• 30 Νοεμβρίου, 2023

Κώστας Αρβανίτης: Αδιαπραγμάτευτη η απόδοση ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη

Κώστας Αρβανίτης: Αδιαπραγμάτευτη η απόδοση ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη

“Όταν οι ευθύνες πάνε παντού, κανένας δεν έχει την ευθύνη! Ξεκινάμε όλοι μαζί για διαφάνεια και ευθύνες όπου υπάρχουν με έγγραφα και αποδείξεις!”. Το μήνυμα που στέλνει μέσα από την ιστοσελίδα του ο Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών είναι σαφές. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Ευθύνες για ένα από τα πιο αποτρόπαια δυστυχήματα των τελευταίων δεκαετιών που συγκλόνισαν την χώρα μας στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, και το οποίο προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85.

Για έγκλημα έκανε λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Καρυστιανού στη συνάντηση που είχε με τον Κώστα Αρβανίτη, Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ./The Left και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE).

Η κ. Καρυστιανού αναφέρθηκε στις επιδιώξεις του Συλλόγου και στις μέχρι σήμερα ενέργειές του προκειμένου αφενός να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν όλοι όσοι φέρουν ευθύνη για το δυστύχημα, και αφετέρου να αποζημιωθούν οι επιζήσαντες και οι συγγενείς των θανόντων.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Γιώργος Κουβίδης, πρόεδρος του συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για υιοθέτηση μακροπρόθεσμης ριζοσπαστικής πολιτικής, καθώς τα τροχαία ατυχήματα αναμένεται το 2030 να είναι η 5η αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών με τους περισσότερους θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, την οποία απέρριψε ασυζητητί η ΝΔ, καθώς και οι περαιτέρω πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναλάβει ο Σύλλογος ώστε να απαντηθούν τα χιλιάδες «γιατί;» και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Είναι ντροπή η απόδοση των ευθυνών και της δικαιοσύνης να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκάλυψη των ευθυνών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία προδίδει περίτρανα η απόφασή της ΝΔ να απορρίψει τις προτάσεις σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρώην Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών για την υπογραφή και εκτέλεση της σύμβασης 717, δηλαδή για την τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή σε καμία δικαιοκρατούμενη ευρωπαϊκή χώρα», σημείωσε ο Κώστας Αρβανίτης, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ επέλεξε να αγνοήσει την ποινική δικογραφία που διαβίβασε στη Βουλή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, όπου με σαφήνεια εντοπίζονται ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών, κ. Καραμανλή.


Σχετικά Άρθρα

Η Ευρώπη να σταθεί ενάντια στη σφαγή των δημοσιογράφων στη Γάζα: Επιστολή Αρβανίτη και 26 ΕΒ από 4 πολιτικές ομάδες

Η Ευρώπη να σταθεί ενάντια στη σφαγή των δημοσιογράφων στη Γάζα: Επιστολή Αρβανίτη και 26 ΕΒ…

Με πρωτοβουλία του Κώστα Αρβανίτη, 27 Ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες απέστειλαν σήμερα επιστολή στην Ευρωπαϊκή…
Κ. Αρβανίτης: Geoblocking, νίκη για τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες εταιρίες παραγωγής περιεχομένου

Κ. Αρβανίτης: Geoblocking, νίκη για τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες εταιρίες παραγωγής περιεχομένου

Δελτίο Τύπου του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / The Left Κώστα Αρβανίτη για την ψηφοφορία στην Ολομέλεια σχετικά με την άρση…