• 27 Φεβρουαρίου, 2024

Στον πύργο Νεμπόισα και το Βελιγράδι η Αντιδήμαρχος Βόλου Γ. Μποντού-Τοκαλή

Στον πύργο Νεμπόισα και το Βελιγράδι η Αντιδήμαρχος Βόλου Γ. Μποντού-Τοκαλή

Η Αντιδήμαρχος  Παιδείας και Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου Γεωργία Μποντού-Τοκαλή επισκέφτηκε το Βελιγράδι από τις 22 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2024,  μετά  από πρόσκληση του Συλλόγου «Έλληνες της Σερβίας»στο πλαίσιο της  45ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Βελιγραδίου.

Η Αντιδήμαρχος εκπροσώπησε τον Δήμο Βόλου σε ελληνική εκδήλωση των «Ελλήνων της Σερβίας» με  τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εν Τρικερίω», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου στη Σκαντάρλια.  ατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε  μουσικοχορευτική παράσταση από τη χορευτική ομάδα του συλλόγου με τις  αυθεντικές τρικεριώτικες  φορεσιές, που  ξεσήκωσε το ελληνικό και σερβικό κοινό. Την εκδήλωση τίμησαν  με την παρουσία τους η κ. Ελένη Δανηιλίδου, Πρόξενος της Ελλάδας στο Βελιγράδι, ο κ. Βασίλειος Προβελέγγιος, Πρόεδρος του Συλλόγου “Ελληνες της Σερβίας”, ο κ. Petar Rodifcis, Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου στη Σερβία, ο κ. Vojkan Stojicic, Πρόεδρος του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του  Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και ο κ. Milan Vukosaljevic, πρώην Πρόξενος  της Σερβίας στην Αθήνα.

Επίσης, η κα Μποντού-Τοκαλή κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Δήμου Βόλου στον αδριάντα του Ρήγα Φεραίου στο κέντρο της πόλης παρουσία μελών της ελληνικής κοινότητας Βελιγραδίου. Μετά όλοι μαζί επισκέφθηκαν  τον Πύργο Νεμπόισα, όπου φυλακίστηκε και μαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος  το 1798.

Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος επισκέφθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας και συναντήθηκε  με  τον κ.ΊβιτσαΝτάτσιτς, Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας. Στη σύσκεψη  που ακολούθησε  με τη συμμετοχή του κ. Igor Raicevic, Γενικού Γραμματέα  Εκπαίδευσης του Μητροπολιτικού Δήμου  Βελιγραδίου, του κ. Nikola Nedeljkovic, νέου Πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα, του κ. Βασίλειου Προβελέγγιου, Προέδρου του Συλλόγου “Ελληνες της Σερβίας”και του κ. Petar Rodifcis, Προέδρου του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου στη Σερβία. Αρχικά έγινε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία των δύο λαών και η συζήτηση επικεντρώθηκε πάνω σε θέματα εκπαίδευσης, τουρισμού, πολιτισμού, επιχειρηματικότητας.

Επίσης, η Αντιδήμαρχος  ευχαρίστησε για  τη  στήριξη της Σερβίας στο Δήμο Βόλου με την αποστολή εθελοντών και πυροσβεστών μετά τις καταστροφικές πλημμύρες  του Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή  αναμνηστικών δώρων και  την κοινή βούληση για περαιτέρω σύσφιξη  των σχέσεων μεταξύ Δήμου Βελιγραδίου και Δήμου Βόλου στο πλαίσιο της μακραίωνης ελληνοσερβικής φιλίας αλλά  και της λειτουργίας  του Σερβικού σχολείου στο Βόλο.

Τέλος, η Αντιδήμαρχος  επισκέφθηκε  την 45η  Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Βελιγραδίου, στην οποία  η Ελλάδα ήταν  φέτος τιμώμενη χώρα. Κατά την επίσκεψή της συναντήθηκε με τον κ. Γιώργο Κακούτη, Προϊστάμενο  της Υπηρεσίας  ΕΟΤ  Σερβίας, τον κ. Ηρακλή Τσιτλακίδη, Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους. Η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό  των Σέρβων με ιδιαίτερα αυξημένο το ενδιαφέρον για τον Βόλο και το Πήλιο.


Σχετικά Άρθρα

Διάλογος για αγροτικά θέματα μεταξύ Δ. Κουρέτα και κλιμακίου της ΠΑΚ

Διάλογος για αγροτικά θέματα μεταξύ Δ. Κουρέτα και κλιμακίου της ΠΑΚ

Συνάντηση με κλιμάκιο της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, είχε ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας,…
Εξηγήσεις για τη διαδικασία συμβάσεων πρόσληψης ζητά ο Β. Χατζηκυριάκος από τη Δημοτική Αρχή

Εξηγήσεις για τη διαδικασία συμβάσεων πρόσληψης ζητά ο Β. Χατζηκυριάκος από τη Δημοτική Αρχή

Από την παράταξη Δημοτική Πρωτοβουλία με επικεφαλής τον Βαγγέλη Χατζηκυριάκο λάβαμε και δημοσιεύουμε δελτίο Τύπου σχετικά…
Χορευτικό αντάμωμα στα Κανάλια

Χορευτικό αντάμωμα στα Κανάλια

Χορευτικό αντάμωμα με συμμετοχή χορευτών από επτά συλλόγους θα πραγματοποιηθεί στο χωριό των Καναλίων Δήμου Ρήγα…