• 28 Φεβρουαρίου, 2024

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 24.2.24

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη, έκδοση 24.2.24

Το Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη όπως δημοσιεύθηκε στον “Λαό” στις 24 Φεβρουαρίου.

Χειμώνα μας σεβάστηκες
ήσουν προσεκτικός.
«Ψήσε» τον Μάρτη τώρα
να ‘ναι κι αυτός σωστός.

 

Καλημέρα σας… Μια ..κολοβή βδομάδα απέμεινε για να φύγει -σαν κύριος- ο χειμώνας ημερολογιακά. Η Άνοιξη είναι πλέον προ των πυλών και ο ερχομός της ελπίζουμε να μην κάνει επικίνδυνα μετεωρολογικά τσαλίμια (κάποιες βροχούλες καλόδεχτες). Αντίθετα, ας ανέβει τουλάχιστον η θερμοκρασία μήπως και ο ταλαιπωρημένος ο κοσμάκης γλιτώσει τουλάχιστον από τις δαπάνες της θέρμανσης. Επίσης είναι σημαντικό για τη συλλογική ψυχολογία να βλέπουμε τη φύση να ξυπνάει από τη χειμέρια νάρκη, τα σπαρτά να μεγαλώνουν, τα λιβάδια να λουλουδίζουν, τα …ζούμπερα και οι μέλισσες να αναλάβουν το φιλότιμο έργο τους.

 

Αν μη τι άλλο ο Μάρτης μας φέρνει Αποκριές και καρναβάλια (εύχομαι οι κοπές πίτας να σταματήσουν επιτέλους), τα τριήμερα της Καθαρής Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου και -εν πάση περιπτώσει- όλα συνηγορούν σε ευπροσήγορες «ανάσες» που θα μυρίζουν Άνοιξη.

 

Γουρλήδες οι ομόφυλοι-ες. Μόλις έγιναν νόμιμοι οι γάμοι τους προβλέπω …συνωστισμό στις αναγγελίες πολιτικών γάμων, να ανοίγουν επίσημα τα δικά τους νοικοκυριά να ενισχυθεί η ισότητα (έστω και μερικώς) στις ζωές τους. Η ευρεία σχετική ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή έφερε τα πάνω – κάτω και προκάλεσε θετικές εντυπώσεις τουλάχιστον στο Δυτικό κόσμο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη Ορθόδοξη χώρα που το τόλμησε, κωφεύοντας στις αντιρρήσεις της επίσημης Εκκλησίας και των άκρων του πολιτικού φάσματος.

 

Ακόμη πιο εύκολα αναμένεται να ψηφιστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που ακολουθεί, αλλά κι εκεί θα βρουν …δουλειά οι μπαχαλάκηδες και οι ημιμαθείς δικαιωματιστές. Με όπλο την ισχυρή της κυβερνητική πλειοψηφία (αν όχι κάτι περισσότερο) θα ψηφιστεί κι αυτός, μετά από δεκαετίες που «σέρνεται» ως αίτημα και απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας.

 

Μια άλλη νέα τομή, που αφορά τους απόδημους συμπατριώτες μας (αλλά όχι μόνο αυτούς), είναι δίκαιο και γίνεται πράξη. Αναφέρομαι στην εισαγωγή της επιστολικής ψήφου, που θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση με τις επικείμενες Ευρωεκλογές. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα για τους ξενιτεμένους μας και τεράστια διευκόλυνση για κάθε ανήμπορο που ενδεχόμενα δεν μπορεί να μετακινηθεί στις εκάστοτε ψηφοφορίες. Ελπίδα για όλα αυτά είναι ένα μεγάλο ποσοστό αποχής που άρχισε πλέον να τρομάζει.

 

Όλα αυτά διαμορφώνουν σιγά – σιγά ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, που δεν το απαιτούν μόνο οι Έλληνες. Το δικαιούνται χωρίς δεύτερη κουβέντα.

