• 17 Σεπτεμβρίου, 2023

Πρόγραμμα για τους ηλικιωμένους και για ΚΑΠΗ από τη Δημοτική Παράταξη ζωή_αλλάζουμε

Πρόγραμμα για τους ηλικιωμένους και για ΚΑΠΗ από τη Δημοτική Παράταξη ζωή_αλλάζουμε

γράφει η Ζωή Ράππου

Απαράγραπτο χρέος της δημοτικής αρχής η διασφάλιση της ενεργούς γήρανσης και της καλής ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων μας.

Γιατί τα γηρατειά δεν έρχονται ως κακοτυχία. Αντιθέτως είναι για τους τυχερούς που θα φτάσουν ως εκεί.

Η δημιουργία ΚΑΠΗ δυστυχώς παραμένει προεκλογικό σύνθημα κενό περιεχομένου και ουσίας.

 

Τα  Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) δεν πρέπει να συγχέονται σε καμία περίπτωση με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Είναι δύο διαφορετικές κοινωνικές δομές με διαφορετικό  ρόλο και στόχο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση  η μία δομή να αντικαταστήσει την άλλη.

 

Το  πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»  λειτουργεί πρωτίστως ως μονάδα ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.
Το ΚΑΠΗ δρα καθοριστικά στην ενίσχυση της ενεργούς γήρανσης των ηλικιωμένων ατόμων, λειτουργώντας έτσι και ως ασπίδα προστασίας έναντι της κοινωνικής απομόνωσης, της κακοποίησης και παραμέλησης τους.

 

Ο σεβασμός της δημοτικής αρχής προς τους ηλικιωμένους πρέπει να προσφέρεται κάθε μέρα με πλούσιες δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση καθημερινότητας και ποιότητας ζωής τους.

Η δημοτική αρχή εμπράκτως πρέπει να τονίζει την αδιαφιλονίκητη και ξεχωριστή τους προσφορά με κοινωνική προστασία, ασφάλεια, φροντίδα και συμμετοχή σε δημιουργικές απασχολήσεις.

Αυτό μπορεί να το πραγματοποιήσει με την επαναφορά των ΚΑΠΗ, μια κοινωνική δομή που λειτουργούσε με πολύ επιτυχία επί σειρά ετών.

 

Μέσα από το πρόγραμμά μας για τους ηλικιωμένους

  • δίνουμε ιδέες για δραστηριότητες και ενεργό γήρανση καθώς και μια γωνιά για να καταθέτουν οι ηλικιωμένοι/ες συνδημότες/τισσες τις σκέψεις, τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις τους και να  τις μετουσιώνουν σε δράση και δημιουργία.
  • αναπτύσσουμε στρατηγικό σχεδιασμό για την ενεργό γήρανση
  • δίνουμε στους ηλικιωμένους την ευκαιρία να μην επιτρέψουν στον εαυτό τους να αποσυρθούν από τη ζωή
  • δημιουργούμε φιλικό περιβάλλον και μεριμνούμε για την ανάπτυξη κατάλληλων συστημάτων για τη φροντίδα των ηλικιωμένων
  • τους εντάσσουμε στην παραγωγική διαδικασία ζητώντας εθελοντική προσφορά σε τομείς που δεν απαιτούν δύναμη, αντοχή και σύγχρονη τεχνογνωσία αλλά εμπειρία και γνώση
  • δεσμευόμαστε για τη δημιουργία κοινοτικού κέντρου κοινωνικής δράσης. Πρόκειται για ένα χώρο με όργανα γυμναστικής ειδικά για ηλικιωμένους, ψυχολογική υποστήριξη, γνωριμία με νέες τεχνολογίες για να ενισχύσουν περισσότερο τις ψηφιακές δεξιότητες, λειτουργία τμημάτων χορωδίας, παραδοσιακού χορού
  • τους αξιοποιούμε για την καταγραφή προφορικής ιστορίας
  • ζητούμε τη συνδρομή τους για τη δημιουργία θεματικών μουσείων και σεμινάρια μεταλαμπάδευσης παραδοσιακών πρακτικών, γιατί είναι θλιβερό να γνωρίζεις, όμως, κανείς να μη σε ρωτά

Πρόγραμμα για τους ηλικιωμένους» με #ζωή_αλλάζουμε «γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή»

Σχετικά Άρθρα

#ζωή_αλλάζουμε: Εντυπωσιακή συμμετοχή πολιτών στα εγκαίνια των γραφείων – “Γιατί η πολιτική είναι προσφορά στους πολίτες και στον τόπο, όχι επάγγελμα, ούτε ματαιοδοξία, ούτε  εκδίκηση”

#ζωή_αλλάζουμε: Εντυπωσιακή συμμετοχή πολιτών στα εγκαίνια των γραφείων – “Γιατί η πολιτική είναι προσφορά στους πολίτες…

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των συμπολιτών μας στα εγκαίνια των γραφείων της Δημοτικής Παράταξης #ζωή_αλλάζουμε, με…
Eπίσκεψη του Νίκου Χαυτούρα στον Αλμυρό

Eπίσκεψη του Νίκου Χαυτούρα στον Αλμυρό

Στον Αλμυρό βρέθηκε ο Νίκος Χαυτούρας, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ανεξάρτητο συνδυασμό Ενωμένοι Θεσσαλοί με…
Εμβολιασμοί ενάντια του τετάνου στο Κ.Υ. Αλμυρού

Εμβολιασμοί ενάντια του τετάνου στο Κ.Υ. Αλμυρού

Aπό την Δευτέρα 25/9/2023 η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία  με το…