστον στο δικό μας Υπουργείο, να έχουμε απεντάξεις. Ήδη το φροντίσαμε για τις αστικές αναπλάσεις και θα προσπαθήσω να κάνουμε το ίδιο και σε ό,τι αφορά στα λύματα. Πρέπει να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ευελιξία για την περιοχή της Θεσσαλίας. Είμαστε εδώ, σε συνεργασία με τους άλλους συναδέλφους, για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και στα αδειοδοτικά ζητήματα που θα χρειαστούν την επόμενη μέρα για τα έργα τα οποία θα υλοποιηθούν στην περιοχή.

 Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, θεωρώ πως όταν ολοκληρωθεί η νομοθέτηση του γενικότερου προγράμματος “ΑΠΟΛΛΩΝ”, η Θεσσαλία θα έχει την απόλυτη προτεραιότητα για εμάς στην εφαρμογή του. Το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ θα το νομοθετήσουμε μαζί με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε κατά το δυνατόν την εφαρμογή του από τη Θεσσαλία. Tο ΑΠΟΛΛΩΝ δίνει φθηνότερο ρεύμα στους Δήμους, στις ΔΕΥΑ, στους ΓΟΕΒ και στους ΤΟΕΒ, στην περίπτωση της Θεσσαλίας στον ΟΔΥΘ, καθώς και στα ευάλωτα νοικοκυριά».


Σχετικά Άρθρα

Στον Άγιο Ιωάννη Βρύναινας και το Φράγμα Μαυρομάτη η Επιτροπή Τουρισμού

Στον Άγιο Ιωάννη Βρύναινας και το Φράγμα Μαυρομάτη η Επιτροπή Τουρισμού

Τα μέλη της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Αλμυρού Πανταζώνας Κώστας και Δήμος Περπερίδης είχαν συνάντηση στον…
Πεζοπορία στο Βελεστίνο: Βαδίζοντας στα χνάρια των αρχαίων Φερών

Πεζοπορία στο Βελεστίνο: Βαδίζοντας στα χνάρια των αρχαίων Φερών

Για άλλη μια φορά  με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την υγεία που τιμάται τον μήνα…
Το πρόγραμμα της Λιτανείας της Ιεράς Εικόνας Παναγίας Ξενιάς

Το πρόγραμμα της Λιτανείας της Ιεράς Εικόνας Παναγίας Ξενιάς

Ένα ιδιαίτερο γεγονός πρόκειται να λάβει χώρα στην πόλη του Αλμυρού τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024.…