• 22 Αυγούστου, 2023

Πλούσια δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου

Πλούσια δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου

Πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ψυχαγωγία των μονίμων κατοίκων και των παραθεριστών

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο τελευταίος οικισμός του νομού Μαγνησίας στα σύνορα με τη Φθιώτιδα με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους αλλά εκατοντάδες παραθεριστές. Σημαντική είναι η συμβολή του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου σε θέματα καθημερινότητας και διασκέδασης των κατοίκων και μέσα στον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν ή θα γίνουν δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Μιλήσαμε με τον κο Αιμίλιο Ζούμπο, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου ο οποίος είναι εκπαιδευτικός, καθηγητής Φυσικής με μόνιμη διαμονή στην Αθήνα και τους καλοκαιρινούς μήνες απολαμβάνει την εξοχική του κατοικία στον οικισμό. Αρχικά μάς είπε ότι είναι περίπου 30 οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά τη θερινή περίοδο ο πληθυσμός εκτοξεύεται στα 300-400 άτομα αφού πολλοί έχουν εξοχικά σπίτια στην περιοχή με τις όμορφες παραλίες. Ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα, ο Άγιος Δημήτριος πλημμυρίζει από ντόπιους, Αλμυριώτες και Λαμιώτες που τον προτιμούν για το μπάνιο τους.

 Ο σύλλογος έχει ζωή πάνω από τριάντα χρόνια και την τελευταία τετραετία έχει παρουσιάσει πλούσια δράση. Ο κος Ζούμπος δήλωσε σχετικά: «Φιλοδοξία του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου μας είναι να αναπτύξει και να διατηρήσει συνεργασία με την Δημοτική Αρχή για κάποια θέματα καθημερινότητας που απασχολούν τους κατοίκους και τους παραθεριστές, να κάνουμε προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής μας και να βρούμε λύσεις σε διάφορα προβλήματα. Παράλληλα θέλουμε να προγραμματίζουμε δραστηριότητες για την ψυχαγωγία όλων όσων τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκονται στον Άγιο Δημήτριο. Έτσι, δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά που παραθερίζουν, να γνωριστούν ώστε να διατηρήσουν επαφές μεταξύ τους και με τον τόπο, να παίξουν, να βγουν από το σπίτι και να περάσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των διακοπών τους».

Μέσα στον Ιούλιο, τα μέλη του συλλόγου, με τη συνδρομή εθελοντών, προχώρησαν στον εξωραϊσμό του χώρου όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, καθάρισαν τις παραλίες, έστησαν τις ομπρέλες και τοποθέτησαν τους στύλους και τις γραμμές στο γήπεδο μπιτς βόλεϊ, εξόπλισαν τη δανειστική βιβλιοθήκη (που φιλοξενείται σε έναν παλιό τηλεφωνικό θάλαμο) με βιβλία ελληνικά και ξενόγλωσσα.

Σχετικά με τις δράσεις που αφορούν τα παιδιά, στις αρχές Αυγούστου έγινε εργαστήριο παιδικής χειροτεχνίας κατά τη διάρκεια του οποίου οι μικροί μας φίλοι έφτιαξαν έργα με βοτσαλάκια και ζωγράφισαν πέτρες από την παραλία, στις 5/8 διοργανώθηκε βραδιά με «ζωντανή» έντεχνη και λαϊκή μουσική, ενώ την Δευτέρα 7/8 πραγματοποιήθηκε η λεγόμενη ολυμπιάδα παιχνιδιών (εικόνα), που είναι διάφορα παιχνίδια όπως διελκυστίνδα, κρυφτό, κυνηγητό κι άλλα με τα οποία μεγάλωσαν οι παλιότερες γενιές κι αναβιώνουν με σκοπό τα παιδιά να αφήσουν τα κινητά και τα τάμπλετ ζώντας τα ίδια τη χαρά της συμμετοχής.

Επίσης, τρία παιδιά από την περιοχή που ασχολούνται με το θέατρο Σκιών παρουσίασαν Καραγκιόζη την Τρίτη 14 του μηνός, έγινε προβολή ταινίας σε προτζέκτορα, μπιτς πάρτυ στο οποίο συνέβαλε και ο Δήμος Αλμυρού για την ηχητική εγκατάσταση. Η τελευταία δράση, λίγο πριν οι περισσότεροι παραθεριστές εγκαταλείψουν τον τόπο διακοπών τους, είναι αυτή την Κυριακή 20/8 κι αφορά πεζοπορία στην κορυφή του βουνού πάνω από την παραλία.

Ο κος Ζούμπος εξήρε τη μεγάλη συμμετοχή όλων στα προαναφερθέντα γεγονότα. Όπως επισήμανε: «Είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση στις δράσεις που άρχισαν τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Κάθε καλοκαίρι η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη κι όπως φάνηκε, υπήρχε η αναγκαιότητα των κατοίκων, μόνιμων και μη, για τις διάφορες δραστηριότητες. Δεν είναι μόνο οι παραθεριστές μας που τις απολαμβάνουν, αλλά κάτοικοι και επισκέπτες από το Αχίλλειο, τους Αγίους Θεοδώρους, τον Πτελεό και τα γύρω χωριά. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου προσπαθεί να επιλύσει διάφορα προβλήματα καθημερινότητας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη διασκέδαση μικρών και μεγάλων. Στο συμβούλιο υπάρχουν δύο μόνιμοι κάτοικοι, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είμαστε εκτός Δήμου Αλμυρού που αγαπάμε την περιοχή και περνάμε εδώ τις καλοκαιρινές μας διακοπές».

Τέλος, αναφέρθηκε και σε ορισμένα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Τα βασικότερα είναι το θέμα της υδροδότησης καθώς ο οικισμός δεν έχει πόσιμο νερό και η ασφαλτόστρωση κάποιων δρόμων. Στην ακόμη μεγαλύτερη τουριστική αξιοποίηση του Αγίου Δημητρίου θα μπορούσε να συμβάλει η ασφαλτόστρωση του δρόμου που τον συνδέει με την Γλύφα. Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι άνθρωποι, με τις ιδέες τους και το μεράκι για να τις υλοποιήσουν, δίνουν το παράδειγμα και πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την κοινωνία μας με συμμετοχή στον τόπο όπου ζούμε, έστω κι αν αυτή αναφέρεται σε ένα μικρό χρονικό διάστημα του έτους…


Σχετικά Άρθρα

Εγκρίθηκε η μελέτη για την αγροτική οδοποιία Αγ. Δημητρίου Αχιλλείου

Εγκρίθηκε η μελέτη για την αγροτική οδοποιία Αγ. Δημητρίου Αχιλλείου

Εγκρίθηκε από την Δημοτική Επιτροπή η μελέτη για την αγροτική οδοποιία περιοχών ΟΠΑΑΧ Αγ. Δημήτριος Αχιλλείου…