 

Το αγροτικό πρόβλημα και η κάθετη πτώση της παραγωγής που επισύρει είναι το μεγάλο «αγκάθι» της ζωής μας. Οι τεράστιες φυσικές καταστροφές που πρόσφατα προκλήθηκαν και διέλυσαν εγκαταστάσεις, μηχανήματα και εργαλεία, κατέστρεψαν παραγωγές και ιδίως αγροτικό κεφάλαιο, κυψέλες κτλ. Υποχρεώνουν πολλούς να ξαναρχίσουν από το μηδέν, χωρίς η αναπαραγωγή που στοχεύουν να είναι άμεση. Αν σκεφτεί κανείς ότι το 75% περίπου των καλλιεργητών έχει κλήρους έως 50 στρέμματα είναι συχνά ανέφικτο να ζήσει την οικογένεια του με το μικρό εισόδημα που σοδεύει. Απαιτείται επομένως αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, να παράγει πιο εμπορεύσιμα και ακριβότερα προϊόντα. Ίσως να προσχωρήσει σε κάποιας μορφή συνεταιρισμό και άλλα χρονοβόρα διαρθρωτικά μέτρα. Ακόμη κι αν του χάριζε παντελώς το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο κ.ά. η Κυβέρνηση, με τόσο μικρό κλήρο δεν επιβιώνει, εκτός αν καταφύγει σε μια δεύτερη δουλειά για να συμπληρώνει τα έσοδά του.

 

Και να θυμίσω εδώ ότι παλιότερα δόθηκε η ευκαιρία (ως το 2013 για μια 7ετία) να πληρώνονται οι αγρότες από τη νέα ΚΑΠ, βάσει της προηγούμενης χρονιάς, χωρίς να καλλιεργούν, προκειμένου να έχουν το χρονικό περιθώριο να πειραματιστούν και να αλλάξουν καλλιέργεια, αλλά πολλοί προτίμησαν να εισπράττουν έτοιμα χρήματα και να παίζουν …δηλωτή στα καφενεία (οι πικρές αλήθειες να λέγονται).

 

Θα αναρωτηθούν κάποιοι γιατί φέτος λοιπόν ολόκληρη η αγροτική Ευρώπη έχει ξεσηκωθεί, κινητοποιείται διαμαρτυρόμενη και διεκδικεί; Ναι… Είναι διαφορετικά τα προβλήματα από χώρα σε χώρα, αλλά το δικό μας μαύρο χάλι ίσως δεν το έχει κανείς άλλος. Εμείς μάλλον αργήσαμε να χωνέψουμε ότι έπαψε πλέον να ισχύει το παλιό εκείνο «όλα τα κιλά – όλα τα λεφτά» και το λεφτόδεντρο στέρεψε προ πολλού.

 

Αύρα δροσιάς κόντρα σε όλα τα παραπάνω είναι οι νέοι Έλληνες αγρότες… Σπουδαγμένοι, πιο μορφωμένοι, με πιο ανοιχτά μυαλά, μοχθούν να αξιοποιήσουν την μικρή ή μεγάλη αγροτική περιουσία που κληρονόμησαν και διεκδικούν κάτι καλύτερο για το άμεσο μέλλον.

 

Θεέ μου, τι θα γίνει (ή τι θα απογίνουμε) αν ο Ντάνιελ έρχεται και ξανάρχεται διαδοχικά;

 

Υποδειγματική ήταν η μετακίνηση εκατοντάδων τρακτέρ, δεκάδων λεωφορείων και πάρα πολλών ΙΧ, από όλα τα σημεία της χώρας προς Αθήνα με την πρωτοφανή αγροτική κινητοποίηση. Πολλά εύγε στους ίδιους τους αγρότες, την αστυνομία και την τροχαία κτλ. Αποδείχτηκε πως όταν δεν ανακατεύονται (εκεί που δεν τους …σπέρνουν) οι τοξικές μειοψηφίες ξέρουμε να οργανώνουμε ακόμη και «δύσκολες» κινητοποιήσεις. Μπράβο τους…

 

«Ετοιμάζει το γεωτρύπανό της η Exxonmobil», γράφει η «Καθημερινή». Προφανώς ήρθε η ώρα των αποφάσεων για τη γεώτρηση στην Κρήτη.  Επιλέγεται το ακριβές σημείο όπου θα χτυπήσει το γεωτρύπανο και ήδη το εξετάζει η εξειδικευμένη ομάδα γεωλόγων της εταιρείας. Να το «σταυρώσουμε», να χτυπήσει διάνα, να αρχίσουμε σύντομα να παράγουμε, μήπως γίνει η αφορμή να λαδώσουμε λίγο το αντεράκι μας…

 

Όταν επί πολλούς αιώνες είσαι αποικιοκράτης, μάλλον δεν γίνεται να αλλάξεις. Οι Άγγλοι ασελγούν πάνω στα αγάλματα του Παρθενώνα που έκλεψε ο Έλγιν, οργανώνοντας επιδείξεις μόδας στην αίθουσα του Μουσείου τους που τα φιλοξενεί. Ντροπή, μπρε φιλότουρκοι.

