• 6 Δεκεμβρίου, 2023

Συγκινητική παρουσία πολιτών και φορέων και σημαντικά μηνύματα στην εξαιρετική εκδήλωση για την Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Συγκινητική παρουσία πολιτών και φορέων και σημαντικά μηνύματα στην εξαιρετική εκδήλωση για την Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Ως ένα μικρό Χριστουγεννιάτικο θαύμα, θα μπορούσε κανείς να περιγράψει την συμμετοχή και υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και των φορέων στην προσπάθεια που γίνεται από εκπαιδευτικούς του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Αγωγή» και τους γονείς και τα μέλη του τον Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων ΑμεΑ «Στοργή». Ο λόγος για την πλούσια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος,  εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Χρήστου Μπουκώρου, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Σαββελίδης, ενώ μηνύματα απέστειλαν η υφυπουργός παιδείας κα Ζέττα Μακρή και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της νέας Διευθύντριας του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού κας Μαρίας Τσούγκρα και έκλεισε με τον χαιρετισμό της προέδρου του συλλόγου φίλων ΑμεΑ «Στοργή» κας Νίκης Τσάκαλου.

Σύντομη ομιλία για την ημέρα απηύθυνε ο διευθυντής του ΚΔΑΠΑμεΑ «Αγωγή» κ. Δεληζήσης Ιωάννης.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Δρ. Εξελικτικής Ψυχολογίας και Ειδικής Παιδαγωγού Αγορίτσας Ψύλλου με θέμα «Το Παιδικό Άγχος».

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά υπό την διεύθυνση της κας Μαριάννας Σαμαρτζή η χορωδία των μαθητών του ΚΔΑΠ «Αγωγή» και του  Ωδείου Αλμυρού.

Χρήσιμη ήταν η βιωματική  δράση που παρουσίασε ο Καθηγητής Μουσικής του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αλμυρού κ. Τσακιρίδη Δημήτριο για την χρήση του «λευκού μπαστουνιού» και πως καθοδηγούμε στην κίνηση έναν τυφλό.

Μαθητές του Ε.Π.Α.Λ Αλμυρού συνόδευσαν τα παιδιά των Ειδικών Σχολείων δίνοντας ένα κομμάτι από τον χρόνο τους για να αγκαλιάσουν την προσπάθεια δίνοντας έναν μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης για την κοινωνία μας.

 

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολουθήσε βιωματική δράση για παιδιά με αφήγηση παραμυθιού «Ένας για όλους και όλοι για έναν» από την ψυχολόγο του Ε.Ε.Ε.ΕΚ κα. Ελένη Τσιντζήρα.

Παράλληλα με τα δρώμενα λειτουργούσε Χριστουγεννιάτικο παζάρι με καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών/τριών του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού και του συλλόγου ΑμεΑ «Στοργή».

 

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η νεοεκλεγείσα  Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου η οποία  ανέφερε ότι θα σταθεί αρωγός στο σπουδαίο έργο που επιτελεί το  Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, που  στον χαιρετισμό του  τόνισε ότι τα θέματα που αφορούν την αναπηρία  είναι προτεραιότητα για τον Δήμο.
Επίσης παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, η Αντιδήμαρχος, Υπεύθυνη για θέματα  Πολιτισμού & Παιδείας κ. Αρετή Μπέη, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αλμυρού κ.  Δημήτρης Εσερίδης, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Ρηγώ Φασουράκη, ο Διευθυντής  του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Βόλου κ. Γεώργιος Aλμπανούδης & η Υποδιευθύντρια κ.  Μαργαρίτα Κεχαγιά, ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Αλμυρού κ  Απόστολος Αγγελόπουλος, η Υποδιευθύντρια κ. Αποστολία Φλώρου, η
Διευθύντρια Γυμνασίου & Λυκειακών τάξεων Ευξεινούπολης κ. Μαρία  Σταυραντώνη, ο Διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού κ. Δημήτριος  Κόκκινος, η Διευθύντρια του 10ου Γυμνασίου Βόλου κ. Αποστολία  Κοτζαγιώτου, η Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Σούρπης κ Χριστίνα  Μπουρλάκη, ο Εκπρόσωπος ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σταύρος Κατσούρας, οι  συνοδοί εκπαιδευτικοί των μαθητών/τριων του 1ου  ΕΠΑ.Λ καθώς και του  Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Αλμυρού. Επιπροσθέτως την εκδήλωση τίμησαν με την
παρουσία τους οι κ.κ. Γεώργιος Μυλωνάς και Σάββας Ευαγγέλου τ.  Διευθυντές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού.
Επιπλέον στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Ιατρός, Συντονίστρια Θεσσαλίας –    Γραμματεία Ατόμων με Αναπηρία κ. Κ. Σκούπρα, ο Υποδιοικητής  Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού κ. Κων/νος Αρίδης, η Επικεφαλής της  Παράταξης «Ζωή Αλλάζουμε» και φιλόλογος κ. Ζ. Ράππου, μαζί με τη  Δημοτική Σύμβουλο κ. Α. Σιούτη – Παπακυρίλλου, η εκπρόσωπος των Φίλων  Φλόγας Αλμυρού κ. Δ. Θεοδωράκη, ο εκπρόσωπος της τοπικής Εκκλησίας π.  Χ. Μπούντης, η εκπρόσωπος της Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» κ.  Χ. Κοντογεωργάκη, η νεοεκλεγείσα Δημοτική Σύμβουλος Βόλου κ. Χ.  Μαρασίδη, όπως και μέλη των συλλογών Μικρασιατών, Ανατολικής Ρωμυλίας  και Ερυθρού Σταυρού.

