• 19 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Αλμυρός μετρά τις πληγές του: Αναφορά των καταστροφών Daniel από τους επικεφαλής τοπικών συμβουλίων

Ο Αλμυρός μετρά τις πληγές του: Αναφορά των καταστροφών Daniel από τους επικεφαλής τοπικών συμβουλίων

Πέρασαν δέκα ημέρες από το καταστροφικό πέρασμα του φαινομένου Daniel από τη Μαγνησία και οι κάτοικοι της επαρχίας Αλμυρού μετρούν τις πληγές τους που θα πάρουν αρκετό καιρό να επουλωθούν, καθώς πολλά ήταν τα πλημμυρισμένα σπίτια, η καταστροφή σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, μηχανήματα, και εμπόρευμα.

Επλήγησαν όμως και οι υποδομές του Δήμου, γεφύρια έπεσαν, δρόμοι ξηλώθηκαν. Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μας, προκειμένου να καταγράψουμε …την επόμενη ημέρα και τις ζημιές στα διάφορα χωριά του Δήμου, επικοινωνήσαμε με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Κατέστη εφικτή η συνομιλία μας με τους περισσότερους. Κοινή συνισταμένη όλων η ολική καταστροφή της αγροτικής οδοποιίας. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα όσα μάς είπαν οι επικεφαλής των τοπικών συμβουλίων σχετικά με το τι άφησε πίσω του ο Daniel.

 

Ξάνθης Ιωάννης (Αμαλιάπολη): Ζήσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στο παραλιακό μας χωριό. Ήταν τέτοιος ο όγκος νερού που κατέβασαν τα δύο ρέματα που το μισό χωριό, από την πλατεία μέχρι την παραλία έπαθε μεγάλη ζημιά. Τέσσερα-πέντε σπίτια υπέστησαν ολική καταστροφή στον εξοπλισμό τους καθώς πλημμύρισαν, επιχειρήσεις, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία είχαν σημαντικές ζημιές, ό,τι ήταν μέσα είναι για πέταμα. Τρεις οικογένειες με ανήλικα παιδιά φιλοξενήθηκαν αυτές τις ημέρες σε άλλα σπίτια της Αμαλιάπολης. Ένα κατάστημα εστίασης κλείνει οριστικά όπως μου είπε ο ιδιοκτήτης λόγω της διάβρωσης του εδάφους και των κατολισθήσεων. Σε τουλάχιστον 15 υπόγεια έγινε άντληση νερών από την Πυροσβεστική. Από το γεφυράκι και προς τα κάτω, έχει ξηλωθεί ο δρόμος, καταστράφηκαν το 5×5, τα αναψυκτήρια στην πλαζ, το πάρκινγκ, η παιδική χαρά. Νερά και λάσπες μπήκαν μέσα στο σχολείο. Στο 90% των ελαιοπερίβολων δεν είναι δυνατή η πρόσβαση. Σας λέω χαρακτηριστικά πως κάποιοι αγρότες μόνο με μηχανή μότο κρος μπόρεσαν να πάνε να δούνε τη ζημιά στα δένδρα τους. Όλα είναι γεμάτα πέτρες και φερτά υλικά. Αγροτική οδοποιία δεν υπάρχει πλέον. Εξαφανίστηκαν 4 γεφύρια που ήταν προς τη μεριά του λόφου, το λιμάνι μπαζώθηκε με φερτά υλικά και χρήζει άμεσης αποκατάστασης. Ακόμη μία βάρκα βούλιαξε, παραγωγοί ελαιολάδου έχασαν πολλά κιλά λαδιού που είχαν σε αποθήκες, ενώ μηχανήματά τους καταστράφηκαν. Για μία εβδομάδα δεν είχαμε νερό, δόθηκε την Δευτέρα στο μισό χωριό και την Τρίτη κανονικά αφού το νερό παρέσυρε κι έσπασε τους αγωγούς. Πρώτη φορά πνίγηκε στο νερό ένα χωριό δίπλα στη θάλασσα. Πρέπει να έρθει εξειδικευμένο προσωπικό να καταγράψει τις ζημιές επί τόπου και σίγουρα θα χρειαστεί να γίνει μελέτη για τα δύο ρέματα ώστε σε μελλοντική κακοκαιρία να μην έχουμε παρόμοια προβλήματα.

