• 13 Δεκεμβρίου, 2023

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη – έκδοση 9/12/23

Δελτίο Θυέλλης του Γιώργου Τσιντσίνη – έκδοση 9/12/23

Το Δελτίο Θυέλλης που υπογράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης όπως δημοσιεύθηκε στον “Λαό” του Σαββάτου 9 Δεκεμβρίου.

Έχεις στριμούρες, βρε Ταγίπ
και μην το παίζεις βράχος.
Όλος ο κόσμος σ’ αγνοεί
κι είναι κοντά σου ο πάτος.

 

Καλημέρα σας… Ήδη «σπρώχνουμε» τον καιρό για τις γιορτές των Χριστουγέννων και (σας βλέπω εγώ κρυφά) τα πρώτα λιγούρια, αρσενικά, θηλυκά και ουδέτερα, «τσακίσατε» ήδη –ενοχικά- τους πρώτους κουραμπιέδες, τα πρώτα μελομακάρονα.

 

Ελάτε, μην ντρέπεστε… Αυτά είναι τα Χριστούγεννα: Στολίστε –τσακίστε – τελειώσαμε…

 

Ο καιρός έγινε πιο χειμωνιάτικος, αλλά όχι απειλητικός (ακόμη). Πτώση θερμοκρασίας. Βροχές, αλλά μέχρι εκεί. Τα καλά νέα μας μεταδίδουν ότι μια μέτρηση σε 51 Ελληνικές πόλεις έδειξαν ότι ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο θερμότερος  των τελευταίων 15 ετών, ειδικότερα  σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη και Αιγαίο. Οπότε, κομμένες οι γκρίνιες. Δεν πρέπει να έχουμε παράπονο.

 

Τεράστιο εκλογικό βήμα ορθολογισμού και εκσυγχρονισμού στις μελλοντικές ψηφοφορίες εισάγει η Κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τις προσεχείς Ευρωεκλογές, με την επιστολική ψήφο. Όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού (αλλά και όσοι ζουν στη χώρα μας και διάφορους λόγους δεν θα πάνε στην κάλπη) θα μπορούν να ψηφίζουν ταχυδρομικά, χωρίς καν να μετακινηθούν ούτε ένα βήμα, λίγο πριν τη μέρα της επίσημης ψηφοφορίας, στέλνοντας σε φάκελο το εσώκλειστο ψηφοδέλτιο επιλογής τους, με τους σταυρούς προτίμησης.

 

Ο προφανής λόγος είναι ότι οι πάντες ελπίζουν ότι με την επιστολική ψήφο θα μειωθούν τα ανησυχητικά ποσοστά αποχής. Αλλά υπάρχει κάτι πολύ σοβαρότερο και πιο δίκαιο από αυτό… Δίνεται μια απρόσκοπτη και πανεύκολη διέξοδος στους Έλληνες ομογενείς, σε όποιο σημείο της Γης κι αν ζουν, να μετέχουν πλέον στην εκλογική διαδικασία, να επηρεάζουν και να συνδιαμορφώνουν το αποτέλεσμα, χωρίς να τρέχουν σε Ελληνικά προξενεία και πρεσβείες ή είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν μέχρι τη γενέτειρά τους, χωρίς καν να βγουν από το σπίτι τους.

 

Τώρα το πόσο θα επηρεάζει στο εξής τα συνολικά εκλογικά αποτελέσματα η νεοεισερχόμενη επιστολική ψήφος;  Αυτόν τον …πονοκέφαλο αφήστε τον στα κομματικά επιτελεία. Η ουσία είναι ότι αυτή η έλλειψη ήταν άδικη και γίνεται νόμος που απονέμει δικαιοσύνη, ισότητα όλων των Ελλήνων και πιο πραγματική δημοκρατία. Μόνο που χρειάστηκαν 50 χρόνια για να εφαρμοστεί, ενώ όλες σχεδόν οι προηγμένες χώρες την εφαρμόζουν προ πολλού. Τέλος πάντων, κάλλιο αργά παρά ποτέ…

 

Δεν ξέρω αν …ενέχονται στα καλάθια των εορτών για τα Χριστούγεννα, τα τρόφιμα και τα παιχνίδια, θέρμανση κτλ. αλλά ο πληθωρισμός που μαστίζει τη διαβίωσή μας εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης. Μακάρι να συνεχίσει έτσι γιατί ο χειμώνας άρχισε να …σφίγγει.