 


Ακολουθεί το δελτίο της σχολικής Κοινότητας και φωτο-ρεπορτάζ της εκδήλωσης:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας της 3ης Δεκεμβρίου που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως ημέρα Ευαιασθητοποίησης και Διεκδίκησης των  Ατόμων με Αναπηρία, το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού, υπό την αιγίδα της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον  Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ Αλμυρού «Η ΣΤΟΡΓΗ», και το  Κ.Δ.ΑΠ ΑμεΑ «ΑΓΩΓΗ», πραγματοποίησε μια πετυχημένη εκδήλωση την  Κυριακή 3 Δεκέμβριου 2023 και ώρα  17:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του
Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού.
Την εκδήλωσε προλόγισε η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού κ. Μαρία  Τσούγκρα καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και τους γονείς των  μαθητών/τριών κάνοντας μια σύντομη αναφορά στα μηνύματα  που απορρέουν  από την ημέρα αυτή δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση  στη συνεργασία μεταξύ  σχολείου και οικογένειας. Η κ. Τσούγκρα χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ένα  αποτελεσματικό συμπεριληπτικό σχολείο οφείλει να δημιουργήσει γέφυρες  συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών, των οικογενειών των παιδιών με
αναπηρία και της ευρύτερης κοινωνίας με στόχο την άρση των  στερεοτυπικών αντιλήψεων, τη δυναμική αλληλεπίδραση, την αποδοχή της  διαφορετικότητας, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και την  κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία.
Στην εκδήλωση απέστειλε χαιρετισμό η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα  Μακρή η οποία δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω της επίσκεψής της στην  Κωνσταντινούπολη  ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρήστος Μπουκώρος  απηύθυνε χαιρετισμό, μέσω του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Λάμπρου.
Σημειώνεται ότι ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής  Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος λόγω μιας ξαφνικής αδιαθεσίας δεν  μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό, του  Βουλευτή Μαγνησίας του  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ  άλλων, στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού τονίζοντας ότι οι συνεχείς δράσεις και  πρωτοβουλίες του αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία της σοβαρής δουλειάς  που γίνεται στα Ειδικά Σχολεία.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης ο οποίος με αφορμή ένα έργο των  μαθητών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού που κρατούσε στα χέρια του, αναφέρθηκε  στις  δυνατότητες των παιδιών με αναπηρία και στο αναφαίρετο δικαίωμά  τους για ισότιμη πρόσβαση και ενεργό συμμετοχή σε όλους τους τομείς  της ζωής. Έπειτα η κ. Μαρία Τσούγκρα έδωσε τον λόγο στη σύμβουλο  Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης κ. Ευαγγελία Κουκουρίκη η οποία χαιρέτησε  και αυτή με την σειρά της την εκδήλωση και αναφέρθηκε στη συμβολή  τέτοιων δράσεων στην καταπολέμηση και την εξάλειψη των διακρίσεων και  στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο υπεύθυνος του Κ.Δ.ΑΠ. ΑμεΑ «Αγωγή» κ. Ι.  Δεληζήσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει  ανάμεσα στους φορείς που ασχολούνται με τα Άτομα με Αναπηρία.