 

Κώστας Κελάφας (Ανάβρα): Το πέρασμα του Daniel από την Ανάβρα δεν προκάλεσε τόσες ζημιές σε σχέση με τον Ιανό ή με τα άλλα χωριά στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου. Είχαμε πολλά φερτά υλικά σε όλους τους δρόμους, ενώ χάλασε η αγροτική οδοποιία. Από την πρώτη μέρα μετά το φαινόμενο, είχαμε δύο μηχανήματα στο χωριό, του Δήμου Αλμυρού και ιδιώτη προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση στα χωράφια και τις κτηνοτροφικές μονάδες. Στον επαρχιακό δρόμο από Αλμυρό προς Ανάβρα υπάρχουν νεροφαγώματα, ο δρόμος όμως είναι σε κυκλοφορία έστω και εάν οι οδηγοί σε κάποια σημεία πρέπει να κινούνται με μεγάλη προσοχή. Υπάρχουν ζημιές σε δύο γεφύρια στην έξοδο του χωριού προς τον Δομοκό, το νερό τα έχει φάει εκατέρωθεν, δεν είναι επικίνδυνο να πέσουν τώρα αλλά σε μια μελλοντική ισχυρή βροχόπτωση σίγουρα θα γίνει κάτι τέτοιο εφόσον δεν

γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Αναφέρθηκε απώλεια ζωοτροφών από το νερό που μπήκε σε αποθήκες, όχι όμως σε μεγάλο βαθμό, ενώ ένα σοβαρό πρόβλημα διαπιστώθηκε με την ύδρευση σε έναν συγκεκριμένο κτηνοτροφικό οικισμό καθώς υπήρχαν πολλά σπασίματα αλλά προχωράμε στην αποκατάσταση».

 

Βασίλης Κωνσταντίνου (Άγιοι Θεόδωροι): Μέσα στο χωριό δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα, ένα γεφυράκι κοντά στο σχολείο είχε φθορές που επιδιορθώσαμε αλλά σίγουρα πρέπει να γίνει ένα έργο αντιστήριξης. Οι περισσότεροι αγροτικοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι, κάποιοι ούτε με τρακτέρ ή 4×4 δεν μπορούν να τους περάσουν οι αγρότες που θέλουν να φθάσουν στα δένδρα τους. Ακόμη ένα γεφυράκι προς τη μεριά του λιοτροβείου έπεσε αλλά υπάρχει πρόσβαση στο σημείο κι από άλλο μέρος».

 

Χριστόπουλος Παναγιώτης (Βρύναινα): Για πέντε ημέρες δεν είχαμε νερό διότι έσπασε αγωγός που βρίσκονταν στα 1.000 μέτρα υψόμετρο. Η σωλήνα είχε φύγει μαζί με όλον τον δρόμο. Μηχάνημα του Δήμου μας έδωσε πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο και η επιδιόρθωση έγινε αφού μαζευτήκαμε 15 κάτοικοι του χωριού και περπατήσαμε 2,5 πορεία με τους σωλήνες  στα χέρια! Μέσα στη Βρύναινα έπεσαν έξι τοιχία, ενώ νερό μπήκε σε ένα υπόγειο και μία αποθήκη. Ειδικά ο ιδιοκτήτης της αποθήκης έπαθε ζημιά διότι είχε εκεί μαζεμένο τσάι. Το χωριό παραμένει χωρίς ίντερνετ και τηλέφωνο διότι κόπηκε η οπτική ίνα στο ύψος της γέφυρας του Ξηριά. Η βλάβη αυτή θεωρώ ότι θα πάρει καιρό να αποκατασταθεί. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε το ίδιο πρόβλημα στον Ιανό για τρεις εβδομάδες. Οι δρόμοι είναι χαλασμένοι, στο εσωτερικό δίκτυο έφυγαν τσιμέντα και έχουν ανοίξει λακούβες σε πολλά σημεία. Η αγροτική οδοποιία καταστράφηκε τελείως. Μηχάνημα της Περιφέρειας καθάρισε τον δρόμο από τον Άη Γιάννη προς το μοναστήρι. Η Βρύναινα έχει ξεχωριστό δίκτυο νερού για τους κτηνοτρόφους κι εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διότι είναι σπασμένο σε πέντε σημεία».

Μαλλιαρός Ευάγγελος (Κοκκωτοί): Ο ορεινός όγκος είναι απροσπέλαστος, ο δρόμος έχει φύγει μαζί με τα έλατα και σίγουρα χρειάζεται νέα χάραξη. Μέσα στο χωριό δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα αλλά οι αγροτικοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι, έγιναν πολλές κατολισθήσεις και έχουν σπάσει πολλά δένδρα. Μία γέφυρα στην τοποθεσία Ματάζι, πάνω από τον παλιό Πλάτανο, υπέστη σοβαρές ζημιές και θέλει φτιάξιμο».

 

Μπουχώρης Γιώργος (Ανθότοπος-Νεράιδα): Στον δρόμο Νεοχωράκι-Ανθότοπο-Νεράιδα έπεσαν τρεις γέφυρες και μία μετά τον Ανθότοπο προς το Ζαρκαδοχώρι, συνολικά τέσσερις. Τα χωριά ήταν αποκομμένα για αρκετές ημέρες. Οι τρεις γέφυρες είχαν πέσει και πριν τρία χρόνια με τον Ιανό. Σε δύο σημεία έχει διαβρωθεί ο δρόμος και υπάρχουν πολλά φερτά υλικά, από το βουνό κατέβηκε μεγάλο όγκος φερτών υλών. Μέσα στον Ανθότοπο και τη Νεράιδα ψιλώθηκαν δρόμοι, πεζοδρόμια, τσιμέντα, έπεσε ο περίγυρος στον χώρο του κοινοτικού καταστήματος. Ζημιές υπήρξαν σε αποθήκες με ζωοτροφές, σε λογικά πλαίσια σε σχέση με αυτά που βλέπουμε σε άλλα μέρη, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν πρόσβαση στον Αλμυρό κι αναγκάστηκαν να πετάξουν την παραγωγή γάλακτος τεσσάρων-πέντε ημερών, με σημαντική οικονομική ζημιά για αυτούς. Σχετικά με την οδοποιία έχουμε ολική καταστροφή. Μέχρι την Τρίτη 12/9 η πρόσβαση γίνονταν προσωρινά μόνο με αγροτικά μηχανήματα, ενώ υπήρχαν πέντε αποκλεισμένες κτηνοτροφικές μονάδες (σ.σ. μέχρι την ημέρα έκδοσης αυτό είχε αλλάξει).

Ο κος Μπουχώρης εξήρε την προσφορά και τη συνδρομή όλων όσων βοήθησαν ώστε τέσσερις ημέρες να γίνει μεταφορά ψωμιού από ρέμα σε ρέμα με τα πόδια και μετά διανομή στους κατοίκους από σπίτι σε σπίτι, ενώ ιδιαίτερα ευχαριστήθηκαν οι κάτοικοι των χωριών όσο ήταν αποκλεισμένοι την προσφορά καφετέριας Αλμυρού με καφέδες και σάντουιτς!

