• 1 Δεκεμβρίου, 2023

Στην αποστολή του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ολομέλεια στο Στρασβούργο ο «Λαός»

Στην αποστολή του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ολομέλεια στο Στρασβούργο ο «Λαός»

Στην αποστολή του γραφείου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την ολομέλεια 20-23 Νοεμβρίου 2023, στο Στρασβούργο, συμμετείχαν η Βιβή Τσιντσίνη και ο Βαλάντης Ματσόρδας εκπροσωπώντας το Λαό της Μαγνησίας και το e-almyros.gr.

Με τη συνδρομή και καθοδήγηση των υπαλλήλων του γραφείου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε σημαντικές συζητήσεις και ψηφοφορίες στο ευρωκοινοβούλιο, να παραστούμε σε ενημερώσεις δημοσιογράφων για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να κάνουμε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ευρωβουλευτές και συνεργάτες τους, όπως με τον κ. Παπαδημούλη, την κα Ασημακοπούλου, την κα Κουντουρά, τον κ. Αρβανίτη και συνεργάτη του κ. Κούλογλου.

Για την ευρύτερη πολιτική της ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Περιφέρειες είχαμε την τιμή να μας ενημερώσει ο προεδρεύων κ. Omarjee (σχετικό ρεπορτάζ θα βρείτε στο φύλλο που κρατάτε στη σελίδα 4) και ειδικά για την Ελληνική περίπτωση ο κ. Παπαδημούλης.

Αξίζει να αναφέρουμε κεντρικά σημεία των επισημάνσεων του κ. Παπαδημούλη για τα ελληνικά δεδομένα. Πρότεινε να δημιουργηθεί επιτροπή στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπως και στο ευρωπαϊκό, να εξεταστεί αίτημα για παράταση υλοποίησης προγραμμάτων-έργων, λόγω των φυσικών καταστροφών και να ενισχυθούν τα μειωμένα κονδύλια για την κοινωνική πολιτική. Επεσήμανε αδυναμίες διοίκησης και ελέγχου, ζητώντας φερέγγυους διαγωνισμούς έναντι των απευθείας αναθέσεων.

Στόχος της ομάδας μας, είναι η περαιτέρω εξειδίκευση των δημοσιογράφων του «Λαού», στα Περιφερειακά θέματα, αυτή τη φορά, όπως παρουσιάζονται μέσα από την Ευρωπαϊκή Προοπτική τους. Η εγγραφή μας για τις συνεχείς ενημερώσεις και συμμετοχές σε briefings θα είναι η φυσική συνέχεια αυτού του ταξιδιού.

Στην ολομέλεια 20-23 Νοεμβρίου συζητήθηκαν θέματα όπως:

  1. η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η ανάγκη απελευθέρωσης ομήρων και άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας
  2. συζήτηση και ψήφιση νέων κανόνων που θα διευκολύνουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των συσκευασιών, για τη μείωση των περιττών συσκευασιών και απορριμμάτων και για την προώθηση της χρήσης ανακυκλωμένου υλικού.
  3. πρόταση για ενίσχυση του δικαιώματος επισκευής και ενθάρρυνση των καταναλωτών να επιλέξουν προϊόντα επισκευής αντί να αγοράζουν νέα.
  4. Συζήτηση και ψήφιση σχετικά με τα μέτρα για τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης φυτοφαρμάκων και τη μείωση της χρήσης και του κινδύνου όλων των χημικών φυτοφαρμάκων κατά τουλάχιστον 50% έως το 2030.
  5. Συζήτηση και ψήφιση για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην ΕΕ, σχετικά με τη νομοθεσία για την ενίσχυση των προτύπων εκπομπών CO2 της ΕΕ για νέα λεωφορεία, φορτηγά και ρυμουλκούμενα.
  6. ψήφιση σχετικά με τα σχέδια για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής τεχνολογίας Net-Zero και την ενίσχυση της επιχειρηματικής ιδέας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στην Ευρώπη.
  7. Ψήφιση επί των προτάσεων για τις εκλογές 6-9 Ιουνίου 2024, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού εκλογής του Προέδρου της Επιτροπής και τρόπων αύξησης της συμμετοχής και ενίσχυσης των δημοκρατικών διαδικασιών.
  8. το μέλλον της ΕΕ – προτάσεις για αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα της ΕΕ να ενεργεί και να ενισχυθεί η φωνή των πολιτών
  9. ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ παρουσίασε τις απόψεις του σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και το μέλλον της.

Ήταν πραγματικά ένα πολύ εποικοδομητικό ταξίδι, αλλά… προλάβαμε να δούμε το Στρασβούργο, το παλάτι Rohan, την Cathedrale τους και την σχεδόν γειτονική ολοστόλιστη, Χριστουγεννιάτικη Κολμάρ.

Ευχαριστούμε τον εκδότη, αντιπρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κ. Σπύρο Λάτσα για την ξενάγηση στο ευρωκοινοβούλιο και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες για τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.


Σχετικά Άρθρα

Νίκη δίχως αντίκρυσμα για τον Πρωτεσίλαο

Νίκη δίχως αντίκρυσμα για τον Πρωτεσίλαο

  Δίχως αντίκρυσμα ήταν η νίκη για τον Πρωτεσίλαο στο Στεφανοβίκειο καθώς η ομάδα του Πτελεού…
Με ήττα αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική ο Αχιλλέας

Με ήττα αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική ο Αχιλλέας

Ο Αχιλλέας αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική με βαριά εντός έδρας ήττα καθώς έχασε 2-8 από τη…
Κυριακή των Μυροφόρων – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Κυριακή των Μυροφόρων – Κήρυγμα του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Τρίτη Κυριακή από του Πάσχα σήμερα και η Εκκλησία μας συνεχίζει να μας κρατά ζωντανά στη…