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της Δρ. Εξελικτικής  Ψυχολογίας, Ειδικής Παιδαγωγού και Φιλολόγου Αγορίτσας Ψύλλου με θέμα  «Το Παιδικό Άγχος» η οποία καθήλωσε το κοινό. Στη συνέχεια ακούστηκαν τραγούδια από τους ωφελούμενους του  Κ.Δ.ΑΠ.
«Αγωγή» και του Ωδείου Αλμυρού υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας  Μουσικής και Μαέστρου κ. Μ. Σαμαρτζή.
Πολύ σημαντική ήταν η στιγμή που ο καθηγητής μουσικής του Ε.Ε.Ε.ΕΚ.  Αλμυρού κ. Δ. Τσακιρίδης πραγματοποίησε βιωματική δράση για θέματα  τυφλότητας.
Στη συνέχεια οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα  χορευτικό, τραγούδια, ένα εκ των οποίων στη νοηματική γλώσσα, και ένα  ποίημα που αναφέρονταν στη διαφορετικότητα από τους μαθητές /τριες του  Ε.Ε.Ε.ΕΚ.  Αλμυρού  σε συνεργασία με μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού.  Τους μαθητές/τριες  συνόδευσε στο αρμόνιο ο καθηγητής Δ. Τσακιρίδης  και υποστήριξαν ως εμψυχωτές οι εκπαιδευτικοί  του σχολείου μας. Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης τον λόγο έλαβε η Πρόεδρος του
Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ φίλων ΑμεΑ «Η Στοργή» κ. Νίκη  Τσάκαλου η οποία αφού ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους για την   παρουσία τους ενημέρωσε για τις δράσεις του Συλλόγου και ζήτησε  περεταίρω στήριξη από τους φορείς και την τοπική κοινωνία του Αλμυρού.
Ταυτόχρονα με την εκδήλωση, σε διπλανή αίθουσα του Ειδικού Δημοτικού  Σχολείου Αλμυρού, πραγματοποιήθηκε βιωματική δράση για τους μικρούς  φίλους με αφόρμηση το παραμύθι «Ένας για όλους και όλοι για έναν» από  την ψυχολόγο του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού  κ. Ε. Τσιντζήρα. Την εκδήλωση, που στόχευε στην καλλιέργεια συμπεριληπτικής νοοτροπίας,  στην αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και στην ανάδειξη της φωνής  των Ατόμων με Αναπηρία σχετικά με τα δικαιώματά τους για ισότιμη  πρόσβαση, έκλεισε η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού κ. Μαρία  Τσούγκρα η οποία αφού ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν, κάλεσε τους  συνδιοργανωτές, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/τριες του  Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού δίπλα της για να απευθύνουν στο κοινό τον  τελευταίο  χαιρετισμό της εκδήλωσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην είσοδο της αίθουσας λειτουργούσε  έκθεση  – Bazaar με τις χειροποίητες δημιουργίες του συλλόγου ΑμεΑ «Η Στοργή»  και των μαθητών/τριών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού που είχαν κατασκευαστεί  τόσο στο εργαστήριο Κεραμικής όσο και στο εργαστήριο Γεωπονίας.  Δημιουργίες κάθε λογής όπως στολίδια, ημερολόγια, κοσμήματα, κεριά,  διακοσμητικά, γούρια αλλά και  στολισμένα μικρά γλαστράκια με  αρωματικά φυτά και συνθέσεις λουλουδιών.  Ευχαριστούμε θερμά το  Νηπιαγωγείο Βρύναινας για συμμετοχή του στο Bazzar με  τις  καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών/τριών του καθώς και τους κ.κ. Μ.  Ανδρωνά και Β. Γκάγκα για τη πολύτιμη  συνεισφορά τους στο Bazzar.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι καλεσμένοι απήλαυσαν γλυκά προσφορά των  ζαχαροπλαστείων «Νεφέλη» & «Ελληνικόν» και των αρτοποιείων «Μπαζής»,  «Γεωργαράς» & «Μαλλιαρός» και αναψυκτικά προσφορά του συλλόγου ΑμεΑ «Η Στοργή», οι οποίοι φρόντισαν και για τον εξωραϊσμό της αίθουσας  εκδηλώσεων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου. Η αίθουσα παραχωρήθηκε με  ενέργειες της Προέδρου Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Σχολικής  Επιτροπής Δήμου Αλμυρού κ. Αρετής Μπέη. Ευχαριστούμε θερμά τους ως άνω  για τις χορηγίες και τις ενέργειές τους.

Η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού

Τσούγκρα Μαρία
MEd ΠΕ87.09

 


Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό πανηγύρι της ενορίας Ευξεινούπολης

Πασχαλινό πανηγύρι της ενορίας Ευξεινούπολης

Μια όμορφη εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Φιλόπτωχο Ταμείο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως και ο…
Επίσκεψη Σούλας Βακουφτσή στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

Επίσκεψη Σούλας Βακουφτσή στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

Τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και συγκεκριμένα τα Κανάλια, το Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο θα επισκεφθεί κλιμάκιο…
Εκδήλωση-φόρος τιμής στους Έλληνες του Πόντου / Βίντεο – φωτογραφίες

Εκδήλωση-φόρος τιμής στους Έλληνες του Πόντου / Βίντεο – φωτογραφίες

H 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί εδώ και τριάντα χρόνια να τιμάται ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας…