«Νέα ορμή, νέα ζωή για το θέατρο Φθιωτίδων Θηβών»: Εκδήλωση για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου

«Νέα ορμή, νέα ζωή για το θέατρο Φθιωτίδων Θηβών»: Εκδήλωση για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου

Μία σημαντική εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στις Μικροθήβες το απόγευμα του προσεχούς Σαββάτου 18 Νοεμβρίου αναφορικά με την πορεία του σπουδαίου έργου αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου. Στις 18:00 στον χώρο του Σχολείου, η εκδήλωση «Νέα ορμή, νέα ζωή για το θέατρο Φθιωτίδων Θηβών» συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, το σωματείο για την προστασία των αρχαίων θεάτρων «Διάζωμα», την τοπική Κοινότητα Μικροθηβών-Δήμος Βόλου, τον Αθλητικό Σύλλογο Μικροθηβών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικροθηβών.

Κατά τη διάρκειά της θα μιλήσουν η διευθύντρια της αρχαιολογικής υπηρεσίας Μαγνησίας κα Ανθή Μπάτζιου, οι αρχαιολόγοι Αλεξάνδρου Σταματία, Ελισάβετ Νικολάου, Ευαγγελία Μέρμηγκα, Άρης Παπαγιάννης, Κατερίνα Βουλγαράκη, η πολιτικός μηχανικός Ελένη Σιαγκάη. Μέσα από τις παρουσιάσεις/ομιλίες θα γίνει ενημέρωση του κοινού για την πορεία του έργου, θα προβληθούν όλες οι εργασίες που έγιναν την τελευταία τριετία κι αυτές που απομένουν για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στον κόσμο ως επισκέψιμος αυτός ο υπέροχος χώρος.

 

Σπουδαίας σημασία η ανάδειξη του χώρου
Η αρχαία πόλη των Φθιωτίδων Θηβών ταυτίστηκε περί το 1835 από τον W. Leake κι ανασκαφικά από τον Α. Αρβανιτόπουλο την πρώτη δεκαετία του 1900. Από το 1991 άρχισαν εκτεταμένες έρευνες από την ΙΓ’ ΕΚΠΑ και ήρθαν στο φως μοναδικά μνημεία που μέχρι τότε ήταν άγνωστα.

Μεταξύ αυτών, τo αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών το οποίο εντοπίστηκε πάνω στον τραπεζοειδή λόφο «Κάστρο» που εκτείνονταν στο βόρειο τμήμα του Κρόκιου πεδίου, του 4ου αιώνα π.Χ., κατασκευασμένο από λαξευμένους παραλληλεπίπεδους ηφαιστειακούς λίθους. Εκτιμάται πως μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 3.000 θεατές και τους προσέφερε πανοραμική θέα στο Κρόκιο πεδίο και τον Παγασητικό κόλπο και μια μοναδική ακουστική λόγω της εξ ολοκλήρου λίθινης κατασκευής του. Το θέατρο είχε δύο κατασκευαστικές φάσεις, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο όπου μετατράπηκε σε αρένα.

Για την ανάδειξή του έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις στο χωριό των Μικροθηβών, τη Νέα Αγχίαλο, τον Βόλο, τον Αλμυρό. Η πρώτη έγινε πριν από 13 χρόνια. Το 2014 και 2015 εκπονήθηκαν μελέτες ανάδειξης του μνημείου οι οποίες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τον Νοέμβριο του 2019 ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανακοίνωσε την ένταξη του έργου «Στερέωση, Αποκατάσταση κι ανάδειξη Αρχαίου Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών» στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας 2014-2020 με χρηματοδότηση 1.900.000 ευρώ.

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 ξεκίνησαν με τη συνδρομή του Δήμου Βόλου και της Τοπικής Κοινότητας Μικροθηβών (παροχή νερού στον αρχαιολογικό χώρο, εξασφάλιση πρόσβασης από την άνω πλευρά του θεάτρου) οι εργασίες αποκατάστασης, οι ανασκαφικές εργασίες στο μνημείο, η εκπόνηση μελετών και οι πρώτες αναστηλωτικές εργασίες. Μάλιστα πριν δύο χρόνια αυτοψία για την πορεία των εργασιών πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Nέος ιερέας στον Αγιο Γεώργιο Μικροθηβών

Nέος ιερέας στον Αγιο Γεώργιο Μικροθηβών

Νέος ιερέας λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Μικροθήβες. Όπως είπε…
Nίκη τίτλου για Μικροθήβες! Το φωτορεπορτάζ του αγώνα

Nίκη τίτλου για Μικροθήβες! Το φωτορεπορτάζ του αγώνα

Οι Μικροθήβες νίκησαν 3-1 τον Τοξότη Β’ και μία αγωνιστική πριν το τέλος κράτησαν τη θέση…
Σούπερ Σγούρδας οδήγησε τις Μικροθήβες σε διπλό!

Σούπερ Σγούρδας οδήγησε τις Μικροθήβες σε διπλό!

Ταξιδάκι στο νησί της Σκιάθου για την ομάδα των Μικροθηβών σήμερα Σάββατο. Οι “τράγοι” του Άρη…