 

Κωνσταντίνου Γρηγόρης (Αγία Τριάδα): Δεκαπέντε σπίτια στον δρόμο προς τη Σούρπη πλημμύρισαν και ό,τι οικοσυσκευή υπήρχε μέσα, είναι χαλασμένη. Το νερό έφθασε μέχρι και το ένα μέτρο! Εκτός από ψυγεία, κουζίνες, τηλεοράσεις, πλυντήρια και άλλες συσκευές, καταστράφηκαν γεωργικά μηχανήματα των ιδιοκτητών των σπιτιών αυτών. Λάστιχα από χωράφια στο χωριό έφθασαν μέχρι τη θάλασσα! Οι βαμβακοκαλλιέργειες καταστράφηκαν ολικώς με πολλά φερτά υλικά όπως και οι αγροτικοί δρόμοι, ενώ βρήκα περίπου 200 μελίσσια αναποδογυρισμένα σε μεγάλη απόσταση από εκεί που οι μελισσοκόμοι τα είχαν τοποθετήσει. Έξι-επτά αυτοκίνητα σκεπάστηκαν με νερό οπότε κι αυτά έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Το υπόγειο της κοινότητας πλημμύρισε δύο φορές. Το νερό πέρασε πάνω από τη γέφυρα του Σαλαμπριά και εκεί θα πρέπει να γίνει έλεγχος από την τεχνική υπηρεσία για τη στατικότητά της. Μιας κι έρχεται ο χειμώνας, πρέπει να καθαριστούν τα ρέματα και τα γεφυράκια από τις πέτρες και τα ξύλα, τα κλαδιά γιατί έχει φρακάρει η δίοδος του νερού, ενώ στον κεντρικό δρόμο Σούρπης-Αγία Τριάδα πρέπει να γίνει ένα έργο ώστε να μην έχουμε ξανά το ίδιο φαινόμενο.

 

Ραχιώτης Γιάννης (Αχίλλειο): Τα προβλήματα στην περιοχή του Αχιλλείου εντοπίζονται σε 15 σπίτια και 2 μαγαζιά που πλημμύρισαν -το νερό έφθασε μέχρι και το ένα μέτρο σε ορισμένα- και στην αγροτική οδοποιία που καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι ελαιοπαραγωγοί δεν μπορούν να πάνε στα περιβόλια τους. Στην παραλία πολλά φερτά υλικά, ξύλα, πλαστικά, ενώ σε ένα μαντρί μπήκε πολύ νερό και ο ιδιοκτήτης έχασε μεγάλο μέρος από τις ζωοτροφές. Ζημιές στην οδοποιία έγιναν και στον Άγιο Δημήτριο εκεί όπου πλημμύρισε το εστιατόριο-καφετέρια και καταστράφηκαν συσκευές και εξοπλισμός.

 

Τέφογλου Αργύρης (Ευξεινούπολη): Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα στο χωριό παρά μόνο πλημμύρισε ένα υπόγειο, ενώ σοβαρές ήταν οι φθορές στη γέφυρα προς τα Ζερέλια.

 

Τσαντήλας Γιάννης (Κωφοί): Η ταλαιπωρία μας ήταν τις δύο πρώτες ημέρες γιατί στο ρέμα του Αγίου Νικολάου δεν μπορούσαμε να περάσουμε προς το χωριό και έτσι πηγαίναμε γύρω-γύρω από τους Κοκκωτούς. Αποκαταστάθηκε όμως το πρόβλημα σχετικά γρήγορα αφού μηχανήματα του Δήμου βρέθηκαν στην περιοχή και έκαναν επεμβάσεις. Πάντως στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει καθίζηση και θα χρειαστεί να πέσει τσιμέντο. Σε σπίτια δεν μου αναφέρθηκαν προβλήματα αλλά πλημμύρισαν κάποια αποθηκάκια και έσπασαν πολλά κεφαλόβρυσα. Για την αγροτική οδοποιία, ό,τι είχαμε στρώσει στον Ιανό, έφυγε τελείως, υπάρχουν τεράστιες ζημιές σε αυτό το κομμάτι.

