• 21 Νοεμβρίου, 2023

Tα Ζερέλια στην ΕΡΤ3 – Συνέντευξη με τον Τάκη Θεοδοσίου – Νεότερα για την τελική αναγνώριση της μετεωριτικής προέλευσης

Tα Ζερέλια στην ΕΡΤ3 – Συνέντευξη με τον Τάκη Θεοδοσίου – Νεότερα για την τελική αναγνώριση της μετεωριτικής προέλευσης

Η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3 φιλοξένησε αυτή την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου τον Αλμυρό μας και τις μετεωριτικές λίμνες Ζερέλια, ενώ την Παρασκευή έγιναν γυρίσματα σε τρία σημεία του Αλμυρού, ώστε να ακολουθήσουν και άλλες εκπομπές για την περιοχή μας.

Η «Περίμετρος» καθημερινά επικεντρώνεται σε θέματα της επικαιρότητας και κυρίως με απευθείας συνδέσεις απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, μεταφέρει τον παλμό της ελληνικής «περιμέτρου» στη συχνότητα της ΕΡΤ3, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της δημόσιας τηλεόρασης.

Στην εκπομπή της Πέμπτης κύριος καλεσμένος ο ειδικός μετεωριτών κ. Τάκης Θεοδοσίου, διευθυντής του μουσείου μετεωριτών στην Αθήνα, ο οποίος συνεχίζει με ζήλο και αποτελεσματικότητα τις έρευνες μέχρι και την τελική καταγραφή των Ζερελίων ως μετεωριτικών λιμνών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η ΕΡΤ πρόβαλε το προωθητικό βίντεο του Δήμου Αλμυρού για τις λίμνες Ζερέλια. Το αρχαιολογικό και φυσικό τοπίο έλκει το ενδιαφέρον των ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και με την τελική καταγραφή των λιμνών ως μετεωριτικών αναμένουμε πολλούς επισκέπτες στην πόλη μας.

Ακολουθεί μέρος της συνέντευξης του Τάκη Θεοδοσίου:

Πως συνδέεται το μουσείο μετεωριτών με τις λίμνες; Ξέρουμε αν εξηγείται το ολοστρόγγυλο σχήμα τους;

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο, ένας λόγος που ασχολήθηκα με τις λίμνες ήταν αυτό ακριβώς.. το ολοστρόγγυλο σχήμα τους… υπήρξε αφετηρία για να ξεκινήσω την έρευνά μου το 2005 – 2008. Τις μετεωριτικές πλέον σίγουρα λίμνες Ζερέλια, αφού τα ευρήματα που έχει βρει η ομάδα μου τα τελευταία περίπου 15 χρόνια μας δείχνουν καθαρά μετεωριτική προέλευση με σπάνια μέταλλα, όπως ιρίδιο και σιδηρονικέλιο. Πιστεύουμε ότι έπεσαν δυο μικροί αστεροειδής μεγέθους περίπου 5 έως 15 μέτρων ο καθένας, πριν περίπου 8 με 12.000 χρόνια κατά προσέγγιση που σταδιακά οι κρατήρες τους γέμισαν από τον υδροφόρο ορίζοντα και έγιναν λίμνες. Υπάρχει μεγάλη ιστορία στην περιοχή από τότε μέχρι σήμερα. Έχουμε στοιχεία ότι οι αρχαίοι κάτοικοι των περιοχών χρησιμοποίησαν αυτά τα πετρώματα, έγινε επεξεργασία τους σε συγκεκριμένους χώρους για να γίνουν αντικείμενα και όπλα. Στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο με τον καθηγητή Ηλία Θεοδωρίδη στο τμήμα Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών έχουμε και νέο δείγμα με νέα στοιχεία και περιμένουμε την επιβεβαίωσή τους επίσης όπου μιλάμε για ψήγματα του ίδιου του αστεροειδούς πλέον.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Μια συνεργασία που γράφει ιστορία: “Μαθητές προωθούν τον τόπο τους – Μόδα και Φύση στις Λίμνες Ζερέλια”

Μια συνεργασία που γράφει ιστορία: “Μαθητές προωθούν τον τόπο τους – Μόδα και Φύση στις Λίμνες…

Μαθητές του Γυμνασίου  και Λυκειακών Τάξεων Ευξεινούπολης, σε συνεργασία με τον Δήμο τους, το Δημοτικό Ωδείο…
Ζερέλια, Μουσείο Αλμυρού και Πινακοθήκη: προορισμοί διδακτικής επίσκεψης για το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου

Ζερέλια, Μουσείο Αλμυρού και Πινακοθήκη: προορισμοί διδακτικής επίσκεψης για το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου

Οι μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου επισκέφτηκαν την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 τις…
Τοποθέτησαν κολώνες ΔΕΗ στο δρόμο για τη μεγάλη λίμνη- Ανάγκη προστασίας του φυσικού κι αρχαιολογικού τοπίου στα Ζερέλια

Τοποθέτησαν κολώνες ΔΕΗ στο δρόμο για τη μεγάλη λίμνη- Ανάγκη προστασίας του φυσικού κι αρχαιολογικού τοπίου…

Από τον Λαό της Μαγνησίας – έκδοση 30-12-2023 Συνεχίζεται η κακοποίηση του φυσικού και αρχαιολογικού τοπίου…