 

Δεν θα προλάβει η στήλη να σχολιάσει τα χθεσινά «ανδραγαθήματα» του Ερντογάν και της κουστωδίας του στην Αθήνα. Στις εβδομαδιαίες εφημερίδες, που πρέπει έγκαιρα να ολοκληρώνουν την ύλη τους προς εκτύπωση, πολλές φορές η απώλεια κάποιας επικαιρότητας μοιάζει με σκορδαλιά χωρίς …σκόρδο. Ειδικότερα όταν χάνεις όχι τόσο αυτά που λέγονται μπροστά στις κάμερες, αλλά εκείνα που αργούν να βγουν από το παρασκήνιο στο προσκήνιο. Όταν αναγκάζεσαι να τα «θυσιάσεις» σε τέτοιες περιπτώσεις, για τη δική μου εμπειρία, λογική και πρακτική; Βράσε ρύζι.

 

Κι επειδή ο αναθεωρητής – δικτάτορας συνεχώς μας πρήζει για τα «σύνορα της καρδιάς του», τώρα που ο Κυριάκος έχει πάρει «το κολλάει» με τον Άγγλο κεπαζέ, ήταν ευκαιρία να ζητήσει από τον Τούρκο να μας επιστραφούν όλα τα αρχαία Ελληνικά αγάλματα που ανασκάπτουν διαρκώς οι δικοί του αρχαιολόγοι. Κι αυτό γιατί αυτά τα ευρήματα δεν είναι απότοκος …πολιτισμού, αλλά λάφυρα πολέμων, διωγμών, σφαγών και εθνοκαθάρσεων. Τζάμπα μάγκες της καρπαζιάς, δηλαδή…

 

Για να καταλάβετε τι γίνεται πίσω από την πλάτη μας, μια φίλη-συμμαθήτρια μου αποκάλυψε ότι μια Τουρκάλα ξεναγός που τους ξεναγούσε στον αρχαίο ναό της Εφέσου, περιέγραφε τα πάντα γύρω τους σαν …Ρωμαϊκά. Κι έγινε επεισόδιο με την ψεύτρα και παραλίγο να τη σύρει απ’ τα μαλλιά η δικιά μου.

 

Κι άσε τις πονηριές, Ταγίπ. Ο Δούρειος Ίππος δεν είναι …Κερκοπόρτα. Ήταν εφεύρεση του Οδυσσέα. Και στην Ελλάδα οι …κατσίκες δεν μασάνε ταραμά ούτε οι …τράγοι στραγάλια.

 

Πώς δηλαδή; Καζάν – καζάν κι …αμάν – αμάν;

 

Και να θυμάσαι, όψιμε «φίλε» και κακέ γείτονα: Κρατάει η Ελλάδα κλώνο ελιάς, μα ξέρει να σπέρνει κεραυνούς με τ’ άλλο χέρι.

 

Σούνακ που σε κούναγε και Έλγιν που σε …κατουρούσε. Ό,τι κι αν κάνετε, τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα, πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι.

 

Μία αρκούδα και τα δύο της αρκουδάκια που ακόμη θήλαζαν, δολοφόνησαν άγνωστοι ανάμεσα στην Πλαγιά Κόνιτσας και το Επταχώρι Καστοριάς, στο 106ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης. Για την κτηνωδία ενημερώθηκαν αρχικά μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος» που έσπευσαν στο σημείο όπου ήταν ορατά τα νεκρά ζώα, ακόμη και από τον δρόμο. «Πυροβόλησαν πρώτα την μαμά- αρκούδα και μετά τα δύο μικρά που ήταν φετινής γέννας, μάλλον της περασμένης άνοιξης και ακόμη θήλαζαν όπως φαίνεται και από τις θηλές της αρκούδας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνεργάτης του «Αρκτούρου» Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος ειδοποιήθηκε για το περιστατικό, μαζί με το δασαρχείο και την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ». Υπάρχουν και κάποιοι ψυχοπαθείς σύγχρονοι Νεμρώδ της …καρπαζιάς, της φάπας, που ξεχαρμανιάζουν κτηνωδώς με αυτόν τον φρικτό τρόπο. Μακάρι να τους συλλάβουν.

 

Νέα Αριστερά «βάφτισαν» οι 11 αποχωρήσαντες από το Σύριζα το νέο κόμμα, με κοινοβουλευτικό Πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση. Οι 11 …νεοσσοί του Κοινοβουλίου στα εγκαίνια του νέου κόμματος φαίνεται πως πήραν ιδιαίτερα μέτρα …προστασίας. Θέλω να πω ότι ήταν παρούσα όλη η …«Ομπρέλα».