 

Μπουκοβάλας Κώστας (Πτελεός): Μέσα στο χωριό του Πτελεού καταστράφηκαν δρόμοι, υπάρχουν σημεία που ξηλώθηκε όλη η άσφαλτος, ενώ έπεσε ένα δένδρο στο κοιμητήριο και προκλήθηκαν φθορές σε ορισμένους τάφους. Σχεδόν όλα τα γεφυράκια του Πτελεού έχουν ζημιές ή καθιζήσεις, σε τρία έφυγε ο δρόμος. Από εκεί και πέρα, σημαντικές υλικές ζημιές καταγράφονται στο παραλιακό μέτωπο. Η παραλία στη Λειχούρα καταστράφηκε τελείως, στη Λεύκη πλημμύρισαν δέκα σπίτια, στο Πηγάδι νερό μπήκε σε τρία-τέσσερα μαγαζιά, στην Αγία Μαρίνα και τη Λεύκη το τοπίο στην παραλία έχει αλλάξει τελείως μορφή. Τέλος, έπαθα σοκ όταν αντίκρισα τους δρόμους προς τα περιβόλια, όλη η αγροτική οδοποιία είναι κατεστραμμένη αφού οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ρέματα από τον μεγάλο όγκο νερού που πέρασε.

Προς επίρρωση των όσων μας είπε ο κος Μπουκοβάλας, ο πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου Λειχούρας κος Γιάννης Ζαγκαβιέρος σχολίασε πως έπεσαν όλα τα αλμυρίκια, καταστράφηκαν οι κούνιες, οι ομπρέλες που είχαν τοποθετήσει οι κάτοικοι, πλημμύρισαν όλα τα σπίτια, ενώ η παραλιακή οδός δεν υπάρχει πλέον όπως την γνωρίζαμε.

 

Κωστούλας Χρήστος (Σούρπη): Όλα τα σπίτια εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου πλημμύρισαν, υπολογίζεται ότι νερό μπήκε σε 30-40 υπόγεια στη Σούρπη. Ο δρόμος ξηλώθηκε σε πολλά σημεία μέσα στο χωριό, ενώ ο αγωγός της ύδρευσης βγήκε κυριολεκτικά στην επιφάνεια. Στις Νηές δεν πας πουθενά, δεν υπάρχει δρόμος. Ευτυχώς που η φετινή σοδειά δεν ήταν μεγάλη και μετριάζεται κάπως η αγροτική καταστροφή. Εκεί θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αποκατασταθεί η οδοποιία προς τα περιβόλια. Οι ζημιές στις καλλιέργειες τεράστιες, μπήκε νερό σε τέσσερις αποθήκες με κριθάρια, καλαμπόκια, τριφύλλια και σανό, καταστράφηκε μέρος του κτηνοτροφικού αγωγού, ενώ η πρόσβαση σε τρεις μονάδες στην περιοχή του Κλινωβού δεν ήταν εφικτή για μία εβδομάδα. Επίσης, με κάλεσε ένας μελισσοκόμος που δεν είναι από την περιοχή μας και μου είπε πως είχε 120 μελίσσια στη Σούρπη αλλά δεν βρήκε κανένα.

 

Ιωάννου Χρήστος (Κρόκιο): Δουλέψαμε όλες αυτές τις ημέρες για να δώσουμε πρόσβαση στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας στα όρια της κοινότητας Κροκίου. Μέσα στο χωριό πλημμύρισαν τέσσερα σπίτια στα οποία έγινε άντληση νερού από την Πυροσβεστική, χάλασαν όμως πολλά περιβόλια, αμπέλια και οι δρόμοι που χρησιμοποιούν οι αγρότες μας.

