• 21 Νοεμβρίου, 2023

Tα Ζερέλια στην ΕΡΤ3 – Συνέντευξη με τον Τάκη Θεοδοσίου – Νεότερα για την τελική αναγνώριση της μετεωριτικής προέλευσης

Tα Ζερέλια στην ΕΡΤ3 – Συνέντευξη με τον Τάκη Θεοδοσίου – Νεότερα για την τελική αναγνώριση της μετεωριτικής προέλευσης

Η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3 φιλοξένησε αυτή την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου τον Αλμυρό μας και τις μετεωριτικές λίμνες Ζερέλια, ενώ την Παρασκευή έγιναν γυρίσματα σε τρία σημεία του Αλμυρού, ώστε να ακολουθήσουν και άλλες εκπομπές για την περιοχή μας.

Η «Περίμετρος» καθημερινά επικεντρώνεται σε θέματα της επικαιρότητας και κυρίως με απευθείας συνδέσεις απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, μεταφέρει τον παλμό της ελληνικής «περιμέτρου» στη συχνότητα της ΕΡΤ3, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της δημόσιας τηλεόρασης.

Στην εκπομπή της Πέμπτης κύριος καλεσμένος ο ειδικός μετεωριτών κ. Τάκης Θεοδοσίου, διευθυντής του μουσείου μετεωριτών στην Αθήνα, ο οποίος συνεχίζει με ζήλο και αποτελεσματικότητα τις έρευνες μέχρι και την τελική καταγραφή των Ζερελίων ως μετεωριτικών λιμνών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η ΕΡΤ πρόβαλε το προωθητικό βίντεο του Δήμου Αλμυρού για τις λίμνες Ζερέλια. Το αρχαιολογικό και φυσικό τοπίο έλκει το ενδιαφέρον των ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και με την τελική καταγραφή των λιμνών ως μετεωριτικών αναμένουμε πολλούς επισκέπτες στην πόλη μας.

Ακολουθεί μέρος της συνέντευξης του Τάκη Θεοδοσίου:

Πως συνδέεται το μουσείο μετεωριτών με τις λίμνες; Ξέρουμε αν εξηγείται το ολοστρόγγυλο σχήμα τους;

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο, ένας λόγος που ασχολήθηκα με τις λίμνες ήταν αυτό ακριβώς.. το ολοστρόγγυλο σχήμα τους… υπήρξε αφετηρία για να ξεκινήσω την έρευνά μου το 2005 – 2008. Τις μετεωριτικές πλέον σίγουρα λίμνες Ζερέλια, αφού τα ευρήματα που έχει βρει η ομάδα μου τα τελευταία περίπου 15 χρόνια μας δείχνουν καθαρά μετεωριτική προέλευση με σπάνια μέταλλα, όπως ιρίδιο και σιδηρονικέλιο. Πιστεύουμε ότι έπεσαν δυο μικροί αστεροειδής μεγέθους περίπου 5 έως 15 μέτρων ο καθένας, πριν περίπου 8 με 12.000 χρόνια κατά προσέγγιση που σταδιακά οι κρατήρες τους γέμισαν από τον υδροφόρο ορίζοντα και έγιναν λίμνες. Υπάρχει μεγάλη ιστορία στην περιοχή από τότε μέχρι σήμερα. Έχουμε στοιχεία ότι οι αρχαίοι κάτοικοι των περιοχών χρησιμοποίησαν αυτά τα πετρώματα, έγινε επεξεργασία τους σε συγκεκριμένους χώρους για να γίνουν αντικείμενα και όπλα. Στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο με τον καθηγητή Ηλία Θεοδωρίδη στο τμήμα Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών έχουμε και νέο δείγμα με νέα στοιχεία και περιμένουμε την επιβεβαίωσή τους επίσης όπου μιλάμε για ψήγματα του ίδιου του αστεροειδούς πλέον.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Φωτο-ρεπορτάζ – Ζημιές στη γέφυρα ΠΑΘΕ στον Ξηριά – Γέφυρα προς Ζερέλια – 5ο Δημοτικό – Γέφυρα Ξηριά

Φωτο-ρεπορτάζ – Ζημιές στη γέφυρα ΠΑΘΕ στον Ξηριά – Γέφυρα προς Ζερέλια – 5ο Δημοτικό –…

Φωτο-ρεπορτάζ και βίντο του Βαλάντη Ματσόρδα από τις ζημιές στη γέφυρα ΠΑΘΕ στο ύψος του Ξηριά,…
Εγκαίνια στις λίμνες Ζερέλια: Ομιλίες, έκθεση μετεωριτικών πετρωμάτων και προωθητικό βίντεο μαγνήτισαν τους παρισταμένους

Εγκαίνια στις λίμνες Ζερέλια: Ομιλίες, έκθεση μετεωριτικών πετρωμάτων και προωθητικό βίντεο μαγνήτισαν τους παρισταμένους

Οι ομιλίες, η έκθεση μετεωριτικών πετρωμάτων και το προωθητικό βίντεο που παρουσίασαν οι συμμετέχοντες και η…
Εγκαινιάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στις Λίμνες Ζερέλια

Εγκαινιάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στις Λίμνες Ζερέλια

Οι δίδυμες λίμνες των μετεωριτών “Ζερέλια” έλκουν συνεχώς το ενδιαφέρον των επισκεπτών από την Ελλάδα και…