• 1 Νοεμβρίου, 2023

Ερώτηση Μεϊκόπουλου για τα εκατοντάδες πλημμυρισμένα στρέμματα σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο

Ερώτηση Μεϊκόπουλου για τα εκατοντάδες πλημμυρισμένα στρέμματα σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο

Την απόκοσμη εικόνα που παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις του Στεφανοβικείου και του Ριζόμυλου Μαγνησίας 50 ημέρες μετά την επέλαση των πρώτων πλημμυρών έφερε στη Βουλή με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Ακολουθεί το σχτικό δελτίο Τύπου.

«Τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών βαμβακιού, φυστικιάς, αμυγδαλιών και άλλων ειδών βρίσκονται ακόμα κάτω από μεγάλους όγκους νερού, εκατοντάδες στρέμματα έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια λίμνη με τους αγρότες και τους καλλιεργητές της περιοχής να βρίσκονται δικαιολογημένα σε απόγνωση καθώς το οικονομικό τους πλήγμα είναι τεράστιο», ανέφερε ο Βουλευτής. Στην Ερώτησή του κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην απαραίτητη διαδικασία άντλησης των υδάτων αλλά και στην καταβολή επαρκών αποζημιώσεων σύμφωνα με το πραγματικό κόστος της καλλιέργειας των στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, στις περιοχές του Ριζόμυλου και του Στεφανοβικείου εκατοντάδες είναι οι οικογένειες που βιοπορίζονται από την καλλιέργεια των στρεμμάτων τους. Οι οικογένειες αυτές υφίστανται σήμερα τεράστιες απώλειες εισοδήματος και παραμένει άγνωστο πότε και αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα καθώς ο χρόνος κατά τον οποίο τα στρέμματα θα είναι ξανά καλλιεργήσιμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί επαρκώς.

Οι καλλιεργητές καταγγέλλουν αδιαφορία και αδράνεια εκ μέρους της κυβέρνησης καθώς η διαδικασία άντλησης των υδάτων δεν προχωρά ενώ οι ανακοινωθείσες αποζημιώσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν την τεράστια οικονομική ζημία που έχουν υποστεί. «Τη στιγμή που τα πάγια έξοδα για την καλλιέργεια βαμβακιού είναι πάνω από 300 ευρώ το στρέμμα, η ανακοινωθείσα αποζημίωση των 130 ευρώ ανά στρέμμα υπολείπεται πάνω από το μισό και σε καμία περίπτωση δεν φτάνει για να καλύψει το μέγεθος της καταστροφής για τους αγρότες της περιοχής», ανέφερε ο Βουλευτής και σημείωσε ότι οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν ούτε το κόστος του πανάκριβου καλλιεργητικού εξοπλισμού που σήμερα παραμένει βυθισμένος κάτω από τα λιμνάζοντα νερά.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Οι εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες του Στεφανοβικείου και του Ριζόμυλου είδαν σε μία μέρα τις περιουσίες τους να χάνονται κάτω από τους τεράστιους όγκους νερού. Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει αποτελεσματικά τους αγρότες της περιοχής, ο μηδενισμός του εισοδήματος των οποίων θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία».


Σχετικά Άρθρα

Στις οικονομικές επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Γιώργος Αυτιάς

Στις οικονομικές επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Γιώργος Αυτιάς

Με την ανάδειξη των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγκρότησής…
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την πανώλη στα αιγοπρόβατα από Περιφέρεια Θεσσαλίας-ΥΠΑΑΤ

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την πανώλη στα αιγοπρόβατα από Περιφέρεια Θεσσαλίας-ΥΠΑΑΤ

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι των 35 συνεργείων των κτηνιάτρων σε όλη τη Θεσσαλία για…
Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου: Να το απολαύσουμε και να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου: Να το απολαύσουμε και να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Ο Πέτρος Γκαϊδατζής και ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου θα πάρουν για πρώτη φορά μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες.…