 

Διάβασα πως τώρα με την αυστηροποίηση των ποινών για την οπαδική βία, αν πετάξεις μια κροτίδα μέσα σε αγωνιστικό χώρο και συλληφθείς, η ποινή φυλάκισης είναι από 6 μήνες έως 5 χρόνια. Κι αν κάνεις έφεση οδηγείσαι κατευθείαν στη φυλακή, χωρίς η πρωτόδικη ποινή σου να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα ή να είναι εξαγοράσιμη. Το καταλάβατε, μπαχαλάκηδες; Άντε γιατί είστε η κυριότερη αιτία που όλη η φίλαθλη Ελλάδα στερήθηκε τα γήπεδα για μήνες, το προηγούμενο διάστημα.

 

Πόση σχέση να έχουν άραγε εκείνα τα εξτρεμιστικά στοιχεία που κάθε λίγο και λιγάκι επιτίθενται στις Πανεπιστημιακές σχολές, σπάνε και ρημάζουν τους ναούς της μόρφωσης -υποτίθεται- που έγιναν, ζουν και υπάρχουν, μεταλαμπαδεύουν γνώσεις και μόρφωση, από τον ιδρώτα όλου του Ελληνικού λαού; Στο όνομα ποιου …δικαιωματισμού καταστρέφουν την κρίσιμη περιουσία όλων μας; Και για ποιο λόγο η αστυνομία συλλαμβάνει πάντοτε τους ίδιους και τους ίδιους και μετά τους αφήνει …ελεύθερους; Αυτοί δεν είναι φοιτητές που μοχθούν να πάρουν ένα πτυχίο, να χτίσουν μια σταδιοδρομία. Κομματικοί «στρατοί» του σκοτεινού περιθωρίου είναι…

 

Κάποια άλλα παιδιά δουλεύουν π.χ. στην εστίαση ή στο ντελίβερι, συχνά μέσα στη νύχτα, αντιμετωπίζοντας χίλιους κινδύνους και απειλές και παράλληλα σπουδάζουν, σμικραίνοντας την οικονομική τους εξάρτηση από τους γονείς. Αυτά δεν έχουν ψυχή, δεν θέλουν άραγε να ζουν άνετα, να διασκεδάζουν κτλ.; Κι έρχονται οι λίγοι …ξύπνιοι να τα εμποδίζουν ακόμη και να δώσουν εξετάσεις;

 

Κάποτε ο Μιχάλης ως φοιτητής στο αμφιθέατρο της Νομικής Αθηνών μπήκε μπροστά με άλλους προκειμένου να προστατέψει έναν γνωστότατο -τότε- υπουργό Παιδείας που κλήθηκε να τους μιλήσει. Μπούκαραν οι μπαχαλάκηδες, έγιναν επεισόδια, με αποτέλεσμα το παιδί να γυρίσει στο σπίτι του με ένα πουκάμισο που του έλειπαν όλα τα …κουμπιά.

 

Αν υπάρχει κάποιος, να μου εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με την εσωστρέφεια και τη φαγωμάρα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί με όσα βλέπω, διαβάζω και ακούω δηλώνω …μπουμπούνας.

 

Στέφανε, όσοι κοιτάζουμε επιστάμενα τον ουρανό ξέρουμε ότι όλοι οι διάττοντες αστέρες εμφανίζονται ξαφνικά. Διαγράφουν μια φωτεινή μικρή πορεία και σύντομα σβήνουν.


Σχετικά Άρθρα

Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Ο Γιώργος Τσιντσίνης και οι «ΙΩΝΕΣ» – Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς      

Το περασμένο Σάββατο (9 Μαρτίου 2024) «έφυγε» για τη «γειτονιά των Αγγέλων» ένας σπουδαίος άνθρωπος του…
Πένθος – Ευχαριστήριο οικογένειας Γιώργου Τσιντσίνη

Πένθος – Ευχαριστήριο οικογένειας Γιώργου Τσιντσίνη

Ευχαριστούμε θερμά τους συγγενείς και φίλους που μας συμπαραστάθηκαν στο πένθος μας μετά την απώλεια του…