• 8 Νοεμβρίου, 2023

Μήνας για να προγραμματίσουμε τον εποχιακό μας εμβολιασμό – Γράφει ο Δρ. Αλέξ. Οικονομίδης

Μήνας για να προγραμματίσουμε τον εποχιακό μας εμβολιασμό – Γράφει ο Δρ. Αλέξ. Οικονομίδης

Μετά τη δύσκολη πανδημία που βιώσαμε, κάθε χρόνο ο Νοέμβριος οφείλει να μας αφυπνίζει ακόμα περισσότερο για την προφύλαξη της υγείας μας αλλά και των ανθρώπων που αγαπάμε! Αυτή τη συζήτηση είχαμε πρόσφατα μέσω τηλεδιάσκεψης με τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήριο Τσιόδρα, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός για το χειμώνα που έρχεται. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δύο ιοί μας προκαλούν ιδιαίτερο άγχος, αυτός της γρίπης και ο κορονοϊός. Πόσο μάλλον όταν και ο τελευταίος κορονοϊός της λοίμωξης COVID19 φαίνεται να λαμβάνει εποχική μορφή. Για αυτό το λόγο δεν προκαλεί έκπληξη, και μάλλον αναμενόμενο ήταν, το νέο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 που πρόσφατα προτάθηκε για εμβολιασμό, ειδικά στους πολίτες «υψηλού κινδύνου». Αλλά για να τα έχουμε όλα με μια σειρά στην προσωπική, ιατρική μας ατζέντα, θα πρέπει να έχουμε τα εξής στο μυαλό μας:

  • Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πρέπει να εμβολιαστούμε εντός του Νοεμβρίου για τον ιό της γρίπης ώστε ο επερχόμενος Γενάρης να μας βρει έτοιμους, οπότε και αναμένεται η έξαρση του ιού στη χώρα μας. Ειδικά από φέτος έχουν εισαχθεί και ενισχυμένα εμβόλια έναντι της γρίπης, που αναφέρονται σε πολίτες άνω των 60 ετών.
  • Για τη λοίμωξη COVID19 από τον κορονοϊό μπορούμε να εμβολιαστούμε με το νέο εμβόλιο (κλείνοντας ραντεβού στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα), ειδικά αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες «υψηλού κινδύνου». Σε κάθε περίπτωση, το νέο εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται μετά από 3 μήνες από τον τελευταίο εμβολιασμό ή νόσηση.

Αλλά και για άλλες, εν δυνάμει προβληματικές λοιμώξεις για την περίοδο του χειμώνα (και όχι μόνο) ισχύουν τα εξής:

  • Για τους άνω των 65 ετών ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο είναι εγκεκριμένος και δωρεάν, και ειδικά οι πολίτες «υψηλού κινδύνου» θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει για αυτόν.
  • Για τον έρπη-ζωστήρα που προκαλεί επώδυνες αναζωπυρώσεις, το εμβόλιο χορηγείται άπαξ, σε μία μόνο δόση, και δωρεάν για τις ηλικίες 60-75 ετών.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι το ποιοι άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένη ανάγκη τον εμβολιασμό. Πρόκειται για τους πολίτες  «υψηλού κινδύνου», άνθρωποι δηλαδή που κατεξοχήν δεν έχουν τις εφεδρείες να ανταποκριθούν με επιτυχία σε μία λοίμωξη από παθογόνα μικρόβια και ιούς. Τέτοιοι άνθρωποι είναι οι καρκινοπαθείς και οι χημειοθεραπευόμενοι, οι ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση, οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, οι διαβητικοί ασθενείς και οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Βαριά αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα επίσης θέτουν τους ασθενείς στην ευπαθή ομάδα «υψηλού κινδύνου».

Αλλά και οι εγκυμονούσες γυναίκες, τα μικρά παιδιά και οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι είναι πιο ευπαθείς σε λοιμώξεις. Άνθρωποι που σχετίζονται με οποιοδήποτε τρόπο με αυτές τις κατηγορίες πολιτών (όπως φροντίδα ή συμβίωση) έχουν ένδειξη εμβολιασμού. Σε κάθε περίπτωση, συμπτώματα όπως υψηλός και επίμονος πυρετός, παραγωγικός βήχας και δύσπνοια σε συνδυασμό μερικές φορές με έντονη κόπωση και μυικό πόνο είναι σημάδια που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στον προσωπικό σας ιατρό! Προσωπική μου σύσταση και προτροπή είναι να μεριμνήσετε για την υγεία σας και τη σωματική σας ευεξία το χειμώνα που έρχεται και να προφυλαχτείτε με τον απαιτούμενο εμβολιασμό. Ρωτήστε τον προσωπικό σας ιατρό και το φαρμακοποιό σας. Ενημερωθείτε σωστά!

 Δρ. Αλέξανδρος Δ. Οικονομίδης, MD, PhD, BSc
Ειδικός Παθολόγος, Αχιλλέως 69, Αλμυρός
Συνεργάτης Ειδικός Παθολόγος Άγιος Νικόλαος Κεντρικής Κλινικής Βόλου & Μονάδας Φροντίδας ΕΡΑΤΩ
Συνεργάτης Ειδικός Παθολόγος Γενικής Κλινικής Thessalia
Τηλ: 24220-22933, 6948078379
Ε-mail: alexandros.ikonomidis@gmail.com

 


Σχετικά Άρθρα

Τους νικητές του διαγωνισμού «Κινηματογραφώντας στη Θεσσαλία» βράβευσε ο Κώστας Αγοραστός

Τους νικητές του διαγωνισμού «Κινηματογραφώντας στη Θεσσαλία» βράβευσε ο Κώστας Αγοραστός

Τα βραβεία του διαγωνισμού «Κινηματογραφώντας στη Θεσσαλία» που διοργάνωσαν το Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας σε συνεργασία…
Απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού για την Κάρλα

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού για την Κάρλα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που ανέδειξε την οικοτουριστική αξία του διαγωνισμού για την περιοχή της λίμνης και…
Κορωνοϊός: Εισήγηση για 4η δόση του εμβολίου σε όλους άνω των 30 ετών

Κορωνοϊός: Εισήγηση για 4η δόση του εμβολίου σε όλους άνω των 30 ετών

Στην εισήγηση να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό όλων των άνω των 30 ετών με…