 

Στο σήμα της Νε.Αρ. κυριαρχούν το κόκκινο και το πράσινο χρώμα. Αλλά δεν διευκρινίστηκε αν το πράσινο είναι της οικολογίας ή του …ΠΑΣΟΚ. Και μου θύμισε εκείνο το παλιό καλαμπούρι που έλεγε «είμαστε και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα».

 

Καλορίζικοι πάντως σε κάθε περίπτωση… Κατά τα άλλα και για όλους στις επικείμενες ευρωεκλογές θα …ξυρίσουμε τον γαμπρό.

 

Θυμάσαι που σου σφύριζα

να φύγεις απ’ τον Σύριζα

και μου ‘πες «τσου, ρε Λάκη»,

στηρίζω Κασσελάκη;

Κάτσε όπως είσαι το λοιπόν

με …μπόνους τον Πολάκη.

 

Στους -50 βαθμούς Κελσίου έπεσε η θερμοκρασία στη Σιβηρία… Το ακούς, το διαβάσεις και αμέσως η ανάσα σου γίνεται …παγάκια. Καλά έγραψα εγώ τις προάλλες ότι «θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν»… Αν όχι και καλού – κακού θα έχω κοντά μου και ην Ευλαμπία (αντιανεμικό λόγω …όγκου).

 

Τί φαντασιώθηκα; Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας να βάζει τρικλοποδιά στον Τούρκο Πρόεδρο.

 

Προσέχετε πολύ ποιους κάνετε φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κυκλοφορεί πολύ απάτη, ψέμα και έγκλημα.

 

Χρόνια πολλά σε όλες τις Αννούλες που γιορτάζουν σήμερα… Να μην είναι μόνο του …χιονιά, αλλά παντός καιρού. Πάντοτε γερές, χαρούμενες κι ευτυχισμένες. Πολλές ευχές και για τους Σπύρους, τις Σπυριδούλες, τις Ελευθερίες και τους Λευτέρηδες που έπονται, τους Νίκους, και τις Νικολέττες κτλ. που προηγήθηκαν.

 

Πριν από 20 περίπου χρόνια, για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους έκανα ένα τάμα στον Άγιο Νικόλαο, να κάνω μια θεία λειτουργία στη χάρη του. Ο Σμυρνιός πατέρας μου, ιδιότυπα (μάγκικα και αγνά θρησκευόμενος) κάθε λίγο και λιγάκι μου θύμιζε ότι πρέπει να εκπληρώσω το τάμα μου τονίζοντας ότι «Πρόσεχε τον Αη-Νικόλα, γιατί είναι …μοβόρος Άγιος. Έχει πνίξει κόσμο και κοσμάκη». Αν είναι δυνατό… Μοβόρος; Κι όταν εκπλήρωσα το τάμα στην Ι.Ν. του Αλμυρού, πρώτοι και καλύτεροι από τα χαράματα έξω από τον κλεισμένο ακόμη ναό, οι αείμνηστοι γονείς μου, που παράτα σοβαρά προβλήματα υγείας που είχαν, ταξίδεψαν από τη Νέα Ιωνία κι άναψαν το κεράκι τους, ευχαριστώντας τον Αη-Νικόλα που μας βοήθησε. Η Πίστη μας είναι πιο βαθιά ριζωμένη στις ψυχές των απλών ανθρώπων του λαού μας.

 

Πριν 12 μέρες έφυγε από τη ζωή η Άννα Βούλγαρη, μια αρχοντοκυρά και πολύ καλή φίλη. Πιστεύω πως το ταξίδι της προς το Ουράνιο Φως θα είναι γαλήνιο και λαμπρό. Σήμερα, στη γιορτή της, φαντάζομαι τα κεράσματα που θα ετοιμάσει -η χρυσοχέρα- στους προσφιλείς της κεκοιμημένους, που θα τη υποδεχτούν στον Παράδεισο…


Σχετικά Άρθρα

Κάλαντα από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου στον «Λαό» και τον Δήμαρχο Αλμυρού

Κάλαντα από τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου στον «Λαό» και τον Δήμαρχο Αλμυρού

Τα γραφεία του «Λαού» γέμισαν παιδικά χαμόγελα καθώς το πρωί της Πέμπτης 25/4 δεχθήκαμε την επίσκεψη…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κώστα Χρυσόγονου: «Υπάρχουν Έλληνες Ευρωβουλευτές που κάνουν τουρισμό στις Βρυξέλλες»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κώστα Χρυσόγονου: «Υπάρχουν Έλληνες Ευρωβουλευτές που κάνουν τουρισμό στις Βρυξέλλες»

Ο συνταγματολόγος, δικηγόρος και πανεπιστημιακός καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, φιλοξένησε την Βιβή…