 

Ο κος Χριστοδούλου Θανάσης (Πλάτανος) έκανε τοποθέτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφέροντας ότι για πρώτη φορά η Περιφέρεια φέτος έστειλε μηχανήματα να καθαρίσουν τα ρέματα, όμως στο Πλατανόρεμα η τσάπα δεν επαρκούσε.

 

Βάσω Πυργάνη-Παρασκευοπούλου (Νέα Αγχίαλος): Η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και ζημιές στην πόλη μας, κυρίως σε οικισμούς της. Διαλύθηκαν δρόμοι στη Βελανιδιά, μεγάλες ζημιές στην παραλία της Χρυσής Ακτής, ενώ μέσα και πιο κοντά στη Νέα Αγχίαλο, είχαμε πολλά πλημμυρισμένα σπίτια. Δέκα σπίτια πήραν πολύ νερό μέσα στην πόλη, πάνω από 35 στη Δημητριάδα και 15 στο Αλωνάκι. Πολλά φερτά υλικά, ξηλώθηκε η άσφαλτος στον παραλιακό δρόμο στο Αλωνάκι, εκεί μπροστά στην καφετέρια έπεσε το γεφυράκι, ενώ διαλύθηκαν κυριολεκτικά όλοι οι δρόμοι που είχαν γίνει μετά τον Ιανό και αφορούσαν τις διαδρομές που ακολουθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Έσπασε η γέφυρα που ένωνε το Αϊδίνι με τη Δημητριάδα, ενώ όπως είμαι σε θέση να ξέρω, 50 ζώα πνίγηκαν σε κτηνοτροφική μονάδα στη θέση Λαχανόκηποι. Επιπλέον, ζημιές στην παραγωγή και τα χωράφια είχαν οι αγρότες της περιοχής μας. Ήδη από την Πολιτική Προστασία έχει έρθει κλιμάκιο για τις αυτοψίες και καταγραφές σε σπίτια κι επιχειρήσεις που επλήγησαν το προηγούμενο διάστημα.

 

Δημήτρης Βαλκανιώτης (Αϊδίνι): Όσον αφορά στο Αϊδινι, οι ζημιές περιορίστηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες και την αγροτική οδοποιία. Τρεις δρόμοι αγροτικοί κόπηκαν τελείως. Κάποια νερά και λάσπες είχαμε στο κοιμητήριο και την παλιά εκκλησία, ωστόσο είναι αντιμετωπίσιμα προβλήματα. Θέλω να τονίσω πως προβλήματα μέσα στον οικισμό δεν υπήρχαν κι αυτό χάρη στη νέα γέφυρα της Περιφέρειας μετά τον Ιανό που ήταν σοβαρό τεχνικό έργο που έγινε με δυνατό εξοπλισμό, ενώ είχαμε καθαρίσει το Αετόρεμα.


Σχετικά Άρθρα

Αναστολή λειτουργίας των Σφαγείων

Αναστολή λειτουργίας των Σφαγείων

Τα σφαγεία Αλμυρού και Ανάβρας αναστέλλουν τη λειτουργία τους από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, λόγω…
Σε νέες περιπέτειες ο Δήμος για τις προσλήψεις μέσω Αμφικτυονιών

Σε νέες περιπέτειες ο Δήμος για τις προσλήψεις μέσω Αμφικτυονιών

Από την Αποκεντρωμένη σε Ειδική Επιτροπή ο έλεγχος νομιμότητας της σύμβασης Δίνεται συνέχεια για την υπόθεση…
Θαν. Μασούρας: Για να με βγάλουν εκτός τροποποίησαν τις προϋποθέσεις για τη δημοπρασία

Θαν. Μασούρας: Για να με βγάλουν εκτός τροποποίησαν τις προϋποθέσεις για τη δημοπρασία

Συνέχεια της πρώτης επιστολής διαμαρτυρίας είναι το παρακάτω κείμενο του αναγνώστη του «Λαού» κ. Μασούρα Θανάση,…