• 25 Νοεμβρίου, 2023

Ενημέρωση για την Περιφερειακή πολιτική της ΕΕ από τον Younous Omarjee – Η περίπτωση της Ελλάδας

Ενημέρωση για την Περιφερειακή πολιτική της ΕΕ από τον Younous Omarjee – Η περίπτωση της Ελλάδας

Γράφει η Βιβή Τσιντσίνη

Κατά την τελευταία επίσκεψή μας στο Στρασβούργο για την ολομέλεια που πραγματοποιήθηκε 20-23 Νοεμβρίου είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε ενημέρωση δημοσιογράφων από τον κ. Younous Omarjee, Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την ενημέρωση διοργάνωσε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, αφού στην συγκεκριμένη αποστολή συμμετείχαν δημοσιογράφοι του Περιφερειακού Τύπου της χώρας μας.

Ο κ. Younous Omarjee, είναι Γάλλος πολιτικός που υπηρετεί ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 4 Ιανουαρίου 2012 και συμμετέχει στη Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς – Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών. Κατάγεται από το τo Σαιν-Ντενί (Saint-Denis), διοικητική πρωτεύουσα της Ρεϋνιόν, υπερπόντιου διαμερίσματος της Γαλλίας στον Ινδικό ωκεανό.

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό της Ευρωπαϊκής ιδέας ότι από το πιο απομακρυσμένο σημείο της Ευρώπης, ένα εκλεγμένο μέλος του Κοινοβουλίου έχει μια τόσο σημαντική θέση για τη σύγκλιση των Περιφερειών σε κάθε χώρα-μέλος.

 

Ο κ. Omarjee κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων έθεσε τέσσερις σημαντικούς πυλώνες της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

  1. Ισότητα. Βασική αρχή είναι η αλληλεγγύη για ένα στόχο ισότητας. Όσο περισσότερο χρειάζεται στήριξη μια περιοχή, τόσο περισσότερο επιδοτείται. Στόχος είναι όλοι οι πολίτες να έχουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο.
  2. Σύγκλιση μέσα από τη δημοσιονομική πολιτική της συνοχής.
  3. Αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων όπως μετανάστευση, κλίμα, νέο πράσινο σύμφωνο, επιδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  4. Εδαφικός χαρακτήρας. Η επιτροπή ασχολείται με τις διαφορετικότητες π.χ. σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές που χάνουν τη βιομηχανία τους και τη δημογραφική τους ζωτικότητα. Ύψιστη νέα προτεραιότητα στη νέα περίοδο που ενδιαφέρει πολύ την Ελλάδα είναι η νησιωτική διάσταση (νησιωτικότητα). Πως οι κάτοικοι των νησιών μπορούν να έχουν την ισότητα στο βιοτικό επίπεδο και την ανάπτυξη όπως οι περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.
  5. Η Μεσόγειος είναι προτεραιότητα για την Ευρώπη. Ο κ. Omarjee τόνισε «η Μεσόγειος, η Ελλάδα είναι ένα σύνορο που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ταυτόχρονα ειδικά για τη Μεσόγειο κλιμακώνονται οι κίνδυνοι της κλιματικής κρίσης», ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία μακρο-περιφέρειας της Μεσογείου ακριβώς για να μπορέσουν οι αρμόδιες επιτροπές να εργαστούν και να δώσουν λύσεις στα ειδικά θέματα της περιοχής για το περιβάλλον, το κλίμα και το νερό. Ήταν μια πρόταση η έκθεση της οποίας εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο και υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Για την Ελλάδα ο κ. Omarjee τοποθετήθηκε ότι θα μπορούσε να έχει ενεργειακή αυτονομία, αλλά και ότι αναμένεται η κλιματική κρίση να προκαλέσει τριγμούς σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Απάντηση στο τελευταίο, είναι η αλληλεγγύη και ένα δυνατό πρόγραμμα επενδύσεων για τους ιδιώτες με σκοπό την αποκατάσταση μετά την καταστροφή, για την οποία -όπως τόνισε- χρειάζεται να αναπτύξουμε ένα μεγάλο ταμείο. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να γίνουν μεγάλες επενδύσεις και σε μικρές πόλεις, όπου πρέπει να ενισχυθεί η απασχόληση και να διορθωθεί το δημογραφικό.

Κλείνοντας την ενημέρωση ο κ. Omarjee είπε ότι «η κεντρική πολιτική πρέπει να λάβει μέτρα κατά των κοινωνικών ανισοτήτων και να εφαρμόσει με τον καλύτερο τρόπο  την ευρωπαϊκή πολιτική προς όφελος των πολιτών της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τα εργαλεία για την αποκέντρωση και τη σύγκλιση… ερχόμαστε ως νοσοκόμες… αλλά οι ρίζες της αρρώστιας δεν λύνονται από εμάς… για να ανατραπεί η τάση πρέπει να δουλέψουν οι κυβερνήσεις… χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.

Στον κ. Omarjee μεταξύ άλλων θέσαμε θέματα του Περιφερειακού Τύπου αφού είναι σημαντικός για την ανάπτυξη των περιφερειών και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι το θεωρεί προτεραιότητα και μάλιστα μας ανέφερε ότι σε πολλές χώρες υπάρχουν προγράμματα συνεργασίας μεταξύ Τύπου και Κράτους ή Τύπου και Περιφερειών. Για παράδειγμα επειδή σε μια καταστροφή η πληροφορία διαχέεται πιο γρήγορα, στοχευμένα και άμεσα από τον τοπικό τύπο, στη διαδικασία των ενεργειών σε περίπτωση φυσικής καταστροφής είναι η άμεση συνεργασία με τον Τύπο με προσυμφωνημένο-προδιαγεγραμμένο τρόπο. Είναι αυτό που η γράφουσα πάντοτε συζητά-ζητά από φορείς. Ενίσχυση μέσα από τη δουλειά μας, μέσα από αυτό που έτσι κι αλλιώς προσφέρουμε.

 


Σχετικά Άρθρα

Πρωινό Δελτίο Τύπου 20-5-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Πρωινό Δελτίο Τύπου 20-5-2024– Link-κλικ στους τίτλους της επικαιρότητας

Διαβάστε παρακάτω με τίτλο και λινκ… τους κύριους τίτλους ειδήσεων της πρωινής επικαιρότητας της Δευτέρας 20…
Νίκη δίχως αντίκρυσμα για τον Πρωτεσίλαο

Νίκη δίχως αντίκρυσμα για τον Πρωτεσίλαο

  Δίχως αντίκρυσμα ήταν η νίκη για τον Πρωτεσίλαο στο Στεφανοβίκειο καθώς η ομάδα του Πτελεού…
Με ήττα αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική ο Αχιλλέας

Με ήττα αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική ο Αχιλλέας

Ο Αχιλλέας αποχαιρέτησε τη Β’ Τοπική με βαριά εντός έδρας ήττα καθώς έχασε 2-8 από τη…