Στην εκπομπή «κουβέντες του Λαού» η Γιάννα Μπατσκίνη-Κωτούλα, έφορος μουσείου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης

Στην εκπομπή «κουβέντες του Λαού» η Γιάννα Μπατσκίνη-Κωτούλα, έφορος μουσείου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης

Ο Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης μονοπώλησε τη συζήτηση της Βιβής Τσιντσίνη με την Γιάννα Μπατσκίνη-Κωτούλα κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου μαγκαζίνο «Κουβέντες του Λαού» που προβάλλεται κάθε Τετάρτη μεσημέρι στις 12:30 από την ιστοσελίδα μας e-almyros.gr και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έφορος του μουσείου και ιδιαίτερα δραστήρια στα κοινά Ανατολικορωμυλιώτισσα είχε πολλά να πει για τις δράσεις του συλλόγου. Μιλώντας για το Μουσείο του Συλλόγου και το Μουσείο της Αύρας Παπαδοπούλου, ανέφερε: «Τα δύο μουσεία είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία καθώς βρίσκονται στο ίδιο οικόπεδο. Ο σύλλογος έχει την επιμέλεια των εσωτερικών χώρων και ο Δήμος Αλμυρού την επιμέλεια της αυλής. Θα μιλήσω για το Μουσείο του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας που άνοιξε το 2018. Δημιουργήθηκε από πέντε-έξι άτομα που ήταν η οικογένεια του Γιώργου Μαλλιαρού, η γυναίκα του Γιάννα Γοδενοπούλου-Μαλλιαρού, οι κόρες τους Έφη και Άννα, ο Ανδρέας Τσερκεζίδης ο πρόεδρος και εγώ, αφού μας παρέδωσε η Λίτσα Λαγγούρα το υλικό που είχε σε άριστη κατάσταση και κάποια εκθέματα που είχαμε στα γραφεία.

Μέσα στο μουσείο μας έχει στηθεί ένα ανατολικορωμυλιώτικο σπίτι με όλα τα αντικείμενα που υπήρχαν, είναι όλα μαζεμένα. Οι Ανατολικορωμυλιώτες ήταν άνθρωποι νοικοκυρεμένοι, μερακλήδες, γλετζέδες, έχουμε στο κρεβάτι πάπλωμα από ακατέργαστο μετάξι, όλα τα κεντήματα, τα κοφτά κουρτινάκια έχουν έρθει από εκεί. Θεωρώ ότι είναι ένα μουσείο που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Το έχουν επισκεφθεί όλα τα σχολεία του Αλμυρού και τώρα μέλημά μας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, να το κάνουμε γνωστό στην ευρύτερη περιοχή του νομού, να συνδυάζουν τα σχολεία για παράδειγμα μία επίσκεψη στα Ζερέλια με ξενάγηση στο μουσείο μας. Επιδίωξή μας είναι το επόμενο διάστημα να τοποθετήσουμε γυάλινες προθήκες για την προστασία των εκθεμάτων και να δημιουργήσουμε ιστοσελίδα».

Για τις επόμενες δράσεις και τα χορευτικά τμήματα, η κα Μπατσίνη-Κωτούλα επισήμανε: «Στις 25 Φεβρουαρίου ο σύλλογός μας κόβει την Βασιλόπιτα στο «Αρχοντικό στο δάσος Κουρί, με μουσικό πρόγραμμα και ελεύθερη είσοδο. Περιμένουμε όλα τα μέλη μας και όχι μόνο, θα είναι εκδήλωση διασκέδασης το μεσημέρι. Για τα τέλη Μαρτίου προγραμματίζουμε μία διήμερη εκδρομή στην Αιδηψό. Όσον αφορά στα χορευτικά, μαζευόμαστε κάθε βράδυ Παρασκευής, 7-8 το παιδικό τμήμα και 8-9μ.μ. το μεγαλύτερο τμήμα στο οποίο ήρθαν καινούργια άτομα και έχει μεγάλη προσέλευση! Περιμένουμε να έρθουν περισσότερα παιδιά και θέλω να πως στους γονείς πως δεν είμαστε ένας κλειστός σύλλογος αλλά από τη χοροδιδάσκαλό μας Μαρία Γκογκινούδη διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα.

Κλείνοντας, δήλωσε πολύ περήφανη για την καταγωγή της, ενώ έκανε αναφορά στα άτομα που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο όπως αυτό προέκυψε από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2023. Πρόεδρος είναι ο Ανδρέας Τσερκεζίδης, αντιπρόεδρος η Γερακίνα Μηνούδη, γραμματέας Έφη Μαλλιαρού, ταμίας ο Μιχάλης Ανδρωνάς, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων η Γιώτα Καραπτσιά-Κοντζιά, υπεύθυνος χορευτικών ο Απόστολος Κωτούλας, υπεύθυνη μουσείου η Γιάννα Μπατσκίνη Κωτούλα, αναπληρώτρια γραμματέας η Σοφία Αραμπατζή, βοηθός χορευτικών η Χρύσα Αντωνιάδη κι αναπληρωματική ταμίας η Κατερίνα Κοντομέρκου.


Σχετικά Άρθρα

Η ξεχωριστή, ευδιάθετη, χαμογελαστή νότα του Νίκου Καμαγιάννη στις «Κουβέντες του Λαού»

Η ξεχωριστή, ευδιάθετη, χαμογελαστή νότα του Νίκου Καμαγιάννη στις «Κουβέντες του Λαού»

Τη δική του ξεχωριστή, ευδιάθετη, χαμογελαστή νότα έβαλε ο Νίκος Καμαγιάννης στις «Κουβέντες του Λαού» που…
Ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για νέες δράσεις στην εκπομπή της Τετάρτης με την Ράνια Γουρναροπούλου

Ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για νέες δράσεις στην εκπομπή της Τετάρτης με την Ράνια Γουρναροπούλου

Μία ενεργή πολίτης του Δήμου Αλμυρού με αδιάλειπτη παρουσία στον εθελοντισμό, η Ράνια Γουρναροπούλου, ήταν καλεσμένη…